Nazwa rośliny
Morwa czerwona (łac. Morus rubra) znana też jako morwa amerykańska
Systematyka
morwowate > morwa > morwa czerwona

Morwa czerwona - sadzenie, uprawa, zastosowanie, odchudzanie, owocowanie

Morwa czerwona to duży krzew lub niewielkie drzewo, które dość często są stosowane w ogrodach. Na szczególną uwagę zasługują jednak jej owoce, dla których przede wszystkim jest ona uprawiana. Warto zwrócić uwagę na to owocowanie i jak można z niego skorzystać. Należy wiedzieć, w jaki sposób dbać o tę roślinę.

Jeśli szukasz więcej informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o morwie.

Morwa czerwona (Morus rubra) - jej pochodzenie i morfologia

Te drzewka owocowe pochodzą z rodziny morwowatych - Moraceae. Jej łacińska nazwa to Morus rubra. Pochodzi ze wschodnich części Ameryki Północnej. Była już znana w Starożytnej Grecji, gdzie była czczona jako drzewo Boga i uznawana za symbol rozumu. Warto wiedzieć, że roślina ta jest jednopienna.

Drzewo to sięga nawet do 15 m wysokości- w Polsce rzadko się to dzieje. Jego owalne liście rozwijają się wczesną wiosną. Kwiaty pojawiają się na przełomie V i VI. Ze względu na jednopienność drzewa kwiaty męskie różnią się od żeńskich. Męskie zebrane są w zwisające kłosy, a żeńskie tworzą jajowate kwiatostany.

Najważniejszą częścią rośliny jest jej owoc będący niełupką otoczoną soczystymi listkami okwiatu. Pojedyncze owoce zrastają się i tworzą owalne owocostany. Wyglądem przypominają owoce morwy białej- Morus alba oraz morwy czarnej - Morus nigra. Są one koloru czerwonego i kojarzą się z jeżynami. Morwa czerwona owocuje w VIII. Jej owoc w smaku jest słodki i lekko kwaśny. Sprawdź także ten artykuł o morwie czarnej w Polsce.

Morwa czerwona - jak wygląda jej uprawa?

Uprawa tej rośliny nie jest trudna. Należy jednak zwrócić uwagę na wymagania, które nie są wysokie. Podobne wymagania ma morwa biała i morwa czarna. Wystarczy, by gleba była lekka, przewiewna i piaszczysta. Zbyt żyzna gleba może spowodować wydłużony okres rozwoju małych sadzonek i gałązek, co nie pozwoli im w czas zdrewnieć - wtedy łatwo przemarzają.

Lepszym rozwiązaniem będzie, gdy stanowiska będą słoneczne, wtedy owocowanie będzie postępowało lepiej i owoce będą większe. Warto zadbać, by młode rośliny okrywać na zimę, gdyż nie znoszą one całkowicie mrozów. Z wiekiem natomiast się to polepsza i starsze drzewka owocowe stają się mrozoodporne.

Do gruntu sadzone są sadzonki, które muszą być w pełni zdrowe. Ważne, by zapewnić im odpowiednie warunki oraz dbać o to, by w pierwszych okresach swojego dojrzewania nie przemarzły. Sadzonki zasilać odpowiednią ilości wody oraz nawozu, najlepiej organicznego. Zarówno morwa biała- Morus alba, jak i morwa czarna - Morus nigra wymagają takiej uprawy. A może zainteresuje cię także ten artykuł o morwie białej i jej uprawie?

Zastosowanie drzewa morwy białej i jego owoców

Morwa czerwona tak, jak i Morus alba, bardzo często jest drzewem wykorzystywanym do zagospodarowania parków, ogrodów i alei. Zastosowanie jej w architekturze krajobrazu przynosi wiele korzyści ozdobnych. Zdecydowanie bardziej popularna jest jej uprawa dla owoców.

Owoce stosowane mogą być w gospodarstwie domowym do produkcji różnych przetworów. Często robi się z nich wina i likiery, ale także są dodatkiem do ciast i tart. Bardzo popularny jest wyciąg z morwy, który stosuje się na opryszczkę i kaszel. Jest bardzo dobry przy leczeniu cukrzycy.

Biorąc pod uwagę wszystkie informacje na jej temat, jest ona korzystnym rozwiązaniem do zastosowania w ogrodzie w celach ozdobnych i spożywczych. Można z niej również zrobić herbatę, która działa odchudzająco. Przy niewielkim wysiłku będzie towarzyszyła nam przez wiele lat. Sprawdź także ten artykuł o uprawie świdośliwy w ogrodzie.

Wygląd morwy czerwonej

Pochodzenie:
wschodnie regiony Ameryki Północnej
Roczne przyrosty:
20 cm - 40 cm
Maksymalna wysokość:
300 cm - 1500 cm
Maksymalna szerokość:
200 cm - 500 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
40 lat


Pokrój morwy czerwonej:
wyprostowany, rozłożysty, rozgałęziony, zaokrąglony
Cechy charakterystyczne:
Kolor kwiatów:
żółty
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
sercowate
Kolor liścia:
zielone

Sadzenie i stanowisko dla morwy czerwonej

Termin sadzenia:
marzec, kwiecień, maj
Rozstaw przy sadzeniu:
300 cm - 500 cm
Sposób rozmnażania:
sadzonki pędowe, nasiona


Stanowisko:
Gleba:
przeciętna ogrodowa, przepuszczalna, próchniczna, żyzna
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
umiarkowane
Strefa mrozoodporności:
dobra odporność na mróz, do -20 °C


Nadaje się na:

Pielęgnacja morwy czerwonej

Trudność uprawy:
łatwy
Poziom odporności:
bardzo odporna
Typowe choroby:

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy można przesadzać?
Kiedy należy przycinać?
Dobrze znosi przycinanie.
Morwa czerwona nie wymaga regularnego przycinania. Ewentualne korygowanie korony można wykonać poza okresem intensywnego wydzielania soków.
Kiedy kwitnie?
Terminy zbiorów
Nawożenie
Nawóz kompost. Nawozić 1 raz w roku.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 3 dni.
Morwa dobrze znosi suszę. Podlewanie jest potrzebne w przypadku młodych drzewek oraz w dłuższych okresach bez deszczu.
Ochrona zimowa
W chłodniejszych regionach potrzebna jest ochrona morwy czerwonej przed mrozem.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia:
Typ pożytku:
owoce
Termin zbiorów:
lipiec, sierpień
ikona podziel się Przekaż dalej