Nalewka z gruszek – na wódce i spirytusie – przepisy krok po kroku
Nalewka gruszkowa, podobnie jak na przykład nalewka malinowa czy nalewki z mirabelek, w jesienne i zimowe dni przywiedzenie na myśl słodki zapach i smak letnich owoców w sadzie. Ten rozgrzewający trunek nie jest trudny w przygotowaniu, a dzięki sprawdzonym recepturom uda się go przygotować nawet osobom początkującym w temacie. Sprawdź przepis na nalewkę gruszkową na spirytusie i wódce.
Jeśli szukasz więcej inspiracji na domowe trunki, sprawdź także ten artykuł z przepisem na nalewkę z derenia jadalnego.
Nalewka z gruszek w dwóch odsłonach
Nalewka gruszkowa na wódce
Słodki smak i aromat soczystych gruszek przełamany goryczką alkoholu to przepis doskonały na zamknięcie lata w butelce. Z nalewką z gruszek może się równać chyba tylko nalewka malinowa, która równie skutecznie przywodzi na myśl wspomnienie upalnych wakacji. Wódka gruszkowa wymaga przygotowania następujących składników:
- 1 kg dojrzałych i słodkich gruszek,
- ½ szklanki cukru lub cukru trzcinowego,
- ½ litra wódki.
- opcjonalnie: goździki, kawałek laski wanilii, kawałek kory cynamonu, rodzynki, skórka cytryny lub pomarańczy. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na nalewkę cytrynową.
Przygotowanie: gruszki należy dokładnie umyć, obrać i wykroić z nich gniazda nasiennie. Tak przygotowane owoce kroimy w ósemki lub grubsze plastry i umieszczamy w dużym słoju. Zwartość naczynia zasypujemy cukrem, zakrywamy szczelnie ściereczką obwiązaną sznurkiem i odstawiamy na jeden dzień, by gruszki puściły sok. Po upływie wyznaczonego czasu, dla uzyskania bardziej wyrazistego smaku owoce można dodatkowo rozdrobnić, na przykład przy użyciu blendera.
Kolejny krok to dolanie alkoholu i ewentualnie także wybranych przypraw. Ze smakiem gruszek doskonale komponują się goździki, jednak nie każdy lubi ich specyficzny smak, dlatego z powodzeniem można sięgnąć po inne dodatki. Słój ponownie zamykamy, tym razem szczelnie i odstawiamy a zacienione miejsce na minimum tydzień, od czasu do czasu mieszając. Po upływie wyznaczonego czasu nalewka gruszkowa na wódce wymaga już tylko przefiltrowania przez gazę (drobne sitko może nie zatrzymać charakterystycznych na owoców gruszki drobinek) i przelanie do butelki. Ostawienie jej na minimum miesiąc da gwarancję wybornego smaku, ale jak to w przypadku nalewek jest – im dłuższe leżakowanie, tym dla trunku lepiej. A może zainteresują cię także zebrane w tym miejscu artykuły o nalewkach.
Przepis na nalewkę gruszkową na spirytusie
Wódka to nie jedyna możliwość przygotowania nalewki, gdyż jeśli zależy nam na mocniejszym trunku, można sięgnąć także po spirytus i samodzielnie decydować o woltażu domowego alkoholu. Przepis na nalewkę gruszkową na spirytusie wymaga przygotowania następujących składników:
- 1 kg dojrzałych gruszek,
- 300 g cukru,
- 1 litr spirytusu,
- opcjonalnie: goździki i cytryna lub laska wanilii, kora cynamonu, rodzynki, skórka cytryny lub pomarańczy.
Przygotowanie: owoce dokładnie myjemy i kroimy na ósemki. Usunięcia wymagają w zasadzie tylko szypułki, gniazda nasienne i skórki mogą pozostać. Gruszki przekładamy do dużego słoika, wsypujemy wybrane dodatki, zalewamy spirytusem i szczelnie zamykamy. Mieszankę odstawiamy w zacienione miejsce, gdzie panuje temperatura pokojowa i pozostawiamy aż na pół roku. Jak widać, ta nalewka z gruszek na spirytusie wymaga cierpliwości. Po upływie wyznaczonego czasu zlewamy płyn, a do owoców i pozostałych składników dodajemy cukier. Odstawiamy i od czasu do czasu potrząsamy słojem, by cukier łatwiej i szybciej się rozpuścił. Kiedy to nastąpi, do słoja dodajemy zlany wcześniej spirytus. Odstawiamy na kilka dni do tygodnia, po upływie których nalewka z gruszek na spirytusie jest gotowa do przefiltrowania przez gazę i rozlania do butelek. Jak w przypadku każdego trunku domowego tego rodzaju, wymaga ona leżakowania przez co najmniej miesiąc, ale im więcej czasu jej damy, tym dla lepiej dla smaku i aromatu. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na nalewkę z dzikiej róży na spirytusie?
Nalewka z gruszek z miodem lub na rumie – możliwe modyfikacje
Oczywiście powyższe przepisy to nie jedyne możliwości przygotowania nalewki, a możliwości ich modyfikacji są wręcz niezliczone. Warto pokusić się nie tylko o eksperymenty w kwestii dodatków i przypraw, ale także zastępowania składników. I tak na przykład nalewka gruszkowa z miodem zyska nowe właściwości w postaci działania uodparniającego i wspomagającego leczenie przeziębień. Modyfikacja przepisu w tym wypadku polega tylko na zamianie cukru na miód w takiej samej gramaturze i nalewka z gruszkowa z miodem gotowa! Pozwala to przy okazji na skrócenie czasu jej przygotowywania, gdyż miód jest o wiele łatwiej połączyć z pozostałymi składnikami i nie ma konieczności czekania na rozpuszczenie się cukru.
Kolejna modyfikacja to kwestia doboru odpowiedniego alkoholu. Spirytus i wódka to oczywiście nie jedyne możliwości, gdyż świetnie smakuje także nalewka z gruszek na rumie, brandy, koniaku czy whiskey. Jaki trunek wybierzemy do jej przygotowania, zależy od naszych indywidualnych preferencji, a charakterystyczny smak każdego z tych alkoholi pomoże wydobyć z owoców gruszek za każdym razem inne walory. Ważne jedynie, by pamiętać, żeby zgadzała się objętość wybranego trunku – tak jak zostało podane w przepisie. W przypadku mocniejszych alkoholi, jeśli zależy nam na słabszej nalewce, jej moc można w łatwy sposób modyfikować, dodając podczas przygotowywania wodę. Jeśli szukasz więcej informacji i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o gruszach w ogrodzie.