Nalewka z kwiatu czarnego bzu - sprawdzone przepisy, działanie, właściwości, porady

Czarny bez jest bardzo często spotykanym krzewem rosnącym w stanie dzikim. Niewiele jednak osób zna jego właściwości i zastosowanie. Tak samo, jak nalewka z pigwy, tak samo popularna jest nalewka z kwiatu czarnego bzu, sok z kwiatów czarnego bzu oraz nalewka z owoców czarnego bzu.

Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu przepisy na domowe alkohole.

Nalewka z kwiatu czarnego bzu - sprawdzone przepisy, działanie, właściwości, porady

Nalewka z kwiatu czarnego bzu - jakie ma właściwości i na co pomaga?

Nalewka z czarnego bzu ma bardzo pozytywne działanie na nasz organizm. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, na co pomagają syropy z kwiatów czarnego bzu. Dlatego warto zapoznać się z właściwościami leczniczymi i tym, jakie składniki i witaminy posiada czarny bez.

Czarny bez zawiera wiele witamin A, B1, B2, B3, B6 oraz C, których działanie na nasz organizm jest bardzo pozytywne. Dodatkowo znajdują się w nim: wapń, potas, sód, fosfor, miedź, magnez, cynk, mangan, olejki eteryczne, flawonoidy, śluzy i garbniki, substancje mineralne, sterole roślinne, cholina i wiele innych.

Nalewka z baldachów czarnego bzu oraz nalewka z owoców czarnego bzu mają właściwości antywirusowe. Dodatkowo nalewka z kwiatu czarnego bzu, ale też ta z owoców, działają wykrztuśnie i chronią błony śluzowe w drogach oddechowych. Oprócz tego zwiększają odporność, działają moczopędnie i stabilizują krwiobieg. Ponadto działają przeciwbólowo i oczyszczająco, chłodzą, przyspieszają przemianę materii, łagodzą stany zapalne skóry i wychwytują wolne rodniki, które odpowiedzialne są za powstawanie nowotworów. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykułu o nalewkach.

Nalewka z baldachów czarnego bzu - skąd i kiedy zebrać kwiaty?

Jeśli planujemy zrobienie nalewki z baldachów czarnego bzu, najpierw musimy przystąpić do zebrania potrzebnych składników. Jeśli posiadamy czarny bez na swoim ogrodzie, nie ma z tym najmniejszego problemu. Natomiast, gdy tego bzu nie ma, warto dowiedzieć się, kiedy najlepiej udać się na zbiory.

Aby wykonać sok z kwiatów czarnego bzu, należy zebrać całe baldachy. Zbiera się je w okresie od V do VII, gdy jest ładna i słoneczna pogoda. Najlepiej zrobić to rano, tuż po odparowaniu rosy z roślin. Baldachy ścinamy sekatorem lub bardzo ostrym nożem. Należy wiedzieć, że nie można ścinać wszystkich kwiatów z jednego krzewu, ponieważ prowadzi to do jego deformacji i zakłóca wzrost rośliny.

Po przyniesieniu kwiatów do domu musimy od razu zacząć ich obróbkę. Można je wysuszyć albo od razu użyć do przygotowania nalewki z czarnego bzu. Suszy się je w bukietach, które podwiesza się pod sufitem w przewiewnym i ciepłym miejscu lub na chustach bawełnianych- rozkładając pojedynczo. Istnieje też sposób na suszenie w piekarniku. Temperatura powinna być mniejsza od 40oC, a drzwiczki powinny być otwarte. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na nalewkę z aronii?

Akcesoria niezbędne do przyrządzenia nalewek w super cenach!

Przepis na nalewkę z kwiatu czarnego bzu

Nalewka z dzikiego bzu jest bardzo popularną nalewką o szerokim zastosowaniu i działaniu. Kiedy wiemy, na co pomaga, wtedy w prosty sposób pomożemy swojemu zdrowiu. Przekonajmy się, jak wygląda przepis na nalewkę z kwiatów czarnego bzu, a także z jego owoców.

Przepis na nalewkę z kwiatu czarnego bzu nie jest skomplikowany. Warto przygotować odpowiednie składniki i przystąpić do pracy.

Składniki:

  • około 50 baldachów kwiatów,
  • 200 g cytryny,
  • 200 g limonki,
  • 1 l spirytusu (96%),
  • 700 g cukru,
  • 1 l wody,
  • 1 łyżeczka korzenia arcydzięgiela.

Jeśli nie przepadamy za limonką, wtedy można zastąpić ją cytrynami. Możemy także zmniejszyć ilość cytryn. Zależy to od naszego upodobania. A może zainteresuje cię także artykuł z przepisami na sok z czarnego bzu?

Nalewka z kwiatu czarnego bzu - sprawdzone przepisy, działanie, właściwości, porady

Przygotowanie:

  • Pierwszą czynnością jest ugotowanie syropu z cukru i wody, który później studzimy.
  • Myjemy cytryny w gorącej wodzie, kroimy je w plasterki i usuwamy wszystkie pestki.
  • Kwiaty czarnego bzu naprzemiennie z cytryną układamy w słoju.
  • Kwiaty i cytrynę zalewamy syropem, a słój przykrywamy płótnem.
  • Na 10 dni odstawiamy syrop z kwiatu czarnego bzu w nasłonecznione miejsce.
  • Minimum raz dziennie musimy mieszać sok.
  • Po 10 dniach zlewamy do garnka wyłożonego gazą sok.
  • Spirytus łączymy z sokiem z kwiatów czarnego bzu oraz limonką.
  • Nalewkę z dzikiego bzu przelewamy do 2 butelek i dodajemy po pół łyżeczki arcydzięgiela.
  • Odstawiamy na 4 tygodnie, pamiętając o wstrząśnięciu co 3 dni.

Po tym czasie nalewka jest już gotowa. Opcjonalnie można dodać do niej miód, imir lub cynamon. Zależy to od indywidualnych upodobań. Sprawdź także ten artykuł z przepisem na nalewkę z wiśni.

Nalewka z owoców czarnego bzu - przepis

Nalewkę z owoców czarnego bzu robi się także ze względu na szerokie zastosowanie. Oto inna propozycja przepisu.

Składniki:

  • 1 kg owoców czarnego bzu,
  • 0,5 l wody,
  • 250 g cukru,
  • 1 l spirytusu 96%.

Owoce z czarnego bzu można też pomieszać z cytrusami.


Przygotowanie:

  • Owoce opłukujemy na sitku, odsączamy i wsypujemy do słoja.
  • Owoce zalewamy spirytusem i odstawiamy na miesiąc w ciemne i ciepłe miejsce.
  • Po miesiącu przelewamy przez gazę.
  • Gotujemy syrop z wody i cukru.
  • Syrop należy ostudzić, wymieszać z nalewką i odstawić na tydzień.
  • Po tygodniu musimy przefiltrować alkohol i zlać do butelek.
  • Nalewka z dzikiego bzu powinna stać w chłodnym i ciemnym miejscu przez około pół roku.

Ważne, by nalewka nie stała w lodówce, a najlepszym miejscem będzie piwnica. Jest ona dobra na przeziębienia, zaparcia i różne bóle.

Jak widać, nalewka z kwiatu czarnego bzu to bardzo dobry specyfik, którego właściwości mają szerokie i bardzo korzystne zastosowanie. W okresie zimowym zalecane jest picie takiej nalewki, gdyż wspomaga ona cały układ odpornościowy i chroni przed wirusami i bakteriami. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu przepisy na domowe alkohole.

Ocena: 4,7/5 (głosów 15)
, aktualizacja 23 kwietnia 2019
Komentarze (11)
  • 11 stycznia 2019 05:01 - ~pp napisał(a) ocena: 4 głosowało: 6

    Bardzo mylaca ilustracja na poczatku pokazujaca kwiaty i liscie lilaca a nie bzu sambuca. Nie bierzecie pod uwage, ze ludzie moga sie nie orintowac

  • 04 maja 2019 08:05 - ~Anka napisał(a) ocena: 4 głosowało: 4

    Dokładnie,należałoby zmienić fotkę bo może wprowadzić w blady

  • 04 czerwca 2019 05:06 - ~Piotr napisał(a) ocena: -1 głosowało: 1

    Ratunku! W sobotę kwiaty pozbawione łodyżek (tych grubszych) i wyparzone cytryny w plasterkach zalałem syropem, wyszło dwa słoje 3-litrowe. Dziś, czyli po trzech dniach w jednym słoju na kwiatach na wierzchu syropu zauważyłem kłębki pleśni - co robić? Może dodanie spirytusu chociaż trochę z wierzchu pomogłoby?

  • 05 czerwca 2019 09:06 - ~Ania napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    U mnie w zeszłym roku skończyło się podobnie - wszystko spleśniało. W tym roku zastanawiam się, jak przygnieść zawartość do dna...?

  • 05 czerwca 2019 06:06 - ~Piotr napisał(a) ocena: -2 głosowało: 2

    Wyrzuciłem tą część, na której były takie kępki (z nadwyżką wyrzuciłem), a resztę wymieszałem. Trzeba mieszać, ja te pierwsze 3 dni nie mieszałem, chyba dlatego ta pleśń wyszła.
    A kwiaty wypływają, bo to jednak wszystko trochę fermentuje, zbiera się w nich gaz i robią się lżejsze od wody (syropu). Jak się miesza, to gaz się wydostaje i kwiaty znowu się zanurzają bardziej.
    Nie wiem jeszcze, czy jak się fermentacja zaczyna, to trzeba proces cały przerwać przed upływem 10-ciu dni, czy warto spróbować dotrzymać do końca?
    Pozdrawiam! :)

  • 06 czerwca 2019 10:06 - ~Anna napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    Wpadłam na pomysł, żeby to jednak jakoś przygnieść, wykorzystując gazę i jakiś wyparzony kamyk :) Ja mieszałam, niestety to nie pomogło :/ Mam nadzieję, że w tym roku się uda. Na zdrowie! ;)

  • 17 czerwca 2019 04:06 - ~Emilia napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    Czy w trakcie fermentacji, po około tygodniu nalewka ma kwaskowy smak?

  • 19 czerwca 2019 09:06 - ~Zawiedziona napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    To jakiś słaby przepis,robiłam zgodnie z instrukcją i po 10 dniach jest kwaśny, trochę nawet gorzki,zastanawiam się czy jest sens dolewać do tego spirytus,nie wydaje mi się żeby to pomogło... chyba trzeba wyrzucić ☹️ W ubiegłym roku robiłam z innego przepisu, też nie był idealny ale zdecydowanie lepszy niż z tego przepisu. Wydaje mi się że 10 dni to za dużo, może wystarczyłoby max.5 ?

  • 22 czerwca 2019 01:06 - ~Janusz B napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    Na kwiaty kładę od góry talerzyk, położony na nich dnem do dołu, tak jak się go stawia na stole. Dociska je na tyle, że są zanurzone.

  • 31 lipca 2019 12:07 - ~Józef napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    31 lipca 2019 12:45 - Józef K.
    Robiłem przez 3 kolejne lata - wychodziła dobra nalewka.
    W bieżącym roku, mimo, że zachowałem styrylność po 4 dniach zauważyłem fermentację. Zlałem następnego dnia syrop i połączyłem z alkoholem. Po czasie było sporo osadu i i prawdopodobnie
    nastąpił rozkład drożdży z tej fermentacji bo wyczuwa się nieprzyjemny zapach "myszki", jak
    w nieudanym procesie wyrobu domowego wina. Wniosek: zbyt późno przerwałem dziką fermentację w początkowej fazie oraz należało należało prędzej zlać znad osadu.
    Teraz, by uratować próbuję nalewkę "wietrzyć", może uratuję.

  • 02 sierpnia 2019 04:08 - ~Bodzio napisał(a) ocena: 0 głosowało: 0

    Jeśli kwiaty bzu czarnego zaczynają fermentować należy zalać spirytusem i dokończyć nalewkę.Nie jest to błąd.Fachowcy specjalnie doprowadzają do początków fermentacji.Ja mam taką tegoroczna nalewkę.
    Z rabarbarówką rarytas.

Dodaj komentarz
Podpis:
captcha
Powiązane Artykuły
Nalewka bursztynowa - sprawdzone przepisy na nalewkę z bursztynu na spirytusie
Nalewka bursztynowa - sprawdzone przepisy na nalewkę z bursztynu na spirytusie
Orzechówka na spirytusie - sprawdzone przepisy na nalewki z orzechów
Orzechówka na spirytusie - sprawdzone przepisy na nalewki z orzechów
Nalewka z truskawek - sprawdzone przepisy na spirytusie i wódce
Nalewka z truskawek - sprawdzone przepisy na spirytusie i wódce
Nalewka z kukułek - sprawdzone przepisy na przygotowanie nalewki krok po kroku
Nalewka z kukułek - sprawdzone przepisy na przygotowanie nalewki krok po kroku
Nalewka z rabarbaru - sprawdzone przepisy na nalewki rabarbarowe
Nalewka z rabarbaru - sprawdzone przepisy na nalewki rabarbarowe
Syrop z kwiatu czarnego bzu - najlepsze przepisy na przygotowanie soku krok po kroku
Syrop z kwiatu czarnego bzu - najlepsze przepisy na przygotowanie soku krok po kroku
Nalewka z mirabelek - przepis krok po kroku na nalewkę z żółtych śliwek
Nalewka z mirabelek - przepis krok po kroku na nalewkę z żółtych śliwek
Nalewka z propolisu krok po kroku - zobacz, jak zrobić nalewkę z kitu pszczelego
Nalewka z propolisu krok po kroku - zobacz, jak zrobić nalewkę z kitu pszczelego
Nalewka z pokrzywy - sprawdzone przepisy, przygotowanie krok po kroku, zastosowanie, właściwości
Nalewka z pokrzywy - sprawdzone przepisy, przygotowanie krok po kroku, zastosowanie, właściwości
Nalewka z orzecha włoskiego - sprawdzone przepisy na spirytusie, właściwości, porady
Nalewka z orzecha włoskiego - sprawdzone przepisy na spirytusie, właściwości, porady
Nalewka z aloesu - najlepsze przepisy, właściwości, zastosowanie, porady
Nalewka z aloesu - najlepsze przepisy, właściwości, zastosowanie, porady
Nalewka czosnkowa krok po kroku - sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie
Nalewka czosnkowa krok po kroku - sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie
Nalewka z mięty - sprawdzone przepisy na miętówkę na spirytusie i wódce
Nalewka z mięty - sprawdzone przepisy na miętówkę na spirytusie i wódce
Nalewka na piołunie – przepis na nalewkę z ziela piołunu – działanie, właściwości, porady
Nalewka na piołunie – przepis na nalewkę z ziela piołunu – działanie, właściwości, porady
Nalewka z borówki amerykańskiej – sprawdzone przepisy krok po kroku
Nalewka z borówki amerykańskiej – sprawdzone przepisy krok po kroku
Nalewka kokosowa – sprawdzone przepisy na nalewkę na wódce i spirytusie
Nalewka kokosowa – sprawdzone przepisy na nalewkę na wódce i spirytusie
Nalewka z czosnku niedźwiedziego – sprawdzone przepisy, właściwości, porady
Nalewka z czosnku niedźwiedziego – sprawdzone przepisy, właściwości, porady
Nalewka z żywokostu – przepis i właściwości korzenia żywokostu
Nalewka z żywokostu – przepis i właściwości korzenia żywokostu
Nalewka tybetańska krok po kroku – przepis, działanie, właściwości, porady
Nalewka tybetańska krok po kroku – przepis, działanie, właściwości, porady
Nalewka z jagód – najlepsze przepisy na nalewkę jagodową ze spirytusem
Nalewka z jagód – najlepsze przepisy na nalewkę jagodową ze spirytusem
Nalewka z miodu – sprawdzone przepisy na nalewkę miodową na spirytusie
Nalewka z miodu – sprawdzone przepisy na nalewkę miodową na spirytusie
Nalewka z mniszka lekarskiego – sprawdzone przepisy krok po kroku na nalewkę z mleczu
Nalewka z mniszka lekarskiego – sprawdzone przepisy krok po kroku na nalewkę z mleczu
Nalewka z jeżyn – przepis i przygotowanie nalewki z ostrężyn
Nalewka z jeżyn – przepis i przygotowanie nalewki z ostrężyn
Nalewka z czeremchy krok po kroku – sprawdzone przepisy, działanie, właściwości
Nalewka z czeremchy krok po kroku – sprawdzone przepisy, działanie, właściwości
Nalewka ze śliwek węgierek – sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie i wódce
Nalewka ze śliwek węgierek – sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie i wódce
Nalewka z tarniny – przepis krok po kroku na tarninówkę domowej roboty
Nalewka z tarniny – przepis krok po kroku na tarninówkę domowej roboty
Nalewka z pomarańczy na wódce i spirytusie – najlepsze przepisy krok po kroku
Nalewka z pomarańczy na wódce i spirytusie – najlepsze przepisy krok po kroku
Nalewka z czerwonej porzeczki - przepis krok po kroku na przygotowanie porzeczkówki
Nalewka z czerwonej porzeczki - przepis krok po kroku na przygotowanie porzeczkówki
Nalewka śliwkowa – sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie domowej roboty
Nalewka śliwkowa – sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie domowej roboty
Nalewka z pigwowca na spirytusie - przepis krok po kroku
Nalewka z pigwowca na spirytusie - przepis krok po kroku
Nalewka imbirowa – sprawdzone przepisy na nalewkę z imbiru na spirytusie
Nalewka imbirowa – sprawdzone przepisy na nalewkę z imbiru na spirytusie
Nalewka z gruszek – na wódce i spirytusie – przepisy krok po kroku
Nalewka z gruszek – na wódce i spirytusie – przepisy krok po kroku
Nalewka kawowa na spirytusie – przepis na przygotowanie krok po kroku
Nalewka kawowa na spirytusie – przepis na przygotowanie krok po kroku
Nalewka z żurawiny – sprawdzone przepisy na nalewkę żurawinową na spirytusie
Nalewka z żurawiny – sprawdzone przepisy na nalewkę żurawinową na spirytusie
Nalewka z jabłek – najlepsze przepisy na nalewkę jabłkową na spirytusie
Nalewka z jabłek – najlepsze przepisy na nalewkę jabłkową na spirytusie
Nalewka z mandarynek – najlepsze przepisy na nalewkę mandarynkową z wódką
Nalewka z mandarynek – najlepsze przepisy na nalewkę mandarynkową z wódką
Nalewka cytrynowa – najlepsze przepisy na cytrynówkę na spirytusie i na wódce
Nalewka cytrynowa – najlepsze przepisy na cytrynówkę na spirytusie i na wódce
Nalewka z berberysu - popularne przepisy, sposób wykonania krok po kroku
Nalewka z berberysu - popularne przepisy, sposób wykonania krok po kroku
Nalewka z sosny - przepisy i przygotowanie krok po kroku
Nalewka z sosny - przepisy i przygotowanie krok po kroku
Nalewka z czereśni - proste przepisy na przygotowanie nalewki czereśniowej na spirytusie
Nalewka z czereśni - proste przepisy na przygotowanie nalewki czereśniowej na spirytusie
Nalewka z winogron - przepisy i wykonanie krok po kroku
Nalewka z winogron - przepisy i wykonanie krok po kroku
Nalewka i olej z dziurawca - przepis i przygotowanie krok po kroku
Nalewka i olej z dziurawca - przepis i przygotowanie krok po kroku
Nalewka z kaliny - przepis na przygotowanie nalewki z kaliny krok po kroku
Nalewka z kaliny - przepis na przygotowanie nalewki z kaliny krok po kroku
Sok i nalewka z żyworódki pierzastej – krok po kroku – przygotowanie, właściwości i zastosowanie
Sok i nalewka z żyworódki pierzastej – krok po kroku – przygotowanie, właściwości i zastosowanie
Nalewka z czarnej porzeczki – przepis i przygotowanie krok po kroku
Nalewka z czarnej porzeczki – przepis i przygotowanie krok po kroku
Wino i nalewka z jarzębiny krok po kroku – sprawdzone przepisy
Wino i nalewka z jarzębiny krok po kroku – sprawdzone przepisy
Nalewka i sok z rokitnika – przepis i wykonanie krok po kroku
Nalewka i sok z rokitnika – przepis i wykonanie krok po kroku
Nalewka z głogu – przepis, przygotowanie, zastosowanie na serce i nie tylko
Nalewka z głogu – przepis, przygotowanie, zastosowanie na serce i nie tylko
Śliwa tarnina - zastosowanie owocu tarniny, najlepsze przetwory, soki i nalewka z tarniny
Śliwa tarnina - zastosowanie owocu tarniny, najlepsze przetwory, soki i nalewka z tarniny
Nalewka z wiśni - wiśniówka na spirytusie krok po kroku
Nalewka z wiśni - wiśniówka na spirytusie krok po kroku
Nalewka z malin na wódce lub spirytusie - właściwości i przepis krok po kroku
Nalewka z malin na wódce lub spirytusie - właściwości i przepis krok po kroku
Nalewka z pigwy na spirytusie lub z miodem - przepis, właściwości
Nalewka z pigwy na spirytusie lub z miodem - przepis, właściwości
Nalewka z czarnego bzu - przepis na przygotowanie krok po kroku
Nalewka z czarnego bzu - przepis na przygotowanie krok po kroku
Nalewka z aronii - prosty przepis krok po kroku na nalewkę z liśćmi wiśni lub bez
Nalewka z aronii - prosty przepis krok po kroku na nalewkę z liśćmi wiśni lub bez
Nalewka z derenia jadalnego krok po kroku - przepis jak wykonać dereniówkę?
Nalewka z derenia jadalnego krok po kroku - przepis jak wykonać dereniówkę?
Nalewka z dzikiej róży na spirytusie - właściwości, przepis krok po kroku
Nalewka z dzikiej róży na spirytusie - właściwości, przepis krok po kroku

Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij