Nalewka z jabłek – dwa popularne warianty przepisów

Nalewka jabłkowa na spirytusie

Jabłkowa nalewka na spirytusie nie wymaga długotrwałych przygotowań, a dzięki wyjątkowym dodatkom nabiera niezwykłego smaku i charakteru. Do jej przygotowania potrzebne będą następujące składniki:

  • 1 kg jabłek,
  • 0,7 l spirytusu,
  • 30 dkg cukru,
  • 250 ml wody,
  • dodatki, czyli goździki (około 5 sztuk), cynamon (2-3 centymetry laski cynamonu) i pół laski wanilii.

Przygotowanie: dojrzałe i jędrne owoce myjemy i kroimy na kawałki, bez usuwania gniazd nasiennych. To czynność, do której nie trzeba przykładać większej staranności, ważne jest bowiem tylko uzyskanie mniejszych części, nie estetyka. Jabłka wsypujemy do dużego słoja, wrzucamy dodatki i zalewamy spirytusem oraz wodą. Ilość wody i cukru można dowolnie redukować, by otrzymać mocniejszą lub słabszą oraz słodszą lub bardziej wytrawną nalewkę. Mieszankę odstawiamy w ciepłe miejsce na około sześć tygodni. Po upływie wyznaczonego czasu zlewamy napój i przecedzamy przez drobne sitko. Tak powstały likier jabłkowy wystarczy już tylko rozlać do butelek i pozostawić w piwnicy na minimum dwa-trzy miesiące. Nalewka jabłkowa na spirytusie jest jak wino z jabłek – im starsza, tym lepsza. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na nalewkę z mandarynek.

Jabłkowa nalewka na wódce

Przygotowanie nieco słabszej nalewki jabłkowej na wódce wygląda bardzo podobnie, a według przepisu potrzebne będą następujące składniki:

  • 1 kg jabłek,
  • 2 szklanki cukru (lub po 1 szklance białego i brązowego),
  • 1 szklanka wody,
  • 3 szklanki wódki (lub 2 szklanki wódki i 1 szklanka innego alkoholu, np. brandy),
  • dodatki do wyboru i łączenia: cynamon, goździki, pół laski wanilii, otarta skórka cytryny.

Przygotowanie: z jabłek usuwamy gniazda nasienne i dzielimy je na kawałki, na przykład ćwiartki lun plastry. Tak przygotowane owoce umieszczamy w dużym słoju, wsypujemy wybrane przyprawy i zalewamy wszystko ostudzonym syropem z wody i cukru oraz alkoholem. Tak przygotowaną mieszkankę należy odstawić w zacienione miejsce na kilka tygodni. Po upływie wyznaczonego czasu nalewka z jabłek wymaga zlania, przefiltrowania przez drobne sito lub gazę i rozlania do butelek, by mogła dalej leżakować przez kilka kolejnych tygodni i nabierać smaku. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na nalewkę cytrynową.

A może nalewka z antonówek z miętą?

Antonówki to kruche i lekko kwaskowate w smaku jabłka, dlatego świetnie nadają się na orzeźwiającą nalewkę z miętą. Do jej przygotowania potrzebne będą:

  • 1 kg jabłek antonówek,
  • 1 l spirytusu
  • 0,5 l wody
  • 10-15 gałązek mięty
  • 0,5 kg cukru,
  • opcjonalnie: 6 goździków lub laska cynamonu.

Nalewka z jabłek na wódce to słodki trunek o delikatnym i wyrazistym smaku. Można dodać do niej nieco cynamonu, przepis nie jest trudny, więc nie powinien nastręczać żadnych problemów.
Nalewka z jabłek – najlepsze przepisy na nalewkę jabłkową na spirytusie

Przygotowanie: na początku nalewka z antonówek nie różni się od pozostałych przepisów sposobem przyrządzania, jednak w wypadku tego konkretnego przepisu do słoja wrzucamy nie tylko pokrojone i pozbawione gniazd nasiennych owoce, ale także listki mięty i ewentualne dodatki – goździki lub połamany cynamon. Wszystko zalewamy spirytusem, szczelnie zamykamy i odstawiamy w zacienione miejsce na około miesiąc. Po upływie tego czasu odcedzamy napój, a owoce z dodatkami zalewamy ostudzonym syropem cukrowym, czyli gotowaną wodą z dodatkiem cukru. Po upływie dwóch tygodni znów odcedzamy zawartość słoja i mieszamy napój z powstałym wcześniej alkoholem. Tak powstała nalewka z antonówek wymaga jeszcze przefiltrowania przez bardzo drobne sitko lub gazę, aż do uzyskania klarowności, po czym rozlewamy ją do butelek. Trunek jest gotowy do picia po co najmniej trzech miesiącach, ale tradycyjnie – im więcej czasu upłynie, tym dla smaku lepiej. A może zainteresują cię także zebrane w tym miejscu artykuły o nalewkach.

Szybka nalewka z suszonych jabłek

Suszone owoce równie dobrze nadają się do przygotowania nalewek, co świeże. Dzięki ich użyciu trunek diametralnie zmienia walory smakowe, dając nowe doznania. Do przygotowania nalewki z suszonych owoców potrzebne będą dwie garści suszonych owoców i po jednej garści suszonych śliwek i moreli bez pestek. Ostatnie dwa owoce warto umyć przed użyciem, by pozbyć się stosowanej w procesie konserwacji siarki. Po lekkim rozdrobnieniu wsypujemy wszystko do słoja i zalewamy wódką (trzy szklanki). W celu uzyskania słabszego trunku można jej ilość nieco zredukować na rzecz wody. Sprawdź także ten artykuł z przepisem na nalewkę z wiśni.

Po upływie kilku tygodni nalewkę z jabłek suszonych i owoców zlewamy i filtrujemy przez drobne sitko lub gazę. Po rozlaniu do butelek powinna leżakować jeszcze przez około 3 miesiące, by miała szansę nabrać głębi smaku.

Warto nadmienić, że do przygotowania nalewki z suszu nadają się także suszone owoce brzoskwiń, fig, gruszek czy wiśni. Można je dowolnie mieszać w tych samych proporcjach i tworzyć autorskie, wyrafinowane nalewki domowej roboty. Jeśli szukasz więcej inspirujących przepisów, sprawdź także ten artykuł o przetworach na zimę z jabłek.

ikona podziel się Przekaż dalej