Najlepszy przepis na solankę do mięsa - przygotuj ją sam krok po kroku

Marynowanie mięsa w solance dawniej wykorzystywano, aby zakonserwować mięso na dłużej. Peklowanie nie tylko pozwalało dłużej przechowywać mięso, lecz także nadawało mu niepowtarzalny smak i aromat. Obecnie peklowanie szynki samodzielnie przeżywa renesans, gdyż proces ten nie jest trudny i z łatwością można go wykonać samodzielnie w domu. Do peklowania niezbędna jest solanka do szynki lub innych mięs. Przedstawiamy, jak samodzielnie zrobić najlepszą solankę na mięso. Doradzamy, jaki powinien być najbardziej optymalny skład solanki oraz przedstawiamy, jak przeprowadzić peklowanie mięsa krok po kroku.

Jeśli szukasz więcej porad, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły na temat peklowania mięsa.

Najlepszy przepis na solankę do mięsa - przygotuj ją sam krok po kroku

Marynowanie mięsa w solance

Na czym polega peklowanie mięsa?

Peklowanie stanowi dawny sposób na konserwowanie mięsa. W czasach, gdy nie było lodówek mięso konserwowano w soli. Obecnie peklowanie karkówki czy też szynki nieco odeszło w zapomnienie. Jednak warto zainteresować się tym sposobem przygotowywania mięsa do pieczenia czy do wędzenia, gdyż znacznie poprawia on smak mięsa. Peklowana szynka czy golonka ma niepowtarzalny smak i charakterystyczny różowy kolor.

Peklowanie szynki czy też peklowanie golonki wykonujemy na sucho lub na mokro. Peklowanie na sucho polega na nacieraniu mięsa mieszanką soli peklującej, soli kuchennej i przypraw. Zaś peklowanie na mokro wymaga zalewy do peklowania. Jest to po prostu moczenie mięsa przez kilka do kilkunastu dni w solance stanowiącej mieszankę soli peklującej, soli kuchennej, przypraw i wody.

Do czego służy solanka do mięsa?

Solanka na mięso będzie potrzebna do peklowania na mokro. Moczenie mięsa wymaga odpowiedniej zalewy do peklowania, która składa się z wody, soli kuchennej i saletry sodowej lub potasowej. Do solanki dodajemy również przyprawy, które poprawiają smak mięsa.

Mieszanka, z której składa się solanka na mięso, nadaje mięsu różowy kolor oraz pikantny smak. Ponadto konserwuje mięso i chroni je przed bakteriami gnilnymi i pałeczkami jadu kiełbasianego. A może zainteresuje cię także ten artykuł o peklowaniu szynki krok po kroku?

Obecnie dość trudno jest dostać w sklepach saletrę potasową lub sodową, dlatego też jako solankę na mięso użyć gotowej soli peklującej, którą można kupić w sklepie.

Jeśli proces peklowania na mokro będzie trwał do 5 dni, nie ma potrzeby używania solanki do mięsa z dodatkiem saletry. Wystarczy zwykła sól kuchenna. Na przykład, jeśli zamierzamy peklować szynkę do upieczenia, solanka do szynki nie musi zawierać saletry.

Solanka do mięsa najłatwiejszy przepis

Solanka na mięso do krótkiego moczenia

Jeśli przygotowujemy mięso, drób czy ryby do pieczenia lub ugotowania na codzienny obiad, wystarczy moczenie mięsa jeden dzień lub nawet krócej. Takie krótkie moczenie mięsa wystarczy, aby stało się ono bardziej soczyste i aromatyczna, a po upieczeniu nadawało się do dłuższego przechowywania w lodówce. Do peklowania na mokro nadaje się każdy rodzaj mięsa: wieprzowina, wołowina, a także drób i ryby. Drób i mięso wieprzowe pozostawiamy w solance na całą noc, zaś rybę tylko kilka minut.

Przepis na solankę do krótkiego moczenia nie zawiera saletry, lecz tylko sól i wodę w odpowiedniej proporcji. Podanych w przepisie proporcji należy się dokładnie trzymać. Dotyczy to także przypraw, których nie powinno być zbyt dużo, tak aby wzbogacić smak mięsa, lecz go nie zmieniać. Przyprawy dodaje się w proporcji łyżka przypraw na 5 litrów solanki. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o mięsach i wędlinach.

Akcesoria do domowych mięs

Przepis na solankę do peklowania na mokro:

  • sól 30-40 g,
  • woda 1 litr,
  • 2 liście laurowe,
  • pół łyżeczki zmielonej kolendry,
  • 4 ziarna ziela angielskiego.

Najlepszy przepis na solankę do mięsa - przygotuj ją sam krok po kroku

Przyprawy dodajemy do smaku. Solanka do szynki może dodatkowo zawierać takie przyprawy jak: tymianek, szałwię, majeranek i jałowiec. Do solanki do drobiu warto dodać zioła prowansalskie, oregano, kumin, trawę cytrynową, pieprz lub paprykę. Zaś solanka do ryby może także zawierać trawę cytrynową, koperek czy pieprz.

Typowy przepis na solankę do mięsa do peklowania na mokro zawiera również 2 g saletry. Saletrę należy koniecznie dodać do zalewy do pakowania mięs długo dojrzewających, czyli jeśli peklowanie szynki czy innych mięs będzie trwało ponad 5 dni. W przypadku krótkiego peklowania saletra nie jest konieczna.

Marynowanie mięsa w solance do wędzenia krok po kroku

Peklowanie szynki czy innych mięs do wędzenia powinno trwać minimum 5 dni, dlatego też solankę musi zawierać saletrę. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na wędliny z szynkowara.

Aby zamarynować mięso do wędzenia, wykonaj następujące kroki:

  1. przygotuj wodę w proporcji 400 ml na 1 kg mięsa,
  2. przygotuj peklosól w ilości odpowiedniej do długości peklowania. Jeśli zamierzamy peklować szynkę 5 dni, to należy dodać 48 g peklosoli na 1 kg mięsa,
  3. przygotuj cukier w proporcji 1 g cukru na 1 litr solanki,
  4. przygotuj przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, odlej 100 ml wody i zrób wywar,
  5. do schłodzonej wody wlej ostudzony wywar i dodaj peklosól oraz 1 ząbek czosnku,
  6. wymieszaj całość, aby peklosól się rozpuściła,
  7. część mieszanki wykorzystaj do nastrzykiwania mięsa,
  8. umieść mięso w naczyniu i zalej solanką, przykryj talerzykiem, aby mięso było dociśnięte,
  9. naczynie z mięsem wstaw do lodówki,
  10. codziennie obracaj mięso.

Mięso do wędzenia musi być wysuszone tak, aby w czasie wędzenia nie przyklejała się sadza. W tym celu odlej solankę i pozostaw mięso aż płyn odcieknie. Warto sprawdzić, czy mięso nie jest zbyt słone. Jeśli tak, mięso należy namoczyć w wodzie przez 2 godziny. Gdy mięso wyschnie, pozbywając się nadmiaru soli, można przystąpić do wędzenia.

Wykonanie solanki do peklowania mięsa do upieczenia czy do wędzenia nie jest trudne i z powodzeniem można ją wykonać samemu w domu. Wystarczy kilka prostych kroków, aby samodzielnie zrobić świetną i pyszną wędlinę do kanapek czy na obiad. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z przepisami na marynaty i kiszonki.

Ocena: 4,8/5 (głosów 11)
, aktualizacja 2 listopada 2019
Zobacz więcej artykułów na temat:
peklowanie mięsa wędliny domowe
Komentarze (2)
  • 15 czerwca 2019 07:06 - ~Janusz Gruszka napisał(a) ocena: 1 głosowało: 3

    Kolego daje się od 80 do 100 g peklosoli na 1litr wody. Niskie stężenie nie gwarantuje dobrego peklowania i może powodować psucie się mięsa

  • 13 listopada 2019 09:11 - ~rob napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    Toż to tak wychodzi z tego przepisu

Dodaj komentarz
Podpis:
captcha

Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij