Nalewka z jeżyn – przepis i przygotowanie nalewki z ostrężyn

Nalewka z ostrężyn jest polecanym wyrobem domowym nie tylko ze względu na wyborne walory smakowe, ale przede wszystkim ze względu na właściwości lecznicze. Jeżyny możemy z powodzeniem uprawiać zarówno w swoim ogrodzie, jak i również zebrać na dziko rosnących krzewach. Za chwilę dowiemy się, jak wygląda przepis na leczniczą nalewkę z jeżyn i nie tylko.

Jeśli szukasz więcej inspirujących przepisów, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o nalewkach.

Nalewka z jeżyn – przepis i przygotowanie nalewki z ostrężyn

Nalewka z jeżyn – sposób przygotowania

Przepisów na nalewkę z jeżyn jest co najmniej kilka. Niektóre nalewki domowe przygotowuje się na spirytusie, inne na wódce. Poniższy przepis jest jednym z najłatwiejszych do przyrządzenia. Mianowicie należy przygotować litr soku z jeżyn, do którego dodajemy pół kilograma cukru, a także pół litra wódki. Zatem zauważamy, że proporcje wynoszą 2:1:1. Po wymieszaniu nalewka z jeżyn musi na miesiąc być odstawiona, by wszystkie składniki się ze sobą dokładnie połączyły. Po tym okresie należy przecedzić nalewkę. Do spożycia jeżynowa nalewka nadaje się dopiero po pół roku. Dlatego, by była przydatna na wszelkie jesienne przypadłości, warto przygotować ten przepis z rocznym wyprzedzeniem. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na nalewkę z żurawiny?

Inny przepis również pozwala na spożycie nalewki dopiero po pół roku, jednak jest on bogatszy o kilka składników. Przez to jeżynowa nalewka tej receptury może wydawać się bardziej skomplikowana. Wystarczy, że przygotujemy 2 kilogramy owoców, które następnie przesypiemy cukrem w proporcji 2:1 (owoce do cukru) do dużych słoików. W tym przypadku nie musimy już przygotowywać soku. Tak przygotowany słoik, który powinien być przykryty gazą, odstawiamy na kilka dni do ciepłego miejsca. Jest to nalewka na spirytusie, dlatego do zlanego soku dodajemy pół litra czystego alkoholu. Oprócz tego, wśród dodatkowych składników znajdują się 3 goździki, a także pół laski wanilii. Po wymieszaniu nalewka z jeżyn powinna być odstawiona na 2 tygodnie. Po tym okresie należy dokładnie przefiltrować nalewkę, by później ponownie odstawić na pół roku w przygotowanych butelkach. Nalewka z ostrężyn powinna być przechowywana w ciemnym i chłodnym miejscu. A może zainteresuje cię także ten artykuł o uprawie jeżyny bezkolcowej?

Jeżynowa nalewka – właściwości

Decydując się na przygotowanie nalewki z jeżyn, na pewno odkryjemy w niej wiele cennych właściwości. Nalewka z ostrężyn idealnie sprawdzi się jako lek na dolegliwości związane z jesiennym przeziębieniem. Kiedy czujemy, że zaczyna nas „rozkładać”, pojawiają się takie objawy jak dreszcze, ból głowy, katar, a także podwyższona temperatura, warto sięgnąć po ten ludowy specyfik. Jeżynówka oczywiście nie może być dawkowana w zbyt dużej ilości, ponieważ jest to najczęściej nalewka na spirytusie lub na wódce. W połączeniu z innymi lekami może wywołać niebezpieczne skutki uboczne. Jednak przy przeziębieniu warto dolewać ok. 2 łyżeczki do ciepłej herbaty. Po spożyciu napoju należy jak najszybciej wygrzać się w łóżku, ponieważ nalewka z jeżyn działa napotnie.

Przypadłości kobiece związane z menstruacją lub rozregulowanymi hormonami potrafią przysporzyć wiele kłopotu. Nawet w okresie przekwitania, kobiety muszą niejednokrotnie borykać się z nieprzyjemnymi dolegliwościami. Zażywanie jeżynówki pomoże złagodzić większość z tych objawów. Oczywiście zaleca się stosowanie niedużych ilości. Łagodzenie napięcia przedmiesiączkowego, czy też niemiłych skutków menopauzy odbywa się przy pomocy fitostrogenów. Są one naturalnym odpowiednikiem dla hormonów działających w ciele kobiety. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na nalewkę z jabłek?

Nalewka z jeżyn – przepis i przygotowanie nalewki z ostrężyn

Nalewka z ostrężyn jest również polecana osobom, które chcą dbać o swoje zdrowie profilaktycznie. Jeżyny mają działanie przeciwnowotworowe. Dlatego warto zadbać o to, by jeżynowa nalewka znalazła się w naszym domu. Tak cenne właściwości są odnotowane dzięki antyocyjanom, kwasom fenolowym oraz elagowym. W ten sposób powyższe składniki zwalczają wolne rodniki, które jak wiadomo są źródłem pojawiających się nowotworów. Oczywiście jeżynówka nie powinna być spożywana w zbyt dużych ilościach, ale za to regularnie. Dodatkowo należy pamiętać o tym, że nawet najlepsze domowe receptury nie zastąpią zrównoważonej diety, a także aktywności fizycznej, do której nieustannie zachęcają lekarze.

Akcesoria niezbędne do przyrządzenia nalewek w super cenach!

Nie tylko nalewka z ostrężyn, czyli inspiracje na nalewki domowe

Przepis na nalewkę z jeżyn to oczywiście nie jedyny wybór. Jeżynówka jest jedną z cenionych nalewek, którą można z powodzeniem wykonać w domowych warunkach. Jednak okres letnio-jesienny to czas zbiorów innych owoców, również dziko rosnących, które mogą stanowić doskonały surowiec w przygotowaniu leczniczej mikstury. Do takich domowych nalewek zalicza się również nalewka z dzikiej róży. Należy wspomnieć o tym, że dzika róża jako jeden z nielicznych owoców stanowi najbogatsze źródło witaminy C. Jak wiadomo, jest to witamina odpowiedzialna za nasz układ odpornościowy. Jej zażywanie przyspiesza powrót do zdrowia, szczególnie w stanach przeziębienia i grypy. Przetwory z dzikiej róży są bardzo smaczne, ale bardzo często ubogie w witaminę C. Dlaczego tak się dzieje? Ponieważ mamy do czynienia z jej utlenianiem pod wpływem wysokiej temperatury. Dlatego właśnie nalewka z dzikiej róży zachowuje najwięcej właściwości tego niedocenianego owocu. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na nalewkę z głogu.

Przepis na nalewkę z dzikiej róży nie jest skomplikowany i na pewno nie wymaga od nas, często zalecanego pozbywania się nasion. Akurat ta czynność jest wyjątkowo pracochłonna i często zniechęca do wykonywania jakichkolwiek przetworów. W tym przypadku nalewka będzie przygotowywana na spirytusie oraz na wódce. Do tego celu potrzebujemy ¾ litra spirytusu oraz pół litra wódki, kilogram dzikiej róży, pół litra miodu (najlepiej jasnego), 5 goździków, łyżeczkę suszonego rumianku, a także łyżeczkę suszonej mięty. Dzięki temu nalewka będzie miała jeszcze więcej cennych właściwości oraz zyska bogatszy aromat.

Owoce powinny być umyte oraz przemrożone. Następnie nakłuwamy je i razem z ziołami wsypujemy do słoja. Całość zalewamy spirytusem. Taka mikstura powinna odstać w ciepłym miejscu nawet przez 1,5 miesiąca. Następnie odcedzamy miksturę, by ją połączyć z miodem wymieszanym z ciepłą wodę. Po wystygnięciu dodajemy wódkę. Tak przygotowane nalewki z dzikiej róży są dobre do spożycia po 2 miesiącach.

Mniej popularnym wyrobem są nalewki domowe z czernicy. Czernica może wydawać się nieznanym owocem, a jest to nic innego jak czarna jagoda. Dlatego nalewki domowe z czernicy na wódce lub na spirytusie są tak cenione ze względu na trud zbioru tego leśnego owocu. Przepis na nalewkę z czernicy obejmuje w składzie 1 kilogram owoców zmieszany z 1 litrem spirytusu. Do tego wszystkiego dodajemy pół kilograma cukru. Taka nalewka z czernicy musi odstać kilka miesięcy, zanim będzie gotowa do spożycia. Przepis na nalewkę z jeżyn czy z innych owoców jest wart wypróbowania.

Wybraliśmy najlepsze promocje w Lidlu na zimę!

Ocena: 4,7/5 (głosów 24)
, aktualizacja 2 listopada 2019
Komentarze (1)
  • 14 listopada 2018 08:11 - ~Andrzej napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    Wszystkie nalewki wg identycznego przepisu. Mało wiarygodna strona.

Dodaj komentarz
Podpis:
captcha
Powiązane Artykuły
Nalewka bursztynowa - sprawdzone przepisy na nalewkę z bursztynu na spirytusie
Nalewka bursztynowa - sprawdzone przepisy na nalewkę z bursztynu na spirytusie
Orzechówka na spirytusie - sprawdzone przepisy na nalewki z orzechów
Orzechówka na spirytusie - sprawdzone przepisy na nalewki z orzechów
Nalewka z truskawek - sprawdzone przepisy na spirytusie i wódce
Nalewka z truskawek - sprawdzone przepisy na spirytusie i wódce
Nalewka z kukułek - sprawdzone przepisy na przygotowanie nalewki krok po kroku
Nalewka z kukułek - sprawdzone przepisy na przygotowanie nalewki krok po kroku
Nalewka z rabarbaru - sprawdzone przepisy na nalewki rabarbarowe
Nalewka z rabarbaru - sprawdzone przepisy na nalewki rabarbarowe
Nalewka z agrestu - przepis krok po kroku
Nalewka z agrestu - przepis krok po kroku
Nalewka z mirabelek - przepis krok po kroku na nalewkę z żółtych śliwek
Nalewka z mirabelek - przepis krok po kroku na nalewkę z żółtych śliwek
Nalewka z propolisu krok po kroku - zobacz, jak zrobić nalewkę z kitu pszczelego
Nalewka z propolisu krok po kroku - zobacz, jak zrobić nalewkę z kitu pszczelego
Nalewka z pokrzywy - sprawdzone przepisy, przygotowanie krok po kroku, zastosowanie, właściwości
Nalewka z pokrzywy - sprawdzone przepisy, przygotowanie krok po kroku, zastosowanie, właściwości
Nalewka z orzecha włoskiego - sprawdzone przepisy na spirytusie, właściwości, porady
Nalewka z orzecha włoskiego - sprawdzone przepisy na spirytusie, właściwości, porady
Nalewka z aloesu - najlepsze przepisy, właściwości, zastosowanie, porady
Nalewka z aloesu - najlepsze przepisy, właściwości, zastosowanie, porady
Nalewka z kwiatu czarnego bzu - sprawdzone przepisy, działanie, właściwości, porady
Nalewka z kwiatu czarnego bzu - sprawdzone przepisy, działanie, właściwości, porady
Nalewka czosnkowa krok po kroku - sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie
Nalewka czosnkowa krok po kroku - sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie
Nalewka z mięty - sprawdzone przepisy na miętówkę na spirytusie i wódce
Nalewka z mięty - sprawdzone przepisy na miętówkę na spirytusie i wódce
Nalewka na piołunie – przepis na nalewkę z ziela piołunu – działanie, właściwości, porady
Nalewka na piołunie – przepis na nalewkę z ziela piołunu – działanie, właściwości, porady
Nalewka z borówki amerykańskiej – sprawdzone przepisy krok po kroku
Nalewka z borówki amerykańskiej – sprawdzone przepisy krok po kroku
Nalewka kokosowa – sprawdzone przepisy na nalewkę na wódce i spirytusie
Nalewka kokosowa – sprawdzone przepisy na nalewkę na wódce i spirytusie
Nalewka z czosnku niedźwiedziego – sprawdzone przepisy, właściwości, porady
Nalewka z czosnku niedźwiedziego – sprawdzone przepisy, właściwości, porady
Nalewka z żywokostu – przepis i właściwości korzenia żywokostu
Nalewka z żywokostu – przepis i właściwości korzenia żywokostu
Nalewka tybetańska krok po kroku – przepis, działanie, właściwości, porady
Nalewka tybetańska krok po kroku – przepis, działanie, właściwości, porady
Nalewka z jagód – najlepsze przepisy na nalewkę jagodową ze spirytusem
Nalewka z jagód – najlepsze przepisy na nalewkę jagodową ze spirytusem
Nalewka z miodu – sprawdzone przepisy na nalewkę miodową na spirytusie
Nalewka z miodu – sprawdzone przepisy na nalewkę miodową na spirytusie
Nalewka z mniszka lekarskiego – sprawdzone przepisy krok po kroku na nalewkę z mleczu
Nalewka z mniszka lekarskiego – sprawdzone przepisy krok po kroku na nalewkę z mleczu
Wino z jeżyn – przepis i przygotowanie domowego wina krok po kroku
Wino z jeżyn – przepis i przygotowanie domowego wina krok po kroku
Nalewka z czeremchy krok po kroku – sprawdzone przepisy, działanie, właściwości
Nalewka z czeremchy krok po kroku – sprawdzone przepisy, działanie, właściwości
Nalewka ze śliwek węgierek – sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie i wódce
Nalewka ze śliwek węgierek – sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie i wódce
Nalewka z tarniny – przepis krok po kroku na tarninówkę domowej roboty
Nalewka z tarniny – przepis krok po kroku na tarninówkę domowej roboty
Nalewka z pomarańczy na wódce i spirytusie – najlepsze przepisy krok po kroku
Nalewka z pomarańczy na wódce i spirytusie – najlepsze przepisy krok po kroku
Nalewka z czerwonej porzeczki - przepis krok po kroku na przygotowanie porzeczkówki
Nalewka z czerwonej porzeczki - przepis krok po kroku na przygotowanie porzeczkówki
Nalewka śliwkowa – sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie domowej roboty
Nalewka śliwkowa – sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie domowej roboty
Nalewka z pigwowca na spirytusie - przepis krok po kroku
Nalewka z pigwowca na spirytusie - przepis krok po kroku
Nalewka imbirowa – sprawdzone przepisy na nalewkę z imbiru na spirytusie
Nalewka imbirowa – sprawdzone przepisy na nalewkę z imbiru na spirytusie
Nalewka z gruszek – na wódce i spirytusie – przepisy krok po kroku
Nalewka z gruszek – na wódce i spirytusie – przepisy krok po kroku
Nalewka kawowa na spirytusie – przepis na przygotowanie krok po kroku
Nalewka kawowa na spirytusie – przepis na przygotowanie krok po kroku
Nalewka z żurawiny – sprawdzone przepisy na nalewkę żurawinową na spirytusie
Nalewka z żurawiny – sprawdzone przepisy na nalewkę żurawinową na spirytusie
Nalewka z jabłek – najlepsze przepisy na nalewkę jabłkową na spirytusie
Nalewka z jabłek – najlepsze przepisy na nalewkę jabłkową na spirytusie
Nalewka z mandarynek – najlepsze przepisy na nalewkę mandarynkową z wódką
Nalewka z mandarynek – najlepsze przepisy na nalewkę mandarynkową z wódką
Nalewka cytrynowa – najlepsze przepisy na cytrynówkę na spirytusie i na wódce
Nalewka cytrynowa – najlepsze przepisy na cytrynówkę na spirytusie i na wódce
Nalewka z berberysu - popularne przepisy, sposób wykonania krok po kroku
Nalewka z berberysu - popularne przepisy, sposób wykonania krok po kroku
Nalewka z sosny - przepisy i przygotowanie krok po kroku
Nalewka z sosny - przepisy i przygotowanie krok po kroku
Nalewka z czereśni - proste przepisy na przygotowanie nalewki czereśniowej na spirytusie
Nalewka z czereśni - proste przepisy na przygotowanie nalewki czereśniowej na spirytusie
Nalewka z winogron - przepisy i wykonanie krok po kroku
Nalewka z winogron - przepisy i wykonanie krok po kroku
Nalewka i olej z dziurawca - przepis i przygotowanie krok po kroku
Nalewka i olej z dziurawca - przepis i przygotowanie krok po kroku
Nalewka z kaliny - przepis na przygotowanie nalewki z kaliny krok po kroku
Nalewka z kaliny - przepis na przygotowanie nalewki z kaliny krok po kroku
Sok i nalewka z żyworódki pierzastej – krok po kroku – przygotowanie, właściwości i zastosowanie
Sok i nalewka z żyworódki pierzastej – krok po kroku – przygotowanie, właściwości i zastosowanie
Nalewka z czarnej porzeczki – przepis i przygotowanie krok po kroku
Nalewka z czarnej porzeczki – przepis i przygotowanie krok po kroku
Wino i nalewka z jarzębiny krok po kroku – sprawdzone przepisy
Wino i nalewka z jarzębiny krok po kroku – sprawdzone przepisy
Nalewka i sok z rokitnika – przepis i wykonanie krok po kroku
Nalewka i sok z rokitnika – przepis i wykonanie krok po kroku
Nalewka z głogu – przepis, przygotowanie, zastosowanie na serce i nie tylko
Nalewka z głogu – przepis, przygotowanie, zastosowanie na serce i nie tylko
Śliwa tarnina - zastosowanie owocu tarniny, najlepsze przetwory, soki i nalewka z tarniny
Śliwa tarnina - zastosowanie owocu tarniny, najlepsze przetwory, soki i nalewka z tarniny
Nalewka z wiśni - wiśniówka na spirytusie krok po kroku
Nalewka z wiśni - wiśniówka na spirytusie krok po kroku
Nalewka z malin na wódce lub spirytusie - właściwości i przepis krok po kroku
Nalewka z malin na wódce lub spirytusie - właściwości i przepis krok po kroku
Nalewka z pigwy na spirytusie lub z miodem - przepis, właściwości
Nalewka z pigwy na spirytusie lub z miodem - przepis, właściwości
Nalewka z czarnego bzu - przepis na przygotowanie krok po kroku
Nalewka z czarnego bzu - przepis na przygotowanie krok po kroku
Nalewka z aronii - prosty przepis krok po kroku na nalewkę z liśćmi wiśni lub bez
Nalewka z aronii - prosty przepis krok po kroku na nalewkę z liśćmi wiśni lub bez
Nalewka z derenia jadalnego krok po kroku - przepis jak wykonać dereniówkę?
Nalewka z derenia jadalnego krok po kroku - przepis jak wykonać dereniówkę?
Nalewka z dzikiej róży na spirytusie - właściwości, przepis krok po kroku
Nalewka z dzikiej róży na spirytusie - właściwości, przepis krok po kroku
Jeżyna bezkolcowa - sadzenie, uprawa, pielęgnacja
Jeżyna bezkolcowa - sadzenie, uprawa, pielęgnacja

Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij