Nalewka kawowa na spirytusie – przepis na przygotowanie krok po kroku
Nalewka kawowa na wódce czy też ta sama nalewka na spirytusie to przysmak nie tylko amatorów kofeinowego trunku, ale także wielu osób, które na co dzień nie piją kawy. O jej przewadze nad alkoholami domowej roboty z owoców przesądza fakt, że można ją przygotować o dowolnej porze roku, gdyż składniki są zawsze dostępne. Sprawdź przepis na nalewkę kawową w różnych wariantach.
Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu przepisy na alkohole domowe.
Wódka kawowa – przepisy na ten wyjątkowy trunek
Nalewka na spirytusie – kawówka z ziaren kawy
Nalewka kawowa z kawy ziarnistej to kwintesencja goryczkowatego smaku tych małych brązowych ziarenek, zamknięta w butelce w postaci esencjonalnego płynu. Do jej przygotowania potrzebne będą następujące składniki:
- około 50 sztuk ziaren kawy,
- 1 szklanka wody,
- pół szklanki miodu,
- 1 litr spirytusu,
- opcjonalnie laska wanilii lub aromat waniliowy do smaku.
Przygotowanie: jak to w przypadku przepisów na nalewki, składniki w postaci kawy i ewentualnie wanilii należy włożyć do dużego słoja i zalać spirytusem. Mieszanka powinna leżakować około dwa tygodnie w ciepłym i zacienionym miejscu. Po upływie wyznaczonego czasu zagotowujemy wodę z miodem, a kiedy wystygnie dolewamy do słoja. Mieszanka powinna postać jeszcze kilka dni w takich samych jak poprzednio warunkach. Następnie kawówka z ziaren wymaga przefiltrowania przez sitko lub gazę i rozlania do butelek. Po takim przygotowaniu powinna jeszcze leżakować przez minimum miesiąc. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na nalewkę z jabłek?
Nalewka kawowa na wódce - przepis
Słabszą w woltażu nalewkę kawową można przygotować oczywiście na delikatniejszej od spirytusu wódce. Poniżej prezentujemy przepis na nalewkę kawową bez dodatków, ale te można z powodzeniem zaczerpnąć z powyższego przepisu w przytoczonych proporcjach. Jeśli jednak komuś zależy na kwintesencji smaku czystej kawy, powinien przygotować tylko:
- około 30 sztuk ziaren kawy,
- 1 litr wódki.
Przygotowanie: w zasadzie jest takie samo, czyli kawę w dużym słoju należy zalać alkoholem i odstawić w tym przypadku na około dwa miesiące w zacienione i chłodne miejsce. Po upływie wskazanego czasu nalewka z kawy ziarnistej na wódce wymaga już tylko przefiltrowania i rozlania do butelek, by w nich leżakowała przez kolejny minimum miesiąc. Sprawdź także ten artykuł z przepisem na nalewkę z żurawiny.
Nalewka kawowa na spirytusie z pomarańczą
Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że połączenie pomarańczy i ziaren kawy w domowej nalewce do doskonały sposób. Warto pokusić się o to urozmaicenie i wypróbować cytrusowy dodatek. Do przygotowania tego trunku potrzebne będą:
- ziarna kawy (100 sztuk)
- 3 duże i dojrzałe pomarańcze lub 4 mniejsze,
- 2 szklanki cukru,
- 1,5 szklanki wody,
- 0,5 litra spirytusu.
Przygotowanie: owoce dokładnie myjemy i wyparzamy, gdyż będą użyte ze skórką, a następnie kroimy w ósemki. Przekładamy do dużego słoja oraz dodajemy kawę. Można je także wcześniej powbijać w owoce, co pozwoli na jeszcze lepsze przeniknięcie smaków. Następnie produkty zalewamy przygotowanym wcześniej i wystudzonym syropem (zagotowana woda z cukrem) i alkoholem, po czym zamykamy i odstawiamy na co najmniej cztery tygodnie, od czasu do czasu mieszając. Po upływie wyznaczonego czasu nalewka wymaga już tylko tradycyjnie przefiltrowania i rozlania do butelek, w których powinna leżakować najlepiej dwa-trzy miesiące. Oczywiście, jak to w przypadku domowych alkoholi tego typu bywa, im dłużej, tym lepiej dla smaku i aromatu. Jeśli szukasz więcej inspiracji na domowe alkohole, sprawdź także ten artykuł z przepisem na nalewkę z mandarynek.
A może likier z kawy rozpuszczalnej?
Delikatny w smaku ze względu na dodatek mleka, nadaje się idealnie do deserów i popołudniowych spotkań ze znajomymi. Chodzi oczywiście o likier z kawy rozpuszczalnej, do przygotowania którego niezbędne będą następujące składniki:
- puszka mleka skondensowanego,
- pół szklanki cukru,
- 2 opakowania cukru waniliowego lub dwie laski wanilii,
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
- 100-150 ml spirytusu.
Przygotowanie: mleko wlewamy do nieprzypalającego garnka, dodajemy suche składniki w postaci cukru, cukrów waniliowych lub laski wanilii oraz kawy. Zagotowujemy, od czas do czasu mieszając, by się nie przypaliło. Mieszankę należy pogotować przez około 5 minut na małym oknie. Po upływie wyznaczonego czasu należy ją ostudzić i stopniowo wlać spirytus, mieszając do połączenia składników, a następnie wlewamy do butelki i schładzamy. Taka delikatna wódka kawowa z kawy rozpuszczalnej nadaje się do spożycia już następnego dnia, co stanowi jej niewątpliwą przewagę na pozostałymi nalewkami domowej roboty. Sprawdź także zebrane w tym miejscu przepisy na nalewki.
Nalewka kawowa – możliwości zastosowania
Kawówka z ziaren kawy stanowić będzie doskonały dodatek do ciast i deserów. Z powodzeniem można ją zastosować przy przygotowywaniu domowego tiramisu, nasączenia biszkoptów tortu czy po prostu jako napój do spożywanych deserów. Po połączeniu jej z mlekiem skondensowanym uzyskamy z kolei delikatny w smaku, wyrafinowany drink kawowy, który z całą pewnością skradnie serca gości.
Likier z kawy rozpuszczalnej to z kolei doskonała propozycja do polania lodów czy gofrów i naleśników, pod warunkiem jednak, że oczywiście nie będą ich spożywały dzieci. Jej przygotowanie nie zajmuje wiele czas, a smak w połączeniu ze słodyczami doskonale się uzupełnia. Warto zatem taki rarytas mieć w swojej lodówce.