Nalewka z czerwonej porzeczki, czyli porzeczkówka na spirytusie – łatwy przepis dla każdego

Podstawą dobrego trunku jest surowiec.

  • Do przygotowania nalewki potrzebujemy dojrzałych owoców czerwonej porzeczki. Odrzucamy jagody niedojrzałe, przejrzałe i zepsute.
  • Równie ważna jest woda. Wybieramy tę najlepszej jakości – wolną od zapachów i zanieczyszczeń. Najlepsza jest niegazowana woda źródlana, którą po zagotowaniu odstawiamy, by wytrącił się osad. Zanim użyjemy wody do nalewki, warto ją przefiltrować.
  • Nalewka z czerwonej porzeczki przyrządzana jest na spirytusie. Na 1 kg świeżych porzeczek, dodajemy 1-1,5 l spirytusu o mocy 70%. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o przetworach i nalewkach.
  • Zbyt esencjonalna nalewka z porzeczek wymaga rozcieńczenia wódką o mocy, jaką ma mieć nasza porzeczkówka.

Składniki nalewki:

  • ½ kg owoców czerwonej porzeczki
  • Spirytus 70% - 0,7 litra
  • ½ kg cukru

Nalewka z czerwonej porzeczki - wykonanie:

  • Po przebraniu i wypłukaniu owoców przekładamy je do dużego słoja. Całość zalewamy spirytusem i słój, szczelnie zamknięty, odstawiamy na miesiąc w ciepłe, nasłonecznione miejsce. Czas dojrzewania nalewu zależy od temperatury otoczenia – im jest wyższa, tym czas jest krótszy.
  • Po upływie miesiąca nalew zlewamy, a pozostałe w słoju owoce przesypujemy cukrem i odstawiamy na około 2 tygodnie. Cukier można zastąpić ciepłym miodem. Codziennie wstrząsamy zawartością naczynia.
  • Kiedy powstanie syrop, należy go przefiltrować i zmieszać z podstawowym alkoholowym nalewem. Najczęściej nalewka z porzeczek wymaga kilkakrotnego filtrowania, które poprzedza rozlanie trunku do butelek z ciemnego szkła. Klarowna nalewka wyróżnia się pięknym kolorem.
  • Butelki powinny zostać umieszczone w ciemnym miejscu, na około pół roku. Po tym czasie nalewki domowe gotowe są do degustacji. A może zainteresują cię także zebrane w tym miejscu artykuły na temat porzeczek?

Nalewki domowe z sezonowych owoców i liści na wódce i na spirytusie

Ratafia

Słodka nalewka owocowa, zwana ratafią, otrzymywana jest z przynajmniej 7 gatunków owoców, które po przebraniu układa się warstwowo, przesypuje cukrem i zalewa alkoholem. Przez cały sezon do gąsiora wrzucamy mieszankę złożoną z malin, z czarnych porzeczek, z wiśni, z czerwonych porzeczek, śliwek, truskawek i jagód.

Składniki ratafii na wódce 40% i na spirytusie 70%

  • 7x250 g owoców sezonowych
  • goździki
  • cukier
  • wódka 40%
  • spirytus o mocy 70%

Nalewka z czerwonych porzeczek
Nalewka z czerwonej porzeczki, czyli porzeczkówka to smaczny trunek. Można ją przygotować samodzielnie, z dużą ilością cukru i spirytusem.

Wykonanie:

  • Każdą warstwę owoców przesypujemy 100 g cukru. Dodajemy 3 goździki i zalewamy spirytusem w taki sposób, by przykrył owoce.
  • W trakcie macerowania należy wstrząsać nalewką.
  • Jesienią, kiedy dodamy ostatnią warstwę owoców, odstawiamy gąsior na 6 miesięcy.
  • Po upływie zalecanego czasu, przecedzamy naszą nalewkę do czystego naczynia. Pozostałe owoce zalewamy wódką i odstawiamy na 4 miesiące w ciepłe miejsce.
  • Po upływie zalecanego czasu, nalew z owoców łączymy z pierwszym nalewem.
  • Ratafię filtrujemy i przelewamy do ciemnych butelek, które odstawiamy w ciemne miejsce.
  • Nalewka gotowa jest do wypicia po półrocznym leżakowaniu. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o domowych alkoholach.

Ratafia przybiera kolor użytych owoców. Najlepiej smakuje podawana w temperaturze około 14 stopni Celsjusza. Wyróżnia się właściwościami rozgrzewającymi, co czyni z niej pożądany trunek w czasie chłodnych jesienno-zimowych wieczorów.

Listówka

Nie wszyscy wiedzą, że smaczną nalewkę zwaną listówką można otrzymać z młodych liści czarnej porzeczki. Do jej przyrządzania potrzebne są około 4 garście liści, 200 g cukru, 2 l wódki 40% oraz ½ łyżeczki kwasku cytrynowego.

Listówkę z czarnych porzeczek przyrządzamy tak, jak każdą nalewkę.

  • Osuszone liście umieszczamy w słoju i zalewamy wódką.
  • Po 3. tygodniach nalew zlewamy, a liście przesypujemy cukrem i kwaskiem cytrynowym. Odstawiamy w ciepłe miejsce do maceracji.
  • Powstały syrop zlewamy, łączymy z pierwszym nalewem i filtrujemy.
  • Listówkę z czarnych porzeczek przelewamy do ciemnych butelek. Jest od razu gotowa do degustacji.

Trunek, o głęboko zielonym kolorze, podaje się w charakterze aperitifu, schłodzony do temperatury 10 stopni Celsjusza. A może zainteresuje cię także artykuł o uprawie malin?

ikona podziel się Przekaż dalej