Zapiekana biała kiełbasa w sosie chrzanowym – przepis

Pieczona w piekarniku biała kiełbasa w sosie chrzanowym to klasyka. Przedstawiamy najprostszy przepis. Najprostszy i zarazem najsmaczniejszy! Nie musisz mieć żadnych szczególnych składników, by powstała świetna zapiekanka z białej kiełbasy. Oczywiście w tym wypadku powinna zostać zastosowana surowa kiełbasa.

  • 1 kg surowej białej kiełbasy,
  • 2 cebule,
  • 1 szklanka śmietanki,
  • 3 łyżki startego chrzanu ze słoika,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • sól i pieprz (najlepiej świeżo zmielony).

Zapiekanka powinna być zrobiona w naczyniu żaroodpornym szklanym lub ceramicznym. Danie najlepiej podawać na ciepło, na przykład z burakami, kiszonymi ogórkami lub sałatką szwedzką w słoiku. Zapiekanka z kiełbasą białą z sosem może nie jest tak popularna jak ta ziemniaczana, ale warto ją wypróbować. Jak zrobić zapiekaną kiełbasę?

  1. Obrane cebule pokrój na cienkie pióra.
  2. Kiełbasę przełóż do rondla, dodaj wodę i powoli podgrzewaj (tylko do zagotowania wody).
  3. Zestaw z ognia i przełóż kiełbasę do naczynia żaroodpornego.
  4. Wstaw do piekarnika i zapiekaj 20 minut w 180 stopnicach.
  5. Na patelnię daj masło i olej i podgrzewaj. Następnie przełóż cebulę i przesmażaj, mieszając co chwilę, aż się lekko zeszkli.
  6. Do cebuli dodaj chrzan i smaż około minutę. Następnie dodaj śmietankę i przyprawy i szybko wymieszaj.
  7. Sos śmietanowo-chrzanowy przełóż na kiełbasę.
  8. Zapiekaj jeszcze około 10-15 minut.

Biała kiełbasa w sosie śmietanowo-chrzanowym gotowana – jak zrobić?

Sos śmietanowo-chrzanowy jest genialny do wielu różnych dań, a biała kiełbasa z jego dodatkiem jest po prostu przepyszna. To nie jest pieczona kiełbasa – najlepiej sprawdza się gotowana, z sosem śmietanowym z chrzanem przygotowanym osobno. Należy ją podawać na ciepło, wspaniale sprawdzi się na wielkanocne śniadanie, obok takich przysmaków jak sałatka z szynką konserwową.

  • 6 białych kiełbasek,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka mąki,
  • 4 łyżki śmietany,
  • 3 łyżki chrzanu ze słoiczka,
  • 3 liście laurowe,
  • ziele angielskie, pieprz i sól,
  • masło do smażenia

Biała kiełbasa w sosie chrzanowym gotowana na desce do krojenia, a także przepis na przygotowanie dania

Oczywiście i w tym przypadku najlepsza jest surowa kiełbasa. Możesz jednak użyć także parzonej, ale wtedy pamiętaj, by gotować ją nieco krócej, żeby nie była rozgotowana. Nie wylewaj wywaru z gotowania kiełbasy – przyda ci się jeszcze do sosu z chrzanem.

  1. Kiełbasę ugotuj z liściem laurowym i zielem angielskim. Czas gotowania to około 25 minut.
  2. Odlej w szklankę wywaru.
  3. Posiekaj cebulę i zeszklij ją na rozgrzanym maśle.
  4. Dodaj mąkę i przesmażaj mieszając.
  5. Wlej odlany wywar i mieszaj do zgęstnienia.
  6. Śmietanę połącz z chrzanem i dodaj na patelnię. Możesz ogrzać ją dodając część sosu do miseczki ze śmietaną, aby ta się nie zważyła w gotowaniu.
  7. Dopraw pieprzem i solą.
  8. Kiełbasę polewaj sosem i podawaj na gorąco ze świeżym pieczywem.

Polecane produkty do wyrobu domowych wędlin !

Sprawdź także ten artykuł z poradami, jak zrobić kiełbasę swojską krok po kroku.

Biała kiełbasa w sosie chrzanowym z patelni - przepis

Oto kolejny przepis na kiełbasę w sosie śmietanowo-chrzanowym. Tym razem jednak nie jest to zapiekanka, ale smażona kiełbasa na patelni. Dzięki temu ma wyjątkowy posmak. Do przygotowania tego dania należy użyć kiełbasy parzonej. Jeśli masz surową, podgotuj ją co najmniej 10 minut w wodzie zanim wyłożysz ją na patelnię. Zapiekanka z kiełbasą z patelni to idealny pomysł na obiad.

  • 4 kiełbasy białe parzone,
  • ½ dużej cebuli,
  • 1 łyżka mąki,
  • 100 g chrzanu ze słoiczka,
  • 50 ml śmietany 30%,
  • 50 g masła,
  • 150 ml bulionu,
  • koperek, sól i pieprz do smaku

Danie najlepiej smakuje podawane z puree ziemniaczanym – kiełbasę podaje się na niewielkiej ilości puree i całość polewa się śmietanowym aromatycznym sosem. Po prostu pyszne! Idealne nie tylko w okresie wielkanocnym, świetnie się sprawdzi przez cały rok.

  1. Kiełbasy podziel na 5 części. Podsmażaj z każdej strony do zarumienienia.
  2. Obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę.
  3. Zeszklij cebulę na maśle dodaj mąkę i przesmażaj, cały czas energicznie mieszając. Powinna powstać zasmażka bez większych grudek.
  4. Powoli dodawaj bulion, nadal energicznie mieszając, by nie powstały grudki.
  5. Dodaj chrzan i śmietanę, bardzo szybko mieszając.
  6. Przypraw solą i pieprzem. Możesz także dodać co nieco soku z cytryny, by dodać kwaskowatego posmaku.
  7. Kiełbasę polej sosem.

Najlepszym dodatkiem do tego dania jest sałatka z ogórków, papryki i marchwi ze słoika. Dobrze jednak sprawdzi się także kapusta kiszona czy zwykłe kwaszone ogórki albo gotowana marchewka z groszkiem. To fantastyczny i bardzo prosty obiad, z wykonaniem którego poradzi sobie nawet początkujący kucharz.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 97,1% czytelników artykuł okazał się być pomocny