Nalewka z czarnej porzeczki – przepis i przygotowanie krok po kroku

Czarna porzeczka bywa nazywana bombą witaminową – znajduje się w niej, m.in. bogactwo witaminy C. Medycyna ludowa upodobała sobie ten owoc szczególnie do walki z infekcjami górnych dróg oddechowych czy z artretyzmem lub reumatyzmem. Popularnością cieszy się nalewka z czarnej porzeczki, która może nam pomóc w problemach trawiennych, wspomnianym już nieżycie górnych dróg oddechowych, a także przy nieprzyjemnym bólu gardła czy przeziębieniu. Jakby tego mało, jest aromatyczna i bardzo smaczna.

Jeśli interesuje cię uprawa różnych odmian porzeczki w ogrodzie, porady znajdziesz w tym artykule.

Nalewka z czarnej porzeczki w szklankach

Nalewka z czarnej porzeczki - najlepsze przepisy

Nalewka z czarnej porzeczki: przepis nr I - nalewka na spirytusie

Smorodniówka, tak często bywa nazywana nalewka z czarnej porzeczki. Jej owoce uchodzą za bardzo zdrowe, więc warto samodzielnie przygotować ten trunek.

Jakich składników będziemy potrzebowali do jej przygotowania? To 1 kg dojrzałych owoców czarnej porzeczki, 1 l spirytusu (nalewka na spirytusie, ale w innych przepisach przyrządza się ją także na wódce), 0,5 kg cukru i 0,5 l wody. Podana ilość to jedynie przykład proporcji, można je dostosować do własnych potrzeb. Z tej ilości składników powinniśmy otrzymać około 1,5 l nalewki. Jak zrobić nalewkę z czarnych porzeczek?

  • Krok 1: przygotowuje 1 kg dojrzałych owoców porzeczki. Przebieramy czarną porzeczkę tak, aby odrzucić popsute i nadpęknięte owoce. Następnie usuwamy z nich szypułki, oczyszczamy i dokładnie myjemy oraz po umyciu odcedzamy z wody.
  • Krok 2: Teraz trzeba przygotować 70-procentowy spirytus z 96-procentowego spirytusu. Robimy to w przegotowanej, schłodzonej i filtrowanej wodzie w następujących proporcjach: 200 ml wody na 500 ml spirytusu.
  • Krok 3: W tym momencie trzeba włożyć owoce czarnej porzeczki do słoja i zalać wcześniej przygotowanym spirytusem. W następnej kolejności zamykamy szczelnie nasz słój i stawiamy go w ciemnym i chłodnym miejscu. Zostawiamy go tak na ok. 6 tygodni.
  • Krok 4: Kiedy minie podany czas, z wody i cukru gotujemy syrop. W międzyczasie zlewamy płyn ze słoja do butelek. Po przestudzeniu syropu, dolewamy go dopiero do butelek z naszym nalewem. Butelki trzeba szczelnie zamknąć.
  • Krok 5: Nalewkę z czarnej porzeczki należy umieścić w ciemnym i chłodnym miejscu, najlepiej w piwnicy. Powinna leżakować minimum pół roku. A może zainteresuje cię także nalewka z dzikiej róży?

Nalewka z czarnej porzeczki: przepis II – nalewka na wódce

Nalewka z czarnej porzeczki na wódce wyróżnia się na tle innych trunków przygotowanych w zaciszu domu. Jest aromatyczna, lekka i smaczna. Do tego wykazuje właściwości lecznicze. Czego chcieć więcej? Jeśli macie ochotę na samodzielne jej przygotowanie, najważniejsze to prosty i sprawdzony przepis, który prezentujemy.

Nalewka z czarnej porzeczki – przepis i przygotowanie krok po kroku 2

Nalewka na wódce i nalewka na spirytusie (receptura opiera się na 50% wódki i 50% spirytusu) wymaga przygotowania następujących składników: 1 kg czarnej porzeczki, 0,5 l białej wódki, 0,5 l spirytusu, 1 szklanka cukru, 2 łyżki miodu i laska wanilii lub laska cynamonu – zależnie od własnych upodobań. Jak zrobić tę nalewkę z czarnych porzeczek z alkoholem?

  • Krok 1: Przebieramy owoce czarnej porzeczki tak, aby pozbyć się nadpsutych i popękanych. Następnie usuwamy ogonki, oczyszczamy owoce, myjemy je i delikatnie osuszamy. Tak przygotowane owoce porzeczki wkładamy do dużego słoja. Zalewamy owoce spirytusem i wódką. Słój szczelnie zamykamy i stawiamy w chłodnym i ciemnym miejscu na około miesiąc. W tym okresie należy regularnie doglądać nalewy i co kilka dni delikatnie wstrząsać i przekręcać słojem.
  • Krok 2: Po upływie wskazanego czasu trzeba oddzielić owoce od nalewy, najlepiej przecedzić płyn z porzeczką przez sito. Płyn przelewamy do innego naczynia. Owoce przysypujemy cukrem i dodajemy do nich miodu. Całość trzeba dokładnie wymieszać i odstawić na tydzień. Pamiętajmy o tym, aby w tym czasie też regularnie mieszać owoce.
  • Krok 3: Po upływie 7 dni znów zalewamy owoce porzeczki alkoholem. Jeśli zdarzy się nam sytuacja, że będą one zbyt kwaśne, dodajemy jeszcze odrobinę miodu. Na tym etapie dodajemy też troszeczkę wanilii lub cynamonu – sprawi to, że nasza nalewka będzie miała ciekawszy i bogatszy smak. Całość dokładnie mieszamy i ponownie odstawiamy na 7 dni.
  • Krok 4: Po tygodniu filtrujemy miąższ – możemy użyć do tego zwykłej gazy, a gotową nalewkę przelewamy do butelek.
  • Krok 5: Nalewka na wódce i zarazem nalewka na spirytusie jest już gotowa do umieszczenia w ciemnym i chłodnym miejscu, najlepiej w piwnicy. Powinna leżakować minimum pół roku. A może zainteresuje cię także nalewka z pigwy?

Nalewka z czarnej porzeczki: przepis III – nalewka z liśćmi, tzw. listówka

Nalewka na wódce i nalewka na spirytusie to nie koniec możliwości. Pora na nieco inny wariant, tzw. listówkę, czyli nalewkę z liśćmi czarnej porzeczki. Należy pamiętać, że ten rodzaj dość specyficznej nalewki przygotowuje się wczesną wiosną. Liście czarnej porzeczki zrywamy zanim krzak zacznie kwitnąć.

Jak zrobić taką nalewkę z liśćmi? Najpierw trzeba zgromadzić potrzebne składniki, a są to: 2 szklanki liści czarnej porzeczki, 1 l wódki, 1 szklanka cukru i ½ łyżeczki kwasku cytrynowego.

  • Krok 1: Oczyszczone, umyte i delikatnie osuszone liście umieszczamy w słoju i zalewamy 0,5 l wódki. Mieszamy. Słój szczelnie zamykamy i na minimum 7 dni odstawiamy w ciemne miejsce.
  • Krok 2: Po upływie wskazanego czasu płyn zlewamy do butelek, a liście czarnej porzeczki ponownie zalewamy wódką. Szczelnie zamknięty słój z liśćmi umieszczamy w ciemnym i chłodnym miejscu na około 14 dni.
  • Krok 3: Po upływie tego czasu znów będziemy musieli zlać płyn do butelek, a liście trzeba zasypać cukrem. Tak czekamy kilka dni aż cukier nam się doszczętnie rozpuści. Po kilku dniach należy zlać syrop, liście natomiast nie będą nam już potrzebne, spokojnie można się ich pozbyć.
  • Krok 4: W tym momencie wszystkie trzy płyny, które uzyskaliśmy w ciągu kilku tygodni zlewamy do jednego pojemnika, łączymy je i dosypujemy do nich kwasek cytrynowy. Dokładnie mieszamy.
  • Krok 5: Kiedy nasza nalewka na liściach z czarnej porzeczki jest już klarowna, możemy przelać ją do butelek, które szczelnie zamykamy i umieszczamy w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu, najlepiej, aby była to przydomowa piwnica. Zaleca się, aby leżakowała minimum 3 miesiące.

Uwaga: Nalewka na liściach z czarnej porzeczki najlepiej smakuje w połączeniu z smorodinówką lub innymi nalewkami. A może zainteresuje cię także nalewka z rokitnika?

Nalewka z czarnej porzeczki - właściwości lecznicze

Źródło antyoksydantów

Znajduje się w nich dużo flawonoidów, które blokują rozwój toksyn w organizmie i zapobiegają powstawaniu chorób nowotworowych oraz spowalniają niemiłe dla nas procesy starzenia się.

Jakby tego mało, antyoksydanty hamują poziom cholesterolu we krwi czy rozwój miażdżycy, a nawet stabilizują ciśnienie tętnicze. Ponadto działają oczyszczająco. Szczególne właściwości przypisuje się jednak trzem związkom, które znajdują się w czarnej porzeczce. O czym mowa? O antycyjanomie – działa antybakteryjnie oraz rutynie, która zapobiega krwawieniom, wybroczynom, żylakom. Porzeczka zawiera także trzeci związek, czyli kwercetynę, która działa przeciwalergicznie i moczopędnie.

Nalewka z czarnej porzeczki – przepis i przygotowanie krok po kroku 3

Polecane do nalewek - sprawdź ceny!

Na cholesterol, cukier i choroby oczu

Czarna porzeczka zawiera w sobie dużo pektyn, które zapobiegają powstawaniu cholesterolu w osoczu, a także zbyt dużemu poziomowi cukru we krwi. Dlaczego pektyny z czarnej porzeczki mają taką moc? To proste, spowalniają one wchłanianie tzw. złych tłuszczów i cukru przez nasz organizm.

Owoce czarnej porzeczki bogate są, m.in. w witaminę A, a właśnie ta witamina odpowiada za rozwój licznych chorób oczu, w tym popularnej zaćmy.

Witaminy z porzeczkoagrestu

Porzeczkoagrest to mniej znana i popularna odmiana powstała ze skrzyżowania czarnej porzeczki i agrestu. Jest nie tylko smaczny, ale i bogaty w witaminy, są to, m.in. witamina A i witamina C, ponadto bogaty jest w kwasy organiczne i sole mineralne oraz antocyjany. Spożywanie go w postaci surowej zalecane jest szczególnie przy anginie, grypie czy przeziębieniu. Wykorzystuje się też ich właściwości dietetyczne. Ponadto porzeczkoagrest chętnie jest wykorzystywany do dżemów, kompotów, soków czy nalewek. Poza tym jego owoce można suszyć i urozmaicać nimi herbaty. Jest też ciekawym pomysłem jako dodatek do ciast i deserów.

Najciekawsze promocje w internecie - sprawdź ceny!

Ocena: 4,8/5 (głosów 59)
, aktualizacja 23 kwietnia 2019
Zobacz więcej artykułów na temat:
nalewki przetwory przepisy porzeczka
Komentarze (2)
  • 20 listopada 2018 09:11 - ~w.bielecki100@wp.pl napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    co zrobić zowocami pozostałymi po zrobieniu nalewki. czy można z nich zrobić likier?

  • 17 czerwca 2019 10:06 - ~Kruk napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    Tak ,ja zasypuje cukrem ( lub rozpuszczam wrzątekiem cukier) .
    Stawiam na co najmniej kilka miesięcy nawet pół roku albo i więcej . Przyprawy i dodatkowo regulacja mocy alkoholem, po odcedzeniu.
    Można...

Dodaj komentarz
Podpis:
captcha
Powiązane Artykuły
Przetwory z czerwonej porzeczki - najlepsze przepisy na przetwory na zimę
Przetwory z czerwonej porzeczki - najlepsze przepisy na przetwory na zimę
Nalewka bursztynowa - sprawdzone przepisy na nalewkę z bursztynu na spirytusie
Nalewka bursztynowa - sprawdzone przepisy na nalewkę z bursztynu na spirytusie
Przycinanie porzeczek na zimę i wiosnę krok po kroku – poradnik praktyczny
Przycinanie porzeczek na zimę i wiosnę krok po kroku – poradnik praktyczny
Choroby porzeczek i ich zwalczanie – poradnik praktyczny dla porzeczki czarnej i czerwonej
Choroby porzeczek i ich zwalczanie – poradnik praktyczny dla porzeczki czarnej i czerwonej
Orzechówka na spirytusie - sprawdzone przepisy na nalewki z orzechów
Orzechówka na spirytusie - sprawdzone przepisy na nalewki z orzechów
Nalewka z truskawek - sprawdzone przepisy na spirytusie i wódce
Nalewka z truskawek - sprawdzone przepisy na spirytusie i wódce
Nalewka z kukułek - sprawdzone przepisy na przygotowanie nalewki krok po kroku
Nalewka z kukułek - sprawdzone przepisy na przygotowanie nalewki krok po kroku
Nalewka z rabarbaru - sprawdzone przepisy na nalewki rabarbarowe
Nalewka z rabarbaru - sprawdzone przepisy na nalewki rabarbarowe
Wino z porzeczek - sprawdzone przepisy na wino z czerwonej porzeczki
Wino z porzeczek - sprawdzone przepisy na wino z czerwonej porzeczki
Wino z czerwonej porzeczki - sprawdzone przepisy krok po kroku
Wino z czerwonej porzeczki - sprawdzone przepisy krok po kroku
Nalewka z mirabelek - przepis krok po kroku na nalewkę z żółtych śliwek
Nalewka z mirabelek - przepis krok po kroku na nalewkę z żółtych śliwek
Nalewka z propolisu krok po kroku - zobacz, jak zrobić nalewkę z kitu pszczelego
Nalewka z propolisu krok po kroku - zobacz, jak zrobić nalewkę z kitu pszczelego
Nalewka z pokrzywy - sprawdzone przepisy, przygotowanie krok po kroku, zastosowanie, właściwości
Nalewka z pokrzywy - sprawdzone przepisy, przygotowanie krok po kroku, zastosowanie, właściwości
Nalewka z orzecha włoskiego - sprawdzone przepisy na spirytusie, właściwości, porady
Nalewka z orzecha włoskiego - sprawdzone przepisy na spirytusie, właściwości, porady
Nalewka z aloesu - najlepsze przepisy, właściwości, zastosowanie, porady
Nalewka z aloesu - najlepsze przepisy, właściwości, zastosowanie, porady
Nalewka z kwiatu czarnego bzu - sprawdzone przepisy, działanie, właściwości, porady
Nalewka z kwiatu czarnego bzu - sprawdzone przepisy, działanie, właściwości, porady
Nalewka czosnkowa krok po kroku - sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie
Nalewka czosnkowa krok po kroku - sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie
Nalewka z mięty - sprawdzone przepisy na miętówkę na spirytusie i wódce
Nalewka z mięty - sprawdzone przepisy na miętówkę na spirytusie i wódce
Dżem z czarnej porzeczki - przepis na pyszny dżem porzeczkowy krok po kroku
Dżem z czarnej porzeczki - przepis na pyszny dżem porzeczkowy krok po kroku
Sok z czarnej porzeczki – sprawdzone przepisy, właściwości, porady
Sok z czarnej porzeczki – sprawdzone przepisy, właściwości, porady
Wino z czarnej porzeczki – sprawdzone przepisy na wino porzeczkowe domowej roboty
Wino z czarnej porzeczki – sprawdzone przepisy na wino porzeczkowe domowej roboty
Nalewka na piołunie – przepis na nalewkę z ziela piołunu – działanie, właściwości, porady
Nalewka na piołunie – przepis na nalewkę z ziela piołunu – działanie, właściwości, porady
Nalewka z borówki amerykańskiej – sprawdzone przepisy krok po kroku
Nalewka z borówki amerykańskiej – sprawdzone przepisy krok po kroku
Nalewka kokosowa – sprawdzone przepisy na nalewkę na wódce i spirytusie
Nalewka kokosowa – sprawdzone przepisy na nalewkę na wódce i spirytusie
Nalewka z czosnku niedźwiedziego – sprawdzone przepisy, właściwości, porady
Nalewka z czosnku niedźwiedziego – sprawdzone przepisy, właściwości, porady
Nalewka z żywokostu – przepis i właściwości korzenia żywokostu
Nalewka z żywokostu – przepis i właściwości korzenia żywokostu
Nalewka tybetańska krok po kroku – przepis, działanie, właściwości, porady
Nalewka tybetańska krok po kroku – przepis, działanie, właściwości, porady
Nalewka z jagód – najlepsze przepisy na nalewkę jagodową ze spirytusem
Nalewka z jagód – najlepsze przepisy na nalewkę jagodową ze spirytusem
Nalewka z miodu – sprawdzone przepisy na nalewkę miodową na spirytusie
Nalewka z miodu – sprawdzone przepisy na nalewkę miodową na spirytusie
Nalewka z mniszka lekarskiego – sprawdzone przepisy krok po kroku na nalewkę z mleczu
Nalewka z mniszka lekarskiego – sprawdzone przepisy krok po kroku na nalewkę z mleczu
Nalewka z jeżyn – przepis i przygotowanie nalewki z ostrężyn
Nalewka z jeżyn – przepis i przygotowanie nalewki z ostrężyn
Porzeczka krwista - odmiany, uprawa, pielęgnacja, sadzenie, porady
Porzeczka krwista - odmiany, uprawa, pielęgnacja, sadzenie, porady
Porzeczka alpejska - uprawa, pielęgnacja, sadzenie na żywopłot
Dżem z czerwonej porzeczki - sprawdzone przepisy krok po kroku
Dżem z czerwonej porzeczki - sprawdzone przepisy krok po kroku
Nalewka z czeremchy krok po kroku – sprawdzone przepisy, działanie, właściwości
Nalewka z czeremchy krok po kroku – sprawdzone przepisy, działanie, właściwości
Nalewka ze śliwek węgierek – sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie i wódce
Nalewka ze śliwek węgierek – sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie i wódce
Nalewka z tarniny – przepis krok po kroku na tarninówkę domowej roboty
Nalewka z tarniny – przepis krok po kroku na tarninówkę domowej roboty
Nalewka z pomarańczy na wódce i spirytusie – najlepsze przepisy krok po kroku
Nalewka z pomarańczy na wódce i spirytusie – najlepsze przepisy krok po kroku
Konfitura z czarnej porzeczki - przepis i przygotowanie krok po kroku
Konfitura z czarnej porzeczki - przepis i przygotowanie krok po kroku
Czerwona porzeczka - sadzenie, uprawa, wartości odżywcze, witaminy, przetwory
Czerwona porzeczka - sadzenie, uprawa, wartości odżywcze, witaminy, przetwory
Nalewka z czerwonej porzeczki - przepis krok po kroku na przygotowanie porzeczkówki
Nalewka z czerwonej porzeczki - przepis krok po kroku na przygotowanie porzeczkówki
Czarna porzeczka - sadzenie, uprawa, pielęgnacja, właściwości lecznicze, witaminy
Czarna porzeczka - sadzenie, uprawa, pielęgnacja, właściwości lecznicze, witaminy
Nalewka śliwkowa – sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie domowej roboty
Nalewka śliwkowa – sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie domowej roboty
Nalewka imbirowa – sprawdzone przepisy na nalewkę z imbiru na spirytusie
Nalewka imbirowa – sprawdzone przepisy na nalewkę z imbiru na spirytusie
Nalewka z gruszek – na wódce i spirytusie – przepisy krok po kroku
Nalewka z gruszek – na wódce i spirytusie – przepisy krok po kroku
Nalewka kawowa na spirytusie – przepis na przygotowanie krok po kroku
Nalewka kawowa na spirytusie – przepis na przygotowanie krok po kroku
Nalewka z jabłek – najlepsze przepisy na nalewkę jabłkową na spirytusie
Nalewka z jabłek – najlepsze przepisy na nalewkę jabłkową na spirytusie
Nalewka z mandarynek – najlepsze przepisy na nalewkę mandarynkową z wódką
Nalewka z mandarynek – najlepsze przepisy na nalewkę mandarynkową z wódką
Nalewka cytrynowa – najlepsze przepisy na cytrynówkę na spirytusie i na wódce
Nalewka cytrynowa – najlepsze przepisy na cytrynówkę na spirytusie i na wódce
Nalewka z berberysu - popularne przepisy, sposób wykonania krok po kroku
Nalewka z berberysu - popularne przepisy, sposób wykonania krok po kroku
Nalewka z sosny - przepisy i przygotowanie krok po kroku
Nalewka z sosny - przepisy i przygotowanie krok po kroku
Nalewka z czereśni - proste przepisy na przygotowanie nalewki czereśniowej na spirytusie
Nalewka z czereśni - proste przepisy na przygotowanie nalewki czereśniowej na spirytusie
Nalewka z winogron - przepisy i wykonanie krok po kroku
Nalewka z winogron - przepisy i wykonanie krok po kroku
Nalewka z kaliny - przepis na przygotowanie nalewki z kaliny krok po kroku
Nalewka z kaliny - przepis na przygotowanie nalewki z kaliny krok po kroku
Syrop z pędów sosny krok po kroku - przepis, przygotowanie, właściwości
Syrop z pędów sosny krok po kroku - przepis, przygotowanie, właściwości
Sok i nalewka z żyworódki pierzastej – krok po kroku – przygotowanie, właściwości i zastosowanie
Sok i nalewka z żyworódki pierzastej – krok po kroku – przygotowanie, właściwości i zastosowanie
Przetwory z rabarbaru – sok, dżem, konfitura i inne - przepisy krok po kroku
Przetwory z rabarbaru – sok, dżem, konfitura i inne - przepisy krok po kroku
Przetwory z aronii - dżem, konfitura, sok i inne – przepisy i pomysły
Przetwory z aronii - dżem, konfitura, sok i inne – przepisy i pomysły
Wino i nalewka z jarzębiny krok po kroku – sprawdzone przepisy
Wino i nalewka z jarzębiny krok po kroku – sprawdzone przepisy
Nalewka i sok z rokitnika – przepis i wykonanie krok po kroku
Nalewka i sok z rokitnika – przepis i wykonanie krok po kroku
Nalewka z głogu – przepis, przygotowanie, zastosowanie na serce i nie tylko
Nalewka z głogu – przepis, przygotowanie, zastosowanie na serce i nie tylko
Śliwa tarnina - zastosowanie owocu tarniny, najlepsze przetwory, soki i nalewka z tarniny
Śliwa tarnina - zastosowanie owocu tarniny, najlepsze przetwory, soki i nalewka z tarniny
Nalewka z wiśni - wiśniówka na spirytusie krok po kroku
Nalewka z wiśni - wiśniówka na spirytusie krok po kroku
Nalewka z malin na wódce lub spirytusie - właściwości i przepis krok po kroku
Nalewka z malin na wódce lub spirytusie - właściwości i przepis krok po kroku
Nalewka z pigwy na spirytusie lub z miodem - przepis, właściwości
Nalewka z pigwy na spirytusie lub z miodem - przepis, właściwości
Nalewka z czarnego bzu - przepis na przygotowanie krok po kroku
Nalewka z czarnego bzu - przepis na przygotowanie krok po kroku
Nalewka z aronii - prosty przepis krok po kroku na nalewkę z liśćmi wiśni lub bez
Nalewka z aronii - prosty przepis krok po kroku na nalewkę z liśćmi wiśni lub bez
Nalewka z derenia jadalnego krok po kroku - przepis jak wykonać dereniówkę?
Nalewka z derenia jadalnego krok po kroku - przepis jak wykonać dereniówkę?
Nalewka z dzikiej róży na spirytusie - właściwości, przepis krok po kroku
Nalewka z dzikiej róży na spirytusie - właściwości, przepis krok po kroku

Wyszukaj na stronie:



Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij