Nalewka kokosowa

Coś dobrego, coś słodkiego…

Tak zwana kokosówka ze spirytusu potrafi nie tylko rozgrzać, ale i zaspokoić potrzebę na… słodycze. Smak kokosu jest tak wyjątkowy w tej nalewce, że z pewnością zagości na stałe w domowym barku. Czy nalewka z mleka skondensowanego niesłodzonego i spirytusu może być smaczna?

Lista składników na nalewkę kokosową

  • 200 g wiórek kokosowych
  • 200 ml spirytusu
  • puszka mleka skondensowanego niesłodzonego

Przygotowanie trunku nie zajmuje zbyt wiele czasu, a możesz cieszyć się nim nawet przez… całą zimę. Zatem do dzieła!

Nalewka kokosowa na spirytusie – sposób przygotowania

  1. Zalej wiórki mlekiem z puszki i wstaw na delikatny ogień.
  2. W trakcie gotowania mleko nie powinno gęstnieć, więc pamiętaj o delikatnym płomieniu.
  3. Namoczony kokos ma uwolnić swój smak i aromat, przebijając mleczną nutę. Dlatego najlepiej wyłącz gaz już po kilku minutach.
  4. Dolej do całości spirytus, zamieszaj i zostaw do wystygnięcia.
  5. Przelej miksturę przez drobne sitko i przetrzyj butelkę. I już, gotowe!

Przepis na nalewkę kokosową – prosto i smacznie

Kokosówka ze spirytusu będzie potrzebowała zaledwie jeden dzień, by móc ją degustować. Oczywiście lepiej będzie pozostawić ją na kilka dni po to, żeby dobrze się „przegryzła”. To świetny dodatek zarówno do ciast, jak i lodów. Pyszny trunek możesz również podarować komuś jako… prezent. Zobaczysz, że obdarowana nim osoba na pewno będzie zachwycona! Sprawdź także ten artykuł z przepisem na nalewkę z wiśni.

Domowe malibu

Wódka kokosowa pod choinkę

Przepis na nalewkę z wódki i wiórek kokosowych to dobry pomysł chociażby na prezent świąteczny! Zwłaszcza, jeżeli dana osoba uwielbia wyroby kokosowe. Podarunki typu hand made są teraz w modzie, a więc warto zrobić ten pyszny trunek i podarować komuś pod choinkę! W tym przypadku nalewka z mleka skondensowanego niesłodzonego będzie idealna.

Lista składników

  • 200 g wiórek kokosowych
  • 500 ml wódki
  • 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego + 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

Jeżeli chcesz, w trunku nie musi być obu puszek mleka skondensowanego. Równie wybornie smakuje bowiem malibu z mleczka kokosowego! Śmiało możesz więc zastąpić je owym składnikiem. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na nalewkę malinową.

Domowe Malibu – sposób przygotowania

  1. Wsyp wiórki do słoika i zalej alkoholem.
  2. Zakręć słój i odstaw na około tydzień czasu, co jakiś czas mocno nim potrząsając.
  3. Odsącz wiórki i wlej 2 puszki mleka lub z korzystaj z mleczka kokosowego. Dodaj odsączony przez sito alkohol.
  4. Wymieszaj całość i przelej do butelki, następnie odstaw w chłodne miejsce.

Wódka kokosowa – ważna informacja

Pamiętaj, że im dłużej wiórki będą się namaczać w alkoholu, tym lepsza będzie w smaku nalewka kokosowa malibu. Możesz więc nieco przedłużyć czas wsiąkania alkoholu w wiórki, nawet do 2 tygodni. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na nalewkę z jagód.

Kokos i wiórki kokosowe jako składniki na nalewkę kokosową, a także porady, jak zrobić likier kokosowy krok po kroku
Nalewka kokosowa – sprawdzone przepisy na nalewkę na wódce i spirytusie

Jak zrobić likier kokosowy?

Trunek dla prawdziwych wielbicieli kokosa

Przepisy na likier na spirytusie i wódce są naprawdę wspaniałe i wbrew pozorom niezwykle proste w wykonaniu. W dodatku nie są one czasochłonne. Jeżeli lubisz kokosowy smak ciasteczek lub lodów, malibu oraz zapach kokosa, to likier kokosowy będzie doskonałym trunkiem – nie tylko na zimę, ale i na co dzień!

Lista składników

  • 250ml spirytusu
  • 100ml wódki
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 1 puszka mleka kokosowego słodzonego
  • 200ml mleka kokosowego naturalnego

Ważna uwaga co do wiórek – nie wyrzucaj ich do śmietnika! Zasyp je cukrem (po wódce mają bowiem jeszcze dość sporo promili) i przełóż do osobnego słoiczka. Tak przygotowane wiórki możesz śmiało wykorzystać do posypania nimi lodów, naleśników czekoladowych bądź użyć ich do ciasta typu rafaello. Oczywiście, możesz je również wyjadać ze słoika – oczywiście, to wersja tylko dla dorosłych!

Jak zrobić likier kokosowy – sposób przygotowania

  1. Wsyp wiórki do litrowego słoja i zalej alkoholem.
  2. Zakręć słoik i odstaw go na tydzień.
  3. Zmiksuj wszystko po tygodniu i przelej płyn przez sitko z gazą, natomiast resztkę wywaru odciśnij bezpośrednio przez gazę.
  4. Dolej do wywaru mleko kokosowe i mleko z puszki, wymieszaj i przelej do butelki.
  5. Odstaw całość na około 3 dni, by składniki się „przegryzły”.

Trunek kokosowy – o czym pamiętać?

  • Z podanych składników otrzymasz ponad litr napoju alkoholowego. Jeżeli więc chcesz przygotować więcej kokosowego trunku, musisz zwiększyć ilość składników proporcjonalnie do pożądanej liczby butelek likieru.
  • Możesz zastąpić mleko śmietanką 30% - likier stanie się bardziej kremowy.
  • Do wymieszania możesz używać plastikowej butelki, jeżeli nie masz w domu dużej szklanej. Wówczas po wymieszaniu możesz przelać likier do nieco mniejszych butelek.
  • Likier kokosowy doskonale nadaje się również do… nasączania biszkoptu, np. w torcie kokosowym! Sprawdź także ten artykuł z przepisami na nalewkę z miodu.
ikona podziel się Przekaż dalej