Nalewka z czerwonej porzeczki - przepis krok po kroku na przygotowanie porzeczkówki

Nalewki domowe - napoje alkoholowe, do wyrobu których używa się sezonowych owoców oraz ziół, wytwarzane są od wieków. Pite w małych ilościach przynoszą ulgę w niestrawności, wzmacniają układ krwionośny, pomagają na kaszel i obniżają gorączkę. Każdy miłośnik nalewek owocowych ma własny przepis, który gwarantuje otrzymanie zdrowego i smacznego trunku. Porzeczkówka, czyli nalewka z czerwonej porzeczki polecana jest osobom cierpiącym na ogólne wyczerpanie. Do sięgnięcia po apetyczny napój zachęcają piękny kolor i wytrawny smak.

Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na nalewkę z czarnej porzeczki.

Nalewka z czerwonej porzeczki w kieliszkach

Nalewka z czerwonej porzeczki, czyli porzeczkówka na spirytusie – łatwy przepis dla każdego

Podstawą dobrego trunku jest surowiec.

  • Do przygotowania nalewki potrzebujemy dojrzałych owoców czerwonej porzeczki. Odrzucamy jagody niedojrzałe, przejrzałe i zepsute.
  • Równie ważna jest woda. Wybieramy tę najlepszej jakości – wolną od zapachów i zanieczyszczeń. Najlepsza jest niegazowana woda źródlana, którą po zagotowaniu odstawiamy, by wytrącił się osad. Zanim użyjemy wody do nalewki, warto ją przefiltrować.
  • Nalewka z czerwonej porzeczki przyrządzana jest na spirytusie. Na 1 kg świeżych porzeczek, dodajemy 1-1,5 l spirytusu o mocy 70%. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o przetworach i nalewkach.
  • Zbyt esencjonalna nalewka z porzeczek wymaga rozcieńczenia wódką o mocy, jaką ma mieć nasza porzeczkówka.

Składniki nalewki:

  • ½ kg owoców czerwonej porzeczki
  • Spirytus 70% - 0,7 litra
  • ½ kg cukru

Nalewka z czerwonej porzeczki - wykonanie:

  • Po przebraniu i wypłukaniu owoców przekładamy je do dużego słoja. Całość zalewamy spirytusem i słój, szczelnie zamknięty, odstawiamy na miesiąc w ciepłe, nasłonecznione miejsce. Czas dojrzewania nalewu zależy od temperatury otoczenia – im jest wyższa, tym czas jest krótszy.
  • Po upływie miesiąca nalew zlewamy, a pozostałe w słoju owoce przesypujemy cukrem i odstawiamy na około 2 tygodnie. Cukier można zastąpić ciepłym miodem. Codziennie wstrząsamy zawartością naczynia.
  • Kiedy powstanie syrop, należy go przefiltrować i zmieszać z podstawowym alkoholowym nalewem. Najczęściej nalewka z porzeczek wymaga kilkakrotnego filtrowania, które poprzedza rozlanie trunku do butelek z ciemnego szkła. Klarowna nalewka wyróżnia się pięknym kolorem.
  • Butelki powinny zostać umieszczone w ciemnym miejscu, na około pół roku. Po tym czasie nalewki domowe gotowe są do degustacji. A może zainteresują cię także zebrane w tym miejscu artykuły na temat porzeczek?

Akcesoria przydatne do nalewek w super cenach!

Nalewki domowe z sezonowych owoców i liści na wódce i na spirytusie

Ratafia

Słodka nalewka owocowa, zwana ratafią, otrzymywana jest z przynajmniej 7 gatunków owoców, które po przebraniu układa się warstwowo, przesypuje cukrem i zalewa alkoholem. Przez cały sezon do gąsiora wrzucamy mieszankę złożoną z malin, z czarnych porzeczek, z wiśni, z czerwonych porzeczek, śliwek, truskawek i jagód.

Składniki ratafii na wódce 40% i na spirytusie 70%

  • 7x250 g owoców sezonowych
  • goździki
  • cukier
  • wódka 40%
  • spirytus o mocy 70%

Wykonanie:

  • Każdą warstwę owoców przesypujemy 100 g cukru. Dodajemy 3 goździki i zalewamy spirytusem w taki sposób, by przykrył owoce.
  • W trakcie macerowania należy wstrząsać nalewką.
  • Jesienią, kiedy dodamy ostatnią warstwę owoców, odstawiamy gąsior na 6 miesięcy.
  • Po upływie zalecanego czasu, przecedzamy naszą nalewkę do czystego naczynia. Pozostałe owoce zalewamy wódką i odstawiamy na 4 miesiące w ciepłe miejsce.
  • Po upływie zalecanego czasu, nalew z owoców łączymy z pierwszym nalewem.
  • Ratafię filtrujemy i przelewamy do ciemnych butelek, które odstawiamy w ciemne miejsce.
  • Nalewka gotowa jest do wypicia po półrocznym leżakowaniu. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o domowych alkoholach.

Ratafia przybiera kolor użytych owoców. Najlepiej smakuje podawana w temperaturze około 14 stopni Celsjusza. Wyróżnia się właściwościami rozgrzewającymi, co czyni z niej pożądany trunek w czasie chłodnych jesienno-zimowych wieczorów.

Listówka

Nie wszyscy wiedzą, że smaczną nalewkę zwaną listówką można otrzymać z młodych liści czarnej porzeczki. Do jej przyrządzania potrzebne są około 4 garście liści, 200 g cukru, 2 l wódki 40% oraz ½ łyżeczki kwasku cytrynowego.

Listówkę z czarnych porzeczek przyrządzamy tak, jak każdą nalewkę.

  • Osuszone liście umieszczamy w słoju i zalewamy wódką.
  • Po 3. tygodniach nalew zlewamy, a liście przesypujemy cukrem i kwaskiem cytrynowym. Odstawiamy w ciepłe miejsce do maceracji.
  • Powstały syrop zlewamy, łączymy z pierwszym nalewem i filtrujemy.
  • Listówkę z czarnych porzeczek przelewamy do ciemnych butelek. Jest od razu gotowa do degustacji.

Trunek, o głęboko zielonym kolorze, podaje się w charakterze aperitifu, schłodzony do temperatury 10 stopni Celsjusza. A może zainteresuje cię także artykuł o uprawie malin?


Ocena: 4,7/5 (głosów 19)
, aktualizacja 23 kwietnia 2019
Zobacz więcej artykułów na temat:
porzeczka przepisy nalewki ciekawostki ogrodnicze
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:
captcha
Powiązane Artykuły
Przetwory z czerwonej porzeczki - najlepsze przepisy na przetwory na zimę
Przetwory z czerwonej porzeczki - najlepsze przepisy na przetwory na zimę
Nalewka bursztynowa - sprawdzone przepisy na nalewkę z bursztynu na spirytusie
Nalewka bursztynowa - sprawdzone przepisy na nalewkę z bursztynu na spirytusie
Przycinanie porzeczek na zimę i wiosnę krok po kroku – poradnik praktyczny
Przycinanie porzeczek na zimę i wiosnę krok po kroku – poradnik praktyczny
Choroby porzeczek i ich zwalczanie – poradnik praktyczny dla porzeczki czarnej i czerwonej
Choroby porzeczek i ich zwalczanie – poradnik praktyczny dla porzeczki czarnej i czerwonej
Orzechówka na spirytusie - sprawdzone przepisy na nalewki z orzechów
Orzechówka na spirytusie - sprawdzone przepisy na nalewki z orzechów
Nalewka z truskawek - sprawdzone przepisy na spirytusie i wódce
Nalewka z truskawek - sprawdzone przepisy na spirytusie i wódce
Nalewka z kukułek - sprawdzone przepisy na przygotowanie nalewki krok po kroku
Nalewka z kukułek - sprawdzone przepisy na przygotowanie nalewki krok po kroku
Nalewka z rabarbaru - sprawdzone przepisy na nalewki rabarbarowe
Nalewka z rabarbaru - sprawdzone przepisy na nalewki rabarbarowe
Wino z porzeczek - sprawdzone przepisy na wino z czerwonej porzeczki
Wino z porzeczek - sprawdzone przepisy na wino z czerwonej porzeczki
Wino z czerwonej porzeczki - sprawdzone przepisy krok po kroku
Wino z czerwonej porzeczki - sprawdzone przepisy krok po kroku
Nalewka z mirabelek - przepis krok po kroku na nalewkę z żółtych śliwek
Nalewka z mirabelek - przepis krok po kroku na nalewkę z żółtych śliwek
Nalewka z propolisu krok po kroku - zobacz, jak zrobić nalewkę z kitu pszczelego
Nalewka z propolisu krok po kroku - zobacz, jak zrobić nalewkę z kitu pszczelego
Nalewka z pokrzywy - sprawdzone przepisy, przygotowanie krok po kroku, zastosowanie, właściwości
Nalewka z pokrzywy - sprawdzone przepisy, przygotowanie krok po kroku, zastosowanie, właściwości
Nalewka z orzecha włoskiego - sprawdzone przepisy na spirytusie, właściwości, porady
Nalewka z orzecha włoskiego - sprawdzone przepisy na spirytusie, właściwości, porady
Nalewka z aloesu - najlepsze przepisy, właściwości, zastosowanie, porady
Nalewka z aloesu - najlepsze przepisy, właściwości, zastosowanie, porady
Nalewka z kwiatu czarnego bzu - sprawdzone przepisy, działanie, właściwości, porady
Nalewka z kwiatu czarnego bzu - sprawdzone przepisy, działanie, właściwości, porady
Nalewka czosnkowa krok po kroku - sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie
Nalewka czosnkowa krok po kroku - sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie
Nalewka z mięty - sprawdzone przepisy na miętówkę na spirytusie i wódce
Nalewka z mięty - sprawdzone przepisy na miętówkę na spirytusie i wódce
Dżem z czarnej porzeczki - przepis na pyszny dżem porzeczkowy krok po kroku
Dżem z czarnej porzeczki - przepis na pyszny dżem porzeczkowy krok po kroku
Sok z czarnej porzeczki – sprawdzone przepisy, właściwości, porady
Sok z czarnej porzeczki – sprawdzone przepisy, właściwości, porady
Wino z czarnej porzeczki – sprawdzone przepisy na wino porzeczkowe domowej roboty
Wino z czarnej porzeczki – sprawdzone przepisy na wino porzeczkowe domowej roboty
Nalewka na piołunie – przepis na nalewkę z ziela piołunu – działanie, właściwości, porady
Nalewka na piołunie – przepis na nalewkę z ziela piołunu – działanie, właściwości, porady
Nalewka z borówki amerykańskiej – sprawdzone przepisy krok po kroku
Nalewka z borówki amerykańskiej – sprawdzone przepisy krok po kroku
Nalewka kokosowa – sprawdzone przepisy na nalewkę na wódce i spirytusie
Nalewka kokosowa – sprawdzone przepisy na nalewkę na wódce i spirytusie
Nalewka z czosnku niedźwiedziego – sprawdzone przepisy, właściwości, porady
Nalewka z czosnku niedźwiedziego – sprawdzone przepisy, właściwości, porady
Nalewka z żywokostu – przepis i właściwości korzenia żywokostu
Nalewka z żywokostu – przepis i właściwości korzenia żywokostu
Nalewka tybetańska krok po kroku – przepis, działanie, właściwości, porady
Nalewka tybetańska krok po kroku – przepis, działanie, właściwości, porady
Nalewka z jagód – najlepsze przepisy na nalewkę jagodową ze spirytusem
Nalewka z jagód – najlepsze przepisy na nalewkę jagodową ze spirytusem
Nalewka z miodu – sprawdzone przepisy na nalewkę miodową na spirytusie
Nalewka z miodu – sprawdzone przepisy na nalewkę miodową na spirytusie
Nalewka z mniszka lekarskiego – sprawdzone przepisy krok po kroku na nalewkę z mleczu
Nalewka z mniszka lekarskiego – sprawdzone przepisy krok po kroku na nalewkę z mleczu
Nalewka z jeżyn – przepis i przygotowanie nalewki z ostrężyn
Nalewka z jeżyn – przepis i przygotowanie nalewki z ostrężyn
Porzeczka krwista - odmiany, uprawa, pielęgnacja, sadzenie, porady
Porzeczka krwista - odmiany, uprawa, pielęgnacja, sadzenie, porady
Porzeczka alpejska - uprawa, pielęgnacja, sadzenie na żywopłot
Dżem z czerwonej porzeczki - sprawdzone przepisy krok po kroku
Dżem z czerwonej porzeczki - sprawdzone przepisy krok po kroku
Nalewka z czeremchy krok po kroku – sprawdzone przepisy, działanie, właściwości
Nalewka z czeremchy krok po kroku – sprawdzone przepisy, działanie, właściwości
Nalewka ze śliwek węgierek – sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie i wódce
Nalewka ze śliwek węgierek – sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie i wódce
Nalewka z tarniny – przepis krok po kroku na tarninówkę domowej roboty
Nalewka z tarniny – przepis krok po kroku na tarninówkę domowej roboty
Nalewka z pomarańczy na wódce i spirytusie – najlepsze przepisy krok po kroku
Nalewka z pomarańczy na wódce i spirytusie – najlepsze przepisy krok po kroku
Konfitura z czarnej porzeczki - przepis i przygotowanie krok po kroku
Konfitura z czarnej porzeczki - przepis i przygotowanie krok po kroku
Czerwona porzeczka - sadzenie, uprawa, wartości odżywcze, witaminy, przetwory
Czerwona porzeczka - sadzenie, uprawa, wartości odżywcze, witaminy, przetwory
Czarna porzeczka - sadzenie, uprawa, pielęgnacja, właściwości lecznicze, witaminy
Czarna porzeczka - sadzenie, uprawa, pielęgnacja, właściwości lecznicze, witaminy
Nalewka z czarnej porzeczki – przepis i przygotowanie krok po kroku
Nalewka z czarnej porzeczki – przepis i przygotowanie krok po kroku
Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij