Nalewka z agrestu - przepis krok po kroku

Nalewka z agrestu jest doskonałym sposobem na rozgrzanie organizmu w jesienny bądź zimowy wieczór. Mało tego, przepisy na taką nalewkę świetnie wpłyną również na… trawienie! Agrestówka bogata jest w sporą ilość cennego wapnia i magnezu – dlaczego więc nie przyrządzić jej samodzielnie w domu?

Jeśli szukasz więcej porad, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o nalewkach.

Nalewka z agrestu - przepis krok po kroku

Nalewka z agrestu

Przepis na nalewkę agrestową

Agrest można dziś spotkać już naprawdę bardzo rzadko. Pewnie pamiętasz go jeszcze z ogródka babci? Cóż, jednak w sklepie czy na targu ciężko go gdziekolwiek dostać. Gdy już uda się wypatrzeć agrest, warto więc kupić go w celu przygotowania pysznych domowych nalewek! Niepozorny owoc zawiera w sobie bowiem sporo cennych witamin, które korzystnie wpływają na procesy trawienia – głównie dzięki pestkom oraz skórce. Domowa nalewka uzyskana z agrestu jest bardzo prosta w wykonaniu oraz… niezwykle smaczna!

Lista składników

  • 2 kg agrestu
  • 1 kg cukru
  • 1 l spirytusu
  • 0,5 l wody

Dobrze jest już na samym początku pozbawić agrest szypułek, umyć go oraz umieścić w słoiku (bądź w gąsiorze).

Agrestówka – sposób przygotowania

  1. Zalej owoce wódką i spirytusem. Zamknij i odstaw na miesiąc w ciemne miejsce.
  2. Zlej po czasie powstałą nalewkę i zasyp owoce cukrem. Odstaw na co najmniej tydzień.
  3. Przefiltruj sok, połącz z nalewką, przelej do czystych butelek i odstaw ponownie na miesiąc.
  4. Przefiltruj całość i rozlej do butelek, a następnie przechowuj w możliwie chłodnym miejscu ok. 2 miesiące. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o agreście.

Agrest na… zaparcia

Im dłużej będziesz przetrzymywać butelki w możliwie zacienionym i chłodnym pomieszczeniu, tym lepszego smaku i właściwości nabierze trunek. Jak widzisz, samo przygotowanie nie jest bardzo trudne bądź wymagające specjalistycznej wiedzy. Agrest pomoże w kłopotach trawiennych i doskonale sprawdzi się jako naturalny środek podczas problemów z zaparciami! Może warto więc wypić mały kieliszek agrestówki po sytym obiedzie?

Nalewka z agrestu - przepis krok po kroku

Nalewka z agrestu czerwonego

Agrest źródłem zdrowia

Poniższy przepis na nalewkę agrestową wzmocni i poprawi apetyt, wyreguluje pracę jelit oraz ochroni przed chorobami serca! Dzięki dużej zawartości magnezu i wapnia nalewka polecana jest jako środek naturalny, który wspomaga mineralizację zębów oraz kości. Nalewka jest bardzo aromatyczna, ponieważ jest ona z imbirem! W dodatku agrest czerwony jest zdecydowanie bardziej delikatny od zielonego, a więc nalewka spokojnie posłuży np. jako swego rodzaju uzupełnienie słodkiego deseru.

Lista składników

  • 1 kg agrestu czerwonego
  • 1 kawałek imbiru
  • ½ laski wanilii
  • ½ kg cukru

Pamiętaj, że owoce agrestu mają bardzo korzystny wpływ na przemianę materii i są stosunkowo niskokaloryczne same w sobie – jedna garść (ok. 50 g) dostarcza bowiem zaledwie… 22 kcal!

Nalewka z agrestu - przepis krok po kroku

Agrestówka z imbirem – sposób przygotowania

  1. Wymieszaj całość w słoiku, zgnieć lekko agrest i zalej wódką.
  2. Zakręć słoik i odstaw na ok. 1 miesiąc.
  3. Przefiltruj całość i przelej do wyparzonej butelki. Alkohol będzie gotowy do spożycia po upływie ok. pół roku! A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na dżem z agrestu?

Jakie witaminy zawiera agrest?

Agrest zawiera witaminę A, C i witaminy z grupy B, a także pektyny, żelazo, miedź oraz fosfor. Nalewka z agrestu jest zatem znakomitym środkiem zwłaszcza dla osób wyczerpanych psychicznie bądź… fizycznie!

Nalewka agrestowa z miodem

Rozgrzewająca moc nalewki agrestowej

Nic nie działa tak rozgrzewająco, jak nalewka agrestowa z dodatkiem miodu! Sprawdza się ona szczególnie, gdy na dobre zapanuje zima bądź chłodna jesień. Przepisy na agrestówkę z miodem są zróżnicowane – my przedstawimy jeden z najprostszych do zrealizowania samodzielnie!

Lista składników

  • 1 kg agrestu
  • 1 l mocnej wódki
  • 300 g płynnego miodu
  • ½ laski wanilii
  • suszony imbir

Na dobry początek wrzuć agrest do słoja i lekko rozgnieć – jednak nie rób z owoców zbyt wielkiej „papki”.

Miodowo-agrestowa nalewka – sposób przygotowania

  1. Dorzuć do słoja połówkę (przeciętej wzdłuż) laski wanilii wraz z kawałkiem suszonego imbiru.
  2. Zalej całość wódką, zamknij i odstaw na 3 tygodnie w ciemne miejsce.
  3. Zlej płyn – pamiętaj, że sporo alkoholu jest jeszcze w… owocach. Żeby wydobyć napój, trzeba zalać owoce miodem i odstawić słój na kolejne 3 tygodnie.
  4. Ponownie zlej napój i połącz go z tym zlanym wcześniej.
  5. Przefiltruj całość i wlej do wyparzonych butelek. Przetrzymaj je w ciemnym i możliwie chłodnym miejscu przez jeszcze ok. miesiąc czasu. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na sok z agrestu.

Jak nalewka agrestowa wpłynie na organizm?

Oprócz właściwości rozgrzewających, nalewka wspomoże układ nerwowy, poprawi pamięć i koncentrację oraz załagodzi objawy stresu. Agrestowy napój alkoholowy skutecznie pomoże również oczyścić organizm ze szkodliwych toksyn.

Nalewka z agrestu nie służy do tego, aby się nią upić! Posiada ona właściwości zdrowotne oraz lecznicze, a więc głównie w takim celu powinna być stosowana. Przed podaniem trunku przelej ją do ozdobnych karafek – to doskonały pomysł nie tylko na przechowywanie nalewki, ale również na… oryginalny prezent dla najbliższych! Nic nie cieszy tak bardzo, jak własnoręcznie przygotowany podarunek – samodzielnie przyrządzona nalewka z agrestu na pewno ucieszy obdarowaną osobę. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na wino z agrestu?

Ocena: 4,1/5 (głosów 22)
, aktualizacja 11 grudnia 2018
Zobacz więcej artykułów na temat:
agrest przetwory przepisy nalewki
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:

Wyszukaj na stronie:


Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij