Miechunka pomidorowa – uprawa, pielęgnacja, najlepsze przepisy
Miechunka pomidorowa, czyli physalis philadelphica to pochodna znanych i lubianych przez większość ludzi pomidorów. Ten pomidor skórzasty posiada jednak papierową osłonę, więc wyglądem nie przypomina czerwonych pomidorów z ogródka. Jak wygląda uprawa warzywa i czy istnieją jakieś przepisy na przetwory z miechunki?
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o pomidorach.
Miechunka pomidorowa - co warto wiedzieć?
Sadzonki miechunki – uprawa i pielęgnacja
Warzywo z rodziny psiankowatych najlepiej rośnie latem, dlatego trzeba posadzić ją już wiosną – wówczas mija niebezpieczeństwo pojawienia się mrozów. Miechunka pomidorowa uwielbia słoneczne miejsca i żyzne gleby, dlatego należy ją nawozić (najlepiej kompostem). Rośliny physalis philadelphica należy sadzić na identyczną głębokość jak tradycyjnych pomidorów, pamiętający o przysypaniu 2/3 rośliny. Pomidor skórzasty musi być sadzony od siebie co ok. 60 cm, najlepiej przy klatkach – wówczas istnieje szansa na podtrzymanie ich w fazie wzrostu.
Pomidory physalis podobnie jak miechunka peruwiańska muszą być pielęgnowane jak zwykłe pomidory. Pamiętaj o tym, że miechunka pomidorowa wymaga zapylenia krzyżowego – a więc musisz posadzić je minimum dwie! Sprawdź także ten artykuł o samodzielnej uprawie pomidorków koktajlowych.
Miechunka pomidorowa - wegetacja, zbiory i przechowywanie
Uprawa miechunki nie jest trudna. Miechunka zaczyna kwitnąć już w czerwcu, zawiązując owoce przez cały sezon wegetacyjny. W pergaminowym mieszku owoc dojrzewa stopniowo, a później opada. Jeżeli mieszki są szczelne, to owoce mogą sobie poleżeć pod krzaczkiem. Jeżeli szczelność jest mniejsza, zbierz je i przechowuj przez kilka dni – warzywa nabiorą wtedy cennych właściwości i walorów smakowych, stając się… bardzo słodkie!
Owoce miechunki możesz zebrać, gdy osłonka zbrązowieje – jednak nie będzie wysuszona. Najlepiej korzystać z zielonej miechunki (w przeciwieństwie do czerwonych pomidorów). Jasnozielony kolor oznaczać będzie, że miechunka jest dojrzała! Możesz je przechowywać w lodówce nawet 3 tygodnie (w osłonkach), zapakowane w papierową torebkę bądź umieszczone w pojemniku na warzywa. Możesz je także zamrozić, jednak wtedy osłonę trzeba oderwać oraz opłukać i wysuszyć owoce.
Sadzonki miechunki w pojemniku lub wazonie
Jeżeli miechunka rośnie w domu, możesz ustawić ją w pojemniku na balkonie bądź zrobić z niej… bukiet. Jeżeli oberwiesz liście, ścięte pędy mogą stać w wazonie nawet bez wody! Swego rodzaju „lampioniki” będą uroczo lśniły w promieniach słońca – niestety, szybko tracąc swój kolor. Oczywiście, sadzonki można jeść – lecz na surowo raczej nie są smaczne. Lepiej więc zrobić z nich przetwory lub tylko… podziwiać. Sprawdź także ten artykuł o sadzeniu i uprawie pomidorów.
Odmiany miechunki pomidorowej
Miechunka pomidorowa posiada wiele odmian, jednak największą popularnością w Polsce cieszą się poniższe dwie:
- miechunka peruwiańska – jest jadalna i wyrasta na wysokość ok. 1 metra. Suszone owoce miechunki peruwiańskiej często porównuje się do rodzynek. W Polsce możemy spotkać tę roślinę pod nazwą… rodzynek brazylijskich!
- miechunka rozdęta – to gatunek jednoroczny, wytwarzający w kwietniu białe kwiaty. W środku nich kształtują się „jagodowate” owoce, otoczone osłonką. Owoce zdobią roślinę, a miechunka rozdęta jest cudowną dekoracją nawet do późnej jesieni.
Przetwory z miechunki
Nalewka z miechunki
Zastanawiasz się, jak jeść physalis? Na surowo nie jest wyborna, jednak można z niej przyrządzić domowe przetwory! Przepisy są różne, jednak warto przygotować z owoców… nalewkę. Przygotowany trunek będzie wykazywał zdrowotne właściwości, które m.in. usprawnią usuwanie z chorych stawów kwas moczowy. Z powodzeniem przygotujesz go z miechunki rozdętej bądź miechunki peruwiańskiej.
Lista składników
- 0,25 kg zmiażdżonych, pomarańczowych owoców miechunki
- 0,75 l spirytusu
- 0,25 l przegotowanej wody
Dzięki tej miksturze możesz wyleczyć swoje stawy! Warto więc przygotować ją i ustawić w domowym barku – tym bardziej, że przepis nie jest wymagający. A może zainteresuje cię także ten artykuł o przetworach z pomidorów na zimę?
Nalewka z miechunki – sposób przygotowania
- Zamknij razem wszystkie składniki w ciemnej butelce na tydzień – substancje wnikną w roztwór alkoholowy.
- Przecedź i dopraw. Co to oznacza? Możesz ją przerobić na likier pomarańczowo-czerwony, rozcieńczyć z czerwonym winem słodkim bądź wymieszać z… inną nalewką.
Prosty przepis na zdrowie
Zawarta w owocach miechunki niacyna przywraca ruchomość stawów i przynosi ulgę w bólach reumatycznych. Dlaczego więc nie skorzystać z tego banalnego przepisu i nie wyleczyć się domowym, skutecznym sposobem?
Frużelina z miechunki
Miechunka jako dodatek do deserów
Owoce miechunki mogą stanowić świetną przekąskę w wersji suszonej, ale też posłużą w przygotowaniu deserów bądź różnych potraw. Frużelina z miechunki będzie idealna chociażby do tortu – stanie się on ciekawy w smaku i… atrakcyjny wizualnie po jego przekrojeniu!
Lista składników
- 200 g owoców miechunki
- 40 g cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka wody
- 1 łyżeczka żelatyny + 2 łyżki wody
Na dobry początek pokrój owoce miechunki na połówki. Jeżeli owoce są bardzo duże, możesz pokroić je nawet na 3 części.
Miechunkowa frużelina – sposób przygotowania
- Przekrojoną miechunkę włóż do garnka, zasyp cukrem i podgrzej do momentu puszczenia przez owoce soku. Mieszaj.
- Dodaj sok z cytryny, cały czas podgrzewając.
- Dołącz mąkę ziemniaczaną, wcześniej rozmieszaną w łyżce wody.
- Zamieszaj całość i zdejmij z gazu. Dodaj po kilku minutach żelatynę, zalaną dwoma łyżkami wody – czekaj aż napęcznieje.
- Mieszaj do momentu rozpuszczenia się żelatyny, Gdy wystygnie, frużelina będzie gotowa!
Frużelina do słodkich ciast
Jak jeść physalis w formie frużeliny? Po prostu, wykorzystaj ją jako dodatek do deseru czy kremu. Frużelina z miechunki idealnie nada się jako główny składnik kremu w dowolnym przepisie na tort. Sprawdź także ten artykuł o przetworach z pomidorów koktajlowych.
Właściwości zdrowotne miechunki pomidorowej
- Zawiera witaminę C, a więc zapobiega przeziębieniom i wspomaga układ krwionośny, a także zmniejsza ryzyko miażdżycy i wzmacnia stawy oraz kości.
- Dzięki sporej zawartości witaminy A odpowiada za narząd wzroku, poprawiając widzenie.
- Zwiększa odporność na stres i poprawia sprawność intelektualną dzięki witaminom z grupy B.
- Pestki miechunki delikatnie oczyszczają, więc są dobre na… problemy z trawieniem i zaparcia!