Nalewka cytrynowa – najlepsze przepisy na cytrynówkę na spirytusie i na wódce

Cieszy wyjątkowym smakiem i aromatem, a przede wszystkim pozwala odczuwać satysfakcję z samodzielnego przygotowania. Własnie taka jest nalewka cytrynowa, której przygotowanie nie należy do najtrudniejszych zadań. Przepis na cytrynówkę to zatem receptura, od której warto zacząć swoją przygodę z domowymi nalewkami. Sprawdź, jak łatwa w przygotowaniu jest nalewka na cytrynie i poznaj najlepsze na nią przepisy.

Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o nalewkach.

Ocena: 0,0/5 (głosów 0)

Nalewka cytrynowa w karafce i kieliszkach

Wyborna nalewka cytrynowa – właściwości i przepisy

Jakie właściwości ma nalewka na cytrynie?

Oprócz wyjątkowych walorów smakowych, wódka cytrynowa posiada szereg właściwości prozdrowotnych. Dzieje się tak z uwagi na fakt, że cytryna w połączeniu z alkoholem zachowuje swoje wartości odżywcze. Nie od dziś wiadomo, że cytryna jest bogatym źródłem witaminy C, dlatego też nalewka cytrynowa będzie wzmacniała odporność, zwłaszcza w chłodne, jesienne i zimowe wieczory. Będzie także pomocna w leczeniu infekcji.

Sok z cytryny to także źródło potasu, magnezu, żelaza i sodu oraz witamin z grupy B czy tak zwanej witaminy młodości – E. Nalewka na cytrynie nie tylko wspomaga działanie układu odpornościowego, ale także trawiennego, gdyż przyspiesza oczyszczanie organizmu, sprzyjając tym samym odchudzaniu.

Cytrynówka na spirytusie, jak każdy alkohol, działa odkażająco, więc warto po nią sięgać w przypadku różnych dolegliwości, jak infekcje, problemy z jelitami czy po prostu przeziębienie. To domowe lekarstwo, które w niewielkich ilościach warto włączyć do diety. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na nalewkę z aronii?

Najlepszy przepis na cytrynówkę na wódce

O przewadze domowej roboty cytrynówki nad kupowaną w sklepie przeważa fakt, że doskonale wiemy, co pijemy – czyli alkohol bez zbędnych polepszaczy smaków, barwników czy konserwantów. Przepis na nalewkę z cytryny, czyli potocznie zwane domowe limoncello, to bowiem bardzo krótka lista produktów, a im krótsza, tym dla zdrowia lepiej. Jak zrobić wódkę cytrynową? Potrzebne będą następujące składniki:

- 6 do 8 cytryn (w zależności od wielkości)

- pół litra wódki

- 1 szklanka wody

- 1 szklanka cukru

Przygotowanie: wodę należy zagotować w garnku, a następnie dodać cukier i gotować, od czas do czasu mieszając – tak, by cukier się rozpuścił. Ze wszystkich cytryn wyciskamy sok, najlepiej przy użyciu wyciskarki, a uprzednio z połowy cytryn ścieramy skórkę. Przygotowaną wcześniej wodę mieszkamy z alkoholem, sokiem, otartą skórką i odstawiamy na co najmniej kilkanaście godzin, a najlepiej na dobę, by składniki mogły dobrze się ze sobą wymieszać. Po tym czasie mieszaninę przecedzamy przez sito i rozlewamy do butelek. Taka domowej roboty szybka nalewka na cytrynie powinna dojrzewać w zacienionym miejscu przez minimum trzy tygodnie. Po tym czasie nadaje się do spożycia. Ten przepis na nalewkę z cytryny, jak widać, nie należy do najtrudniejszych. Sprawdź także ten artykuł z przepisem na nalewkę z wiśni.

Nalewka cytrynowa na spirytusie

Nalewka cytrynowa na spirytusie smakiem przypomina tę na wódce, gdyż w tym przypadku przepisy zakładają większe proporcje wody. Jak zrobić taką domowej roboty nalewkę cytrynową? Potrzebne będzie:

- 8 cytryn lub więcej w zależności od wielkości – około 1,3 kg,

- pół kilograma cukru,

- pół litra wody,

- pół litra spirytusu 96%.

Przygotowanie: ten przepis na cytrynówkę zakłada użycie owoców w całości, co daje nam możliwość kontrolowania goryczki nalewki. Po dokładnym umyciu cytryny obieramy ze skórek, które wkładamy do słoika i zalewamy spirytusem. Mocno zakręcamy i odstawiamy na 1-3 dni w zacienione miejsce. To właśnie moment, w którym możemy regulować stopień goryczki w nalewce – im dłużej, tym gorzki smak będzie bardziej wyczuwalny.

W tym samym czasie przygotowujemy drugi słój, w którym znajdują się pokrojone na ćwiartki, obrane cytryny. Zasypujemy je cukrem i ostawiamy na ten sam czas, co mieszankę ze skórkami.

Po upływie wyznaczonego czasu cytryny mocno odciskamy przez cito, by stracić jak najmniej soku. Następnie dolewamy go do płynu po odcedzeniu skórek z drugiego słoika. Pozostaje już tylko uzupełnienie mieszanki wodą. Jej ilość można dowolnie redukować lub zwiększać, by uzyskać nalewkę o pożądanej mocy. Miksturę przelewamy przez bardzo drobne sitko lub gazę i rozlewamy do butelek, które powinny leżakować przez minimum kilka tygodni w chłodnym i zacienionym miejscu. Po tym czasie nalewka cytrynowa na spirytusie jest gotowa do spożywania lub odstawienia na zimę.

Cytrynówka na spirytusie z dodatkami – przepisy nie tylko z cytryn

Domowa cytrynówka nie musi przepisu opierać wyłącznie na cytrynach, gdyż przepisy dopuszczają również zastosowanie dodatków. Warto pokusić się o domowej roboty nalewkę na zimę z miodem czy z imbirem, a nawet z kawą czy z mlekiem!

Nalewka cytrynowa z mlekiem przewiduje w przepisie zastąpienie wody właśnie tym białym napojem. Domowa cytrynówka z kawą z kolei w przepisie zakłada z kolei dodanie do odstawianych w słoiku cytryn około 25 ziaren kawy. Nalewka cytrynowa na spirytusie z miodem czy z imbirem podnosi z kolei jej walory smakowe oraz właściwości prozdrowotne, w tym przede wszystkim podnoszące odporność i przeciwzapalne.

W przypadku cytrynówki z miodem należy użyć go pół na pół z cukrem, redukując proporcjonalnie w przepisie ilość tego drugiego składnika. Nalewka cytrynowa na spirytusie z imbirem z kolei wymaga dodania tego składnika do cytryn w ilości około 15-20 dag, a tak naprawdę wedle uznania – im więcej, tym bardziej goryczkowy smak będzie miała domowa cytrynówka, zwana także potocznie likierem limoncello.

Nie tylko nalewka cytrynowa, czyli garść inspiracji

Domowej roboty cytrynówka to tak naprawdę tyko jedna w mnóstwa możliwości przygotowania domowych alkoholi. Na zimę warto zatroszczyć się także o inne rarytasy o pozytywnych dla zdrowia właściwościach. Na odporność doskonale nada się nalewka z czarnej porzeczki. Długie, jesienne wieczory rozgrzeją nalewki z truskawek czy nalewki z żurawiny, a bogate źródło witaminy C stanowić będzie pyszna nalewka z pigwy (mało kto wie, że owoc ten ma więcej witaminy C niż cytrusy!). Sprawdź także ten artykuł z przepisem na nalewkę z pigwy.

, aktualizacja 30 lipca 2018

Komentarze

Dodaj komentarz
Powiązane Artykuły
Zobacz więcej artykułów na temat:
Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij