Mięta ogrodowa - rodzaje, uprawa krok po kroku, zastosowanie

Mięta Mentha jest popularnym ziołem, uprawianym w przydomowych ogrodach dla jej wyjątkowych właściwości kulinarnych oraz leczniczych. Charakterystyczny miętowy aromat wpływa korzystnie na pracę dróg oddechowych i odświeża otoczenie. Syrop z mięty dodaje smaku potrawom i działa przeciwzapalnie. Uprawa mięty możliwa jest również w pojemnikach, więc mięta doniczkowa przez cały rok dostarcza świeżych pachnących liści. Podpowiadamy, jakie odmiany mięty warto uprawiać w doniczkach i na ogrodowych grządkach.

Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o mięcie.

Mięta ogrodowa - rodzaje, uprawa krok po kroku, zastosowanie

Uprawa mięty – sadzenie, pielęgnacja i rozmnażanie

Rodzaj: mięta obejmuje rośliny z rodziny jasnotowatych. Mentha jest byliną, która może osiągnąć 150 cm wysokości. Uprawa mięty najlepiej udaje się na słonecznych i lekko zacienionych stanowiskach, w ogrodach ziołowych. Mięta ogrodowa preferuje wilgotne i przepuszczalne próchniczne podłoże o zasadowym odczynie gleby.

Pielęgnacja roślin polega na ich przerywaniu lub sadzeniu co 30 cm. Ograniczenie nadmiernego rozrostu możliwe jest poprzez wysadzanie sadzonek do doniczek lub plastikowych toreb. Odmiany mięty mogą się ze sobą krzyżować, więc aby temu zapobiec, obrywa się kwiaty. Wśród chorób atakujących ten rodzaj ziół, szczególnie niebezpieczna jest rdza miętowa. Porażone rośliny należy wykopać i spalić.

Rośliny rozmnażamy poprzez dzielenie roślin lub poprzez cięcie łodygi. Rozłogowe sadzonki sadzimy na wiosnę lub jesienią. W okresie letnim sadzonki ukorzeniane są w wodzie. Zbiór aromatycznych liści następuje przed kwitnieniem mięty. Suszymy je lub wykorzystujemy świeżo zerwane. Mięta ogrodowa nadaje się także do zamrażania i konserwowania w oleju i w occie. A może zainteresuje cię także ten artykuł o uprawie mięty pieprzowej?

Mięta ogrodowa i mięta doniczkowa – najciekawsze gatunki i odmiany

Do najpopularniejszych gatunków mięty uprawianych w naszym kraju należą:

Mięta pieprzowa Mentha piperita – dorasta do 1 m wysokości. Ciemnozielone liście byliny gęsto obrastają fioletowe łodygi. Ich wyróżnikiem są piłkowane brzegi. Jaśniejsze spody liści znaczą żółte kropki. Po obu stronach blaszki liściowej rozsiane są gruczoły, wydzielające mocno pachnący eteryczny olejek, ceniony za właściwości lecznicze. Mięta pieprzowa w doniczce przez cały rok dostarcza pachnących liści, które stanowią pikantną przyprawę do dań mięsnych oraz surowiec na zdrowy syrop z mięty. Mięta pieprzowa w doniczce hodowana jest również dla ozdoby balkonów i tarasów. Poniżej atrakcyjne odmiany mięty.

Butelki do soków i syropów w dobrych cenach

Mięta ogrodowa - rodzaje, uprawa krok po kroku, zastosowanie

- Mięta ogrodowa ‘Chocolate’ wyróżnia się brązowawym wybarwieniem aromatycznych liści. Wykorzystywana jest do nasadzenia przy zbiornikach wodnych. W kuchni sporządza się pyszny sok z mięty, który w upalne dni, dodany do wody, skutecznie ugasi pragnienie i ochłodzi organizm.

- Mięta pieprzowa ‘Swiss’ dostarcza liści o intensywnie miętowym zapachu i ostrym smaku. Sok z mięty szwajcarskiej dodawany jest do orzeźwiających napojów i drinków.

Mięta nadwodna Mentha aguatica - znana także jako mięta cytrynowa. Jasnozielone liście tego gatunku mięty wydzielają mocny orzeźwiający zapach cytryny. Mięta cytrynowa sadzona jest nad oczkami wodnymi oraz w wilgotnych zakątkach naturalistycznych ogrodów. Ciekawą odmianą mięty nadwodnej jest mięta ‘Citrata’, dorastająca do 40 cm wysokości. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na syrop z mięty.

Mięta zielona Mentha spicata – ma łagodniejszy smak niż pozostałe gatunki ze względu na mniejszą zawartość mentolu. Nadaje się do przyrządzenia leczniczych syropów i naparów. Syrop z mięty polecany jest w dolegliwościach trawiennych oraz chorobach górnych dróg oddechowych. Mocny odwar, sporządzony z zielonej mięty, leczy popękaną skórę na dłoniach. Pszczelarze wykładają liście mięty do nowych uli, by zwabić pszczoły. Mentha spicata oraz Mentha piperita sadzone są wśród róż, dla odstraszenia mszyc. Polecanymi odmianami tego gatunku są:

  • Mięta zielona ‘Moroccan’ – wyróżniająca się silnym mentolowym aromatem jaskrawozielonych liści,
  • Mięta zielona ‘Crispi’ – jej ciemnozielone liście wydzielają jabłkowo-cząbrowy zapach’.

Mięta polej Mentha pulegium – ekspansywne zioło dorasta do 40 cm wysokości. Gatunek sadzi się na wiosnę. Małe ilości silnie pachnących liści dodaje się do farszów i zup. Można wkładać je do szuflad i szaf, by odstraszyć mrówki i pchły. Kobiety w ciąży oraz osoby chore na nerki, mogą stosować tę miętę w celach leczniczych - pod kontrolą lekarza. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na nalewkę z mięty.

Wybraliśmy najlepsze promocje w Lidlu na zimę!

Ocena: 4,9/5 (głosów 11)
, aktualizacja 2 listopada 2019
Zobacz więcej artykułów na temat:
mięta rośliny lecznicze zioła ciekawostki ogrodnicze
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:
captcha

Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij