Nalewka kawowa w karafce

Wódka kawowa – przepisy na ten wyjątkowy trunek

Nalewka na spirytusie – kawówka z ziaren kawy

Nalewka kawowa z kawy ziarnistej to kwintesencja goryczkowatego smaku tych małych brązowych ziarenek, zamknięta w butelce w postaci esencjonalnego płynu. Do jej przygotowania potrzebne będą następujące składniki:

  • około 50 sztuk ziaren kawy,
  • 1 szklanka wody,
  • pół szklanki miodu,
  • 1 litr spirytusu,
  • opcjonalnie laska wanilii lub aromat waniliowy do smaku.

Przygotowanie: jak to w przypadku przepisów na nalewki, składniki w postaci kawy i ewentualnie wanilii należy włożyć do dużego słoja i zalać spirytusem. Mieszanka powinna leżakować około dwa tygodnie w ciepłym i zacienionym miejscu. Po upływie wyznaczonego czasu zagotowujemy wodę z miodem, a kiedy wystygnie dolewamy do słoja. Mieszanka powinna postać jeszcze kilka dni w takich samych jak poprzednio warunkach. Następnie kawówka z ziaren wymaga przefiltrowania przez sitko lub gazę i rozlania do butelek. Po takim przygotowaniu powinna jeszcze leżakować przez minimum miesiąc. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na nalewkę z jabłek?

Nalewka kawowa na wódce - przepis

Słabszą w woltażu nalewkę kawową można przygotować oczywiście na delikatniejszej od spirytusu wódce. Poniżej prezentujemy przepis na nalewkę kawową bez dodatków, ale te można z powodzeniem zaczerpnąć z powyższego przepisu w przytoczonych proporcjach. Jeśli jednak komuś zależy na kwintesencji smaku czystej kawy, powinien przygotować tylko:

  • około 30 sztuk ziaren kawy,
  • 1 litr wódki.

Przygotowanie: w zasadzie jest takie samo, czyli kawę w dużym słoju należy zalać alkoholem i odstawić w tym przypadku na około dwa miesiące w zacienione i chłodne miejsce. Po upływie wskazanego czasu nalewka z kawy ziarnistej na wódce wymaga już tylko przefiltrowania i rozlania do butelek, by w nich leżakowała przez kolejny minimum miesiąc. Sprawdź także ten artykuł z przepisem na nalewkę z żurawiny.

Nalewka kawowa na spirytusie z pomarańczą

Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że połączenie pomarańczy i ziaren kawy w domowej nalewce do doskonały sposób. Warto pokusić się o to urozmaicenie i wypróbować cytrusowy dodatek. Do przygotowania tego trunku potrzebne będą:

  • ziarna kawy (100 sztuk)
  • 3 duże i dojrzałe pomarańcze lub 4 mniejsze,
  • 2 szklanki cukru,
  • 1,5 szklanki wody,
  • 0,5 litra spirytusu.

Nalewka kawowa na spirytusie – przepis na przygotowanie krok po kroku 2

Przygotowanie: owoce dokładnie myjemy i wyparzamy, gdyż będą użyte ze skórką, a następnie kroimy w ósemki. Przekładamy do dużego słoja oraz dodajemy kawę. Można je także wcześniej powbijać w owoce, co pozwoli na jeszcze lepsze przeniknięcie smaków. Następnie produkty zalewamy przygotowanym wcześniej i wystudzonym syropem (zagotowana woda z cukrem) i alkoholem, po czym zamykamy i odstawiamy na co najmniej cztery tygodnie, od czasu do czasu mieszając. Po upływie wyznaczonego czasu nalewka wymaga już tylko tradycyjnie przefiltrowania i rozlania do butelek, w których powinna leżakować najlepiej dwa-trzy miesiące. Oczywiście, jak to w przypadku domowych alkoholi tego typu bywa, im dłużej, tym lepiej dla smaku i aromatu. Jeśli szukasz więcej inspiracji na domowe alkohole, sprawdź także ten artykuł z przepisem na nalewkę z mandarynek.

A może likier z kawy rozpuszczalnej?

Delikatny w smaku ze względu na dodatek mleka, nadaje się idealnie do deserów i popołudniowych spotkań ze znajomymi. Chodzi oczywiście o likier z kawy rozpuszczalnej, do przygotowania którego niezbędne będą następujące składniki:

  • puszka mleka skondensowanego,
  • pół szklanki cukru,
  • 2 opakowania cukru waniliowego lub dwie laski wanilii,
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • 100-150 ml spirytusu.

Przygotowanie: mleko wlewamy do nieprzypalającego garnka, dodajemy suche składniki w postaci cukru, cukrów waniliowych lub laski wanilii oraz kawy. Zagotowujemy, od czas do czasu mieszając, by się nie przypaliło. Mieszankę należy pogotować przez około 5 minut na małym oknie. Po upływie wyznaczonego czasu należy ją ostudzić i stopniowo wlać spirytus, mieszając do połączenia składników, a następnie wlewamy do butelki i schładzamy. Taka delikatna wódka kawowa z kawy rozpuszczalnej nadaje się do spożycia już następnego dnia, co stanowi jej niewątpliwą przewagę na pozostałymi nalewkami domowej roboty. Sprawdź także zebrane w tym miejscu przepisy na nalewki.

Nalewka kawowa – możliwości zastosowania

Kawówka z ziaren kawy stanowić będzie doskonały dodatek do ciast i deserów. Z powodzeniem można ją zastosować przy przygotowywaniu domowego tiramisu, nasączenia biszkoptów tortu czy po prostu jako napój do spożywanych deserów. Po połączeniu jej z mlekiem skondensowanym uzyskamy z kolei delikatny w smaku, wyrafinowany drink kawowy, który z całą pewnością skradnie serca gości.

Likier z kawy rozpuszczalnej to z kolei doskonała propozycja do polania lodów czy gofrów i naleśników, pod warunkiem jednak, że oczywiście nie będą ich spożywały dzieci. Jej przygotowanie nie zajmuje wiele czas, a smak w połączeniu ze słodyczami doskonale się uzupełnia. Warto zatem taki rarytas mieć w swojej lodówce.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 93,7% czytelników artykuł okazał się być pomocny