Miechunka rozdęta (Physalis alkekengi)

Miechunka rozdęta w ogrodzie

Miechunka rozdęta (Physalis alkekengi) z rodziny psiankowatych to bylina dorastająca do około 1 metra wysokości. Stanowi ona ekspansywne i mocno rosnące kłącze. Ma jajowate liście, zaś od maja do kwietnia wydaje pojedyncze, białe kwiaty. Jej najbardziej dekoracyjnym elementem są owoce pojawiające się we wrześniu, które otoczone są pomarańczową, liściastą otoczką. Wyglądają jak chiński lampion. Owoce miechunki pozostają na roślinie aż do pierwszych przymrozków, stanowiąc ozdobę jesiennego ogrodu.

Miechunka zwana jest także peruwiańską wiśnią, pęcherznicą lub garliczką pochodzi z Ameryki Południowej. Miechunka rozdęta występuje naturalnie w Azji i Europie, zaś w Polsce jest gatunkiem zadomowionym. A może zainteresuje cię także ten artykuł o uprawie miechunki peruwiańskiej?

Miechunka rozdęta - zastosowanie w ogrodzie i w kuchni

Miechunka rozdęta stanowi atrakcyjną roślinę ogrodową. Można ją sadzić w dużych donicach lub na skalniakach. Nadaje się do dekoracji ogrodu, jak również do sadzenia na balkonach w donicach. Miechunka tworzy również ładne rabaty i najlepiej wygląda w ogrodach w stylu wiejskim. Warto jednak wiedzieć, że miechunka rozdęta to roślina mocno ekspansywna, które może rozrosnąć się na cały ogród.

Owoce miechunki znajdują zastosowanie w suchych bukietach oraz jako kwiat cięty. Ponadto owoce wykorzystywane są w celach kulinarnych. Po wysuszeniu i zdjęciu powłoki owoce można spożywać na surowo, dodawać, do ciast, sosów lub stosować jako dekorację potraw.

Miechunka - odmiany

Prócz znanej z naszych ogrodów miechunki rozdętej występuje również miechunka peruwiańska, uprawiana głównie w Wenezueli i Chile. Jest to miechunka jadalna, która dorasta do 1 metra wysokości. Miechunka peruwiańska jest mniej ozdobna niż miechunka rozdęta, lecz jej owoce mają bardziej wyrazisty smak. Jej owoce zbiera się na jesieni i suszy. Wyglądem i smakiem przypominają rodzynki. W Polsce spotyka się je w sklepach pod nazwą rodzynek brazylijskich. Sprawdź także ten artykuł na temat uprawy miechunki pomidorowej.

Miechunka pomidorowa (Physalis philadelphica Lam.) również z rodziny psiankowatych, zwana jest także miechunką lepką lub miechunką skórzastą. Pojawia się w sklepach pod nazwą Tomatillo. Naturalnie miechunka pomidorowa uprawiana jest w Peru, zaś w Polsce uprawia się jednoroczną odmianę Amarylla. Jej zielone owoce są jadalne, a w Peru są bardziej popularne niż pomidor. Owoce stanowią składnik tradycyjnego zielonego sosu meksykańskiego Salsa Verde, podawanego w Meksyku do wszystkiego. W Polsce miechunka pomidorowa uprawiana jest z rozsady jako roślina jednoroczna. Bardzo dobrze rośnie w doniczkach. Jadalne są również owoce niedojrzałe.

Uprawa miechunki rozdętej

Miechunka rozdęta (Physalis alkekengi) z rodziny psiankowatych to wieloletnia roślina ogrodowa. Uprawa miechunki rozdętej nie jest trudna. Jednak należy o nią dbać, gdyż pozostawiona sama sobie często dziczeje i traci walory estetyczne.  W początkowej fazie młodą roślinkę należy chronić przed niskimi temperaturami i odchwaszczać. Później miechunka dobrze się rozrasta i może nawet zagłuszyć inne rośliny.

Miechunka preferuje stanowisko słoneczne, lecz będzie rosła również na stanowiskach półcienistych. Lubi lekkie, żyzne gleby, ale będzie rosła również na glebach ubogich. Miechunka dobrze rośnie na podłożu wilgotnym. Należy pamiętać o regularnym podlewaniu miechunki, szczególnie egzemplarzy młodych. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o pomidorach.

Miechunka rozdęta z łaciny physalis alkekengi na krzewie oraz uprawa miechunki rozdętej i jej zastosowanie
Miechunka rozdęta - sadzenie, uprawa, pielęgnacja, zastosowanie w kuchni

Jest to roślina całkowicie mrozoodporna. Może przemarzać tylko w czasie bardzo mroźnych i bezśnieżnych zim. Jednak wśród gatunków miechunki znajdują się również gatunki nieodporne na mróz uprawiane w Polsce jako rośliny jednoroczne.

Miechunkę rozmnażamy przez podział kłączy. Jest to sposób bardzo łatwy, gdyż roślina mocno się rozrasta. Do rozmnażania wykorzystujemy również nasiona miechunki. Na przełomie marca i kwietnia wysiewamy nasiona w warunkach szklarniowych, aby zabezpieczyć młode rośliny przed niskimi temperaturami. Miechunkę przesadzamy do ogrodu w maju.

Owoce miechunki rozdętej w kuchni i w lecznictwie

Lecznicze właściwości miechunki

Owoce miechunki są jadalne i znajdują zastosowanie w kuchni. Zawierają one witaminę C, glukozę, beta karoten oraz sole mineralne, na przykład potas. Szczególnie poleca się spożywanie owoców miechunki przy przeziębieniu. Mają one działanie przeciwzapalne i moczopędne, dzięki czemu oczyszczają organizm. Owoce miechunki oczyszczają krew, wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych, obniżają cholesterol i pomagają w walce z wolnymi rodnikami. Regulują przemianę materii. Owoce mają również działanie uspokajające. W celach leczniczych sporządza się napary i wodne wyciągi z owocu miechunki.

Z owocu miechunki można zrobić nalewkę na bazie wina, która obniża cholesterol, wspomaga odporność i ma korzystnie działa na serce.

Jak wykorzystać owoc miechunki w kuchni?

Owoce miechunki mają kwaskowy i lekko słodki smak podobny do limonki i stanowią świetny dodatek do drinków. Owoce można jeść na surowo jako dodatek do sałatek i ciast. Nadają się również na przetwory. Miechunkę można dodać do potraw z ryżem czy makaronem.

Owoce miechunki zbieramy na jesieni. Bardzo ważne jest, aby poczekać ze zbiorem aż dojrzeją. Poznamy to po intensywnym, pomarańczowym kolorze. Niedojrzałe owoce miechunki są niezdrowe podobnie jak niedojrzałe pomidory czy ziemniaki.

Miechunka rozdęta to roślina, którą warto mieć w swoim ogrodzie, szczególnie że jest to roślina łatwa w uprawie. Jej owoce w pomarańczowych osłonkach stanowią ozdobę ogrodu jesienią, zaś dojrzałe będą dodatkiem smakowym w kuchni. Miechunka nie potrzebuje szczególnych zabiegów pielęgnacyjnych. Jedyne co należy zapewnić to stanowisko słoneczne, dużą wilgotność podłoża oraz ochronę przed mrozem. A może zainteresuje cię także ten artykuł o uprawie pomidorów w szklarni?

ikona podziel się Przekaż dalej