Nalewka z malin na wódce lub spirytusie - właściwości i przepis krok po kroku

Nalewka z malin co roku jest najbardziej wyczekiwanym rarytasem. Aromatyczna, słodka, rozgrzewająca – w chorobie działa jak najlepszy termofor. W Polsce przygotowuje się ją od wieków, więc lista przepisów jest ogromna. Różne techniki przyrządzania, różne dodatki, różne warianty smakowe… aż chce się spróbować każdego z nich. Sprawdź, która nalewka malinowa będzie najlepsza i jak zrobić ten napój.

Jeśli interesuje cię także sadzenie, uprawa i przycinanie malin, niezbędne informacje i porady znajdziesz w tym artykule.

Nalewka z malin w kieliszku

Rozgrzewająca nalewka z malin – właściwości

Nalewka malinowa na odporność i przeziębienie

Nalewka z maliny jest od wieków znana jako środek rozgrzewający. Sam sok z tych owoców zasłynął jako płynny antybiotyk, który pomaga przy przeziębieniach i grypie. Wystarczy dodać go do herbaty, a sprawi, że szybko przegonisz chorobę. W nalewce efekt ten jest jeszcze spotęgowany, ponieważ owoce nie są gotowane ani poddawane obróbce termicznej, a nalewka malinowa często bywa dodatkowo uzupełniana miodem lub sokiem z cytryny.

Dzięki dużej zawartości kwasów organicznych, nalewka z malin jest silnym środkiem detoksykującym. Pobudza gruczoły potowe, więc wzmaga pocenie się, a tym samym jest skutecznym panaceum na gorączkę. Jej działanie można porównać do aspiryny. Nie ulega wątpliwości jednak, że jest od niej dużo lepsza, bo naturalna i przede wszystkim – o wiele bardziej smaczna.

W czasie grypy lub przeziębienia nalewkę wystarczy pić w niewielkich ilościach. Poleca się dodanie łyżeczki lub dwóch do herbaty, którą powinno się ciepłą wypić przed snem. W ciągu nocy możesz spodziewać się napadu potów, jednak wraz z nimi grypa minie jak ręką odjął. A może zainteresuje cię także nalewka z pigwy?

Jak przechowywać i podawać nalewki?

Dobra nalewka musi być odpowiednio zaserwowana, dlatego warto zaopatrzyć się w specjalne butelki. Zrobisz wrażenie nie tylko smakiem, ale też sposobem podania!

Szeroki wybór atrakcyjnych butelek za zaledwie 10-20 zł znajdziesz tu.

Nalewka z malin: inne właściwości

Jednak nalewka z malin ma o wiele więcej dobroczynnych właściwości. Chociaż właśnie najczęściej kojarzy się ją jako środek na jesienne przeziębienia, warto wiedzieć, że ma także właściwości przeciwzapalne i ściągające, które bardzo szybko powstrzymują problemy żołądkowe. Ze względu na duże zdolności bakteriobójcze, nalewka malinowa może być podawana przeciwko biegunce i zapaleń przewodu pokarmowego wywołanych bakteriami. W tym przypadku świetnie sprawdza się nalewka z malin na spirytusie.

Nalewka malinowa to wybitnie kobiecy przysmak. I nie chodzi tutaj tylko o jej słodki, łagodny smak czy rubinowy kolor, lecz przede wszystkim o jej właściwości rozkurczające. Dzięki nim szybko łagodzi bóle menstruacyjne. Uważa się także, że pomaga zmniejszyć dolegliwości związane z okresem menopauzy.

Nie należy zapomnieć również o tym, że maliny to naprawdę bogate źródło wartościowych minerałów. Zawierają żelazo, potas, magnez, miedź i wapń. Dzięki nim nalewka z malin idealnie wspiera naczynia krwionośne i serce. Zapobiega powstawaniu anemii i w błyskawicznie szybkim tempie zahamowuje procesy miażdżycowe. Ten wyjątkowy przysmak ma ogromne właściwości i w każdej spiżarni powinna znaleźć się chociaż niewielka karafka. Dobre właściwości prozdrowotne ma także nalewka z aronii, na którą przepisy znajdziesz w tym artykule.

Nalewka z malin na wódce lub spirytusie - właściwości i przepis krok po kroku

Nalewka z malin na spirytusie – najlepsze przepisy

Antygrypowa nalewka malinowa z miodem

Przeciwwirusowe i antybakteryjne właściwości malin i miodu połączone w jednym napoju? To musi być silny specyfik na przeziębienie! Ta nalewka malinowa to najlepszy sposób na szybkie pokonanie grypy lub przeziębienia. Do jej zrobienia będziesz potrzebować mniej więcej kg malin, najlepiej świeżych i dobrze wypłukanych, które wrzuca się do wysokiego słoika i zalewa się ½ szklanki miodu (najlepiej sprawdzi się lipowy, jednak można użyć także akacjowego lub innego jasnego, płynnego miodu). Do takiego nastawu należy wsypać także mniej więcej 0,5 kg cukru. Jest to przepis na nalewkę z malin o bardzo słodkim smaku, możesz zrobić ją jednak nieco bardziej kwaśną.

Do słoika następnie musisz dodać 0,85 l spirytusu. Dzięki temu nalewka będzie dość mocna, jeśli chcesz ograniczyć jej moc, wymieszaj spirytus z wódką w proporcji 2:1. Dokładnie wymieszaj i dobrze zakręć słoik. Przez 5 następnych tygodni powinien stać w ciemnym miejscu, nie poruszany. Po tym czasie możesz odcedzić nalewkę i rozlać do butelek, które powinny leżakować jeszcze przez kilka kolejnych miesięcy.

Nalewka z malin na wódce lub spirytusie - właściwości i przepis krok po kroku

Nalewka z malin na spirytusie z dodatkiem liści

Przepis na nalewkę z malin z liśćmi zajmuje dość dużo czasu. Butelki powinny leżakować około pół roku, jednak warto ją nastawić, ponieważ jest świetna w łagodzeniu bólów brzucha i podrażnień układu trawiennego. Na początek będziesz potrzebować świeżych liści zerwanych z krzaków malin, które powinno się dobrze wysuszyć. Będziesz potrzebować około 10 g suszu z liści, które dodaje się do 1 kg owoców.

Taka proporcja wystarcza na 0,5 l spirytusu. Wszystko należy umieścić w dość dużym słoiku i zasypać cukrem – miej więcej 0,5 kg. Słoik powinien stać w chłodnym miejscu przez mniej więcej 6 tygodni. Co kilka dni powinieneś nim potrząsnąć, by cukier dobrze się rozpuścił. Po tym czasie nalewkę się przecedza przez gęstą gazę, tak aby odfiltrować resztki owoców i liści i rozlewa do butelek. Teraz następuje proces leżakowania, a tobie nie pozostaje nic innego, jak czekać. Nalewka jest wyborna do deseru i kawy, można także urozmaicać nią herbatę. Może zainteresuje cię także przepis na nalewkę z owoców innych krzewów, na przykład nalewka z dzikiej róży?

Tradycyjna nalewka z malin na spirytusie

Ten przepis na nalewkę z malin jest najbardziej tradycyjny i w zasadzie najprostszy. Także czas oczekiwania na trunek nie jest długi, więc możesz stosować ją już w czasie pierwszych jesiennych przeziębień. Zebrane latem, umyte i przebrane maliny należy zalać 0,5 litra spirytusu i odstawić na mniej więcej 7 dni. Mogą stać na oświetlonym oknie.

Gdzie zdobyć etykiety na butelki?

Przyklejenie etykiety na butelkę jest ostatnim etapem przygotowania trunku, ale pierwszym, na który zwracamy uwagę biorąc do ręki butelkę.

Oryginalne, ciekawe etykiety kosztują mniej niż 1 zł. Znajdziesz je na przykład tu.

Słoikiem należy codziennie delikatnie poruszać, by owoce równomiernie nasiąknęły alkoholem. Później spirytus zlewa się do słoika, a pozostałe owoce zasypuje się 40 dag cukru. Nastaw jest gotowy, jeśli cukier dobrze się rozpuści, co najczęściej następuje po kolejnych kilku dniach. Z soku malinowego i alkoholu, który oddają owoce, zrobi się słodki i gęsty syrop, który należy przefiltrować przez sitko. Dodaje się go do zlanego wcześniej spirytusu i całość, po wymieszaniu, rozlewa się do butelek. Czas leżakowania to tylko trzy miesiące.

Miłośnicy delikatniejszych smaków zamiast spirytusu mogą wykorzystać wódkę. Do tego przepisu świetnie pasuje także rum, który niezwykle wzbogaci smak malinówki i doda jej naprawdę niezwykłego charakteru.

Przepis na nalewkę z malin z wódką

Wileński przepis na nalewkę z malin

Do naszej kultury z tradycyjnej, wileńskiej kuchni przedostało się niewiele, jeśli jednak chodzi o nalewkarstwo, stare przepisy są wciąż wykorzystywane. Przepis na tę nalewkę był znany od wieków, a aromatyczna, leżakująca przez 6 miesięcy nalewka malinowa była przysmakiem na szlacheckich biesiadach. Do jej zrobienia potrzebujesz około 1,2 kg malin, bardzo dojrzałych i soczystych. Należy wsypać je do słoika i zalać wódką, tak, by wszystkie były przykryte.

