Miechunka pomidorowa – uprawa, pielęgnacja, najlepsze przepisy

Miechunka pomidorowa, czyli physalis philadelphica to pochodna znanych i lubianych przez większość ludzi pomidorów. Ten pomidor skórzasty posiada jednak papierową osłonę, więc wyglądem nie przypomina czerwonych pomidorów z ogródka. Jak wygląda uprawa warzywa i czy istnieją jakieś przepisy na przetwory z miechunki?

Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o pomidorach.

Miechunka pomidorowa – uprawa, pielęgnacja, najlepsze przepisy

Miechunka pomidorowa - co warto wiedzieć?

Sadzonki miechunki – uprawa i pielęgnacja

Warzywo z rodziny psiankowatych najlepiej rośnie latem, dlatego trzeba posadzić ją już wiosną – wówczas mija niebezpieczeństwo pojawienia się mrozów. Miechunka pomidorowa uwielbia słoneczne miejsca i żyzne gleby, dlatego należy ją nawozić (najlepiej kompostem). Rośliny physalis philadelphica należy sadzić na identyczną głębokość jak tradycyjnych pomidorów, pamiętający o przysypaniu 2/3 rośliny. Pomidor skórzasty musi być sadzony od siebie co ok. 60 cm, najlepiej przy klatkach – wówczas istnieje szansa na podtrzymanie ich w fazie wzrostu.

Pomidory physalis podobnie jak miechunka peruwiańska muszą być pielęgnowane jak zwykłe pomidory. Pamiętaj o tym, że miechunka pomidorowa wymaga zapylenia krzyżowego – a więc musisz posadzić je minimum dwie! Sprawdź także ten artykuł o samodzielnej uprawie pomidorków koktajlowych.

Miechunka pomidorowa - wegetacja, zbiory i przechowywanie

Uprawa miechunki nie jest trudna. Miechunka zaczyna kwitnąć już w czerwcu, zawiązując owoce przez cały sezon wegetacyjny. W pergaminowym mieszku owoc dojrzewa stopniowo, a później opada. Jeżeli mieszki są szczelne, to owoce mogą sobie poleżeć pod krzaczkiem. Jeżeli szczelność jest mniejsza, zbierz je i przechowuj przez kilka dni – warzywa nabiorą wtedy cennych właściwości i walorów smakowych, stając się… bardzo słodkie!

Owoce miechunki możesz zebrać, gdy osłonka zbrązowieje – jednak nie będzie wysuszona. Najlepiej korzystać z zielonej miechunki (w przeciwieństwie do czerwonych pomidorów). Jasnozielony kolor oznaczać będzie, że miechunka jest dojrzała! Możesz je przechowywać w lodówce nawet 3 tygodnie (w osłonkach), zapakowane w papierową torebkę bądź umieszczone w pojemniku na warzywa. Możesz je także zamrozić, jednak wtedy osłonę trzeba oderwać oraz opłukać i wysuszyć owoce.

Sadzonki miechunki w pojemniku lub wazonie

Jeżeli miechunka rośnie w domu, możesz ustawić ją w pojemniku na balkonie bądź zrobić z niej… bukiet. Jeżeli oberwiesz liście, ścięte pędy mogą stać w wazonie nawet bez wody! Swego rodzaju „lampioniki” będą uroczo lśniły w promieniach słońca – niestety, szybko tracąc swój kolor. Oczywiście, sadzonki można jeść – lecz na surowo raczej nie są smaczne. Lepiej więc zrobić z nich przetwory lub tylko… podziwiać. Sprawdź także ten artykuł o sadzeniu i uprawie pomidorów.

Odmiany miechunki pomidorowej

Miechunka pomidorowa posiada wiele odmian, jednak największą popularnością w Polsce cieszą się poniższe dwie:

  • miechunka peruwiańska – jest jadalna i wyrasta na wysokość ok. 1 metra. Suszone owoce miechunki peruwiańskiej często porównuje się do rodzynek. W Polsce możemy spotkać tę roślinę pod nazwą… rodzynek brazylijskich!
  • miechunka rozdęta – to gatunek jednoroczny, wytwarzający w kwietniu białe kwiaty. W środku nich kształtują się „jagodowate” owoce, otoczone osłonką. Owoce zdobią roślinę, a miechunka rozdęta jest cudowną dekoracją nawet do późnej jesieni.

Przetwory z miechunki

Nalewka z miechunki

Zastanawiasz się, jak jeść physalis? Na surowo nie jest wyborna, jednak można z niej przyrządzić domowe przetwory! Przepisy są różne, jednak warto przygotować z owoców… nalewkę. Przygotowany trunek będzie wykazywał zdrowotne właściwości, które m.in. usprawnią usuwanie z chorych stawów kwas moczowy. Z powodzeniem przygotujesz go z miechunki rozdętej bądź miechunki peruwiańskiej.

Miechunka pomidorowa – uprawa, pielęgnacja, najlepsze przepisy

Polecane do ogrodu warzywnego - nawozy i akcesoria

Lista składników

  • 0,25 kg zmiażdżonych, pomarańczowych owoców miechunki
  • 0,75 l spirytusu
  • 0,25 l przegotowanej wody

Dzięki tej miksturze możesz wyleczyć swoje stawy! Warto więc przygotować ją i ustawić w domowym barku – tym bardziej, że przepis nie jest wymagający. A może zainteresuje cię także ten artykuł o przetworach z pomidorów na zimę?

Nalewka z miechunki – sposób przygotowania

  1. Zamknij razem wszystkie składniki w ciemnej butelce na tydzień – substancje wnikną w roztwór alkoholowy.
  2. Przecedź i dopraw. Co to oznacza? Możesz ją przerobić na likier pomarańczowo-czerwony, rozcieńczyć z czerwonym winem słodkim bądź wymieszać z… inną nalewką.

Prosty przepis na zdrowie

Zawarta w owocach miechunki niacyna przywraca ruchomość stawów i przynosi ulgę w bólach reumatycznych. Dlaczego więc nie skorzystać z tego banalnego przepisu i nie wyleczyć się domowym, skutecznym sposobem?

Frużelina z miechunki

Miechunka jako dodatek do deserów

Owoce miechunki mogą stanowić świetną przekąskę w wersji suszonej, ale też posłużą w przygotowaniu deserów bądź różnych potraw. Frużelina z miechunki będzie idealna chociażby do tortu – stanie się on ciekawy w smaku i… atrakcyjny wizualnie po jego przekrojeniu!

Lista składników

  • 200 g owoców miechunki
  • 40 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka żelatyny + 2 łyżki wody

Na dobry początek pokrój owoce miechunki na połówki. Jeżeli owoce są bardzo duże, możesz pokroić je nawet na 3 części.

Miechunkowa frużelina – sposób przygotowania

  1. Przekrojoną miechunkę włóż do garnka, zasyp cukrem i podgrzej do momentu puszczenia przez owoce soku. Mieszaj.
  2. Dodaj sok z cytryny, cały czas podgrzewając.
  3. Dołącz mąkę ziemniaczaną, wcześniej rozmieszaną w łyżce wody.
  4. Zamieszaj całość i zdejmij z gazu. Dodaj po kilku minutach żelatynę, zalaną dwoma łyżkami wody – czekaj aż napęcznieje.
  5. Mieszaj do momentu rozpuszczenia się żelatyny, Gdy wystygnie, frużelina będzie gotowa!

Frużelina do słodkich ciast

Jak jeść physalis w formie frużeliny? Po prostu, wykorzystaj ją jako dodatek do deseru czy kremu. Frużelina z miechunki idealnie nada się jako główny składnik kremu w dowolnym przepisie na tort. Sprawdź także ten artykuł o przetworach z pomidorów koktajlowych.

Właściwości zdrowotne miechunki pomidorowej

  • Zawiera witaminę C, a więc zapobiega przeziębieniom i wspomaga układ krwionośny, a także zmniejsza ryzyko miażdżycy i wzmacnia stawy oraz kości.
  • Dzięki sporej zawartości witaminy A odpowiada za narząd wzroku, poprawiając widzenie.
  • Zwiększa odporność na stres i poprawia sprawność intelektualną dzięki witaminom z grupy B.
  • Pestki miechunki delikatnie oczyszczają, więc są dobre na… problemy z trawieniem i zaparcia!
Ocena: 4,1/5 (głosów 10)
, aktualizacja 23 kwietnia 2019
Zobacz więcej artykułów na temat:
ogródek warzywny warzywa psiankowate pomidory
Komentarze (1)
  • 06 marca 2019 08:03 - ~Lucjan Giedrewicz napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    Niech unia pomidorowa nie jest słodką.Dojrzała jest żółtawa,Zielona nie ma smaku.Najlepsza jest kiszona jak ogórki.Biegunkę pomidorową i ,,rodzynek brazylijski uprawiam na działce od paru lat.

Dodaj komentarz
Podpis:
captcha

Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij