Murowany grill z wędzarnią - czy można połączyć 2w1?

Grillowanie wpisało się w tradycję w Polsce, bowiem gdy tylko pogoda uraczy nas dodatnimi temperaturami, w powietrzu unosi się węglowy dym. W jego oparach bardzo często zapominamy o tradycji wędzenia potraw, która niegdyś była podstawą w każdym domu. Ale czy murowany grill możemy połączyć z równie funkcjonalną wędzarnią?

Jeśli szukasz firmy, która wykona aranżację ogrodu, skorzystaj z usługi Szukaj Wykonawcy, dostępnej na stronie Kalkulatory Budowlane. Po wypełnieniu krótkiego formularza uzyskasz dostęp do najlepszych ofert sprawdzonych fachowców.

Ocena: 4.1/5 (głosów 7)

Mięso podczas wędzenia na grillo-wędzarni

Grill murowany z wędzarnią - odpowiednie miejsce

Miejsce na przenośnego grilla znajdzie się dosłownie wszędzie. Jeśli jednak posiadamy własny ogród, możemy pokusić się o umieszczenie w nim murowanego grilla zaopatrzonego w komorę do wędzenia. Dla miłośników potraw własnej produkcji, taka konstrukcja z pewnością będzie najwygodniejszą opcją.

Wybór odpowiedniego miejsca na grill z wędzarnią nie należy do najprostszych rzeczy. Powinien być zlokalizowany nieopodal domu, tak aby przenoszenie wyrobów nie stanowiło problemu, ale na tyle daleko od okien, aby dym nie wypełnił pomieszczeń. Warto także sprawdzić, czy grill murowany, z którego wydobywać się będą opary nie będzie przeszkadzał sąsiadom. Grill 2w1 warto więc umieścić co najmniej 10 metrów od budynku, w cichej i spokojnej części ogrodu. Jako że w naszym kraju wiatr bardzo często wieje z kierunku zachodniego, możemy od tej strony miejsce osłonić krzewami. Projekty i ciekawe pomysły na grill z wędzarnią znajdziesz w tym artykule.

Wędzarnia na trzy sposoby

Pierwszy opiera się na wykorzystaniu znajdującego się grilla murowanego, dzięki czemu nie będzie konieczności przeprowadzenia zmian konstrukcyjnych. Grill murowany można bardzo łatwo zamienić w wędzarnię – wystarczy, że położymy metalową siatkę na ruszcie, po czym przykryjemy ją za pomocą warstwy grubego płukanego żwiru. Jego zadaniem będzie filtrowanie dymu unoszącego się ku górze, jak i jego studzenie. Im grubszą warstwę żwiru zastosujemy, tym możemy spodziewać się chłodniejszego dymu. Filtr żwirowy będzie stanowił także ochronę przed ociekającym tłuszczem.

Drugi sposób wymaga nieco większego nakładu pracy, albowiem polega na ustawieniu na cokole z kilku cegieł beczki – drewnianej lub metalowej. Grill z wędzarnią będzie znajdował się pomiędzy cegłami. Na górze beczki znajdować się będzie pręt, na którym zawieszone zostaną produkty przeznaczone do wędzenia. Choć jest to najprostszy grill 2w1, jego wadą jest ociekający tłuszcz na palenisko. Aby temu zapobiec, możemy rozbudować konstrukcję, dodając do niej kanał dymny.
Trzeci polega na wymurowaniu wędzarni połączonej z grillem, która będzie idealnym uzupełnieniem kuchni letniej. Wówczas ceglana komora na wędzenie będzie wymurowana z wewnętrznym korpusem wykonanym z cegły szamotowej odpornej na temperaturę i wyposażona w kanał dymny, dzięki któremu będzie możliwe wędzenie na gorąco, ale także na zimno. 

Grill z wędzarnią 2w1 bez tajemnic

Jak widać, grill z wędzarnią jest jak najbardziej realną opcją, którą umieścić możemy w przydomowym ogrodzie. Jako że sklepowe półki uginają się od ciężaru produktów chemicznych, coraz więcej osób wraca do tradycji wędzenia potraw, które różnią się wyglądem i smakiem.

Wędzenie na gorąco odbywa się w wysokiej temperaturze, nawet do 90°C. Dzięki temu możliwe jest wędzenie w tradycyjnym grillu z wędzarnią, w którym żywność umieszcza się w niewielkiej odległości od paleniska.

Z kolei wędzenie na zimno odbywa się w dymie, którego temperatura wynosi 30-33°C i może trwać nawet kilka dni. Otrzymane tym sposobem produkty możemy przechowywać przez wiele tygodni. Ponadto są zdecydowanie smaczniejsze.

, aktualizacja 21.09.2017
Ta strona korzysta z plików cookies.

Więcej informacji znajdziesz w polityce cookies.


Zamknij