Najlepsze przepisy na kompot z gruszek krok po kroku - wypróbuj je

Kompot z gruszek to jeden z najlepszych sposobów na przechowanie lata na dłużej. Te słodkie, soczyste owoce najwspanialej smakują oczywiście na świeżo, ale dobrze zawekowane także świetnie się zachowują. Nadają się do ciasta a kompot jest idealnym zastępnikiem słodkich napojów. Poznaj najlepszy przepis na kompot z gruszek!

Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o kompotach.

Najlepsze przepisy na kompot z gruszek krok po kroku - wypróbuj je

Kompot z gruszek do obiadu i do słoików

Kompot z gruszek to jeden z najsmaczniejszych kompotów, które możesz zrobić samodzielnie. Jest słodki – naturalnie o wiele słodszy niż kompot z rabarbaru, kompot z agrestu czy kompot z porzeczek. Dlatego nie musisz dokładać do niego dużo dodatkowego cukru. Dzięki temu jest zdrowy i niżej kaloryczny.

Możesz przygotować go do słoików – dobrze zapasteryzowane przetrwają całą zimę, a gruszki będą twarde i smaczne. To jedne z najlepszych owoców ze słoika, idealnie sprawdzają się jako dodatek do deserów, lodów czy budyniu, można także je zapiekać, na przykład w cieście francuskim, na cieście kruchym w postaci tarty czy z kremem budyniowym na biszkopcie. Zmiksowane tworzą lekki mus, który idealnie sprawdzi się dla dzieci. Kompot z gruszek możesz także zrobić na bieżąco. Wystarczy zalać je wodą i zagotować w niewielkiej ilości wody. To prawdziwy rarytas, który pasuje do obiadu czy deseru. Sprawdź także ten artykuł z przepisem na kompot z jabłek.

Kompot gruszkowy – podstawowy przepis

Gruszki do słoików – wybór owoców

Nie wszystkie odmiany gruszek dobrze sprawdzają się na kompot. Bardzo wiele odmian deserowych jest wspaniałych na surowo, ale w kompocie czy innych przetworach się nie sprawdzają – mają zbyt kremowy miąższ, więc w czasie gotowania rozpadają się i nie są zbyt smaczne. Aby zrobić naprawdę dobry kompot gruszkowy, wybierz odmiany twardsze i bardziej wyraziste w smaku.

Takie popularne odmiany jak ‘Konferencja’, ‘Faworytka’, ‘Klapsa’, ‘Komisówka’ czy ‘Lipcówka’ nie nadają się na przetwory. Jednak można wykorzystać wszelkie twarde mieszanki lub twarde, mocne owoce ‘Red Faworyta’, ‘Bonkreta Williamsa’, ‘Paryżanka’ czy ‘General Lecrelc’.

Dobry przepis na kompot gruszkowy

Nawet najlepszy przepis na kompot gruszkowy nie sprawdzi się, jeśli nie wybierzesz dobrych owoców. Jeśli jednak uda ci się kupić ładne, dojrzałe i twarde gruszki, możesz przystąpić do robienia kompotu. Potrzebujesz:

  • 2-3 kg gruszek
  • około 9 l wody
  • cukier

Kompot z gruszek na zimę nie musi być bardzo słodki. Na 1 kg owoców maksymalnie używa się 0,5 kg cukru, ale jego ilość możesz zmniejszyć. 2 łyżki na słoik powinny wystarczyć, bo owoce się zakonserwowały, a kompot nie będzie za słodki. 1 kg gruszek to około 6 litrowych słoików kompotu.

Obierz owoce, pokrój je na ćwiartki lub ósemki. Następnie dobrze skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Wodę wymieszaj z cukrem i zagotuj, by kryształki dobrze się rozpuściły. Następnie włóż gruszki do słoików i zalej letnią wodą z cukrem. Dobrze zakręć. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na kompot z truskawek?

Butelki do soków i syropów w dobrych cenach

Kompot z gruszek na zimę – weki i gotowanie słoików

Kompot gruszkowy zimą może być najlepszym sposobem na wspomnienie lata. Słoiki można zapasteryzować, jednak czas gotowania jest dość długi. Weki z gruszkami gotuje się w dużym garnku, woda powinna sięgać około 1 cm poniżej zakrętki. Para woda na wysoka temperatura powinny zassać zakrętkę. Ponieważ słoiki będą podskakiwać podczas gotowania, dno słoika warto wyłożyć ściereczką.

Kompot z gruszek na zimę powinno się gotować około 25 minut od momentu zagotowania się wody. Słoiki po wyciągnięciu z garnka możesz postawić do góry dnem, wtedy masz większą pewność, że zakrętki „załapały”. Możesz to sprawdzić – zakrętki powinny być wklęsłe, po przechyleniu słoika kompot nie powinien się wylewać bokami. Po zagotowaniu woda powinna mieć kolor podobny jak kompot z papierówek.

Najlepsze przepisy na kompot z gruszek krok po kroku - wypróbuj je

Kompot dobrze się przechowuje, ale pod warunkiem, że dobrze go zawekujesz. Zwróć uwagę także na nakrętki. Nie mogą być nierówne, wyszczerbione czy pogięte. Nie może być na nich rdzy. Nie powinno się także wkładać gruszek do słoików z wyszczerbionym gwintem lub takich, w których wcześniej były kiszonki. Najlepiej kupić nowe, jeśli jednak chcesz użyć starych słoików, musisz je dobrze wyparzyć. Słoiki przechowuj w temperaturze pokojowej lub nieco niższej, optymalnie w niezbyt nasłonecznionym pomieszczeniu – inaczej kompot może stracić kolor. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z gruszek.

Kompot z gruszek z dodatkami

Jak zaprawić gruszki przyprawami

Jeśli masz dużo gruszek, możesz także zrobić kilka słoików kompotu o ciekawszym, nieco ostrzejszym smaku. Jak to zrobić? Wystarczy zaprawić gruszki przyprawami, tak jak do zalewy cukrowo-octowej. Świetnym rozwiązaniem jest kompot z goździkami. Wystarczy wrzucić 2-3 goździki do słoika, żeby napój miał bardziej orientalny smak i był bardziej rozgrzewający. To jednak nie wszystko.

Przyprawy możesz dodać do wody z cukrem. Dzięki temu sam syrop będzie miał przyjemny zapach i ciekawszy smak. W tym wypadku świetnie sprawdzi się na przykład wanilia. Drobne ziarenka lub dobrej jakości olejek waniliowy oddają swój aromat i delikatność kompotowi, więc smak gruszek będzie o wiele bardziej subtelny. Zamiast wanilii możesz wypróbować inne składniki. Tutaj sprawdzi się mnóstwo przypraw – kardamon, cynamon, nawet kawałeczek imbiru lub mieszanka ich wszystkich. Taki kompot z gruszek jest bardzo aromatyczny i bardzo rozgrzewający. W sam raz na zimowe popołudnia.

Kompot z gruszek i innych owoców

Kolejny dobry przepis to mix owocowy. Najlepszym rozwiązaniem jest wymieszanie jabłek i gruszek, ale możliwości jest o wiele więcej.

Co powiesz na kompot z dyni i gruszek? A może gruszki i śliwki? Masz trochę malin w ogrodzie? Je także możesz dorzucić do kompotu. Przepisy są takie same, jak na podstawową wersję. Wystarczy, że połowę lub 1/3 gruszek zastąpisz innymi owocami. Wymieszaj je w słoiku. Do kwaśnych śliwek czy malin możesz dodać trochę więcej cukru. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na nalewkę z gruszek?

To świetne rozwiązanie – kwaśniejsze owoce uzupełnią lekko mdłą słodycz gruszek i będą naprawdę bardzo smaczne. Na dodatek ten kolor! Kompot z gruszek jest prawie bezbarwny, wystarczy jednak trochę dyni, śliwek węgierek lub malin, by wyglądał o wiele bardziej apetycznie.

Ocena: 4,8/5 (głosów 20)
, aktualizacja 2 listopada 2019
Zobacz więcej artykułów na temat:
kompoty przetwory grusza przepisy
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:
captcha
Powiązane Artykuły
Kompot ze śliwek - oto 5 najlepszych przepisów - sprawdź je wszystkie
Kompot ze śliwek - oto 5 najlepszych przepisów - sprawdź je wszystkie
Świąteczny kompot z suszonych owoców - zobacz, jak go najłatwiej przygotować
Świąteczny kompot z suszonych owoców - zobacz, jak go najłatwiej przygotować
Przycinanie gruszy krok po kroku - jak przycinać gruszę? Poradnik
Przycinanie gruszy krok po kroku - jak przycinać gruszę? Poradnik
Kompot z dyni krok po kroku - oto najlepsze, sprawdzone przepisy
Kompot z dyni krok po kroku - oto najlepsze, sprawdzone przepisy
Najlepszy przepis na kompot z rabarbaru i jabłek krok po kroku
Najlepszy przepis na kompot z rabarbaru i jabłek krok po kroku
Kompot z czereśni krok po kroku - oto najlepsze przepisy - sprawdź je!
Kompot z czereśni krok po kroku - oto najlepsze przepisy - sprawdź je!
Kompot z suszonych śliwek krok po kroku – zobacz polecany przepis
Kompot z suszonych śliwek krok po kroku – zobacz polecany przepis
Jak przygotować kompot z rabarbaru krok po kroku – najlepsze przepisy
Jak przygotować kompot z rabarbaru krok po kroku – najlepsze przepisy
Kompot z truskawek - najlepsze przepisy krok po kroku
Kompot z truskawek - najlepsze przepisy krok po kroku
Kompot z wiśni - najlepsze przepisy krok po kroku - sprawdź je!
Kompot z wiśni - najlepsze przepisy krok po kroku - sprawdź je!
Kompot z jabłek - przepis na przygotowanie kompotu krok po kroku
Kompot z jabłek - przepis na przygotowanie kompotu krok po kroku
Dżem z gruszek - sprawdzone przepisy na najlepsze dżemy, konfitury i powidła
Dżem z gruszek - sprawdzone przepisy na najlepsze dżemy, konfitury i powidła
Kompot z winogron - najlepsze przepisy krok po kroku
Kompot z winogron - najlepsze przepisy krok po kroku
Konfitura z gruszek - sprawdzone przepisy na przetwory krok po kroku
Konfitura z gruszek - sprawdzone przepisy na przetwory krok po kroku
Parch gruszy – przyczyny, występowanie, zwalczanie, środki do oprysku
Parch gruszy – przyczyny, występowanie, zwalczanie, środki do oprysku
Przetwory z gruszek – sprawdzone przepisy na zaprawy z gruszek na zimę
Przetwory z gruszek – sprawdzone przepisy na zaprawy z gruszek na zimę
5 najlepszych przepisów na kompot z suszu na wigilię - sprawdź je!
5 najlepszych przepisów na kompot z suszu na wigilię - sprawdź je!
Choroby gruszy – rdza gruszy, parch gruszy, zaraza ogniowa – zwalczanie, polecane opryski, porady
Choroby gruszy – rdza gruszy, parch gruszy, zaraza ogniowa – zwalczanie, polecane opryski, porady
Grusza konferencja – sadzenie, uprawa, choroby, kaloryczność
Grusza konferencja – sadzenie, uprawa, choroby, kaloryczność
Grusza w ogrodzie – odmiany, uprawa, pielęgnacja, choroby, porady
Grusza w ogrodzie – odmiany, uprawa, pielęgnacja, choroby, porady
Nalewka z gruszek – na wódce i spirytusie – przepisy krok po kroku
Nalewka z gruszek – na wódce i spirytusie – przepisy krok po kroku
Grusza Faworytka - odmiany, sadzenie, uprawa, choroby
Grusza Faworytka - odmiany, sadzenie, uprawa, choroby

Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij