Borowiki szlachetne – najpopularniejsze grzyby w naszej kuchni

Borowik szlachetny (Boletus edulis)zbierany jest od lipca do października. Grzybiarze poszukują grzybów pułkownika pod świerkami i dębami, a także na obrzeżach lasów i przy leśnych traktach. Brązowe kapelusze prawdziwków mają półkulisty kształt i osiągają od 5 cm do 25 cm średnicy. Rurki są białe, żółtawe lub zielonkawe, natomiast okazały i masywny trzon wybarwiony jest na biało i ma siateczkowaty wzór.

Spożywanie borowików dostarczy naszemu organizmowi fosforu i potasu oraz łatwo przyswajalnego białka. Prawdziwki zawierają także cynk, wapń i żelazo. Aromatycznym borowikom przypisuje się właściwości antynowotworowe. Kapelusze prawdziwków wykorzystywała medycyna ludowa do leczenia ropiejących ran.

Borowiki są grzybami, które można wykorzystać w kuchni na rozmaite sposoby. Młode grzyby warto zamarynować - marynowanie jest najpopularniejszym sposobem na konserwowanie grzybów.  Prawdziwki w marynacie, marynowane maślaki, podgrzybki w occie lub rydze marynowane są dumą każdej pani domu, dbającej o zawartość domowej spiżarni. Świeże borowiki wybornie smakują smażone na maśle, z odrobiną soli, a nawet na surowo – cieniutko pokrojone, niczym carpaccio i podawane z solą i oliwą. Suszone prawdziwki roztaczają charakterystyczny grzybowy aromat, przywodząc na myśl święta.

Przepis na marynowane prawdziwki – tradycyjny przepis

Marynujemy borowiki niezbyt duże, o twardych zdrowych kapeluszach. Większe grzyby dzielimy na mniejsze części.

Składniki:

  • borowiki – 1 kg
  • solanka – 1 litr wody + 1 łyżka stołowa soli
  • zalewa do grzybów:
  • woda – 1 ½ litra
  • ocet 10% - 1 szklanka
  • marchew – 1 sztuka
  • cebula – 1 sztuka

Przyprawy:

  • sól – 1-2 łyżeczki
  • cukier – 5 łyżeczek
  • pieprz – 5 ziaren
  • liście laurowe – 2 liście
  • ziele angielskie – 4 ziarna

Przygotowanie:

  1. Grzyby dokładnie czyścimy ze ściółki i płuczemy pod bieżącą wodą.
  2. Do garnka z wodą, przeznaczoną na solankę, wsypujemy 1 kopiastą łyżkę soli. Po zagotowaniu solanki, wsypujemy do niej grzyby i obgotowujemy je przez około 15 minut.
  3. Zblanszowane prawdziwki hartujemy w zimnej wodzie, po czym odcedzamy je na durszlaku. Warto przełożyć grzyby na papierowy ręcznik, by lekko obeschły.
  4. Marchewkę po obraniu kroimy w plasterki. Cebulę obieramy z łupin i dzielimy na cząstki. Gotujemy je w małej ilości wody, z dodatkiem soli. Po ugotowaniu – odsączamy.
  5. Grzyby i warzywa układamy warstwami w wyparzonych słoikach.
  6. Przystępujemy do przygotowania zalewy: zagotowujemy wodę, z dodatkiem octu oraz przypraw.
  7. Grzyby i warzywa zalewamy gorącą zalewą. Mocno dokręcamy nakrętki na słoikach.

Akcesoria kuchenne w świetnych cenach!

Prawdziwki po udanym grzybobraniu, a także przepis na marynowane prawdziwki krok po kroku

Jeśli nasze prawdziwki marynowane przeznaczamy do szybkiego wykorzystania, wystarczy słoiki z grzybami odwrócić dnem do góry i, gdy ostygną, przechowywać w spiżarce. Przetwory przeznaczone do przechowywania przez dłuższy czas – pasteryzujemy przez około 10 minut. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z grzybów.

Prawdziwki w occie – przepis na marynowane prawdziwki z dodatkiem warzyw

Domowe marynaty - prawdziwki marynowane, dynia marynowana, marynowane ogórki lub buraczki - to wspaniałe przetwory na zimę. Wyjątkowym smakiem wyróżniają się prawdziwki w occie, z dodatkiem warzyw.

Składniki:

  • prawdziwki – ½ kg
  • cebula – 1 sztuka
  • warzywa – ½ kg (możemy dodać, np. marchewkę, małe cebulki, kalafior, fasolkę szparagową, seler)
  • woda
  • sól

Zalewa:

  • ocet – 1 ¼ szklanki
  • woda – 1 ¼ szklanki
  • cukier – 2 łyżeczki

Przyprawy:

  • pieprz - 5 ziaren
  • liście laurowe – 2-3 sztuki
  • ziele angielskie – 5 ziaren
  • gorczyca – kilka ziaren

Przygotowanie:

  1. Borowiki czyścimy, płuczemy i przycinamy trzonki. Małe grzybki zostawiamy w całości, natomiast duże kapelusze dzielimy na połówki.
  2. Blanszujemy grzyby w niewielkiej ilości osolonej wody, z dodatkiem obranej cebuli. Gotujemy je prawie do miękkości.
  3. Po ugotowaniu - cebulę odrzucamy, natomiast grzyby odsączamy.
  4. Marchewkę, obraną ze skórki, kroimy na plasterki. Małe cebulki obieramy z łupin i pozostawiamy w całości. Kalafior dzielimy na różyczki, fasolkę kroimy na mniejsze części, a seler – w paski.
  5. Warzywa gotujemy w niewielkiej ilości osolonej wody – do miękkości. Najlepiej każdy rodzaj warzyw ugotować oddzielnie, zachowując w ten sposób ich specyficzny smak i aromat.
  6. Borowiki i ugotowane warzywa układamy warstwowo do wyparzonych słoików.
  7. Przygotowujemy zalewę z wody, octu i przypraw. Wszystkie składniki zagotowujemy i tak przygotowaną zalewą uzupełniamy słoiki. Dokładnie zakręcamy nakrętki.
  8. Słoiki odwracamy dnem do góry. Po ostudzeniu, przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.

Słoiczki z marynatą wzbogacą świąteczny i noworoczny stół, sięgniemy po nie, szukając wyrazistych dodatków do rozmaitych przekąsek.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 90,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny