Nalewka z czarnej porzeczki – przepis i przygotowanie krok po kroku

Czarna porzeczka bywa nazywana bombą witaminową – znajduje się w niej, m.in. bogactwo witaminy C. Medycyna ludowa upodobała sobie ten owoc szczególnie do walki z infekcjami górnych dróg oddechowych czy z artretyzmem lub reumatyzmem. Popularnością cieszy się nalewka z czarnej porzeczki, która może nam pomóc w problemach trawiennych, wspomnianym już nieżycie górnych dróg oddechowych, a także przy nieprzyjemnym bólu gardła czy przeziębieniu. Jakby tego mało, jest aromatyczna i bardzo smaczna.

Jeśli interesuje cię uprawa różnych odmian porzeczki w ogrodzie, porady znajdziesz w tym artykule.

Ocena: 4,8/5 (głosów 48)

Nalewka z czarnej porzeczki w szklankach

Nalewka z czarnej porzeczki - najlepsze przepisy

Nalewka z czarnej porzeczki: przepis nr I - nalewka na spirytusie

Smorodniówka, tak często bywa nazywana nalewka z czarnej porzeczki. Jej owoce uchodzą za bardzo zdrowe, więc warto samodzielnie przygotować ten trunek.

Jakich składników będziemy potrzebowali do jej przygotowania? To 1 kg dojrzałych owoców czarnej porzeczki, 1 l spirytusu (nalewka na spirytusie, ale w innych przepisach przyrządza się ją także na wódce), 0,5 kg cukru i 0,5 l wody. Podana ilość to jedynie przykład proporcji, można je dostosować do własnych potrzeb. Z tej ilości składników powinniśmy otrzymać około 1,5 l nalewki. Jak zrobić nalewkę z czarnych porzeczek?

  • Krok 1: przygotowuje 1 kg dojrzałych owoców porzeczki. Przebieramy czarną porzeczkę tak, aby odrzucić popsute i nadpęknięte owoce. Następnie usuwamy z nich szypułki, oczyszczamy i dokładnie myjemy oraz po umyciu odcedzamy z wody.
  • Krok 2: Teraz trzeba przygotować 70-procentowy spirytus z 96-procentowego spirytusu. Robimy to w przegotowanej, schłodzonej i filtrowanej wodzie w następujących proporcjach: 200 ml wody na 500 ml spirytusu.
  • Krok 3: W tym momencie trzeba włożyć owoce czarnej porzeczki do słoja i zalać wcześniej przygotowanym spirytusem. W następnej kolejności zamykamy szczelnie nasz słój i stawiamy go w ciemnym i chłodnym miejscu. Zostawiamy go tak na ok. 6 tygodni.
  • Krok 4: Kiedy minie podany czas, z wody i cukru gotujemy syrop. W międzyczasie zlewamy płyn ze słoja do butelek. Po przestudzeniu syropu, dolewamy go dopiero do butelek z naszym nalewem. Butelki trzeba szczelnie zamknąć.
  • Krok 5: Nalewkę z czarnej porzeczki należy umieścić w ciemnym i chłodnym miejscu, najlepiej w piwnicy. Powinna leżakować minimum pół roku. A może zainteresuje cię także nalewka z dzikiej róży?

Nalewka z czarnej porzeczki: przepis II – nalewka na wódce

Nalewka z czarnej porzeczki na wódce wyróżnia się na tle innych trunków przygotowanych w zaciszu domu. Jest aromatyczna, lekka i smaczna. Do tego wykazuje właściwości lecznicze. Czego chcieć więcej? Jeśli macie ochotę na samodzielne jej przygotowanie, najważniejsze to prosty i sprawdzony przepis, który prezentujemy.

Nalewka na wódce i nalewka na spirytusie (receptura opiera się na 50% wódki i 50% spirytusu) wymaga przygotowania następujących składników: 1 kg czarnej porzeczki, 0,5 l białej wódki, 0,5 l spirytusu, 1 szklanka cukru, 2 łyżki miodu i laska wanilii lub laska cynamonu – zależnie od własnych upodobań. Jak zrobić tę nalewkę z czarnych porzeczek z alkoholem?

  • Krok 1: Przebieramy owoce czarnej porzeczki tak, aby pozbyć się nadpsutych i popękanych. Następnie usuwamy ogonki, oczyszczamy owoce, myjemy je i delikatnie osuszamy. Tak przygotowane owoce porzeczki wkładamy do dużego słoja. Zalewamy owoce spirytusem i wódką. Słój szczelnie zamykamy i stawiamy w chłodnym i ciemnym miejscu na około miesiąc. W tym okresie należy regularnie doglądać nalewy i co kilka dni delikatnie wstrząsać i przekręcać słojem.
  • Krok 2: Po upływie wskazanego czasu trzeba oddzielić owoce od nalewy, najlepiej przecedzić płyn z porzeczką przez sito. Płyn przelewamy do innego naczynia. Owoce przysypujemy cukrem i dodajemy do nich miodu. Całość trzeba dokładnie wymieszać i odstawić na tydzień. Pamiętajmy o tym, aby w tym czasie też regularnie mieszać owoce.
  • Krok 3: Po upływie 7 dni znów zalewamy owoce porzeczki alkoholem. Jeśli zdarzy się nam sytuacja, że będą one zbyt kwaśne, dodajemy jeszcze odrobinę miodu. Na tym etapie dodajemy też troszeczkę wanilii lub cynamonu – sprawi to, że nasza nalewka będzie miała ciekawszy i bogatszy smak. Całość dokładnie mieszamy i ponownie odstawiamy na 7 dni.
  • Krok 4: Po tygodniu filtrujemy miąższ – możemy użyć do tego zwykłej gazy, a gotową nalewkę przelewamy do butelek.
  • Krok 5: Nalewka na wódce i zarazem nalewka na spirytusie jest już gotowa do umieszczenia w ciemnym i chłodnym miejscu, najlepiej w piwnicy. Powinna leżakować minimum pół roku. A może zainteresuje cię także nalewka z pigwy?

Nalewka z czarnej porzeczki: przepis III – nalewka z liśćmi, tzw. listówka

Nalewka na wódce i nalewka na spirytusie to nie koniec możliwości. Pora na nieco inny wariant, tzw. listówkę, czyli nalewkę z liśćmi czarnej porzeczki. Należy pamiętać, że ten rodzaj dość specyficznej nalewki przygotowuje się wczesną wiosną. Liście czarnej porzeczki zrywamy zanim krzak zacznie kwitnąć.

Jak zrobić taką nalewkę z liśćmi? Najpierw trzeba zgromadzić potrzebne składniki, a są to: 2 szklanki liści czarnej porzeczki, 1 l wódki, 1 szklanka cukru i ½ łyżeczki kwasku cytrynowego.

  • Krok 1: Oczyszczone, umyte i delikatnie osuszone liście umieszczamy w słoju i zalewamy 0,5 l wódki. Mieszamy. Słój szczelnie zamykamy i na minimum 7 dni odstawiamy w ciemne miejsce.
  • Krok 2: Po upływie wskazanego czasu płyn zlewamy do butelek, a liście czarnej porzeczki ponownie zalewamy wódką. Szczelnie zamknięty słój z liśćmi umieszczamy w ciemnym i chłodnym miejscu na około 14 dni.
  • Krok 3: Po upływie tego czasu znów będziemy musieli zlać płyn do butelek, a liście trzeba zasypać cukrem. Tak czekamy kilka dni aż cukier nam się doszczętnie rozpuści. Po kilku dniach należy zlać syrop, liście natomiast nie będą nam już potrzebne, spokojnie można się ich pozbyć.
  • Krok 4: W tym momencie wszystkie trzy płyny, które uzyskaliśmy w ciągu kilku tygodni zlewamy do jednego pojemnika, łączymy je i dosypujemy do nich kwasek cytrynowy. Dokładnie mieszamy.
  • Krok 5: Kiedy nasza nalewka na liściach z czarnej porzeczki jest już klarowna, możemy przelać ją do butelek, które szczelnie zamykamy i umieszczamy w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu, najlepiej, aby była to przydomowa piwnica. Zaleca się, aby leżakowała minimum 3 miesiące.

Uwaga: Nalewka na liściach z czarnej porzeczki najlepiej smakuje w połączeniu z smorodinówką lub innymi nalewkami. A może zainteresuje cię także nalewka z rokitnika?

Nalewka z czarnej porzeczki - właściwości lecznicze

Źródło antyoksydantów

Znajduje się w nich dużo flawonoidów, które blokują rozwój toksyn w organizmie i zapobiegają powstawaniu chorób nowotworowych oraz spowalniają niemiłe dla nas procesy starzenia się.

Jakby tego mało, antyoksydanty hamują poziom cholesterolu we krwi czy rozwój miażdżycy, a nawet stabilizują ciśnienie tętnicze. Ponadto działają oczyszczająco. Szczególne właściwości przypisuje się jednak trzem związkom, które znajdują się w czarnej porzeczce. O czym mowa? O antycyjanomie – działa antybakteryjnie oraz rutynie, która zapobiega krwawieniom, wybroczynom, żylakom. Porzeczka zawiera także trzeci związek, czyli kwercetynę, która działa przeciwalergicznie i moczopędnie.

Na cholesterol, cukier i choroby oczu

Czarna porzeczka zawiera w sobie dużo pektyn, które zapobiegają powstawaniu cholesterolu w osoczu, a także zbyt dużemu poziomowi cukru we krwi. Dlaczego pektyny z czarnej porzeczki mają taką moc? To proste, spowalniają one wchłanianie tzw. złych tłuszczów i cukru przez nasz organizm.

Owoce czarnej porzeczki bogate są, m.in. w witaminę A, a właśnie ta witamina odpowiada za rozwój licznych chorób oczu, w tym popularnej zaćmy.

Witaminy z porzeczkoagrestu

Porzeczkoagrest to mniej znana i popularna odmiana powstała ze skrzyżowania czarnej porzeczki i agrestu. Jest nie tylko smaczny, ale i bogaty w witaminy, są to, m.in. witamina A i witamina C, ponadto bogaty jest w kwasy organiczne i sole mineralne oraz antocyjany. Spożywanie go w postaci surowej zalecane jest szczególnie przy anginie, grypie czy przeziębieniu. Wykorzystuje się też ich właściwości dietetyczne. Ponadto porzeczkoagrest chętnie jest wykorzystywany do dżemów, kompotów, soków czy nalewek. Poza tym jego owoce można suszyć i urozmaicać nimi herbaty. Jest też ciekawym pomysłem jako dodatek do ciast i deserów.

, aktualizacja 15 lipca 2018

Komentarze

Dodaj komentarz
Powiązane Artykuły
Zobacz więcej artykułów na temat:
Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij