Nalewka z aronii - prosty przepis krok po kroku na nalewkę z liśćmi wiśni lub bez

Nie każdy wie, że aronia jest uważana za superfood, czyli jeden z produktów, które mają najwięcej właściwości odżywczych. Każda mała, czarna kuleczka to prawdziwa bomba witamin! Jej właściwości utrzymują się nawet po przetworzeniu, więc aronia to idealny owoc na przetwory. A nalewka lub likier z aronii to jeden z najwspanialszych przysmaków, który był podawany w Polsce już lata temu. Poznaj najlepsze przepisy na ten niezwykły specyfik.

Jeśli interesuje cię także uprawa wspomnianej wiśni, porady i wskazówki na ten temat znajdziesz w tym artykule.

Owoce aronii i nalewka z aronii

Owoce aronii – właściwości i zbiór

Zbiór i przechowywanie

Owoce aronii dojrzewają jesienią, mniej więcej w tym samym czasie, co jarzębina (obie rośliny są kuzynkami). Mają dość cierpki, niezbyt przyjemny smak, więc nie spożywa się ich na surowo, chociaż w żadnym stopniu nie są toksyczne. Aby nieco straciły goryczy, można pozostawić je na krzewach aż do pierwszych przymrozków – zimno sprawi, że będą smaczniejsze. Jest to jednak przysmak ptaków, więc czasami trzeba zbiór przeprowadzić wcześniej.

W takim przypadku konieczne jest przechowywanie owoców aronii w zamrażarce. Należy je tam zostawić co najmniej na 24 godziny, po tym czasie szybko stracą nieprzyjemny posmak i staną się tylko lekko cierpkie. Owoce aronii można przechowywać przez dłuższy czas w zamrażarce, jednak na nalewkę nadają się jak najświeższe, które często wykorzystuje się bez gotowania.

Owoce aronii: zawartość witamin i składników

Owoce aronii to jedne z najbardziej zdrowych jagodowców. Są bardzo drobne, wyrastają na szczycie długich szypułek i mają postać drobniutkich, maleńkich jagódek o czarnym kolorze i błyszczącej powierzchni. Rosną całymi gronami, a pojedynczy krzew wytwarza ich tysiące. Wystarczy jedna aronia w ogrodzie przydomowym, byś mógł zaopatrzyć się w soki i nalewki na całą zimę. Jeśli interesuje cię także domowa nalewka z derenia, w tym artykule znajdziesz prosty przepis.

Aronia jest zasobna przede wszystkim w witaminy. Duże ilości witaminy C, B1, B2 i B6 to tylko początek długiej listy jej zalet. W dużym stopniu jest zasobna także w witaminę E, która nazywana jest często witaminą młodości. Ponadto jest to świetne naturalne źródło witaminy P, czyli bioflawonoidów. One są odpowiedzialne za wchłanianie się pozostałych witamin, zwłaszcza C. Dzięki temu właśnie nalewka z aronii na spirytusie jest tak wartościowa, a jej spożywanie jest znacznie bardziej efektywne niż łykanie tabletek witaminy C, która nie wchłania się w całości.

Największą zaletą owoców aronii jest jednak ich zawartość bioflawonoidów. To one są odpowiedzialne za antygrzybicze i antybakteryjne działanie owoców. Dodatkowo to także bogate źródło antocyjanów i rutyny. Spożywanie aronii w każdej formie dostarcza organizmowi żelaza, wapnia, miedzi, boru, jodu i manganu.

Akcesoria niezbędne do przyrządzenia nalewek w super cenach!

Działanie lecznicze aronii

Nalewka z aronii powinna znaleźć się na twoim stole z bardzo wielu powodów. Ta roślina jest uważana za jeden z najlepszych specyfików o działaniu przeciwnowotworowym. Skutecznie i aktywnie zwalcza wolne rodniki, ale nie tylko. To także najlepszy naturalny środek bakteriobójczy i przeciwgrzybiczny. Dlatego stosuje ją w leczeniu różnego rodzaju schorzeń zakaźnych. Wspiera leczenie przeziębień i grypy.

Jednak nalewka z aronii najbardziej znana jest ze swoich właściwości wspierających układ krwionośny. To najlepszy oręż w walce z chorobami wieńcowymi. Działa korzystnie na naczynia krwionośne, nie tylko je ujędrnia i zwiększa przepuszczalność, lecz także wzmacnia i uszczelnia. Reguluje pracę serca i uspokaja zbyt wysokie ciśnienie tętnicze krwi.

Ze względu na aktywną poprawę pracy nawet najmniejszych naczyń krwionośnych, jest to także dobry sposób na poprawę wzroku. Aronia świetnie wpływa na stan oczu, poprawia ukrwienie siatkówki i nie dopuszcza do degradacji plamki żółtej. Regularnie zjadając przetwory z owoców tej rośliny możemy przestać obawiać się zaćmy, jaskry i innych schorzeń oczu.

Nalewka z aronii - prosty przepis krok po kroku na nalewkę z liśćmi wiśni lub bez

Nalewka z aronii z liśćmi wiśni

Lekko kwaśna nalewka z aronii z liśćmi wiśni

Nalewka z aronii z liśćmi wiśni jest pyszna - ma nieco bardziej łagodny smak niż ta bez nich. Liście dodają jej także trochę więcej aromatu, dlatego często się je wykorzystuje. Jeden z najprostszych przepisów na nalewkę z aronii zaczyna się od przygotowania soku – 2 kilogramy owoców i mniej więcej 400 sztuk liści wiśni zalewa się wodą i przez mniej więcej 40 minut – do momentu, kiedy aronia puści sok. Całość należy przecedzamy przez sitko o dużych oczkach, by odłowić owoce i liście.

Schłodzony sok należy doprawić około 1 kg cukru, można użyć także kwasek cytrynowy. Dobrze sprawdza się także sok z cytryny – najlepiej spróbować, czy mieszanina nie jest zbyt kwaśna. Do zimnego nastawu wlewa się spirytus (wystarczy około 1 litr). Tak przygotowana nalewka z aronii musi jeszcze swoje odleżeć – będziesz mógł jej spróbować za jakieś 2-3 miesiące. To bardzo znana nalewka z aronii z liśćmi wiśni, którą podaje się na przeziębienie. Przepis na nalewkę z dzikiej róży znajdziesz w tym artykule.

Nalewka z aronii - prosty przepis krok po kroku na nalewkę z liśćmi wiśni lub bez

Nalewka z aronii z liśćmi wiśni bez gotowania

Przepis na nalewkę z aronii bez gotowania jest nieco bardziej skomplikowany. Przede wszystkim owoce należy macerować od razu w spirytusie. 1 kg czarnych kuleczek należy rozetrzeć widelcem i zalać pół litra spirytusu. Tak przygotowany nastaw trzyma się w szklanym pojemniku przez mniej więcej 3-4 tygodnie. Dopiero po tym czasie owoce puszczą sok i można przystąpić do dalszej części.

Przepisy bez gotowania wymagają zrobienia syropu cukrowego, w tym przypadku robi się go z liśćmi wiśni. Mniej więcej 150 sztuk liści należy zalać 600 ml wody i dosłodzić około szklanką cukru. Do wywaru można dodać jeszcze trochę liści malin lub jeżyn – dodadzą całej miksturze słodkiego, przyjemnego posmaku. Tak przygotowany syrop cukrowy przecedza się i dodaje do nastawu, z którego wyrzuciliśmy owoce. Całość można doprawić jeszcze miodem, miłośnicy wyrazistszych smaków dodają także kwasek cytrynowy. Nalewkę poleca się zrobić z aronii miodowej, będzie nieco słodsza. Prezentowany przepis charakteryzuje się tym, że im dłużej nalewka leżakuje, tym jest smaczniejsza. Jednak jej piękny, rubinowy kolor jest tak kuszący, że trudno odczekać te 4-5 miesięcy zanim się ją skosztuje.

Przepis na nalewkę z aronii bez liści

Waniliowy przepis na nalewkę z aronii

Nalewka z aronii bez liści może być równie smaczna, jednak czasami jest trochę bardziej cierpka. Dlatego właśnie często używa się dodatkowych przypraw, które zrównoważą jej smak. Jedną z nich jest laska wanilii, świetnie sprawdza się także sok z cytryny i kardamon. Tak aromatyczną nalewkę na wódce robi się z 2 kg przemrożonych owoców, które należy zasypać 1 kg cukru i dodać laskę wanilii, nieco kardamonu i suszonego imbiru (opcjonalnie).

Nastaw powinien stać mniej więcej przez kilka dni. Później uzupełnia się go 1 litrem spirytusu i 1 litrem wódki. Mieszaninę co kilka dni się wstrząsa, by cukier całkowicie się rozpuścił. Po około 3 tygodniach można porozlewać nalewkę do butelek. Nalewka z aronii bez liści ma jednak jedną poważną wadę – nadaje się do spożycia dopiero po upływie 6 miesięcy, czyli mniej więcej w czasie wiosennych przeziębień. Jest także idealna jako profilaktyka problemów z sercem i układem krążenia. Na nalewki nadaje się także jeżówka purpurowa i biała. Porady dotyczące jej uprawy znajdziesz w tym artykule.

Nalewka z aronii bez liści o cytrynowym zapachu

Przepisy na nalewkę z aronii często wykorzystują sok z cytryny lub kwasek cytrynowy. Dzięki temu nalewka ma wyjątkowy, trochę przykwaskowy smak i cytrusowy, przyjemny zapach.

Wystarczy 1 kg przebranych owoców aronii, które gotuje się na niewielkim ogniu z cukrem (mniej więcej 400 g) i startą skórką cytryny. Całość należy zalać 0,5 litra wody i doprowadzić do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Tak uzyskany syrop odstawia się na noc i dopiero później przecedza.

Do zimnego syropu dodaje się trochę wody z miodem i sokiem z wykorzystanych cytryn (pół szklanki miodu). Całość uzupełnia się około 1 litrem spirytusu (lub mieszaniną pół na pół z wódką). Tak przygotowaną nalewkę można doprawić przeciętą laską wanilii – nabierze delikatności i przyjemnego smaku. Nastaw powinien leżakować w chłodnym i ciemnym miejscu przez mniej więcej 4 miesiące. Po tym czasie jest świetnym środkiem na przeziębienie, problemy z sercem i najlepszym „rozgrzewaczem” na zimowe wieczory. A może zainteresuje cię uprawa miłorzębu japońskiego na nalewkę? Sprawdź porady w tym artykule.

Ocena: 3,8/5 (głosów 140)
, aktualizacja 4 października 2019
Komentarze (7)
  • 28 sierpnia 2018 01:08 - tygi81 napisał(a) ocena: 2 głosowało: 4

    hej. interesuje mnie zrobienie nalewki z syropem cukrowym i chciałem doprecyzować, czy liście wiśni zalane wodą i zasypane cukrem należy gotować? jeśli tak to jak długo, i czy wywar musi później odstać jakiś czas przed odcedzeniem i dodaniem do wcześniejszego nastawu spirytusu z aronią? z góry dzięki za pomoc. Kuba

  • 01 września 2018 01:09 - Krys napisał(a) ocena: 2 głosowało: 2

    Czy ktoś odpowie Kubie?Bo sam jestem zainteresowany. ..... Krystian

  • 08 września 2018 11:09 - Małgorzata Zawisza napisał(a) ocena: 2 głosowało: 2

    Ja co roku robię te nalewkę i gotuję zrobię z liśćmi przez 45 minut. Gorący wywar słodzę A kiedy przestygnie przecedzam żeby był czysty i klarowny, dodaję cytryny lub kwasku do smaku. I na koniec najważniejsze taki wywar dodaję do spirytusu nie odwrotnie. Pozdrawiam Małgosia

  • 22 lutego 2019 02:02 - ~Jadwiga napisał(a) ocena: 0 głosowało: 2

    W jakich ilościach i jak często zażywać,żeby było zdrowotnie?

  • 11 lipca 2019 08:07 - ~Jacek napisał(a) ocena: 0 głosowało: 4

    Kuba. Z kontekstu wynika że należy gotować. Za bardzo po polskiemu to to zdanie nie jest zbudowane "...400 sztuk liści wiśni zalewa się wodą i przez mniej więcej 40 minut – do momentu, kiedy aronia puści sok."

  • 08 sierpnia 2019 08:08 - ~Seb napisał(a) ocena: 3 głosowało: 3

    Tylko tej wodu nie napisano ile dac, i czy ma byc wrzatek przepis 1 jest nie precyzyjny drugi juz lepiej napisano wywar i 600 ml na 1 kg i 150 lisci cale drzewko oskubie :)

  • 28 sierpnia 2019 03:08 - ~Lussi napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    Ja dodaję jeszcze parę liści maliny i poziomki.

Dodaj komentarz
Podpis:
captcha
Powiązane Artykuły
Nalewka bursztynowa - sprawdzone przepisy na nalewkę z bursztynu na spirytusie
Nalewka bursztynowa - sprawdzone przepisy na nalewkę z bursztynu na spirytusie
Orzechówka na spirytusie - sprawdzone przepisy na nalewki z orzechów
Orzechówka na spirytusie - sprawdzone przepisy na nalewki z orzechów
Nalewka z truskawek - sprawdzone przepisy na spirytusie i wódce
Nalewka z truskawek - sprawdzone przepisy na spirytusie i wódce
Nalewka z kukułek - sprawdzone przepisy na przygotowanie nalewki krok po kroku
Nalewka z kukułek - sprawdzone przepisy na przygotowanie nalewki krok po kroku
Nalewka z rabarbaru - sprawdzone przepisy na nalewki rabarbarowe
Nalewka z rabarbaru - sprawdzone przepisy na nalewki rabarbarowe
Właściwości aronii - odżywcze, lecznicze, popularne zastosowanie i działanie
Właściwości aronii - odżywcze, lecznicze, popularne zastosowanie i działanie
Sok z aronii - przepis na zrobienie soku krok po kroku
Sok z aronii - przepis na zrobienie soku krok po kroku
Owoce aronii - zalety, właściwości odżywcze, działanie, zastosowanie, witaminy
Owoce aronii - zalety, właściwości odżywcze, działanie, zastosowanie, witaminy
Kiedy zbierać aronię? Sprawdzamy najlepsze terminy na zrywanie owoców aronii?
Kiedy zbierać aronię? Sprawdzamy najlepsze terminy na zrywanie owoców aronii?
Konfitura z aronii – najlepsze przepisy na przetwory z aronii
Konfitura z aronii – najlepsze przepisy na przetwory z aronii
Nalewka z mirabelek - przepis krok po kroku na nalewkę z żółtych śliwek
Nalewka z mirabelek - przepis krok po kroku na nalewkę z żółtych śliwek
Nalewka z propolisu krok po kroku - zobacz, jak zrobić nalewkę z kitu pszczelego
Nalewka z propolisu krok po kroku - zobacz, jak zrobić nalewkę z kitu pszczelego
Nalewka z pokrzywy - sprawdzone przepisy, przygotowanie krok po kroku, zastosowanie, właściwości
Nalewka z pokrzywy - sprawdzone przepisy, przygotowanie krok po kroku, zastosowanie, właściwości
Nalewka z orzecha włoskiego - sprawdzone przepisy na spirytusie, właściwości, porady
Nalewka z orzecha włoskiego - sprawdzone przepisy na spirytusie, właściwości, porady
Nalewka z aloesu - najlepsze przepisy, właściwości, zastosowanie, porady
Nalewka z aloesu - najlepsze przepisy, właściwości, zastosowanie, porady
Nalewka z kwiatu czarnego bzu - sprawdzone przepisy, działanie, właściwości, porady
Nalewka z kwiatu czarnego bzu - sprawdzone przepisy, działanie, właściwości, porady
Nalewka czosnkowa krok po kroku - sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie
Nalewka czosnkowa krok po kroku - sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie
Nalewka z mięty - sprawdzone przepisy na miętówkę na spirytusie i wódce
Nalewka z mięty - sprawdzone przepisy na miętówkę na spirytusie i wódce
Wino z aronii – przepis na przygotowanie wina aroniowego krok po kroku
Wino z aronii – przepis na przygotowanie wina aroniowego krok po kroku
Dżem z aronii – najlepsze przepisy na przetwory z aronii oraz aronii i jabłek
Dżem z aronii – najlepsze przepisy na przetwory z aronii oraz aronii i jabłek
Nalewka na piołunie – przepis na nalewkę z ziela piołunu – działanie, właściwości, porady
Nalewka na piołunie – przepis na nalewkę z ziela piołunu – działanie, właściwości, porady
Nalewka z borówki amerykańskiej – sprawdzone przepisy krok po kroku
Nalewka z borówki amerykańskiej – sprawdzone przepisy krok po kroku
Nalewka kokosowa – sprawdzone przepisy na nalewkę na wódce i spirytusie
Nalewka kokosowa – sprawdzone przepisy na nalewkę na wódce i spirytusie
Nalewka z czosnku niedźwiedziego – sprawdzone przepisy, właściwości, porady
Nalewka z czosnku niedźwiedziego – sprawdzone przepisy, właściwości, porady
Nalewka z żywokostu – przepis i właściwości korzenia żywokostu
Nalewka z żywokostu – przepis i właściwości korzenia żywokostu
Nalewka tybetańska krok po kroku – przepis, działanie, właściwości, porady
Nalewka tybetańska krok po kroku – przepis, działanie, właściwości, porady
Nalewka z jagód – najlepsze przepisy na nalewkę jagodową ze spirytusem
Nalewka z jagód – najlepsze przepisy na nalewkę jagodową ze spirytusem
Nalewka z miodu – sprawdzone przepisy na nalewkę miodową na spirytusie
Nalewka z miodu – sprawdzone przepisy na nalewkę miodową na spirytusie
Nalewka z mniszka lekarskiego – sprawdzone przepisy krok po kroku na nalewkę z mleczu
Nalewka z mniszka lekarskiego – sprawdzone przepisy krok po kroku na nalewkę z mleczu
Nalewka z jeżyn – przepis i przygotowanie nalewki z ostrężyn
Nalewka z jeżyn – przepis i przygotowanie nalewki z ostrężyn
Nalewka z czeremchy krok po kroku – sprawdzone przepisy, działanie, właściwości
Nalewka z czeremchy krok po kroku – sprawdzone przepisy, działanie, właściwości
Nalewka ze śliwek węgierek – sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie i wódce
Nalewka ze śliwek węgierek – sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie i wódce
Nalewka z tarniny – przepis krok po kroku na tarninówkę domowej roboty
Nalewka z tarniny – przepis krok po kroku na tarninówkę domowej roboty
Nalewka z pomarańczy na wódce i spirytusie – najlepsze przepisy krok po kroku
Nalewka z pomarańczy na wódce i spirytusie – najlepsze przepisy krok po kroku
Nalewka śliwkowa – sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie domowej roboty
Nalewka śliwkowa – sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie domowej roboty
Nalewka imbirowa – sprawdzone przepisy na nalewkę z imbiru na spirytusie
Nalewka imbirowa – sprawdzone przepisy na nalewkę z imbiru na spirytusie
Nalewka z gruszek – na wódce i spirytusie – przepisy krok po kroku
Nalewka z gruszek – na wódce i spirytusie – przepisy krok po kroku
Nalewka kawowa na spirytusie – przepis na przygotowanie krok po kroku
Nalewka kawowa na spirytusie – przepis na przygotowanie krok po kroku
Nalewka z jabłek – najlepsze przepisy na nalewkę jabłkową na spirytusie
Nalewka z jabłek – najlepsze przepisy na nalewkę jabłkową na spirytusie
Nalewka z mandarynek – najlepsze przepisy na nalewkę mandarynkową z wódką
Nalewka z mandarynek – najlepsze przepisy na nalewkę mandarynkową z wódką
Nalewka cytrynowa – najlepsze przepisy na cytrynówkę na spirytusie i na wódce
Nalewka cytrynowa – najlepsze przepisy na cytrynówkę na spirytusie i na wódce
Wiśnia łutówka - opis, sadzenie, uprawa, pielęgnacja, opinie, porady
Wiśnia łutówka - opis, sadzenie, uprawa, pielęgnacja, opinie, porady
Nalewka z berberysu - popularne przepisy, sposób wykonania krok po kroku
Nalewka z berberysu - popularne przepisy, sposób wykonania krok po kroku
Nalewka z sosny - przepisy i przygotowanie krok po kroku
Nalewka z sosny - przepisy i przygotowanie krok po kroku
Nalewka z czereśni - proste przepisy na przygotowanie nalewki czereśniowej na spirytusie
Nalewka z czereśni - proste przepisy na przygotowanie nalewki czereśniowej na spirytusie
Nalewka z winogron - przepisy i wykonanie krok po kroku
Nalewka z winogron - przepisy i wykonanie krok po kroku
Nalewka i olej z dziurawca - przepis i przygotowanie krok po kroku
Nalewka i olej z dziurawca - przepis i przygotowanie krok po kroku
Nalewka z kaliny - przepis na przygotowanie nalewki z kaliny krok po kroku
Nalewka z kaliny - przepis na przygotowanie nalewki z kaliny krok po kroku
Syrop z pędów sosny krok po kroku - przepis, przygotowanie, właściwości
Syrop z pędów sosny krok po kroku - przepis, przygotowanie, właściwości
Borówka brusznica w ogrodzie - uprawa, pielęgnacja, właściwości, zastosowanie w kuchni
Borówka brusznica w ogrodzie - uprawa, pielęgnacja, właściwości, zastosowanie w kuchni
Sok i nalewka z żyworódki pierzastej – krok po kroku – przygotowanie, właściwości i zastosowanie
Sok i nalewka z żyworódki pierzastej – krok po kroku – przygotowanie, właściwości i zastosowanie
Przetwory z rabarbaru – sok, dżem, konfitura i inne - przepisy krok po kroku
Przetwory z rabarbaru – sok, dżem, konfitura i inne - przepisy krok po kroku
Przetwory z aronii - dżem, konfitura, sok i inne – przepisy i pomysły
Przetwory z aronii - dżem, konfitura, sok i inne – przepisy i pomysły
Nalewka z czarnej porzeczki – przepis i przygotowanie krok po kroku
Nalewka z czarnej porzeczki – przepis i przygotowanie krok po kroku
Wino i nalewka z jarzębiny krok po kroku – sprawdzone przepisy
Wino i nalewka z jarzębiny krok po kroku – sprawdzone przepisy
Nalewka i sok z rokitnika – przepis i wykonanie krok po kroku
Nalewka i sok z rokitnika – przepis i wykonanie krok po kroku
Nalewka z głogu – przepis, przygotowanie, zastosowanie na serce i nie tylko
Nalewka z głogu – przepis, przygotowanie, zastosowanie na serce i nie tylko
Najlepsze przetwory z truskawek na zimę – przepisy i pomysły
Najlepsze przetwory z truskawek na zimę – przepisy i pomysły
Sok z malin – przepis i przygotowanie krok po kroku domowym sposobem
Sok z malin – przepis i przygotowanie krok po kroku domowym sposobem
Wino domowe – z jakich owoców najlepiej je przyrządzić?
Wino domowe – z jakich owoców najlepiej je przyrządzić?
Przetwory z jabłek na zimę – przepisy i pomysły na przygotowanie jabłek
Przetwory z jabłek na zimę – przepisy i pomysły na przygotowanie jabłek
Uprawa żurawiny na działce i w ogrodzie - odmiany, sadzenie, pielęgnacja
Uprawa żurawiny na działce i w ogrodzie - odmiany, sadzenie, pielęgnacja
Jak zrobić przetwory z pomidorów na zimę?
Jak zrobić przetwory z pomidorów na zimę?
Cytryniec chiński - uprawa, cena, właściwości, działanie i inne porady
Cytryniec chiński - uprawa, cena, właściwości, działanie i inne porady
Jarząb pospolity - odmiany, opis, wymagania, choroby, pielęgnacja
Jarząb pospolity - odmiany, opis, wymagania, choroby, pielęgnacja
Poziomka w ogrodzie – sadzenie, uprawa, odmiany
Poziomka w ogrodzie – sadzenie, uprawa, odmiany
Kruszyna pospolita – uprawa, zastosowanie, właściwości lecznicze
Kruszyna pospolita – uprawa, zastosowanie, właściwości lecznicze
Śliwa wiśniowa - odmiany, uprawa, pielęgnacja, cięcie, cena
Śliwa wiśniowa - odmiany, uprawa, pielęgnacja, cięcie, cena
Śliwa tarnina - zastosowanie owocu tarniny, najlepsze przetwory, soki i nalewka z tarniny
Śliwa tarnina - zastosowanie owocu tarniny, najlepsze przetwory, soki i nalewka z tarniny
Czarny bez bez tajemnic – właściwości lecznicze, zastosowanie i inne porady
Czarny bez bez tajemnic – właściwości lecznicze, zastosowanie i inne porady
Nalewka z wiśni - wiśniówka na spirytusie krok po kroku
Nalewka z wiśni - wiśniówka na spirytusie krok po kroku
Nalewka z malin na wódce lub spirytusie - właściwości i przepis krok po kroku
Nalewka z malin na wódce lub spirytusie - właściwości i przepis krok po kroku
Owoc kaki - uprawa doniczkowa w Polsce krok po kroku
Owoc kaki - uprawa doniczkowa w Polsce krok po kroku
Nalewka z pigwy na spirytusie lub z miodem - przepis, właściwości
Nalewka z pigwy na spirytusie lub z miodem - przepis, właściwości
Aronia czarna - uprawa, pielęgnacja, właściwości lecznicze owoców aronii
Aronia czarna - uprawa, pielęgnacja, właściwości lecznicze owoców aronii
Nalewka z czarnego bzu - przepis na przygotowanie krok po kroku
Nalewka z czarnego bzu - przepis na przygotowanie krok po kroku
Szałwia lekarska - zastosowanie, właściwości, przepisy
Szałwia lekarska - zastosowanie, właściwości, przepisy
Nalewka z derenia jadalnego krok po kroku - przepis jak wykonać dereniówkę?
Nalewka z derenia jadalnego krok po kroku - przepis jak wykonać dereniówkę?
Nalewka z dzikiej róży na spirytusie - właściwości, przepis krok po kroku
Nalewka z dzikiej róży na spirytusie - właściwości, przepis krok po kroku
Morela - odmiany najlepsze do ogrodu, ich pielęgnacja i wymagania
Morela - odmiany najlepsze do ogrodu, ich pielęgnacja i wymagania

Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij