Kompot z rabarbaru i jabłek

Świeży kompot z rabarbaru to świetny dodatek do obiadu. Ma orzeźwiający, lekko kwaskowaty smak, więc także świetnie sprawdzi się na letnich przyjęciach i grillach. Ładny, różowawy kolor, podobny jak kompot z czereśni, sprawia, że pięknie się prezentuje w dzbanku. Przepis na kompot rabarbarowy nie jest trudny, więc zrobienie go na przyjęcie to świetny pomysł. Możesz od razu przygotować większą porcję, żeby starczyło na całą biesiadę.

Kompot warto przelać do dzbanków udekorowanych cząstkami owoców. Tak podany będzie się niezwykle ładnie prezentował. Napój można urozmaicić także dodatkami i przyprawami, by był jeszcze ciekawszy lub podawać z lodem i plasterkami limonki, by był jeszcze bardziej orzeźwiający.

Rabarbar i jabłka bardzo dobrze gaszą pragnienie, a jeśli dodasz do mikstury niewiele cukru, uzyskasz pyszny, zdrowy i niskokaloryczny napój. Dzięki jabłkom nie będzie tak kwaśny jak kompot rabarbarowy, więc posmakuje także najmłodszym i miłośnikom słodyczy. Z drugiej strony jest bardziej wyrazisty niż nieco nijaki kompot z jabłek. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z rabarbaru.

Jak ugotować kompot z rabarbaru i jabłek

Kompot z rabarbaru i jabłek robi się bardzo szybko. Tak naprawdę potrzebujesz tylko kilka minut na obranie i zebranie składników. Z jednego kilograma rabarbaru wyjdzie ci około 3 litrów napoju. Do zrobienia kompotu potrzebujesz:

  • 3 l wody
  • 1 kg łodyg rabarbaru (około 8 sztuk)
  • 3 jabłka
  • sok z 1 cytryny
  • cukier, stewię lub miód do smaku (maksymalnie około 5 łyżek)

Pokrojone rabarbar i jabłka, a także przepis na kompot z rabarbaru i jabłek oraz porady jak go ugotować
Najlepszy przepis na kompot z rabarbaru i jabłek krok po kroku

Przygotowanie kompotu jest bardzo proste. Umyj i przejrzyj łodygi rabarbaru, oddziel od nich liście, a następnie pokrój je w kawałki około 4 cm. Pokrój jabłka w ósemki i usuń gniazda nasienne. Możesz także ściągnąć skórkę, ale nie jest to konieczne.

Owoce włóż do garnka i zalej wodą. Postaw na małym ogniu i doprowadź do wrzenia. Czas gotowania powinien trwać maksymalnie 10 minut, by owoce były miękkie, ale nie rozlatywały się. Dopraw całość cukrem czy innym słodzidłem i dodaj sok z cytryny. Przestudź kompot w garnku.

Resztki owoców czy wygotowanych skórek powinny osiąść na dnie. Możesz także przefiltrować kompot przez sitko lub gazę, by był klarowny. Powinien mieć lekko różowy kolor, nieco jaśniejszy niż kompot z winogron fioletowych. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na nalewkę z rabarbaru.

Kompot z rabarbaru i jabłek z dodatkami

Kompot rabarbarowy świetnie smakuje z dodatkami. Po zagotowaniu możesz dodać do niego także inne przyprawy i smakołyki. Świetnie smakuje zwłaszcza z cynamonem. W końcu to przyprawa, która najlepiej nadaje się do jabłek. Kompot z cynamonem ma nieco wyraźniejszy smak. Jest bardziej orzeźwiający i lepiej sprawdza się na zimę, chociaż akurat kompot rabarbarowy trudno jest zawekować w słoikach. Świetną przyprawą są goździki i gałka muszkatołowa.

Jakie dodatki jeszcze się sprawdzą? Wspaniałym rozwiązaniem jest dorzucenie garści truskawek lub innych owoców jagodowych, a także na przykład agrestu. Jak ugotować kompot z rabarbaru i truskawek? Przepis jest taki sam – wystarczy zagotować owoce. Słodkie truskawki nie potrzebują dodawania dużej ilości cukru, więc kompot jest jeszcze zdrowszy. Połączenie z agrestem jest raczej kwaśne, ale to bardzo interesujący smak. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na kompot z rabarbaru.

Kompot rabarbarowy w słoikach?

Zatrzymanie lata na zimę – któż by o tym nie marzył? Kompot z rabarbaru w słoiku to właśnie namiastka upalnych miesięcy w środku zimy. Przetwory z rabarbaru do słoików robi się rzadko, ponieważ łodygi tej rośliny nie mają za wiele cukrów ani pektyn i nie żelują się. Ale dobrze zawekowane słoiki powinny się sprawdzić przez całą zimę.

Zanim zaczniesz, wyparz i dokładnie umyj wszystkie słoik. Zwróć uwagę na ich brzegi – nie powinny być wyszczerbione ani nierówne. Weź pod uwagę także stan nakrętek i wyrzuć te podrdzewiałe czy zniekształcone podczas otwierania. Dobrym rozwiązaniem jest wykorzystanie nowych słoików – masz większe szanse, że się dobrze zapasteryzują. Łodygi rabarbaru pokrój na niewielkie kawałeczki i wsyp do słoików do 2/3 wysokości. Do każdego słoika wsyp 3 łyżki białego cukru kryształ i dopełnij przegotowaną, letnią wodą. Następnie zakręć zakrętki i pasteryzuj słoiki przez 10 minut, aż zakrętki zrobią się wklęsłe.

Rabarbar powinien oddać sok i stać się miękki. Woda ze słoików będzie słodka i smaczna, chociaż mniej intensywna w smaku niż kompot gotowany na świeżo. Za to łodyga będzie świetnie zakonserwowana. Można ją dodawać do ciasta czy drożdżówek przez całą zimę i w taki sposób cieszyć się wspomnieniem lata. a może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na sok z rabarbaru?

ikona podziel się Przekaż dalej