Jakie rośliny atakuje mokra zgnilizna bakteryjna

Mokra zgnilizna bakteryjna - objawy i rozwój choroby


Mokra zgnilizna bakteryjna stanowi groźną chorobę, która ma bardzo wielu żywicieli. Występuje na warzywach i roślinach ozdobnych. Głównym objawem tej choroby są zmiany gnilne, które pojawiają się w postaci mokrych, miękkich i lepkich zmian o nieprzyjemnym zapachu. Gnicie części roślin może zahamować ich wzrost, a nawet spowodować obumarcie całej rośliny. Choroba naraża sadowników na duże straty, gdyż porażone owoce nie nadają się do sprzedaży, spożycia ani przechowywania.

Choroba bakteryjna atakuje następujące rośliny:

  • marchew,
  • ziemniaki,
  • pomidory,
  • warzywa kapustne,
  • kwiaty ozdobne, jak frezje i chryzantemy.

Na chorobę tę podatne są warzywa kapustne jak:

  • kapusta pekińska,
  • kalafior,
  • brokuł.

Natomiast na takich warzywach jak: kapusta głowiasta, brukiew, rzepa lub rzodkiew, może pojawić się w czasie składowania warzyw. Na kalafiorach choroba bakteryjna uwidacznia się dopiero na etapie wzrostu róż. Najpierw pojawiają się małe plamy gnilne. Wkrótce gniją całe różyczki kalafiora. Pierwszego ataku dokonują bakterie z rodzaju Pseudomonas spp. Natomiast bakterie z rodzaju Erwinia spp. dokonują rozkładu tkanek.

Na pomidorach choroba bakteryjna powoduje gnicie łodyg, które stają się puste w środku. Na owocach powstają najpierw mokre, brunatn plamy, a później owoce stają się miękkie i wodniste w środku. Na ziemniakach mokra zgnilizna bulw powoduje plamy gnilne, które mogą zarażać inne bulwy w czasie przechowywania.

Mokra zgnilizna bakteryjna na roślinach, a także rozpoznanie, zapobieganie i zwalczanie metodami naturalnymi oraz chemicznymi
Mokra zgnilizna bakteryjna i rozpoznawanie choroby krok po kroku, czyli jak wyglądają objawy i jak przeprowadzić zwalczanie w sposób prawidłowy

Chorobie tej sprzyja wilgotność i wysokie temperatury. Bakteria bytuje w glebie w resztkach pożniwnych. Jest również przenoszona przez owady, na przykład świetki. Choroba bakteryjna wywołana jest przez patogen Erwinia carotovora subsp. carotovora lub Pectobacterium carovora, który normalnie bytuje w glebie i nie stanowi zagrożenia. Bakterie te znajdują się także w jelitach owadów. Do tego, aby wywołały chorobę, potrzebna jest duża wilgotność i wysoka temperatura. Sprawdź także ten artykuł na temat zwalczania zgnilizny twardzikowej.

Zwalczanie i zapobieganie mokrej zgniliźnie bakteryjnej - skuteczne sposoby, preparaty i opryski

Mokra zgnilizna bakteryjna jest bardzo trudna do zwalczenia, kiedy już się pojawi. W Polsce nie istnieją zarejestrowane preparaty do zwalczania tej choroby. Jedyne skuteczne sposoby walki z bakterią to usunięcie i utylizacja zakażonych roślin. Dlatego też bardzo ważne jest zapobieganie jej.

Zapobieganie chorobie polega głównie na zwalczaniu owadów przenoszących bakterie i uszkadzających warzywa. Stosuje się również woskowanie warzyw do przechowywania.

Skuteczne sposoby zapobiegania chorobie:

  • dezynfekcja i czyszczenie narzędzi rolniczych i ogrodniczych,
  • podlewanie czystą wodą,
  • zwalczanie szkodników, na przykład śmietki kapuścianej.
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 94,5% czytelników artykuł okazał się być pomocny