Nalewka z berberysu – właściwości

Berberys czasami nazywany jest „polską cytryną”, chociaż jego drobne i czerwone owoce w ogóle jej nie przypominają. Są jednak dość kwaśne w smaku, na dodatek mają bardzo dużo witaminy C. Poza tym jest to bardzo cenne źródło witamin, minerałów, garbników i saponin. Z tego względu nalewka z berberysu może być traktowana jako wyjątkowe lekarstwo na wiele schorzeń.

Od wieków stosowano berberys do leczenia zaburzeń układu pokarmowego. Schorzenia wątroby, kolki wątrobowe, zaburzenia apetytu i spowolnione trawienie – nalewka z berberysu ma zadziałać na to wszystko. Na dodatek sok z berberysu dobrze sprawdza się przy przeziębieniach i grypie. Mądrość ludowa głosi, że owoce berberysu mają właściwości uspokajające, zbliżone do tych, jakie wykazuje melisa. Sok z berberysu lub nalewka na jego owocach w małej ilości to najlepszy sposób na skołatane nerwy, pomoże przetrwać stresujący okres.

Trzeba jednak wiedzieć, że przetworów z berberysu nie można stosować przez długi czas. Jego owoce zawierają berberynę, która w dużych ilościach może być po prostu trująca. Bywa naprawdę niebezpieczna, ponieważ jej cząsteczki odkładają się w trzustce i sercu.

Owoce berberysu – zbiór i przechowywanie

Owoce berberysu zbiera się, kiedy są już bardzo dojrzałe, czyli intensywnie czerwone. Dobrze jest wybrać się na skraj lasu oddalonego od głównych dróg, by nie było na nich spalin i zanieczyszczeń. Można także wykorzystać owoce z własnego ogrodu – berberys to ceniona roślina uprawna.

Owoce berberysu nadają się na zrobienie nalewki. Przepis na nalewkę z berberysu nie jest trudny i można go zrobić krok po kroku
Nalewka z berberysu - popularne przepisy, sposób wykonania krok po kroku

Drobne owoce najlepiej sprawdzają sie po przemrożeniu. Dlatego możesz zaczekać do momentu, kiedy pojawią się pierwsze nocne przymrozki. Niestety owoce padają często łupem ptaków i czasami opadają, więc możesz zerwać je wcześniej i po prostu na 24 godziny wstawić do zamrażarki. To w zupełności powinno wystarczyć, by straciły na swojej charakterystycznej i niezbyt przyjemniej goryczce.

Domowe nalewki - zrób to sam!

Nalewka berberysowa z wódką

Nalewka berberysowa nie jest trudna w przygotowaniu. Potrzebny jest mniej więcej 1 kg owoców, które trzeba wrzucić do słoika. Zlewa się je wódką tak, by całe owoce były zakryte. Macerowanie powinno trwać około 1 miesiąca. Słoik stawia się w ciepłym, jasnym miejscu. Nie ma potrzeby, by go często trząść.

Po miesiącu wódkę się zlewa, a nasiąknięte alkoholem owoce zasypuje się cukrem. Czeka się do momentu, aż puszczą sok. Należy lekko wstrząsać słoikiem, by cukier się rozpuścił. W tym momencie należy pomieszać sok z wódką i odstawiamy na 14 dni. Aby dodać nalewce niezwykłego smaku, warto dodać do mieszaniny laskę wanilii i drobne kawałeczki imbiru. Niektórzy dają także świeże liście z drzewka cytrynowego, by podbić aromat nalewki. Po upływie dwóch tygodni całość się zlewa i przelewa przez sitko lub gazę do butelek. Nalewka musi leżakować jeszcze przez miesiąc, zanim będzie się nadawała do picia.

Nalewka z berberysu na spirytusie

Jest jeszcze drugi sposób na przygotowanie nalewki. 1 kg owoców zasypuje się 1 kg cukru i przechowuje w jasnym miejscu, by owoce puściły sok. Po 2 tygodniach słoik powinien być pełen soku, a cukier całkowicie rozpuszczony. Dopiero wtedy można dolać alkohol do nastawu.

Najlepiej sprawdza się 0,5 l wódki i 0,25 l spirytusu, ale proporcje można dowolnie zmieniać, w zależności, czy masz ochotę na mocniejszą, czy delikatniejszą nalewkę. Nalewka z berberysu stosowana na przeziębienia powinna być nieco mocniejsza. Wymieszany sok z alkoholem rozlewa się do butelek, które przechowuje się przez 3 miesiące w chłodnym, zaciemnionym miejscu. Dopiero wtedy nalewka nadaje się do spożycia.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 94,3% czytelników artykuł okazał się być pomocny