Nalewka z orzecha włoskiego - sprawdzone przepisy na spirytusie, właściwości, porady
Orzech włoski to drzewo bardzo dobrze znane ze swoich owoców. Orzechy są wykorzystywane w przetwórstwie i bardzo często dodawane są do ciast. Niestety niewiele osób wykorzystuje owoce do tworzenia nalewki z orzechów, która jest równie smaczna, co na przykład nalewka z pigwy. Zobaczmy więc, jaki jest przepisy na to lekarstwo na żołądek.
Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu przepisy na domowe alkohole.
Nalewka z orzechów włoskich - jakie substancje możemy znaleźć w jej składzie?
Orzechy włoskie to popularne owoce, które kształtem są kuliste. Przed dojrzeniem pokryte są zieloną okrywą, która w trakcie pęka. Sam orzech jest jasnobrązowy i gładki. Jego jądro jest jadalne i bardzo oleiste. Niektórzy bardzo lubią orzechy włoskie w spirytusie, które zyskują coraz większą popularność.
Nalewki lecznicze z dojrzałych orzechów włoskich zielonych są bogate w witaminy, minerały i kwasy tłuszczowe. Witaminami tymi są tiamina, ryboflawina, kwas foliowy, niacyna oraz witaminy A, C, E, K i B6. Zielone włoskie orzechy są bogate w fosfor, wapń, magnez, żelazo, cynk, potas, a także sód.
Nie można zapomnieć, że w zielonych orzechach włoskich jest bardzo dużo sterolów roślinnych, koenzymu Q10, kwasu fenolowego i elagowego, które mają działanie przeciwnowotworowe oraz L-argininy, dzięki której rozszerzają się naczynia krwionośne i spada ryzyko zawałów serca. Właśnie przez to nalewki orzechowe z dojrzałych orzechów włoskich zielonych nazywane są nalewkami leczniczymi. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykułu o nalewkach.
Nalewka z orzechów włoskich - jakie właściwości ma to lekarstwo?
Nalewka z orzechów najczęściej robiona jest na spirytusie. Taka nalewka orzechowa wzmacnia system nerwowy i bardzo korzystnie wpływa na wygląd i kondycję cery i włosów. Dodatkowo obniża poziom cholesterolu i działa przeciwzapalnie. Nie można zapomnieć o korzyściach wpływających na żołądek.
Nalewka z dojrzałymi orzechami włoskimi zielonymi jest lekarstwem o działaniu przeciwzapalnym, grzybobójczym i odtruwającym. Dzięki niej możemy pozbyć się biegunek bakteryjnych i nieżytów przewodu pokarmowego, które są w dużym stopniu groźnym zagrożeniem dla żołądka.
Oprócz tego zielone włoskie orzechy mogą być lekarstwem na żylaki i hemoroidy oraz gronkowce i paciorkowce. Spożywanie orzechów włoskich polecane jest także dla kobiet w ciąży, ponieważ zawierają duże ilości kwasu foliowego. Dzięki nim powstaje w organizmie więcej przeciwciał i czerwonych krwinek, zmniejsza się lepkość krwi i ryzyko powstawania zakrzepów. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na nalewkę z aronii?
Nalewka z orzechów włoskich - proste przepisy
Nalewki lecznicze bardzo często robione są na spirytusie. W niektórych przepisach możemy się jednak spotkać z wykorzystaniem samej wódki. Nalewka z orzechów jest wtedy słabsza, ale także ma właściwości lecznicze. Poznajmy więc dwa bardzo proste przepisy, które są bardzo popularne.
Nalewka z dojrzałych orzechów włoskich
Ta nalewka orzechowa, do której wykorzystany jest spirytus, nie jest trudna w przygotowaniu, co zachęca do jej produkcji.
Składniki:
- 20 sztuk zielonych orzechów,
- 0,5 l spirytusu 96%,
- 0,5 l wódki 40%,
- 0,5 szklanki wody,
- 1 szklanka cukru,
- goździki,
- cynamon,
- gałka muszkatołowa,
- laska wanilii.
Zamiast jednej szklanki cukru można dodać 2 szklanki, a przyprawy nie muszą być wrzucane do nalewki.
Przygotowanie:
- Orzechy myjemy, osuszamy i kroimy w ćwiartki.
- Pokrojone orzechy wrzucamy do słoja i zalewamy wódką i spirytusem oraz dodajemy przyprawy. (Orzechy w całości muszą być pokryte płynem).
- Tak przygotowane orzechy odstawiamy na 4 tygodnie w ciepłym miejscu.
- Po tym czasie zlewamy alkohol, a do orzechów wlewamy wodę i wsypujemy cukier.
- Całość zostawiamy na 3 tygodnie w ciemnym i chłodnym miejscu.
- Co jakiś czas musimy wstrząsnąć słojem.
- Zlewamy syrop z orzechów i mieszamy z alkoholem (spirytus do syropu).
- Przez gazę przelewamy alkohol do butelek na minimum pół roku.
Nalewka jest idealna na problemy żołądkowe. Sprawdź także ten artykuł z przepisem na nalewkę z wiśni.
Nalewka z orzechów włoskich na wódce
Nalewka na wódce to inny sposób na przygotowanie orzechów zielonych.
Składniki:
- 30-40 sztuk zielonych orzechów włoskich,
- 1 l wódki żytniej,
- łyżeczka cynamonu, pieprzu w ziarnach, kolendry, goździków, ziela angielskiego i tymianku,
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej i imbiru mielonego,
- 1,5 szklanki wody,
- 1 szklanka cukru.
Wszystkie przyprawy nie są konieczne, lecz smak nalewki jest wtedy bardziej interesujący.
Przygotowanie:
- Zielone orzechy włoskie myjemy i kroimy w drobne kawałki.
- Wypełniamy nimi słoik do 1/3 wysokości i wsypujemy przyprawy.
- Słoik dopełniamy do końca orzechami.
- Orzechy zalewamy wódką w taki sposób, by wszystkie były pod jej powierzchnią.
- Na miesiąc odstawiamy w miejsce nasłonecznione i wstrząsamy słojem 1 raz dziennie.
- Odcedzamy orzechy przez gazę, a alkohol zlewamy do słoja.
- Gotujemy syrop z wody i cukru, który po ostygnięciu dodajemy do nalewki orzechowej.
- Całość mieszamy i odstawiamy na tydzień.
- Po tygodniu znowu odcedzamy i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce.
Im dłużej nalewka z orzechów włoskich stoi, tym jej smak jest bardziej intensywny.
Nalewka z orzechów włoskich to bardzo dobre lekarstwo na problemy żołądkowe, z cholesterolem, z żylakami itd. Warto więc zrobić sobie kilka butelek nalewki orzechowej, która wspomoże nasze zdrowie w odpowiednim funkcjonowaniu, a poza tym pocieszy nas swoim smakiem. Sprawdź także ten artykuł o nalewce z czosnku niedźwiedziego.