Musztardowiec (Brassica juncea) – niezwykła roślina z rodziny kapustowatych

Musztardowiec, a właściwie kapusta sitowata lub gorczyca czarna (sarepska), to roślina znana w Azji od wieków. Jego ziarna, malutkie kuleczki gorczycy, były stosowane do produkcji musztardy stołowej. Jednakże jakiś czas temu naukowcy opracowali nowe odmiany, które charakteryzują się jadalnymi liśćmi. To dwie grupy podgatunków: integlifolia i alboglabra.

Te grupy odmianowe mogą poszczycić się właśnie jadalnymi liśćmi o wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych i nietypowym smaku. Na Zachodzie Europy musztardowiec powoli zyskuje popularność, tak jak na przykład endywia. W krajach zachodnich często je się także kiełki rośliny. W Polsce jest jednak nadal mało popularna, na razie uprawiają ją głównie hobbyści i miłośnicy zdrowego trybu odżywiania. Nasiona musztardowca są jednak dostępne w sprzedaży i można posiać je we własnym ogrodzie.

Liście, mają wyraźny, pikantny smak, tak podobny do smaku ziarna gorczycy. Czasami niektórzy myślą, że to endywia – ona także jest ostrawa w smaku i ma czerwony kolor. Liście musztardowca nadają się do bezpośredniego spożycia, można także podawać je na ciepło w formie duszonej i pieczonej. Prawdziwym hitem kuchni orientalnej jest pesto z dodatkiem liści. Wysuszone i pokruszone często pełnią funkcję przyprawy do wielu różnych dań. Musztardowiec jest zasobny w wiele różnych mikroelementów – zawiera duże ilości kwasu foliowego i prozdrowotnego sulforafanu.

Musztardowiec – odmiany

Kapusta sitowata ma bardzo wiele różnych odmian. Różnią się one między sobą zarówno kolorem liści, jak i ostrością smaku. Stosunkowo najłagodniejszy jest musztardowiec czerwony ‘Red Giant’. Jest to odmiana o dużych liściach, które nierzadko osiągają nawet 60 cm. Blaszki są wybarwione na bordowo lub purpurowo, ładnie wyglądają w sałatce. Czerwony musztardowiec to także ‘Miike Giant’. To odmiana o prawie fioletowych liściach. Zarówno on, jak i ‘Red Giant’, roślina ma zielone łodygi, a wybarwione są tylko blaszki liściowe.

Wśród zielonych odmian musztardowca na uwagę zasługują przede wszystkim dwie. ‘Golden Frill’ to odmiana musztardowca o intensywnie zielonych, mocno postrzępionych liściach i dość delikatnym smaku. ‘Spicy Green’ natomiast nie przypadnie do gustu osobom, które nie lubią ostrych smaków. Z dotychczasowych odmian, których nasiona są dostępne w Polsce, ta jest zdecydowanie najbardziej wyrazista i pikantna. Można użyć jej jako przyprawy do dań jednogarnkowych. Jeśli szukasz więcej porad, sprawdź także ten artykuł o odmianach i uprawie endywii w ogrodzie.

Przydatne narzędzia ogrodowe w super cenach - sprawdź je!

Sałata musztardowiec w doniczce, a także jej uprawa w ogrodzie

Musztardowiec (Brassica juncea) w ogrodzie – uprawa

Sałata musztardowiec to warzywo łatwe w uprawie. Ma zaskakująco krótki okres wegetacji – zaledwie 3 tygodnie, dlatego można wysiewać go przez cały sezon lub sukcesywnie w małych porcjach. Można zaprowadzić nawet całoroczną uprawę w tunelach foliowych lub stosować jako wakacyjny poplon po innych warzywach. Musztardowiec sprawdzi się do wysiewu między rośliny ozdobne lub w ogródku ziołowym. Towarzystwem dla niego mogą być niemalże wszystkie rośliny – i majeranek, i bazylia, i nagietek lekarski.

Warto jednakże pamiętać, że roślina pochodzi z klimatu chłodnego. Tak naprawdę jego liście są smaczniejsze, jeśli temperatura jest niższa. Dlatego dobrze wysiewać musztardowiec wiosną lub pod koniec lata, by załapał się na jesienne ochłodzenie. Gatunek nie odbiega wymaganiami od innych kapust. Uprawa jest prosta, ponieważ roślina dobrze radzi sobie w każdej glebie, pod warunkiem odpowiednio intensywnego nasłonecznienia i regularnego nawadniania. Najlepiej jednak zapewnić jej dość przepuszczalne i żyzne podłoże. Nie będzie rosła na zastoiskach wodnych. Idealna rozstawa to 5 x 10 cm.

Gorczyca czarna musztardowiec – pielęgnacja

Pielęgnacja musztardowca jest dość specyficzna głównie przez to, że jego okres wegetacyjny jest tak krótki. Tak naprawdę bardziej przypomina to uprawę sałaty na młode liście niż kapusty. Od momentu wysiania do zbiorów mijają zaledwie 3 tygodnie. W tym czasie musztardowiec nie potrzebuje żadnych szczególnych zabiegów pielęgnacyjnych. Nie wymaga nawożenia, przerywania czy przycinania.

W zasadzie jedyny zabieg, którego wymaga sałata musztardowiec, to podlewanie. Należy pamiętać o tym, że podłoże powinno być ciągle lekko wilgotne. Roślinę można uprawiać także w skrzynkach i donicach, ale w takim wypadku szczególnie należy pamiętać o regularnym podlewaniu. Po kilkunastu dniach uprawy można zacząć zbierać pierwsze liście, tak zwane baby leaf. Jeśli nie zbierzesz wszystkich, roślina będzie dalej się rozwijać, a większe liście będą mieć coraz ostrzejszy smak.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 86,1% czytelników artykuł okazał się być pomocny