Morwa

Morwa występuje pod postacią dużego krzewu lub niewielkiego drzewa liściastego. Pochodzi z rodziny morwowatych obejmującej około 10-16 gatunków roślin. Najlepiej rozwija się w klimatach od subtropikalnego do umiarkowanego. Naturalnym terenem występowania morwy jest Azja, Afryka oraz Ameryka Północna. Typowym gatunkiem tej rośliny jest morwa czarna, która jest z powodzeniem uprawiana w Polsce.
Morwa czarna w Polsce - uprawa, właściwości lecznicze, pielęgnacja
Morwa czarna w Polsce - uprawa, właściwości lecznicze, pielęgnacja
Morwa biała - właściwości lecznicze, uprawa w Polsce, pielęgnacja
Morwa biała - właściwości lecznicze, uprawa w Polsce, pielęgnacja
Cennik najpopularniejszych roślin ogrodowych 2017
Cennik najpopularniejszych roślin ogrodowych 2017

Morwa w ogrodzie - odmiany, właściwości, zastosowanie, uprawa, opinie

Morwa to roślina przybierająca kształt dużego krzewu lub niewielkiego drzewa. Reprezentuje rodzinę morwowatych, która obejmuje około 16 gatunków. Jej naturalne środowisko to Azja, Afryka oraz Ameryka Północna. W Polsce najpopularniejszą odmianą jest morwa czarna a zaraz po niej morwa biała. Te rośliny sadzi się w ogrodach z uwagi na łatwą uprawę i lecznicze zastosowanie owoców. Warto, zatem dowiedzieć się jak wygląda uprawa, pielęgnacja i rozmnażanie morwy.

Morwa jadalna (czarna)

Morwa czarna nazywana też jadalną to dekoracyjne drzewo osiągające 10 – 15 metrów wysokości. Charakteryzuje się regularną, kulistą koroną oraz prostym pniem. Na uwagę zasługuje też ładny, owalny liść. Jednakże najważniejszy jest owoc morwy, do którego wrócimy nieco później.

To właśnie cechy estetyczne i smakowe sprawiły, że dawniej sadzono morwę w dworskich parkach oraz ogrodach.

Patrząc pod kątem ozdobnym najlepiej wypada morwa czarna pendula. Jej gałęzie zwisają, dlatego nazywa się ją morwą płaczącą. Sadzonki tej odmiany dostępne są w wielu sklepach ogrodniczych. Sadzonki sprzedawane są w pojemnikach, balotach lub z odsłoniętym korzeniem. Ich cena nie jest wygórowana, co stanowi niewątpliwą zaletę.

Morwa jadalna może być sadzona zarówno wiosną jak i jesienią. Szybko rośnie, więc trzeba zapewnić jej sporo miejsca. Do tego stanowisko powinno być nasłonecznione i osłonięte przed wiatrem. Jeśli zaś chodzi o glebę, najlepsza będzie gliniasta lub lekko piaszczysta, dobrze przepuszczalna. Zapewnienie opisanych warunków sprawi, że dalsza uprawa nie przysporzy żadnych komplikacji.

Morwa czarna jest odporna na szkodniki i choroby, nie potrzebuje, zatem opryskiwania czy innej formy zabezpieczenia. Nie jest też wymagająca, jeśli chodzi o składniki mineralne. W związku z tym nawożenie nie jest konieczne. To samo tyczy się podlewania. Jedynie w bardzo upalne lato przyda się standardowe nawodnienie. Cięcie oczywiście można wykonywać, lecz ma tylko zastosowanie kosmetyczne. Przeprowadza się je w celu uformowania lub usunięcia przemarzniętych pędów.

Morwa biała – uprawa i rozmnażanie

Morwa biała występuje w polskich ogrodach niemal równie często, co jej czarna kuzynka. Jej cechą charakterystyczną jest wytwarzanie soku mlecznego. Liść tej rośliny jest jajowaty, miękki w dotyku, odznacza się też żywym, zielonym kolorem. Co ciekawe istnieją przepisy na lecznicze preparaty z liści, które wytwarza morwa jadalna. Jeśli chodzi o owoc to zostanie on opisany nieco później.

Morwa biała może dorastać do 15 metrów wysokości. Jej wymagania glebowe i zabiegi pielęgnacyjne są w zasadzie takie same jak morwy czarnej. Ziemia musi być przepuszczalna, gliniasta lub piaszczysta. By wytworzyły się owoce potrzebne jest nasłonecznione stanowisko oraz odpowiednie nawożenie. Wtedy zbiory będą znacznie większe. Morwa jadalna nie wymaga częstego nawożenia, wystarczy wiosną rozłożyć kompost lub nawóz wieloskładnikowy. Zasady dotyczące podlewania są takie same jak w przypadku morwy czarnej. Nieco więcej uwagi należy poświęcić przycinaniu. Dzięki niemu morwa lepiej się korzeni. Jednakże duże przycięcie może spowodować zmniejszenie się plonów.

Morwa czerwona

Ostatnim z gatunków występujących w naszym kraju jest morwa czerwona. Nie jest tak duża jak drzewa opisywane powyżej. W swoim naturalnym środowisku, czyli w Ameryce Południowej dorasta do 10 metrów. Niestety w naszym klimacie nie osiąga nawet takiego wyniku. Dlatego też częściej jest traktowana jako roślina ozdobna.

Mimo mniejszych rozmiarów morwa czerwona to bardzo ciekawa roślina. Jej owoc może być tak samo smaczny jak odmiany czarnej. Liść, co prawda nie nadaje się na preparaty lecznicze, lecz jest bardzo ładny. Każdy liść znajdujący się na drzewie może mieć inny kształt oraz rozmieszczenie wcięć.

Morwa czerwona, biała i czarna mają kilka cech wspólnych. Jest to między innymi sposób uprawy i pielęgnacji, ale też rozmnażania. Można wykonywać je przy pomocy zdrewniałych sadzonek. Wiosną pobiera się z drzewa 30 centymetrowe pędy zawierające 2 letnie podstawy. Drugim sposobem na rozmnażanie morwy jest wysiewanie nasion.

Owoc morwy – zastosowanie i właściwości lecznicze

Owoc morwy czarnej jest wykorzystywany do robienia rozmaitych przetworów. Mogą to być wina, dżemy i konfitury. Istnieją rozmaite przepisy, z których warto korzystać. Każdy owoc jest też źródłem witamin A, C, B1 oraz B2. Zawiera też kwas foliowy, fosfor, żelazo, cynk, potas i magnez. Wykazuje, więc właściwości lecznicze. Są wykorzystywane w walce z nieżytem żołądka oraz problemami z układem trawiennym.

Owoc morwy białej wykazuje właściwości odchudzające. Tworzy się z niego suplementy diety, bardzo korzystne dla zdrowia. Nawet suszona morwa jest bogata w przeciwutleniacze usuwające z organizmu wolne rodniki. Warto też pamiętać, że nie tylko owoc tej rośliny ma zastosowanie lecznicze. Popularne są przepisy na wykorzystanie liści.

Napar z liści morwy białej ma bardzo ciekawe właściwości. Pobudza krążenie stanowi skuteczny środek leczenia nadciśnienia. Suszona morwa i jej liście świetnie nadają się na herbatę, przepisy nie są zbyt skomplikowane. Herbata pomaga utrzymać właściwy poziom cukru w organizmie, wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.

CZYTAJ WIECEJ
Ta strona korzysta z plików cookies.

Więcej informacji znajdziesz w polityce cookies.


Zamknij