Niezwykła uprawa melisy na polu i w doniczce

Uprawa na polu – najodpowiedniejsze stanowisko i gleba

Melisa jest rośliną, która lubi ciepłe i słoneczne miejsca, najlepiej osłonięte od wiatru. Uprawa melisy nie jest trudna, gdyż roślina dobrze radzi sobie również na stanowiskach cienistych i wilgotnych, ale może się to przełożyć na skromniejszy aromat rośliny. Z melisy w kuchni można przyrządzić ciekawe dania i desery z jej dodatkiem. Jak uprawiać melisę krok po kroku?

Uprawa melisy wymaga dość żyznej i wilgotnej gleby, która będzie dobrze spulchniona i przepuszczalna. Do prawidłowego wzrostu roślina potrzebuje gleby bogatej w wapń, a także makro i mikroelementy. Jesienią warto obłożyć krzaczki melisy kompostem. Spełni on funkcję nie tylko nawożenia, ale również ochroni melisę przed mrozem.

Uprawa melisy jest łatwą i przyjemną czynnością. Uprawa na polu polega na siewie nasion bezpośrednio do gruntu, ale można również uprawiać ją z rozsady. Wtedy nasiona wysiewamy do inspektu w połowie marca lub na rozsadnik początkiem maja, kiedy ustaną przymrozki. Melisa powinna być sadzona na rabatach w jednym rzędzie, najlepiej po deszczu, kiedy to ziemia jest wilgotna. Melisa kwitnie od czerwca do września i może pozostawać w jednym miejscu przez dwa-trzy lata. Jeśli interesuje cię także uprawa nagietka lekarskiego, porady na temat jego uprawy znajdziesz w tym artykule.

Melisa w doniczce – lecznicza roślina pod ręką

Melisa jest wyjątkowym ziołem, które sprawdzi się w domowej uprawie w doniczce w kuchni.  Taka uprawa melisy gwarantuje ciągły dostęp do świeżych liści, które mamy zawsze pod ręką.

Melisa w doniczce wymaga żyznej gleby i najlepiej postawić ją w słonecznym miejscu. Z nasion melisy można przygotować rozsadę wysiewaną np. na tackach, a po wschodach przesadzić je do doniczek. Nasiona możemy również wysiać bezpośrednio do doniczek. Wysiane nasiona należy przechowywać do momentu skiełkowania w temperaturze około 20 stopni i dosyć wysokiej wilgotności powietrza. Zalecana głębokość siewu rośliny wynosić 2-3 cm.

Melisa powinna być podlewana codziennie, aby jej podłoże było wilgotne. Można ją dodatkowo co kilka dni spryskiwać wodą. Na dno doniczek dobrze jest ułożyć cienką warstwę drenażu z drobnoziarnistego żwiru, który umożliwia odprowadzanie nadmiaru wody.

Melisę w doniczce nawozimy dwa razy do roku, podlewając ją rozcieńczonym nawozem. Pamiętajmy również o przycinaniu rośliny, które przyczyni się do prawidłowego wzrostu młodych i aromatycznych liści.

Bezkonkurencyjne właściwości lecznicze i działanie melisy

Właściwości lecznicze melisy były znane już dziesiątki lat temu. Szeroko stosowano ją w medycynie ludowej. Liście melisy lekarskiej zawierają kwasy polifenolowe, garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, sole mineralne, a także olejek eteryczny, który wykazuje właściwości uspokajające. Wytworzony napar z melisy lekarskiej jest polecany osobom znerwicowanym, nadpobudliwym, a także tym, które mają problemy z bezsennością.

Będąc rośliną leczniczą, melisa stosowana jest nie tylko na uspokojenie i dobry sen, ale napar z melisy lekarskiej jest idealny dla osób, które zmagają się z niestrawnością. Liście melisy lekarskiej zwiększają wydzielanie soku żołądkowego, ułatwiając tym samym trawienie. Liście melisy lekarskiej znalazły zastosowanie w produktach aptecznych, z których wyrabia się maści. Niektóre składniki zawarte w melisie działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, zwalczając wirusa opryszczki wargowej i przyspieszając proces gojenia. Jeśli interesuje cię także uprawa szałwii, przeczytaj ten artykuł.

Działanie melisy jest bardzo wszechstronne. Przynosi ukojenie w bólach głowy i migrenach. Może być ona stosowana przy nerwicy serca i w stanach depresyjnych. Melisa polecana jest również na poprawienie pamięci i koncentracji, a dla kobiet w ciąży na mdłości. Hamuje także rozwój bakterii znajdujących się w jamie ustnej, które powodują zapalenie dziąseł. Tutaj idealnie sprawdzą się liście melisy lekarskiej, z których powstaje wyciąg do płukania.

Wyhoduj ziółka w domu - zobacz najnowsze promocje!

Poznaj niezwykłe rodzaje melisy o szerokim zastosowaniu – melisa lekarska i melisa cytrynowa

Melisa lekarska – roślina znana w starożytności

Melisa lekarska pochodzi z rejonów śródziemnomorskich. Była rozpowszechniona przez Greków i Rzymian, niezwykle ceniona przez nich w medycynie. Przypisywano jej też właściwości magiczne, sadząc przed drzwiami wejściowymi, aby odgonić złe moce. Obecnie jest znana na całym świecie pod nazwą rojownika lekarskiego lub pszczelnika.

Melisa lekarska to roślina wieloletnia i miododajna, która może osiągać do 80 centymetrów wysokości. Posiada silnie rozgałęzione kłącze oraz lekko owłosioną łodygę. Liście melisy lekarskiej są ogonkowate, o jajowatym kształcie, delikatnie pokarbowane z gruczołami zawierającymi olejek eteryczny. Liście melisy lekarskiej można mrozić lub przechowywać w plastikowych workach w lodówce przez kilka dni. Natomiast wysuszone liście powinny być przechowywane w szczelnym pojemniku.

Melisa lekarska dzięki swoim właściwościom znalazła zastosowanie jako surowiec leczniczy. Do zwalczania różnego rodzaju dolegliwości wykorzystuje się całe pędy melisy.

Uspokajające działanie melisy jest bardzo szeroko znane. Melisa cytrynowa i melisa pospolita mają bardzo przyjemny smak.

Melisa cytrynowa jako niezwykle aromatyczne ziele

Melisa cytrynowa z wyglądu jest bardzo podobna do zwykłej melisy lekarskiej, ale posiada krótsze listki. Jej cechą charakterystyczną jest niezwykły cytrynowy aromat, który przy świeżo zerwanych liściach wykazuje się dużą intensywnością. Z powodzeniem można uprawiać ją na balkonach, tarasach jak również bezpośrednio w ogrodzie.

Melisa cytrynowa posiada podobne właściwości lecznicze jak melisa lekarska. Działa uspokajająco i przeciwbólowo, a także w zespole przewlekłego zmęczenia.

Melisa cytrynowa ze względu na wyjątkowe walory smakowe oraz cytrynowy aromat, stała się doskonałym uzupełnieniem np. sałatek. Można ją używać w zastępstwie trawy cytrynowej. Świeże liście mogą być stosowane również do parzenia herbaty lub przygotowywania zdrowego napoju gaszącego pragnienie w czasie upalnych dni. Sprawdź także, co warto wiedzieć o uprawie miłorzębu japońskiego.

Szerokie zastosowanie melisy

Melisa jest nie tylko wspaniałym zielem o niezwykłych właściwościach leczniczych. Znalazła też szerokie zastosowanie w kuchni. Może stanowić dodatek do zup, sosów, farszów, sałatek owocowych i warzywnych, jak również do dań mięsnych i rybnych. Melisa nadaje daniom orzeźwiającego aromatu, a zamrożone liście melisy w kostkach lodu będą świetną alternatywą dla schłodzenia napoju. Zastosowanie kulinarne melisy jest idealne także do dań słodkich i innych ziół. Świetnie komponuje się z miętą, pieprzem, tymiankiem lub rozmarynem.

Melisa znalazła zastosowanie również w kosmetykach. Ekstrakty z melisy są składnikami szamponów i płukanek do włosów, a także płynów do kąpieli. Znajdują się również w składzie kremów do twarzy, które silnie nawilżają, koją i odmładzają. Olejki wykonane na bazie melisy świetnie sprawdzają się np. w masażu odprężającym.

Melisa jest wyjątkową rośliną, która wspomaga leczenie wielu dolegliwości zdrowotnych. Uprawa melisy jest łatwa, a sama roślina może stanowić ziołową ucztę zarówno dla podniebienia, jak i dla urody. Jeśli interesują cię także właściwości lubczyku ogrodowego, przeczytaj ten artykuł.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 98,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny