Nalewka z kukułek – sposób podania

Kukułkówka, nalewka z cukierków kukułka, wódka z kukułek czy w końcu likier kukułkowy – jest bardzo dużo nazw na ten domowy trunek. I bardzo wiele sposobów przygotowania. Cukierki są bardzo słodkie, łatwo się rozpuszczają i tworzą gęstą masę, która dobrze łączy się z alkoholem. Przez to nalewka jest bardzo zdradliwa, pijąc czujesz tylko słodycz, a nie jej moc.

Nalewka z cukierków kukułka świetnie smakuje sama. Brązowy likier w wysokich kieliszkach ładnie wygląda i przyjemnie będzie poczęstować nim gości. Można jednakże użyć jej również, by przygotować drinki. Dodaje się do nich mleko, świeże lub skondensowane, czekoladę, cynamon. Najlepiej smakują oczywiście zimą, jest idealna na babskie wieczory, a jej słodki, lekko czekoladowy smak sprzyja wieczornym pogaduchom. Sprawdź także ten artykuł z przepisem na nalewkę z wiśni.

Najprostsza nalewka z kukułek bez mleka

Niektóre przepisy na nalewkę z kukułek są nieco bardziej skomplikowane, ale ten jest wyjątkowo prosty. Tak naprawdę nalewka kukułkowa na spirytusie, która z niego wychodzi robi się w ciągu kilku minut. Teoretycznie można ją pić od razu, w praktyce lepiej poczekać około 2 tygodni. Wtedy mniej wyczuwalny będzie smak alkoholu, a o wiele bardziej wyrazisty stanie się smak cukierków.

  • 600 g cukierków kukułek
  • 1 l spirytusu

Zasada działania jest bardzo prosta. Wystarczy wsypać cukierki do szklanej butelki i zalać alkoholem. Następnie trzeba odstawić w zacienione miejsce i od czasu do czasu potrząsać – cukierki same się rozpuszczą. W ten sposób powstanie smakowa wódka z kukułek. Smacznego! Nalewkę można zrobić nie tylko na spirytusie, dobrze sprawdza się także bimber z kukułkami. Jeśli wolisz delikatniejsze smaki, sięgnij po wódkę. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu przepisy na domowe alkohole.

Likier z kukułek na wódce

Bardzo podobny, ale nieco łagodniejszy likier bez mleka możesz przygotować w nieco inny sposób. Będzie szybszą alternatywą, jest idealny, jeśli musisz przygotować trunek na już – na przykład na zbliżające się za kilka dni spotkanie. Likier z kukułek na wódce warto przygotować od razu w większej ilości, jest bowiem smaczny i szybko znika.

  • 600 g kukułek,
  • 1 l wódki,
  • około 1 szklanki wody.

Wody możesz dodawać nieco mniej, jeśli chcesz, by nalewka z kukułek była mocniejsza. Możesz także wsypać do roztapiających się kukułek nieco startej na tarce czekolady lub odrobinę cynamonu.

  1. Wlej do płaskiego garnka z szerokim dnem wodę i wsyp cukierki.
  2. Podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż kukułki się roztopią.
  3. Przestudź masę, ale nie dopuść do tego, żeby stężała.
  4. Dolej do masy wódki, wymieszaj.
  5. Rozlej nalewkę do buteleczek.

Nalewka z kukułek czy tez likier z kukułek na wódce oraz sprawdzone i proste przepisy na kukułkówkę
Nalewka z kukułek - sprawdzone przepisy na przygotowanie nalewki krok po kroku

Nalewka kukułkowa według tego przepisu może być spożywana od razu. Jeśli postoi stanie się słodsza, ale wtedy musisz pamiętać o wstrząsaniu jej, ponieważ może się rozwarstwiać. Taki likier z kukułek na wódce jest bardzo delikatny. Można go używać do deserów, na przykład nasączyć nim ciasto lub wmieszać do masy śmietanowej. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na nalewkę śliwkową.

Likier kukułkowy z mlekiem skondensowanym

Poprzednie przepisy są co prawda smaczne, ale wykonana w ten sposób nalewka z kukułek w żaden sposób nie umywa się do nalewki z mlekiem skondensowanym. Ta jest smaczniejsza, delikatniejsza, bardziej kremowa i, o ile to w ogóle możliwe, bardziej słodka. Jej przygotowanie wymaga nieco cierpliwości, ale naprawdę warto.

Nalewka kukułkowa na mleku powinna być przechowywana w lodówce przez kilka tygodni, więc nie warto robić dużej porcji od razu. Na 0,7 litra potrzebujesz:

  • 300 g kukułek,
  • 1 mleko skondensowane,
  • 0,5 l wódki lub spirytusu.

Jeśli chcesz mieć nieco mocniejszą nalewkę, zastosuj spirytus lub mieszaninę spirytusu i wódki w stosunki 1:1. Nalewka na samej wódce jest bardziej delikatna, ale może brakować w niej mocy. I jest niestety mniej trwała.

  1. Wyciągnij cukierki z papierków i za pomocą noża, wałka do ciasta lub tłuczka do mięsa rozkrusz na małe kawałki.
  2. Wsyp cukierki do umytej, wyparzonej i osuszonej butelki lub innego szklanego naczynia.
  3.  Do cukierków wlej alkohol. Zostaw na 1-2 dni, by kukułki się rozpuściły. Od czasu do czasu energicznie mieszaj.
  4. Podgrzej mleko skondensowane, a następnie wystudź je do temperatury pokojowej.
  5. Wlej chłodne mleko do alkoholu i energicznie wymieszaj.

Nalewka nadaje się do spożycia od razu, ale lepiej odczekać chociaż kilka dni, by wszystkie smaki się przegryzły. Jeśli lubisz słodkości, użyj słodzonego mleka skondensowanego, ale kukułki same w sobie są tak słodkie, że lepiej sprawdzi się niesłodzone. Nalewka może być przechowywana w lodówce przez kilka tygodni, ale najczęściej znika o wiele szybciej, jest bowiem naprawdę bardzo smaczna. Sprawdź także ten artykuł z przepisem na nalewkę z orzecha włoskiego.

ikona podziel się Przekaż dalej