Muffinki z rabarbarem - prosty przepis na babeczki rabarbarowe

Kiedy chcemy poznać najłatwiejsze ciasta z rabarbarem, poza ciastem z rabarbarem i bezą oraz tartą z rabarbarem, naszej uwadze nie może umknąć muffina rabarbarowa. Muffinki z rabarbarem możemy piec na różne sposoby. Warto wiedzieć, że przygotowanie takich babeczek jest łatwe i dość szybkie. W pierwszej kolejności zobaczmy, jak wygląda przepis na tradycyjną i zdrową muffinkę z rabarbarem.

Składniki:

  • 700 g mąki tortowej,
  • 500 g rabarbaru,
  • 300 g ciepłego masła,
  • 300 g cukru,
  • 4 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • 6 łyżeczek proszku do pieczenia,
  • 10 łyżek mleka,
  • 8 jajek,
  • szczypta soli.

Pamiętajmy o tym, że mleko, tak jak i jajka, powinny być w temperaturze pokojowej.

Przygotowanie:

  1. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w małe kawałki.
  2. Masło miksujemy z cukrem wanilinowym, solą i cukrem.
  3. Do masy dodajemy stopniowo żółtka.
  4. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
  5. Do masy maślanej dodajemy mleko i cały czas miksujemy.
  6. Stopniowo dodajemy mąkę.
  7. Do ciasta dodajemy rabarbar i mieszamy.
  8. Ciasto wlewamy do foremek na muffiny.
  9. Pieczemy w 200oC przez 25 minut.

Najciekawsze pomoce kuchenne - sprawdź ceny!

Pamiętajmy o tym, że foremki wypełniamy do 3/4 wysokości, ponieważ ciasto podczas pieczenia rośnie i może wylać się z foremek. Gotowe muffinki z rabarbarem odstawiamy do wystygnięcia. Po tym czasie możemy posypać je cukrem pudrem lub polać lukrem, który zrobimy ze 150 g cukru pudru i soku z 1 cytryny.

Babeczki rabarbarowe z cynamonem - jak upiec zdrowe muffiny

Kolejnym wykorzystaniem rabarbaru, poza znanymi przepisami na ciasto z rabarbarem i bezą, czy też ucierane najłatwiejsze ciasto z rabarbarem, jest upieczenie prostych i szybkich muffinek z rabarbarem i cynamonem. Wykorzystanie cynamonu w tym łatwym przepisie doda charakterystycznego i ciekawego posmaku. Zobaczmy więc, w jaki sposób zrobić muffinki z rabarbarem, kruszonką i cynamonem.

Składniki na muffinki:

  • 1,5 szklanki cukru,
  • 4,5 szklanki mąki tortowej,
  • 230 g masła,
  • 300 g rabarbaru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 4 jajka,
  • szczypta soli,
  • szczypta cynamonu,
  • skórka z cytryny.

Te składniki starczą na to, by zrobić 24 muffinki z kruszonką, rabarbarem i cynamonem.

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g ciepłego masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1,5 szklanki mąki tortowej,
  • szczypta soli,
  • szczypta cynamonu.

Przygotowanie:

  1. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w kawałki.
  2. Rabarbar zasypujemy dodatkowymi trzema łyżkami cukru wanilinowego i zostawiamy na 30 minut.
  3. Mąkę mieszamy z cynamonem i proszkiem do pieczenia.
  4. Masło miksujemy z cukrem, jajkami, skórką cytrynową, sokiem z cytryny i solą.
  5. Połączoną masę łączymy z suchymi składnikami.
  6. Do ciasta dodajemy rabarbar i mieszamy łyżką.
  7. Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą.
  8. Ciasto wylewamy do połowy wysokości foremek.
  9. Na ciasto wykładamy kruszonkę.
  10. Pieczemy 25 minut w 180oC.
Muffinki z rabarbarem w różowych papilitkach na zielonym obrusie, a także najlepsze przepisy na muffiny z rabarbarem

Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z rabarbaru.

Czekoladowe muffinki z rabarbarem - szybkie babeczki dla każdego

Idealnym przepisem dla miłośników czekolady będzie z pewnością przepis na proste czekoladowe muffinki z rabarbarem. Jeśli chcemy wzbogacić smak naszych ciast, również tarta z rabarbarem może mieć czekoladowy smak. Skupmy się jednak na tym, w jaki sposób możemy upiec czekoladowe muffinki z rabarbarem, które będą smakowały całej rodzinie. Poznajmy przepis.

Składniki:

  • 75 ml oleju,
  • 0,60 szklanki maślanki,
  • 0,75 szklanki cukru,
  • 1,5 szklanki mąki tortowej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
  • 2 jajka,
  • 2 łodygi rabarbaru,
  • olejek waniliowy.

Przygotowanie:

  1. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w około centymetrowe kawałki.
  2. Czekoladę kroimy w drobne kostki.
  3. Jajka ubijamy z cukrem.
  4. Do masy jajecznej dodajemy olejek waniliowy, olej oraz maślankę.
  5. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao.
  6. Suche składniki dodajemy do masy.
  7. Całość miksujemy do połączenia składników.
  8. Czekoladę i rabarbar dorzucamy do ciasta.
  9. Ciasto mieszamy łyżką.
  10. Gotowe ciasto wlewamy do połowy wysokości foremek.
  11. Pieczemy w 180oC przez 25 minut.

Po upieczeniu możemy posypać nasze muffinki cukrem pudrem. Pamiętajmy jednak o tym, że po upieczeniu warto przeprowadzić test suchego patyczka i w razie potrzeby włożyć je jeszcze na 5 minut do piekarnika.

Jak widać, muffinki z rabarbarem możemy przygotować na różne sposoby. Co więcej, popularne jest również łączenie rabarbaru z innymi owocami, np. jagodami, malinami, czy też truskawkami. Dodatkowo możemy też polać nasze muffinki z rabarbarem mleczną lub gorzką czekoladą.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 97,6% czytelników artykuł okazał się być pomocny