Nalewka z orzechów włoskich - jakie substancje możemy znaleźć w jej składzie?

Orzechy włoskie to popularne owoce, które kształtem są kuliste. Przed dojrzeniem pokryte są zieloną okrywą, która w trakcie pęka. Sam orzech jest jasnobrązowy i gładki. Jego jądro jest jadalne i bardzo oleiste. Niektórzy bardzo lubią orzechy włoskie w spirytusie, które zyskują coraz większą popularność.

Nalewki lecznicze z dojrzałych orzechów włoskich zielonych są bogate w witaminy, minerały i kwasy tłuszczowe. Witaminami tymi są tiamina, ryboflawina, kwas foliowy, niacyna oraz witaminy A, C, E, K i B6. Zielone włoskie orzechy są bogate w fosfor, wapń, magnez, żelazo, cynk, potas, a także sód.

Nie można zapomnieć, że w zielonych orzechach włoskich jest bardzo dużo sterolów roślinnych, koenzymu Q10, kwasu fenolowego i elagowego, które mają działanie przeciwnowotworowe oraz L-argininy, dzięki której rozszerzają się naczynia krwionośne i spada ryzyko zawałów serca. Właśnie przez to nalewki orzechowe z dojrzałych orzechów włoskich zielonych nazywane są nalewkami leczniczymi. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykułu o nalewkach.

Nalewka z orzechów włoskich - jakie właściwości ma to lekarstwo?

Nalewka z orzechów najczęściej robiona jest na spirytusie. Taka nalewka orzechowa wzmacnia system nerwowy i bardzo korzystnie wpływa na wygląd i kondycję cery i włosów. Dodatkowo obniża poziom cholesterolu i działa przeciwzapalnie. Nie można zapomnieć o korzyściach wpływających na żołądek.

Nalewka z dojrzałymi orzechami włoskimi zielonymi jest lekarstwem o działaniu przeciwzapalnym, grzybobójczym i odtruwającym. Dzięki niej możemy pozbyć się biegunek bakteryjnych i nieżytów przewodu pokarmowego, które są w dużym stopniu groźnym zagrożeniem dla żołądka.

Oprócz tego zielone włoskie orzechy mogą być lekarstwem na żylaki i hemoroidy oraz gronkowce i paciorkowce. Spożywanie orzechów włoskich polecane jest także dla kobiet w ciąży, ponieważ zawierają duże ilości kwasu foliowego. Dzięki nim powstaje w organizmie więcej przeciwciał i czerwonych krwinek, zmniejsza się lepkość krwi i ryzyko powstawania zakrzepów. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na nalewkę z aronii?

Nalewka z orzechów włoskich - proste przepisy

Nalewki lecznicze bardzo często robione są na spirytusie. W niektórych przepisach możemy się jednak spotkać z wykorzystaniem samej wódki. Nalewka z orzechów jest wtedy słabsza, ale także ma właściwości lecznicze. Poznajmy więc dwa bardzo proste przepisy, które są bardzo popularne.

Nalewka z orzechów włoskich dojrzałych w butelce oraz najlepsze domowe przepisy na nalewkę orzechową
Nalewka z orzecha włoskiego - sprawdzone

Nalewka z dojrzałych orzechów włoskich

Ta nalewka orzechowa, do której wykorzystany jest spirytus, nie jest trudna w przygotowaniu, co zachęca do jej produkcji.

Składniki:

  • 20 sztuk zielonych orzechów,
  • 0,5 l spirytusu 96%,
  • 0,5 l wódki 40%,
  • 0,5 szklanki wody,
  • 1 szklanka cukru,
  • goździki,
  • cynamon,
  • gałka muszkatołowa,
  • laska wanilii.

Zamiast jednej szklanki cukru można dodać 2 szklanki, a przyprawy nie muszą być wrzucane do nalewki.

Przygotowanie:

  • Orzechy myjemy, osuszamy i kroimy w ćwiartki.
  • Pokrojone orzechy wrzucamy do słoja i zalewamy wódką i spirytusem oraz dodajemy przyprawy. (Orzechy w całości muszą być pokryte płynem).
  • Tak przygotowane orzechy odstawiamy na 4 tygodnie w ciepłym miejscu.
  • Po tym czasie zlewamy alkohol, a do orzechów wlewamy wodę i wsypujemy cukier.
  • Całość zostawiamy na 3 tygodnie w ciemnym i chłodnym miejscu.
  • Co jakiś czas musimy wstrząsnąć słojem.
  • Zlewamy syrop z orzechów i mieszamy z alkoholem (spirytus do syropu).
  • Przez gazę przelewamy alkohol do butelek na minimum pół roku.

Nalewka jest idealna na problemy żołądkowe. Sprawdź także ten artykuł z przepisem na nalewkę z wiśni.

Nalewka z orzechów włoskich na wódce

Nalewka na wódce to inny sposób na przygotowanie orzechów zielonych.

Składniki:

  • 30-40 sztuk zielonych orzechów włoskich,
  • 1 l wódki żytniej,
  • łyżeczka cynamonu, pieprzu w ziarnach, kolendry, goździków, ziela angielskiego i tymianku,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej i imbiru mielonego,
  • 1,5 szklanki wody,
  • 1 szklanka cukru.

Wszystkie przyprawy nie są konieczne, lecz smak nalewki jest wtedy bardziej interesujący.


Przygotowanie:

  • Zielone orzechy włoskie myjemy i kroimy w drobne kawałki.
  • Wypełniamy nimi słoik do 1/3 wysokości i wsypujemy przyprawy.
  • Słoik dopełniamy do końca orzechami.
  • Orzechy zalewamy wódką w taki sposób, by wszystkie były pod jej powierzchnią.
  • Na miesiąc odstawiamy w miejsce nasłonecznione i wstrząsamy słojem 1 raz dziennie.
  • Odcedzamy orzechy przez gazę, a alkohol zlewamy do słoja.
  • Gotujemy syrop z wody i cukru, który po ostygnięciu dodajemy do nalewki orzechowej.
  • Całość mieszamy i odstawiamy na tydzień.
  • Po tygodniu znowu odcedzamy i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce.

Im dłużej nalewka z orzechów włoskich stoi, tym jej smak jest bardziej intensywny.

Nalewka z orzechów włoskich to bardzo dobre lekarstwo na problemy żołądkowe, z cholesterolem, z żylakami itd. Warto więc zrobić sobie kilka butelek nalewki orzechowej, która wspomoże nasze zdrowie w odpowiednim funkcjonowaniu, a poza tym pocieszy nas swoim smakiem. Sprawdź także ten artykuł o nalewce z czosnku niedźwiedziego.

ikona podziel się Przekaż dalej