Nalewka z mięty - sprawdzone przepisy na miętówkę na spirytusie i wódce

Miętówka, czyli nalewka z mięty przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom orzeźwiającego smaku mentolu. Zielona nalewka miętowa świetnie pasuje do ciast i kawy, może także być traktowana jako lekarstwo. Poznaj najlepszy przepis na nalewki z mięty.

Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykułu o nalewkach.

Nalewka z mięty - sprawdzone przepisy na miętówkę na spirytusie i wódce

Nalewka z mięty – właściwości i zastosowanie

Miętówka – właściwości

Nalewka z mięty jest ceniona przede wszystkim za smak. Jest lekko słodka, a jednocześnie mentolowa i orzeźwiająca, smakuje dokładnie jak cukierek - miętówka. Można ją zrobić na kilka sposobów, używając zarówno suszonych, jak i świeżych liści i za każdym razem ma nieco inny charakter.

W każdym wypadku jednak nalewka na mięcie ma takie same właściwości lecznicze. Wspaniale działa na układ trawienny. Przejawia niewielkie właściwości bakteriobójcze, więc można stosować ją przy zatruciach lub różnego rodzaju infekcjach. Działa przy okazji rozkurczowo i likwiduje wzdęcia. Przyspiesza trawienie, więc świetnie działa na niestrawność. Okazuje się także, że nalewka ze świeżej mięty ma lekkie działanie uspokajające i kojące, obniża ciśnienie krwi. Jej działanie jest bardzo zbliżone do melisy. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na nalewkę z aronii?

Zielona nalewka miętowa na stole

Mogłoby się wydawać, że ze względu na nietypowy smak nalewka z mięty nie zawsze nadaje się do podania na stół i raczej powinna pełnić funkcję lekarstwa. Nic bardziej mylnego. Oczywiście wszystko zależy od tego, jaki przepis na nalewki z mięty wybierzesz, ale wersji jest bardzo dużo. Możesz zrobić coś bardziej delikatnego i słodkiego, jak i coś zdecydowanie bardziej mocnego, wszystko zależy od tego, ile alkoholu i cukru dodasz, a także od tego, czy zdecydujesz się na zastosowanie jakichś innych dodatków.

W zasadzie miętówka może być podawana tak samo jak nalewka pigwy, nalewka z aronii, nalewka z czarnej porzeczki czy nalewka cytrynowa. One też są wyraziste, a świetnie pasują do ciast, deserów, kremów. Można je zaserwować przy kawie. Dobrze sprawdzi się po obiedzie ze względu na swoje właściwości lecznicze. Nie można zapomnieć także o tym, że zielona nalewka miętowa jest niezwykle efektowna i wzbudzi zainteresowanie gości.

Przepis na nalewki z mięty

Nalewka miętowa na spirytusie

Nalewka miętowa na spirytusie nie wyróżnia się jakimś szczególnym bogactwem smakowym, raczej robi się ją ze względu na niezwykłe wartości lecznicze. Przepis jest bardzo prosty. Będziesz potrzebować jedynie:

  • 100 g suszonych liści lub pęczek świeżych liści mięty pieprzowej,
  • 0,5 l spirytusu,
  • 0,75 l wody,
  • 0,5 kg cukru.

Przygotowanie tej nalewki jest bardzo proste. W najmniej skomplikowanej wersji wystarczy, że zalejesz liście spirytusem (ewentualnie wymieszanym z wodą) i odstawisz na 7 dni. Możesz jednak pokusić się o zrobienie bardziej niezwykłego trunku. Nalewka ze świeżej mięty jest bardziej wyrazista w smaku. Sprawdź także ten artykuł z przepisem na nalewkę z wiśni.

Jak przechowywać i podawać nalewki?

Dobra nalewka musi być odpowiednio zaserwowana, dlatego warto zaopatrzyć się w specjalne butelki. Zrobisz wrażenie nie tylko smakiem, ale też sposobem podania!

Szeroki wybór atrakcyjnych butelek za zaledwie 10-20 zł znajdziesz tu.

  • Przełóż liście mięty do szklanego pojemnika i zalej spirytusem.
  • Odstaw słoik na 8 dni.
  • Zlej alkohol i przefiltruj nalewkę, używając filtrów do kawy, gazy lub gęstego sitka.
  • Wymieszaj nastaw z syropem cukrowym (cukrze ugotowanym w wodzie do rozpuszczenia).

Taka nalewka z mięty nie musi leżakować. Jeśli zmagasz się z problemami trawiennymi, możesz pić ją po łyżeczce, możesz także kosztować jej niewielkie ilości. Nalewka miętowa na spirytusie najlepiej smakuje w upalne dni, świetnie gasi pragnienie.

Miętówka na wódce – przepis

Ten przepis na nalewki z mięty jest delikatniejszy. Miętówka na wódce jest bardziej kobieca i wspaniale nadaje się do deserów i kawy. Smaczna, zielona miętówka nadal jednak zachowuje swój orzeźwiający smak.

  • 20 gałązek mięty,
  • 1 litr wódki,
  • 200 g cukru.

Nalewka z mięty - sprawdzone przepisy na miętówkę na spirytusie i wódce

To nalewka ze świeżej mięty, dlatego jest bardzo wyrazista i aromatyczna. Jej słodycz możesz regulować dodając do całości mniej lub więcej cukru. Przepis można modyfikować, jeśli potrzebujesz czegoś mocniejszego, możesz wymieszać wódkę ze spirytusem w proporcji 1:1.

  • Liście umyj i podziel na mniejsze części. Włóż do szklanego słoika.
  • Zasyp liście cukrem i wlej alkohol.
  • Odstaw słój na co najmniej 5 dni. Pamiętaj, by dwa razy dziennie im potrząsnąć.
  • Przepis na nalewki z mięty wymaga przecedzania, by odizolować drobne elementy listków.
  • Przelej nalewkę do słoików i odstaw na dwa tygodnie.

Miętówka na wódce może być dość długo przechowywana. Możesz nią skropić biszkopt lub dodać do kremu ciasta. A może zainteresuje cię także ten artykuł o mięcie pieprzowej?

Miętówka z niezwykłymi dodatkami

Nalewka miętowa z cytryną – przepis

Cytryna i mięta – czym może być lepsze, bardziej orzeźwiające połączenie? Nalewka miętowa z cytryną świetnie nadaje się na upalne dni, sama albo jako dodatek do drinków. Przepis na nalewki z mięty z cytryną zakłada, że potrzebujesz:

Gdzie zdobyć etykiety na butelki?

Przyklejenie etykiety na butelkę jest ostatnim etapem przygotowania trunku, ale pierwszym, na który zwracamy uwagę biorąc do ręki butelkę.

Oryginalne, ciekawe etykiety kosztują mniej niż 1 zł. Znajdziesz je na przykład tu.

  • 1 gałązkę mięty,
  • 1 skórkę z cytryny,
  • 1 łyżkę cukru,
  • 0,4 l spirytusu,
  • 0,6 l wody.

To przepis na 1 l nalewki. Jeśli zwiększysz ilość świeżej mięty, smak będzie bardziej wyrazisty, jeśli zwiększysz dawkę cukru, nalewka będzie bardziej deserowa.

  • Cytrynę sparz gorącą wodą, wyszoruj i zetrzyj skórkę.
  • Zrób syrop cukrowy w wodzie.
  • Włóż miętę i cytrynę do szklanego pojemnika, zalej przestudzonym syropem i alkoholem.
  • Odstaw nastaw na 5-6 dni.
  • Przefiltruj przez gazę, sitko lub filtr do kawy.
  • Rozlej do butelek.

Nalewka jest od razu gotowa do spożycia. Nie musi leżakować, jest klarowna i ma wspaniały, zielony kolor.

Nalewka z mięty i miodu

Miętówka w bardziej delikatnym, słodszym wydaniu? Nalewka z mięty i miodu jest jeszcze bardziej subtelna i zaskakuje głębokim smakiem. To właśnie ten przepis to tradycyjna miętówka, czyli nalewka z liści, miodu i pomarańczy.

  • 0,5 l spirytusu,
  • 1 pomarańcza,
  • 10 liści mięty,
  • 1 łyżka miodu.

Do całości możesz dodać jeszcze kilka rodzynek, to podkreśli smak nalewki. Pomarańcza dodaje jej słodyczy i nieco przełamuje miętowy smak, który jednak, dzięki świeżo zerwanym liściom, jest bardzo wyczuwalny.

  • Pomarańczę sparz, zetrzyj skórkę i wyciśnij z niej sok.
  • Podrzyj liści mięty na kawałki. Jeśli zgnieciesz je w dłoniach, puszczą olejki eteryczne, a nalewka będzie jeszcze bardziej aromatyczna.
  • Miętę i skórkę pomarańczy przełóż do szklanego pojemnika.
  • 2 szklanki wody wymieszaj z sokiem pomarańczowym i spirytusem.
  • Wlej do słoika i dobrze zakręć.
  • Zostaw nastaw na 4 tygodnie.
  • Przefiltruj nalewkę, wyrzucając resztki liści, miąższu i skórki pomarańczy.
  • Połącz nalewkę z miodem. Możesz dorzucić rodzynki.
  • Przelej nalewkę do torebek i odstaw na kilka miesięcy.

Tak przygotowana nalewka może kusić, ale najlepiej będzie smakowała, jeśli poleżakuje chociaż 60 dni. Nie jest do końca klarowna, bardziej przypomina likier, jest jednak niezwykle smaczna i bardzo ładnie wygląda w butelkach. Idealnie pasuje do deserów, to wspaniałe połączenie słodyczy i orzeźwienia.Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu przepisy na domowe alkohole.

Ocena: 5,0/5 (głosów 8)
, aktualizacja 27 listopada 2018
Zobacz więcej artykułów na temat:
nalewki przepisy zioła rośliny lecznicze
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:
Powiązane Artykuły
Nalewka z mirabelek - przepis krok po kroku na nalewkę z żółtych śliwek
Nalewka z mirabelek - przepis krok po kroku na nalewkę z żółtych śliwek
Nalewka z propolisu krok po kroku - zobacz, jak zrobić nalewkę z kitu pszczelego
Nalewka z propolisu krok po kroku - zobacz, jak zrobić nalewkę z kitu pszczelego
Nalewka z pokrzywy - sprawdzone przepisy, przygotowanie krok po kroku, zastosowanie, właściwości
Nalewka z pokrzywy - sprawdzone przepisy, przygotowanie krok po kroku, zastosowanie, właściwości
Nalewka z orzecha włoskiego - sprawdzone przepisy na spirytusie, właściwości, porady
Nalewka z orzecha włoskiego - sprawdzone przepisy na spirytusie, właściwości, porady
Nalewka z aloesu - najlepsze przepisy, właściwości, zastosowanie, porady
Nalewka z aloesu - najlepsze przepisy, właściwości, zastosowanie, porady
Nalewka z kwiatu czarnego bzu - sprawdzone przepisy, działanie, właściwości, porady
Nalewka z kwiatu czarnego bzu - sprawdzone przepisy, działanie, właściwości, porady
Nalewka czosnkowa krok po kroku - sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie
Nalewka czosnkowa krok po kroku - sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie
Nalewka na piołunie – przepis na nalewkę z ziela piołunu – działanie, właściwości, porady
Nalewka na piołunie – przepis na nalewkę z ziela piołunu – działanie, właściwości, porady
Nalewka z borówki amerykańskiej – sprawdzone przepisy krok po kroku
Nalewka z borówki amerykańskiej – sprawdzone przepisy krok po kroku
Nalewka kokosowa – sprawdzone przepisy na nalewkę na wódce i spirytusie
Nalewka kokosowa – sprawdzone przepisy na nalewkę na wódce i spirytusie
Nalewka z czosnku niedźwiedziego – sprawdzone przepisy, właściwości, porady
Nalewka z czosnku niedźwiedziego – sprawdzone przepisy, właściwości, porady
Nalewka z żywokostu – przepis i właściwości korzenia żywokostu
Nalewka z żywokostu – przepis i właściwości korzenia żywokostu
Nalewka tybetańska krok po kroku – przepis, działanie, właściwości, porady
Nalewka tybetańska krok po kroku – przepis, działanie, właściwości, porady
Nalewka z jagód – najlepsze przepisy na nalewkę jagodową ze spirytusem
Nalewka z jagód – najlepsze przepisy na nalewkę jagodową ze spirytusem
Nalewka z miodu – sprawdzone przepisy na nalewkę miodową na spirytusie
Nalewka z miodu – sprawdzone przepisy na nalewkę miodową na spirytusie
Nalewka z mniszka lekarskiego – sprawdzone przepisy krok po kroku na nalewkę z mleczu
Nalewka z mniszka lekarskiego – sprawdzone przepisy krok po kroku na nalewkę z mleczu
Nalewka z jeżyn – przepis i przygotowanie nalewki z ostrężyn
Nalewka z jeżyn – przepis i przygotowanie nalewki z ostrężyn
Nalewka z czeremchy krok po kroku – sprawdzone przepisy, działanie, właściwości
Nalewka z czeremchy krok po kroku – sprawdzone przepisy, działanie, właściwości
Nalewka ze śliwek węgierek – sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie i wódce
Nalewka ze śliwek węgierek – sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie i wódce
Nalewka z tarniny – przepis krok po kroku na tarninówkę domowej roboty
Nalewka z tarniny – przepis krok po kroku na tarninówkę domowej roboty
Nalewka z pomarańczy na wódce i spirytusie – najlepsze przepisy krok po kroku
Nalewka z pomarańczy na wódce i spirytusie – najlepsze przepisy krok po kroku
Nalewka z czerwonej porzeczki - przepis krok po kroku na przygotowanie porzeczkówki
Nalewka z czerwonej porzeczki - przepis krok po kroku na przygotowanie porzeczkówki
Nalewka śliwkowa – sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie domowej roboty
Nalewka śliwkowa – sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie domowej roboty
Nalewka z pigwowca na spirytusie - przepis krok po kroku
Nalewka z pigwowca na spirytusie - przepis krok po kroku
Nalewka imbirowa – sprawdzone przepisy na nalewkę z imbiru na spirytusie
Nalewka imbirowa – sprawdzone przepisy na nalewkę z imbiru na spirytusie
Nalewka z gruszek – na wódce i spirytusie – przepisy krok po kroku
Nalewka z gruszek – na wódce i spirytusie – przepisy krok po kroku
Nalewka kawowa na spirytusie – przepis na przygotowanie krok po kroku
Nalewka kawowa na spirytusie – przepis na przygotowanie krok po kroku
Nalewka z żurawiny – sprawdzone przepisy na nalewkę żurawinową na spirytusie
Nalewka z żurawiny – sprawdzone przepisy na nalewkę żurawinową na spirytusie
Nalewka z jabłek – najlepsze przepisy na nalewkę jabłkową na spirytusie
Nalewka z jabłek – najlepsze przepisy na nalewkę jabłkową na spirytusie
Nalewka z mandarynek – najlepsze przepisy na nalewkę mandarynkową z wódką
Nalewka z mandarynek – najlepsze przepisy na nalewkę mandarynkową z wódką
Nalewka cytrynowa – najlepsze przepisy na cytrynówkę na spirytusie i na wódce
Nalewka cytrynowa – najlepsze przepisy na cytrynówkę na spirytusie i na wódce
Nalewka z berberysu - popularne przepisy, sposób wykonania krok po kroku
Nalewka z berberysu - popularne przepisy, sposób wykonania krok po kroku
Nalewka z sosny - przepisy i przygotowanie krok po kroku
Nalewka z sosny - przepisy i przygotowanie krok po kroku
Nalewka z czereśni - proste przepisy na przygotowanie nalewki czereśniowej na spirytusie
Nalewka z czereśni - proste przepisy na przygotowanie nalewki czereśniowej na spirytusie
Nalewka z winogron - przepisy i wykonanie krok po kroku
Nalewka z winogron - przepisy i wykonanie krok po kroku
Uprawa mięty pieprzowej w doniczce - wymagania, zastosowanie, właściwości
Uprawa mięty pieprzowej w doniczce - wymagania, zastosowanie, właściwości
Nalewka i olej z dziurawca - przepis i przygotowanie krok po kroku
Nalewka i olej z dziurawca - przepis i przygotowanie krok po kroku
Nalewka z kaliny - przepis na przygotowanie nalewki z kaliny krok po kroku
Nalewka z kaliny - przepis na przygotowanie nalewki z kaliny krok po kroku
Sok i nalewka z żyworódki pierzastej – krok po kroku – przygotowanie, właściwości i zastosowanie
Sok i nalewka z żyworódki pierzastej – krok po kroku – przygotowanie, właściwości i zastosowanie
Nalewka z czarnej porzeczki – przepis i przygotowanie krok po kroku
Nalewka z czarnej porzeczki – przepis i przygotowanie krok po kroku
Wino i nalewka z jarzębiny krok po kroku – sprawdzone przepisy
Wino i nalewka z jarzębiny krok po kroku – sprawdzone przepisy
Nalewka i sok z rokitnika – przepis i wykonanie krok po kroku
Nalewka i sok z rokitnika – przepis i wykonanie krok po kroku
Nalewka z głogu – przepis, przygotowanie, zastosowanie na serce i nie tylko
Nalewka z głogu – przepis, przygotowanie, zastosowanie na serce i nie tylko
Śliwa tarnina - zastosowanie owocu tarniny, najlepsze przetwory, soki i nalewka z tarniny
Śliwa tarnina - zastosowanie owocu tarniny, najlepsze przetwory, soki i nalewka z tarniny
Nalewka z wiśni - wiśniówka na spirytusie krok po kroku
Nalewka z wiśni - wiśniówka na spirytusie krok po kroku
Nalewka z malin na wódce lub spirytusie - właściwości i przepis krok po kroku
Nalewka z malin na wódce lub spirytusie - właściwości i przepis krok po kroku
Nalewka z pigwy na spirytusie lub z miodem - przepis, właściwości
Nalewka z pigwy na spirytusie lub z miodem - przepis, właściwości
Nalewka z czarnego bzu - przepis na przygotowanie krok po kroku
Nalewka z czarnego bzu - przepis na przygotowanie krok po kroku
Nalewka z aronii - prosty przepis krok po kroku na nalewkę z liśćmi wiśni lub bez
Nalewka z aronii - prosty przepis krok po kroku na nalewkę z liśćmi wiśni lub bez
Nalewka z derenia jadalnego krok po kroku - przepis jak wykonać dereniówkę?
Nalewka z derenia jadalnego krok po kroku - przepis jak wykonać dereniówkę?
Nalewka z dzikiej róży na spirytusie - właściwości, przepis krok po kroku
Nalewka z dzikiej róży na spirytusie - właściwości, przepis krok po kroku

Wyszukaj na stronie:


Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij