Morwa czerwona (Morus rubra) - jej pochodzenie i morfologia

Te drzewka owocowe pochodzą z rodziny morwowatych - Moraceae. Jej łacińska nazwa to Morus rubra. Pochodzi ze wschodnich części Ameryki Północnej. Była już znana w Starożytnej Grecji, gdzie była czczona jako drzewo Boga i uznawana za symbol rozumu. Warto wiedzieć, że roślina ta jest jednopienna.

Drzewo to sięga nawet do 15 m wysokości- w Polsce rzadko się to dzieje. Jego owalne liście rozwijają się wczesną wiosną. Kwiaty pojawiają się na przełomie V i VI. Ze względu na jednopienność drzewa kwiaty męskie różnią się od żeńskich. Męskie zebrane są w zwisające kłosy, a żeńskie tworzą jajowate kwiatostany.

Najważniejszą częścią rośliny jest jej owoc będący niełupką otoczoną soczystymi listkami okwiatu. Pojedyncze owoce zrastają się i tworzą owalne owocostany. Wyglądem przypominają owoce morwy białej- Morus alba oraz morwy czarnej - Morus nigra. Są one koloru czerwonego i kojarzą się z jeżynami. Morwa czerwona owocuje w VIII. Jej owoc w smaku jest słodki i lekko kwaśny. Sprawdź także ten artykuł o morwie czarnej w Polsce.

Morwa czerwona - jak wygląda jej uprawa?

Uprawa tej rośliny nie jest trudna. Należy jednak zwrócić uwagę na wymagania, które nie są wysokie. Podobne wymagania ma morwa biała i morwa czarna. Wystarczy, by gleba była lekka, przewiewna i piaszczysta. Zbyt żyzna gleba może spowodować wydłużony okres rozwoju małych sadzonek i gałązek, co nie pozwoli im w czas zdrewnieć - wtedy łatwo przemarzają.

Lepszym rozwiązaniem będzie, gdy stanowiska będą słoneczne, wtedy owocowanie będzie postępowało lepiej i owoce będą większe. Warto zadbać, by młode rośliny okrywać na zimę, gdyż nie znoszą one całkowicie mrozów. Z wiekiem natomiast się to polepsza i starsze drzewka owocowe stają się mrozoodporne.

Morwa czerwona i jej owoce, a także uprawa, owocowanie i zastosowanie owoców morus rubra, właściwości i składniki odżywcze
Morwa czerwona - sadzenie, uprawa, zastosowanie, odchudzanie, owocowanie

Do gruntu sadzone są sadzonki, które muszą być w pełni zdrowe. Ważne, by zapewnić im odpowiednie warunki oraz dbać o to, by w pierwszych okresach swojego dojrzewania nie przemarzły. Sadzonki zasilać odpowiednią ilości wody oraz nawozu, najlepiej organicznego. Zarówno morwa biała- Morus alba, jak i morwa czarna - Morus nigra wymagają takiej uprawy. A może zainteresuje cię także ten artykuł o morwie białej i jej uprawie?

Zastosowanie drzewa morwy białej i jego owoców

Morwa czerwona tak, jak i Morus alba, bardzo często jest drzewem wykorzystywanym do zagospodarowania parków, ogrodów i alei. Zastosowanie jej w architekturze krajobrazu przynosi wiele korzyści ozdobnych. Zdecydowanie bardziej popularna jest jej uprawa dla owoców.

Owoce stosowane mogą być w gospodarstwie domowym do produkcji różnych przetworów. Często robi się z nich wina i likiery, ale także są dodatkiem do ciast i tart. Bardzo popularny jest wyciąg z morwy, który stosuje się na opryszczkę i kaszel. Jest bardzo dobry przy leczeniu cukrzycy.

Biorąc pod uwagę wszystkie informacje na jej temat, jest ona korzystnym rozwiązaniem do zastosowania w ogrodzie w celach ozdobnych i spożywczych. Można z niej również zrobić herbatę, która działa odchudzająco. Przy niewielkim wysiłku będzie towarzyszyła nam przez wiele lat. Sprawdź także ten artykuł o uprawie świdośliwy w ogrodzie.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 93.3% czytelników artykuł okazał się być pomocny