Nalewka tybetańska krok po kroku – przepis, działanie, właściwości, porady

Nalewka tybetańska jest bardzo cennym trunkiem dla organizmu, ponieważ m.in. usuwa toksyny oraz oczyszcza naczynia krwionośne czy poprawia przemianę materii. Eliksir z czosnku i spirytusu potrafi skutecznie wyleczyć, jednak nie każdy może go pić. Na co pomaga mikstura tybetańska i jak ją zrobić? Skuteczny przepis jest tylko jeden!

Jeśli szukasz więcej inspirujących przepisów, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o alkoholach domowych.

Nalewka tybetańska krok po kroku – przepis, działanie, właściwości, porady

Tybetańska nalewka czosnkowa

Lecznicza nalewka tybetańska – magiczny napój wieczności?

Spirytus z czosnkiem to świetny sposób na zachowanie… młodości. Kuracja czosnkowa od wielu lat pomaga ludziom spowolnić procesy starzenia się skóry oraz organów wewnętrznych. Opinie „smakoszy” nalewki wskazują na to, że już po jednej kuracji wiek organizmu może cofnąć się nawet o… 16 lat! Ile w tym prawdy? Cóż, trzeba przetestować nalewkę samemu.

Ważne jest to, by w żaden sposób nie zmieniać przepisu. Aby nalewka tybetańska posiadała właściwości czyszczące naczynia krwionośne oraz była smaczna i skuteczna, nie można kombinować ze zmianą proporcji lub składników. Dodatkowo, podczas przygotowywania trunku lepiej nie korzystać z metalowych przedmiotów. Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o nalewkach.

Lista składników na nalewkę tybetańską

  • 350 g obranego czosnku polskiego
  • 200 ml czystego spirytusu spożywczego, najlepiej 70%

Składników jak widzisz nie ma zbyt wiele, ponieważ są to tylko dwa elementy – jedyne i kluczowe. Najlepiej nie dodawać do mikstury nic więcej, żeby nie pozbawić nalewki z czosnku i spirytusu jej leczniczych właściwości.

Mikstura tybetańska – sposób przygotowania

  1. Przygotuj naczynie, które będziesz mógł bez problemu zamknąć. Najlepiej wybrać słoik.
  2. Obierz czosnek, rozgnieć go i pozostaw na około 10 minut tak, by miał kontakt ze świeżym powietrzem. Opinie osób wytwarzających tę nalewkę potwierdzają również, że zmiażdżony czosnek można umieścić w pojemniku, zamknąć w nim i owinąć opakowanie ręcznikiem na 2 godziny. Zdecyduj, która opcja będzie lepsza.
  3. Przełóż czosnek do słoika i zalej go alkoholem, a następnie szczelnie zamknij. Owiń go ciemną tkaniną i zostaw w chłodnym miejscu na 10 dni lub odstaw go bez owijania do lodówki na 4 dni. Przy pierwszej opcji pamiętaj, żeby co jakiś czas (najlepiej co 2 dni) wstrząsać słoikiem.
  4. Po upływie czasu wybranej formy przechowywania przecedź mieszaninę i zostaw ją jeszcze w chłodnym miejscu na dzień, maksymalnie dwa.
  5. Przelej miksturę do wyparzonej butelki. Sprawdź także ten artykuł z przepisem na nalewkę z wiśni.

Tybetańska nalewka czosnkowa – dawkowanie

Jak przechowywać i podawać nalewki?

Dobra nalewka musi być odpowiednio zaserwowana, dlatego warto zaopatrzyć się w specjalne butelki. Zrobisz wrażenie nie tylko smakiem, ale też sposobem podania!

Szeroki wybór atrakcyjnych butelek za zaledwie 10-20 zł znajdziesz tu.

Spirytus z czosnkiem zadziała leczniczo, jeżeli będziesz odpowiednio go dawkować. Oto sposób stosowania, którego należy się ściśle trzymać – tylko wtedy lecznicza nalewka tybetańska będzie działać.

  • 1 dzień – 3 razy dziennie: 1 kropla rano, 2 krople po południu, 3 krople wieczorem,
  • 2 dzień – 3 razy dziennie: 4 krople rano, 2 krople po południu, 3 krople wieczorem,
  • 3 dzień – 3 razy dziennie: 7 kropli rano, 8 kropli po południu, 9 kropli wieczorem,
  • 4 dzień – 3 razy dziennie: 10 kropli rano, 11 kropli po południu, 12 kropli wieczorem,
  • 5 dzień – 3 razy dziennie: 13 kropli rano, 14 kropli po południu, 15 kropli wieczorem,
  • 6-10 dzień – pij napar w odwrotnej kolejności, zmniejszając każdą dawkę o jedną kroplę,
  • 11 dzień do końca butelki – przyjmuj po 25 kropli trzy razy dziennie.

Nalewka tybetańska krok po kroku – przepis, działanie, właściwości, porady

Kuracja czosnkowa może być przeprowadzana nie częściej niż raz w roku – choć niektórzy jej zwolennicy uważają, że to i tak zbyt często i lepiej jest przeprowadzać ją raz na trzy lata.

Nalewka tybetańska może być zapijana 50 ml kwaśnego produktu, np. jogurtem, kefirem lub maślanką. Jeżeli chcesz zlikwidować zapach czosnku, zjedz natkę pietruszki lub zagryź kawałkiem cytryny. A może zainteresuje cię także artykuł z przepisem na nalewkę z kaliny?

Nalewka tybetańska

Na co pomaga kuracja z czosnku i spirytusu?

Pozwala ona usunąć ze ścianek warstwę soli, tłuszczów, złego cholesterolu, które przeszkadza krążeniu krwi. Tybetański przepis unormuje pracę całego układu sercowo-naczyniowego, poprawi pamięć i koncentrację uwagi, a także pozbawi problemów z migreną, iż zawrotami głowy. Kuracjusze mówią, że mikstura tybetańska przywróciła im wzrok oraz słuch! Za jej pomocą znikają wszelakie problemy z dusznością, skurczami w nogach czy bóle mięśni.

Uboczne skutki stosowania kuracji tybetańskiej

Najczęstszym efektem ubocznym okazuje się bezsenność, zgaga bądź tachykardia – tzw. częstoskurcz serca. Zwiększa się również oddawanie moczu i wydzielanie soku żołądkowego – jednak w takich przypadkach nie warto zaprzestawać kuracji, ponieważ te zjawiska są wyłącznie tymczasowe. Wystarczy jedynie pić… herbatę miętową! Dodatkowo, należy wypijać co najmniej litr wody dziennie – to zmniejszy obciążenie dla nerek. Po zakończonym leczeniu należy uzupełnić dietę produktami bogatymi w witaminy, szczególnie omega-3 – znajdziesz go m.in. w rybach.

Kiedy nalewka tybetańska jest niewskazana?

Istnieje szereg przeciwwskazań co do stosowania trunku w celach leczniczych. Oto najważniejsze z nich, które wykluczają z kuracji tybetańskiej osoby z poniższymi przypadłościami i stanami:

  • epilepsja,
  • problemy z nerkami,
  • ciąża.

Nalewka z czosnku i spirytusu jest skoncentrowanym i naprawdę silnym środkiem, a więc nie można stosować jej również w przypadku zapalenia błony śluzowej żołądka, wrzodów żołądka bądź innych chorób związanych z tym ludzkim organem. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na nalewkę malinową.

Ocena: 4,3/5 (głosów 12)
, aktualizacja 6 listopada 2018
Zobacz więcej artykułów na temat:
nalewki przetwory przepisy czosnek
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:
Powiązane Artykuły
Nalewka z mirabelek - przepis krok po kroku na nalewkę z żółtych śliwek
Nalewka z mirabelek - przepis krok po kroku na nalewkę z żółtych śliwek
Nalewka z propolisu krok po kroku - zobacz, jak zrobić nalewkę z kitu pszczelego
Nalewka z propolisu krok po kroku - zobacz, jak zrobić nalewkę z kitu pszczelego
Nalewka z pokrzywy - sprawdzone przepisy, przygotowanie krok po kroku, zastosowanie, właściwości
Nalewka z pokrzywy - sprawdzone przepisy, przygotowanie krok po kroku, zastosowanie, właściwości
Nalewka z orzecha włoskiego - sprawdzone przepisy na spirytusie, właściwości, porady
Nalewka z orzecha włoskiego - sprawdzone przepisy na spirytusie, właściwości, porady
Nalewka z aloesu - najlepsze przepisy, właściwości, zastosowanie, porady
Nalewka z aloesu - najlepsze przepisy, właściwości, zastosowanie, porady
Nalewka z kwiatu czarnego bzu - sprawdzone przepisy, działanie, właściwości, porady
Nalewka z kwiatu czarnego bzu - sprawdzone przepisy, działanie, właściwości, porady
Nalewka czosnkowa krok po kroku - sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie
Nalewka czosnkowa krok po kroku - sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie
Nalewka z mięty - sprawdzone przepisy na miętówkę na spirytusie i wódce
Nalewka z mięty - sprawdzone przepisy na miętówkę na spirytusie i wódce
Nalewka na piołunie – przepis na nalewkę z ziela piołunu – działanie, właściwości, porady
Nalewka na piołunie – przepis na nalewkę z ziela piołunu – działanie, właściwości, porady
Nalewka z borówki amerykańskiej – sprawdzone przepisy krok po kroku
Nalewka z borówki amerykańskiej – sprawdzone przepisy krok po kroku
Nalewka kokosowa – sprawdzone przepisy na nalewkę na wódce i spirytusie
Nalewka kokosowa – sprawdzone przepisy na nalewkę na wódce i spirytusie
Nalewka z czosnku niedźwiedziego – sprawdzone przepisy, właściwości, porady
Nalewka z czosnku niedźwiedziego – sprawdzone przepisy, właściwości, porady
Nalewka z żywokostu – przepis i właściwości korzenia żywokostu
Nalewka z żywokostu – przepis i właściwości korzenia żywokostu
Nalewka z jagód – najlepsze przepisy na nalewkę jagodową ze spirytusem
Nalewka z jagód – najlepsze przepisy na nalewkę jagodową ze spirytusem
Nalewka z miodu – sprawdzone przepisy na nalewkę miodową na spirytusie
Nalewka z miodu – sprawdzone przepisy na nalewkę miodową na spirytusie
Nalewka z mniszka lekarskiego – sprawdzone przepisy krok po kroku na nalewkę z mleczu
Nalewka z mniszka lekarskiego – sprawdzone przepisy krok po kroku na nalewkę z mleczu
Nalewka z jeżyn – przepis i przygotowanie nalewki z ostrężyn
Nalewka z jeżyn – przepis i przygotowanie nalewki z ostrężyn
Nalewka z czeremchy krok po kroku – sprawdzone przepisy, działanie, właściwości
Nalewka z czeremchy krok po kroku – sprawdzone przepisy, działanie, właściwości
Nalewka ze śliwek węgierek – sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie i wódce
Nalewka ze śliwek węgierek – sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie i wódce
Nalewka z tarniny – przepis krok po kroku na tarninówkę domowej roboty
Nalewka z tarniny – przepis krok po kroku na tarninówkę domowej roboty
Nalewka z pomarańczy na wódce i spirytusie – najlepsze przepisy krok po kroku
Nalewka z pomarańczy na wódce i spirytusie – najlepsze przepisy krok po kroku
Nalewka z czerwonej porzeczki - przepis krok po kroku na przygotowanie porzeczkówki
Nalewka z czerwonej porzeczki - przepis krok po kroku na przygotowanie porzeczkówki
Nalewka śliwkowa – sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie domowej roboty
Nalewka śliwkowa – sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie domowej roboty
Nalewka z pigwowca na spirytusie - przepis krok po kroku
Nalewka z pigwowca na spirytusie - przepis krok po kroku
Nalewka imbirowa – sprawdzone przepisy na nalewkę z imbiru na spirytusie
Nalewka imbirowa – sprawdzone przepisy na nalewkę z imbiru na spirytusie
Nalewka z gruszek – na wódce i spirytusie – przepisy krok po kroku
Nalewka z gruszek – na wódce i spirytusie – przepisy krok po kroku
Nalewka kawowa na spirytusie – przepis na przygotowanie krok po kroku
Nalewka kawowa na spirytusie – przepis na przygotowanie krok po kroku
Nalewka z żurawiny – sprawdzone przepisy na nalewkę żurawinową na spirytusie
Nalewka z żurawiny – sprawdzone przepisy na nalewkę żurawinową na spirytusie
Nalewka z jabłek – najlepsze przepisy na nalewkę jabłkową na spirytusie
Nalewka z jabłek – najlepsze przepisy na nalewkę jabłkową na spirytusie
Nalewka z mandarynek – najlepsze przepisy na nalewkę mandarynkową z wódką
Nalewka z mandarynek – najlepsze przepisy na nalewkę mandarynkową z wódką
Nalewka cytrynowa – najlepsze przepisy na cytrynówkę na spirytusie i na wódce
Nalewka cytrynowa – najlepsze przepisy na cytrynówkę na spirytusie i na wódce
Nalewka z berberysu - popularne przepisy, sposób wykonania krok po kroku
Nalewka z berberysu - popularne przepisy, sposób wykonania krok po kroku
Nalewka z sosny - przepisy i przygotowanie krok po kroku
Nalewka z sosny - przepisy i przygotowanie krok po kroku
Nalewka z czereśni - proste przepisy na przygotowanie nalewki czereśniowej na spirytusie
Nalewka z czereśni - proste przepisy na przygotowanie nalewki czereśniowej na spirytusie
Nalewka z winogron - przepisy i wykonanie krok po kroku
Nalewka z winogron - przepisy i wykonanie krok po kroku
Nalewka i olej z dziurawca - przepis i przygotowanie krok po kroku
Nalewka i olej z dziurawca - przepis i przygotowanie krok po kroku
Nalewka z kaliny - przepis na przygotowanie nalewki z kaliny krok po kroku
Nalewka z kaliny - przepis na przygotowanie nalewki z kaliny krok po kroku
Sok i nalewka z żyworódki pierzastej – krok po kroku – przygotowanie, właściwości i zastosowanie
Sok i nalewka z żyworódki pierzastej – krok po kroku – przygotowanie, właściwości i zastosowanie
Nalewka z czarnej porzeczki – przepis i przygotowanie krok po kroku
Nalewka z czarnej porzeczki – przepis i przygotowanie krok po kroku
Wino i nalewka z jarzębiny krok po kroku – sprawdzone przepisy
Wino i nalewka z jarzębiny krok po kroku – sprawdzone przepisy
Nalewka i sok z rokitnika – przepis i wykonanie krok po kroku
Nalewka i sok z rokitnika – przepis i wykonanie krok po kroku
Nalewka z głogu – przepis, przygotowanie, zastosowanie na serce i nie tylko
Nalewka z głogu – przepis, przygotowanie, zastosowanie na serce i nie tylko
Śliwa tarnina - zastosowanie owocu tarniny, najlepsze przetwory, soki i nalewka z tarniny
Śliwa tarnina - zastosowanie owocu tarniny, najlepsze przetwory, soki i nalewka z tarniny
Nalewka z wiśni - wiśniówka na spirytusie krok po kroku
Nalewka z wiśni - wiśniówka na spirytusie krok po kroku
Nalewka z malin na wódce lub spirytusie - właściwości i przepis krok po kroku
Nalewka z malin na wódce lub spirytusie - właściwości i przepis krok po kroku
Nalewka z pigwy na spirytusie lub z miodem - przepis, właściwości
Nalewka z pigwy na spirytusie lub z miodem - przepis, właściwości
Nalewka z czarnego bzu - przepis na przygotowanie krok po kroku
Nalewka z czarnego bzu - przepis na przygotowanie krok po kroku
Nalewka z aronii - prosty przepis krok po kroku na nalewkę z liśćmi wiśni lub bez
Nalewka z aronii - prosty przepis krok po kroku na nalewkę z liśćmi wiśni lub bez
Nalewka z derenia jadalnego krok po kroku - przepis jak wykonać dereniówkę?
Nalewka z derenia jadalnego krok po kroku - przepis jak wykonać dereniówkę?
Nalewka z dzikiej róży na spirytusie - właściwości, przepis krok po kroku
Nalewka z dzikiej róży na spirytusie - właściwości, przepis krok po kroku

Wyszukaj na stronie:


Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij