Owocowa ratafia – trunek dla cierpliwych smakoszy

Ratafia jest alkoholowym trunkiem, sporządzonym z sezonowych owoców, cukru i alkoholu. Smak i aromat napoju zależą od owoców, które stopniowo, w miarę ich dojrzewania, wsypujemy do słoja. Smaczny alkoholowy napój możemy przygotować z owoców, dobranych według przyjętej przez siebie zasady – np. z owoców czerwonych, z owoców jasnych lub z ograniczonej ich liczby, by trunek zyskał na intensywnym smaku. Wsypujemy je do szklanej butli, z szeroką szyjką, w miarę dojrzewania. Za każdym razem ratafia będzie smakowała inaczej.

Przepis na ratafię z morelami – krok po kroku

Składniki:

  • 1 l spirytusu 95 %
  • cukier

Owoce sezonowe, około 7 rodzajów, np.:

  • 1 szklanka truskawek
  • 1 szklanka malin
  • 1 szklanka wiśni
  • 1 szklanka moreli
  • 1 szklanka gruszek
  • 1 szklanka śliwek
  • 1 szklanka mirabelek

Przygotowanie trunku:

  1. Owoce wsypujemy do dużej butli z szeroką szyjką (o pojemności około 15 l), do której wcześniej przelaliśmy spirytus. Drobne dojrzałe owoce, przebrane, umyte i pozbawione pestek oraz szypułek, dodajemy w całości. Większe – morele, gruszki, śliwki – należy pokroić na cząstki.
  2. Owoce powinny być przykryte alkoholem. Po dosypaniu ostatniej porcji owoców, butlę zakorkowujemy.
  3. Po upływie miesiąca, nalewkę przelewamy do drugiej butli, a owoce wyciskamy, by oddały cały sok.
  4. Mierzymy objętość płynu i dosypujemy do całości cukier – na 1 l nalewki dodajemy ½ kg cukru.
  5. Zakorkowaną butlę ustawiamy w ciepłym miejscu i często nią potrząsamy, by rozpuścił się cukier.
  6. Po upływie około 2 tygodni, gdy ratafia się ustoi, przelewamy ją do butelek, które trzeba zakorkować i przenieść do chłodnego i ciemnego pomieszczenia.
  7. Ratafia najlepiej smakuje po dłuższym czasie leżakowania, od 6 miesięcy do roku.

Owocowy trunek możemy przygotować z dodatkiem czystej wódki 40%, zamiast spirytusu lub z dodatkiem zarówno wódki 40%, jak i spirytusu 70%, dla wzmocnienia doznań smakowych. Trunek, o głębokim rubinowym kolorze, popijamy, schłodzony do temperatury 12 stopni Celsjusza. A może jestem zainteresowany uprawą moreli? Sprawdź także ten artykuł o odmianach i pielęgnacji moreli.

Nalewka morelowa – prosty przepis na morelówkę

Szybka morelówka na jesienne chłody

Nalewka morelowa, podobnie jak inne nalewki, np., nalewka z wiśni, nalewka z brzoskwiń lub nalewka śliwkowa, powstaje w trakcie maceracji owoców, poddanych działaniu alkoholu. Do sporządzenia aromatycznej nalewki z moreli używa się alkoholu 35% – 96%, w zależności od oczekiwanej mocy napitku.

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych moreli
  • 1 l wódki 40%
  • 1 szklanka spirytusu 70%
  • ½ kg cukru

Przygotowanie nalewki:

  1. Dojrzałe zdrowe morele dokładnie płuczemy i pozbawiamy pestek. Owoce dzielimy na mniejsze cząstki.
  2. Morele przesypujemy do dużego słoja, dodajemy cukier oraz kilka zgniecionych pestek, dla wzmocnienia aromatu.
  3. Mieszamy wódkę ze spirytusem i wlewamy alkohol do słoja w taki sposób, by przykrył owoce.
  4. Słój z zawartością ustawiamy w ciepłym słonecznym miejscu, na 3 tygodnie - miękka morela nie wymaga zbyt długiej maceracji.
  5. Po upływie zalecanego czasu, odcedzamy owoce, a nalewkę przelewamy do butelek i odstawiamy na 1-2 tygodnie. 

Nalewka z moreli wyróżnia się wspaniałym słodkim smakiem i mocnym aromatem. Warto również wykorzystać owoce, nasączone alkoholem. Zasypujemy je cukrem i w ten sposób, po tygodniu, otrzymamy smaczny dodatek do ciast i deserów. Morelówka, popijana w czasie chłodniejszych dni, rozgrzewa. Jest również wybornym dodatkiem do słodkich i pikantnych potraw.

Nalewka z moreli z rumem i wanilią

Nalewka morelowa z dodatkiem rumu i wanilii wyróżnia się mocnym aromatem i wyjątkowym smakiem. Rum, komponujący się ze słodkimi owocami, podkreśla delikatny słodki smak dojrzałych moreli.

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych moreli
  • 1 kg cukru
  • 1 l spirytusu 70%
  • 1 szklanka rumu
  • ½ laski wanilii

Przygotowanie:

  1. Dojrzałe i nieuszkodzone morele płuczemy, usuwamy pestki i dzielimy na mniejsze cząstki.
  2. ½ laski wanilii wkładamy, razem z owocami, do dużego słoja.
  3. Dodajemy kilka zmiażdżonych pestek moreli, dla wzmocnienia aromatu.
  4. Całość zalewamy spirytusem. Słój przenosimy na 6 tygodni w ciepłe i słoneczne miejsce. Co kilka dni wstrząsamy zawartością słoja.
  5. Po upływie zalecanego czasu, nalewkę odcedzamy i przelewamy do innego zamykanego słoja. Owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy, dla uzyskania syropu.
  6. Trunek będzie dojrzewał przez następne 2 tygodnie. Nie zapominajmy o przemieszaniu zawartości naczynia, co kilka dni.
  7. Po 2 tygodniach łączymy nastaw alkoholowy z syropem i dolewamy rumu. Nalewka z moreli będzie nadal dojrzewała przez miesiąc.
  8. Po miesiącu wystarczy zlać nalew do butelek i wynieść w chłodne i ciemne miejsce. Nalewka z moreli nabędzie lepszego smaku i klarowności po dłuższym leżakowaniu – przynajmniej przez kolejny miesiąc.

Warto wykorzystać morele z maceratu, które, po przetarciu przez sito, będą smacznym dodatkiem do deserów. Morelówka, trunek o bursztynowej barwie i wyrazistym smaku, będzie jeszcze bardziej złocista, jeśli zamiast białego cukru, dodamy cukru trzcinowego. Osoby preferujące alkohol lżejszy, mogą dodać do nalewki, zanim przeleją napitek do butelek, 1 szklankę przegotowanej i ostudzonej wody.

Likier morelowy – letnia słodycz zamknięta w butelkach

Słodki likier morelowy to aromatyczny i słodki dodatek, np. do czarnej gorzkiej kawy. Zwykle podawany jest schłodzony, w małych 50 ml kieliszkach.

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych moreli
  • 80 dag cukru
  • 700 ml przegotowanej chłodnej wody
  • 600 ml spirytusu 95 %
  • 80 ml brandy
  • 80 ml rumu

Przygotowanie:

  1. Dojrzałe, ale nieprzejrzałe morele dokładnie płuczemy, usuwamy pestki i dzielimy na mniejsze cząstki. Kilka pestek zostawiamy.
  2. Owoce wsypujemy do dużego słoja. Dodajemy pozostawione pestki, które przedtem należy zmiażdżyć - wzmocnią aromat likieru.
  3. Do słoja wlewamy spirytus, zmieszany z 400 ml wody. Po dokładnym dokręceniu nakrętki, słój przenosimy w ciepłe miejsce, na dwa miesiące.
  4.  Po upływie zaleconego czasu, z wody – 300 ml oraz z cukru, gotujemy syrop.
  5. Zawartość słoja należy odcedzić i do nalewu dodać zimny syrop, brandy i rum.
  6. Likier przelewamy przez papierowy filtr lub gazę do butelek i, po dokładnym zakorkowaniu, odstawiamy, by dojrzał - na jeden miesiąc, w chłodnym i ciemnym miejscu.

Owoce pozostałe po maceracji są aromatyczne i bardzo smaczne. Możemy dodać je do domowych deserów. Popijanie likieru jest dobrym sposobem na poprawę humoru i rozgrzanie organizmu w czasie jesienno-zimowych chłodów. Złocisty słodki trunek, przelany do ozdobnej karafki, może stać się oryginalnym świątecznym upominkiem.

ikona podziel się Przekaż dalej