Po upływie 24 godzin płyn się zlewa, a owoce wyrzuca. Dokładnie taką samą ilość świeżych malin wsypuje się do tego samego słoika i zalewa się je odlaną wódką, zabarwioną już nieco sokiem malinowym. Owoce powinny macerować się w wódce przez kolejną dobę, po tym czasie należy dobrze przefiltrować nalewkę, wyciskając maliny. Napój wlewa się do szczelnie zamykanych butelek i trzyma w ciemnym miejscu przez pół roku. Dopiero po tym czasie możesz go spróbować.

Nalewka z malin z cytryną

Teraz coś dla miłośników nieco silniejszych alkoholi i niezbyt słodkich smaków. Nalewka z malin z cytryną nie traci swojej charakterystycznej słodyczki, jednak zastosowanie cytryny nieco to przełamuje, sprawiając, że jest to najlepszy alkohol do deserów i kawy. Potrzebujesz mniej więcej 1 kg malin, które trzeba wsypać do miski i rozgnieść na przykład widelcem lub moździerzem. Zalewa się je syropem ugotowanym z szklanki wody, 0,5 kg cukru, soku wyciśniętego z dużej cytryny. A może interesuje cię także nalewka z czarnego bzu?

Rozgniecione maliny należy dobrze odcedzić po 12 godzinach, najlepsza będzie do tego gęsta gaza. Po tym czasie płyn uzupełnia się wódką – mniej więcej 0,7 litra. Nalewkę należy rozlać do butelek i odstawić w ciemne miejsce, żeby dojrzała. Nie trzeba jej mieszać ani potrząsać. Po kilku tygodniach możesz już próbować, jednak im dłużej będzie leżakowała, tym głębszy i bardziej wartościowy będzie miała smak.

Ocena: 4,8/5 (głosów 47)
, aktualizacja 30 października 2018
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:
Powiązane Artykuły
Przetwory z malin – najlepsze przepisy na zaprawy z malin na zimę
Przetwory z malin – najlepsze przepisy na zaprawy z malin na zimę
Choroby i szkodniki malin - sprawdzone sposoby na ich zwalczanie
Choroby i szkodniki malin - sprawdzone sposoby na ich zwalczanie
Nalewka z mirabelek - przepis krok po kroku na nalewkę z żółtych śliwek
Nalewka z mirabelek - przepis krok po kroku na nalewkę z żółtych śliwek
Nalewka z propolisu krok po kroku - zobacz, jak zrobić nalewkę z kitu pszczelego
Nalewka z propolisu krok po kroku - zobacz, jak zrobić nalewkę z kitu pszczelego
Nalewka z pokrzywy - sprawdzone przepisy, przygotowanie krok po kroku, zastosowanie, właściwości
Nalewka z pokrzywy - sprawdzone przepisy, przygotowanie krok po kroku, zastosowanie, właściwości
Nalewka z orzecha włoskiego - sprawdzone przepisy na spirytusie, właściwości, porady
Nalewka z orzecha włoskiego - sprawdzone przepisy na spirytusie, właściwości, porady
Nalewka z aloesu - najlepsze przepisy, właściwości, zastosowanie, porady
Nalewka z aloesu - najlepsze przepisy, właściwości, zastosowanie, porady
Nalewka z kwiatu czarnego bzu - sprawdzone przepisy, działanie, właściwości, porady
Nalewka z kwiatu czarnego bzu - sprawdzone przepisy, działanie, właściwości, porady
Nalewka czosnkowa krok po kroku - sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie
Nalewka czosnkowa krok po kroku - sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie
Nalewka z mięty - sprawdzone przepisy na miętówkę na spirytusie i wódce
Nalewka z mięty - sprawdzone przepisy na miętówkę na spirytusie i wódce
Nalewka na piołunie – przepis na nalewkę z ziela piołunu – działanie, właściwości, porady
Nalewka na piołunie – przepis na nalewkę z ziela piołunu – działanie, właściwości, porady
Nalewka z borówki amerykańskiej – sprawdzone przepisy krok po kroku
Nalewka z borówki amerykańskiej – sprawdzone przepisy krok po kroku
Nalewka kokosowa – sprawdzone przepisy na nalewkę na wódce i spirytusie
Nalewka kokosowa – sprawdzone przepisy na nalewkę na wódce i spirytusie
Nalewka z czosnku niedźwiedziego – sprawdzone przepisy, właściwości, porady
Nalewka z czosnku niedźwiedziego – sprawdzone przepisy, właściwości, porady
Nalewka z żywokostu – przepis i właściwości korzenia żywokostu
Nalewka z żywokostu – przepis i właściwości korzenia żywokostu
Nalewka tybetańska krok po kroku – przepis, działanie, właściwości, porady
Nalewka tybetańska krok po kroku – przepis, działanie, właściwości, porady
Nalewka z jagód – najlepsze przepisy na nalewkę jagodową ze spirytusem
Nalewka z jagód – najlepsze przepisy na nalewkę jagodową ze spirytusem
Nalewka z miodu – sprawdzone przepisy na nalewkę miodową na spirytusie
Nalewka z miodu – sprawdzone przepisy na nalewkę miodową na spirytusie
Nalewka z mniszka lekarskiego – sprawdzone przepisy krok po kroku na nalewkę z mleczu
Nalewka z mniszka lekarskiego – sprawdzone przepisy krok po kroku na nalewkę z mleczu
Nalewka z jeżyn – przepis i przygotowanie nalewki z ostrężyn
Nalewka z jeżyn – przepis i przygotowanie nalewki z ostrężyn
Nalewka z czeremchy krok po kroku – sprawdzone przepisy, działanie, właściwości
Nalewka z czeremchy krok po kroku – sprawdzone przepisy, działanie, właściwości
Nalewka ze śliwek węgierek – sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie i wódce
Nalewka ze śliwek węgierek – sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie i wódce
Nalewka z tarniny – przepis krok po kroku na tarninówkę domowej roboty
Nalewka z tarniny – przepis krok po kroku na tarninówkę domowej roboty
Nalewka z pomarańczy na wódce i spirytusie – najlepsze przepisy krok po kroku
Nalewka z pomarańczy na wódce i spirytusie – najlepsze przepisy krok po kroku
Nalewka śliwkowa – sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie domowej roboty
Nalewka śliwkowa – sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie domowej roboty
Wino z malin – sprawdzone przepisy, jak wykonać wino malinowe domowej roboty
Wino z malin – sprawdzone przepisy, jak wykonać wino malinowe domowej roboty
Nalewka imbirowa – sprawdzone przepisy na nalewkę z imbiru na spirytusie
Nalewka imbirowa – sprawdzone przepisy na nalewkę z imbiru na spirytusie
Nalewka z gruszek – na wódce i spirytusie – przepisy krok po kroku
Nalewka z gruszek – na wódce i spirytusie – przepisy krok po kroku
Nalewka kawowa na spirytusie – przepis na przygotowanie krok po kroku
Nalewka kawowa na spirytusie – przepis na przygotowanie krok po kroku
Nalewka z jabłek – najlepsze przepisy na nalewkę jabłkową na spirytusie
Nalewka z jabłek – najlepsze przepisy na nalewkę jabłkową na spirytusie
Nalewka z mandarynek – najlepsze przepisy na nalewkę mandarynkową z wódką
Nalewka z mandarynek – najlepsze przepisy na nalewkę mandarynkową z wódką
Nalewka cytrynowa – najlepsze przepisy na cytrynówkę na spirytusie i na wódce
Nalewka cytrynowa – najlepsze przepisy na cytrynówkę na spirytusie i na wódce
Nalewka z berberysu - popularne przepisy, sposób wykonania krok po kroku
Nalewka z berberysu - popularne przepisy, sposób wykonania krok po kroku
Nalewka z sosny - przepisy i przygotowanie krok po kroku
Nalewka z sosny - przepisy i przygotowanie krok po kroku
Nalewka z czereśni - proste przepisy na przygotowanie nalewki czereśniowej na spirytusie
Nalewka z czereśni - proste przepisy na przygotowanie nalewki czereśniowej na spirytusie
Nalewka z winogron - przepisy i wykonanie krok po kroku
Nalewka z winogron - przepisy i wykonanie krok po kroku
Nalewka z kaliny - przepis na przygotowanie nalewki z kaliny krok po kroku
Nalewka z kaliny - przepis na przygotowanie nalewki z kaliny krok po kroku
Syrop z pędów sosny krok po kroku - przepis, przygotowanie, właściwości
Syrop z pędów sosny krok po kroku - przepis, przygotowanie, właściwości
Sok i nalewka z żyworódki pierzastej – krok po kroku – przygotowanie, właściwości i zastosowanie
Sok i nalewka z żyworódki pierzastej – krok po kroku – przygotowanie, właściwości i zastosowanie
Przetwory z rabarbaru – sok, dżem, konfitura i inne - przepisy krok po kroku
Przetwory z rabarbaru – sok, dżem, konfitura i inne - przepisy krok po kroku
Przetwory z aronii - dżem, konfitura, sok i inne – przepisy i pomysły
Przetwory z aronii - dżem, konfitura, sok i inne – przepisy i pomysły
Nalewka z czarnej porzeczki – przepis i przygotowanie krok po kroku
Nalewka z czarnej porzeczki – przepis i przygotowanie krok po kroku
Wino i nalewka z jarzębiny krok po kroku – sprawdzone przepisy
Wino i nalewka z jarzębiny krok po kroku – sprawdzone przepisy
Nalewka i sok z rokitnika – przepis i wykonanie krok po kroku
Nalewka i sok z rokitnika – przepis i wykonanie krok po kroku
Nalewka z głogu – przepis, przygotowanie, zastosowanie na serce i nie tylko
Nalewka z głogu – przepis, przygotowanie, zastosowanie na serce i nie tylko
Najlepsze przetwory z truskawek na zimę – przepisy i pomysły
Najlepsze przetwory z truskawek na zimę – przepisy i pomysły
Sok z malin – przepis i przygotowanie krok po kroku domowym sposobem
Sok z malin – przepis i przygotowanie krok po kroku domowym sposobem
Wino domowe – z jakich owoców najlepiej je przyrządzić?
Wino domowe – z jakich owoców najlepiej je przyrządzić?
Przetwory z jabłek na zimę – przepisy i pomysły na przygotowanie jabłek
Przetwory z jabłek na zimę – przepisy i pomysły na przygotowanie jabłek
Uprawa żurawiny na działce i w ogrodzie - odmiany, sadzenie, pielęgnacja
Uprawa żurawiny na działce i w ogrodzie - odmiany, sadzenie, pielęgnacja
Jak zrobić przetwory z pomidorów na zimę?
Jak zrobić przetwory z pomidorów na zimę?
Cytryniec chiński - uprawa, cena, właściwości, działanie i inne porady
Cytryniec chiński - uprawa, cena, właściwości, działanie i inne porady
Poziomka w ogrodzie – sadzenie, uprawa, odmiany
Poziomka w ogrodzie – sadzenie, uprawa, odmiany
Kruszyna pospolita – uprawa, zastosowanie, właściwości lecznicze
Kruszyna pospolita – uprawa, zastosowanie, właściwości lecznicze
Lulek czarny – chwast i zioło lecznicze – zwalczanie, wykorzystanie w leczeniu
Lulek czarny – chwast i zioło lecznicze – zwalczanie, wykorzystanie w leczeniu
Śliwa wiśniowa - odmiany, uprawa, pielęgnacja, cięcie, cena
Śliwa wiśniowa - odmiany, uprawa, pielęgnacja, cięcie, cena
Śliwa tarnina - zastosowanie owocu tarniny, najlepsze przetwory, soki i nalewka z tarniny
Śliwa tarnina - zastosowanie owocu tarniny, najlepsze przetwory, soki i nalewka z tarniny
Czarny bez bez tajemnic – właściwości lecznicze, zastosowanie i inne porady
Czarny bez bez tajemnic – właściwości lecznicze, zastosowanie i inne porady
Nalewka z wiśni - wiśniówka na spirytusie krok po kroku
Nalewka z wiśni - wiśniówka na spirytusie krok po kroku
Nalewka z pigwy na spirytusie lub z miodem - przepis, właściwości
Nalewka z pigwy na spirytusie lub z miodem - przepis, właściwości
Nalewka z czarnego bzu - przepis na przygotowanie krok po kroku
Nalewka z czarnego bzu - przepis na przygotowanie krok po kroku
Nalewka z aronii - prosty przepis krok po kroku na nalewkę z liśćmi wiśni lub bez
Nalewka z aronii - prosty przepis krok po kroku na nalewkę z liśćmi wiśni lub bez
Nalewka z derenia jadalnego krok po kroku - przepis jak wykonać dereniówkę?
Nalewka z derenia jadalnego krok po kroku - przepis jak wykonać dereniówkę?
Sadzenie, przycinanie i uprawa malin w ogrodzie - porady
Sadzenie, przycinanie i uprawa malin w ogrodzie - porady
Nalewka z dzikiej róży na spirytusie - właściwości, przepis krok po kroku
Nalewka z dzikiej róży na spirytusie - właściwości, przepis krok po kroku

Wyszukaj na stronie:


Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij