Nalewka z orzechów - sprawdzone przepisy na różnego rodzaju nalewki na spirytusie
Nalewka z aronii czy nalewka z pigwy jest robiona ze względu na ich smak i traktowane są jako dodatek do deserów. Nalewka z orzechów natomiast ma właściwości lecznicze. Od dawna używa się jej jako lekarstwa na żołądek. Dowiedz się, jak działa ten trunek i jak go przyrządzić. Poznaj najlepsze przepisy na nalewki z orzechów włoskich zielonych.
Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o nalewkach.
Nalewka z orzechów włoskich
Orzechy włoskie są zaskakująco bogatym źródłem bardzo wielu leczniczych i potrzebnych składników. Także te zielone, jeszcze niedojrzałe zawierają ich bardzo wiele. Nie mają za to tyle tłuszczu co dojrzałe, dlatego lepiej sprawdzają się w roli surowca na nalewki, a jednocześnie zawierają garbniki i substancje bakteriobójcze.
Orzechówka z zielonych orzechów ma wyjątkowy smak, który nie wszystkim odpowiada. Lekarstwo z orzechów włoskich jest nieco gorzkie i cierpkie, ale zbyt duża ilość cukru może zniszczyć jego działanie i sprawić, że mdłości czy ból brzucha się pogłębia. Nalewka z orzechów może także być zrobiona w trochę bardziej deserowej wersji, na przykład z pomarańczą i większą ilością cukru. Wtedy jednak nie będzie to typowa, lecznicza orzechówka.
Właściwości lecznicze nalewki z orzechów włoskich
Właściwości lecznicze orzechówki trudno przecenić. Orzech na spirytusie wspaniale działa na cały układ pokarmowy, o wiele lepiej niż zwykły syrop z orzechów włoskich dostępny w wielu sklepach. Bóle brzucha, biegunki, nudności, niestrawność – świetnie sobie z nimi radzi. Wszystko dlatego, że zielone orzechy zawierają substancje bakteriobójcze, a także przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe. Wystarczy kieliszek nalewki z orzecha, żeby pozbyć się bezpośredniej przyczyny problemów z układem trawiennym. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na nalewkę z jabłek?
Nalewka z orzechów działa także odtruwająco. Jest delikatna, więc można ją stosować nawet w czasie leczenia problemów z błoną śluzową żołądka, na przykład przy owrzodzeniach. Ma pomagać także w leczeniu cukrzycy. Uważa się także, że zapobiega wchłanianiu toksyn dostających się do naszego organizmu razem z pożywieniem. Istnieje także prawdopodobieństwo, że orzechówka wpływa na działanie tarczycy, głównie poprzez dostarczanie jej dużych ilości jodu. Ze względu na niezwykłe działanie, butelka orzechówki powinna znaleźć się w każdej apteczce.
Przepisy na nalewki z orzechów włoskich zielonych - przygotowanie orzechów
Orzechy włoskie na nalewkę powinny zostać zebrane na początku lipca. To moment, kiedy są już dość duże, a jeszcze pod zieloną skorupką nie zaczęła się pojawiać twarda łupina. Orzechy należy zbierać w rękawiczkach – puszczają brunatny sok, który na długo pozostaje na dłoniach i który bardzo ciężko zmyć, nawet za pomocą kwasku cytrynowego.
Nalewka z orzechów włoskich musi zostać przygotowana z pokrojonych owoców. Należy je wcześniej dokładnie umyć i rozkroić na połówki lub ćwiartki. Owoce należy ciąć bardzo ostrym nożem, ponieważ mogą być lekko twarde i trudne do rozdzielenia. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na nalewkę z miodu.
Lecznicza orzechówka
Orzech na spirytusie ma najwięcej właściwości – w końcu mocny alkohol także działa antybakteryjnie i antywirusowo. Możesz jednak przygotować nalewkę na wódce, wtedy będzie o wiele delikatniejsza. Lecznicza orzechówka jest prosta do przygotowania, jednak trzeba uzbroić się w cierpliwość, bowiem cały proces może trochę potrwać.
- 20 orzechów włoskich pokrojonych w ćwiartki,
- 1 l alkoholu w dowolnej proporcji wódki i spirytusu,
- 0,5 szklanki wody,
- 1 szklanka cukru.
Nalewka powinna stać początkowo w ciepłym i jasnym miejscu. Powinno się ją przygotować w szklanym słoju lub specjalnym gąsiorze, który warto wcześniej wyparzyć, zwłaszcza gdy był używany do innego rodzaju nalewek.
- Wsypujemy orzechy do gąsiora.
- Zalewamy orzechy alkoholem, tak by były zakryte płynem.
- Odstawiamy nalewkę w jasne miejsce na około 4 tygodnie. W tym czasie orzechy puszczą sok i płyn nabierze brązowego koloru.
- Zlewamy alkohol do butelki, a do owoców dodajemy cukier i wodę.
- Odstawiamy orzechy z cukrem w zacienione miejsce na 2-3 tygodnie.
- Przez kilka pierwszych dni regularnie potrząsamy naczyniem.
- Zlewamy syrop z orzechów włoskich i łączymy z orzechowym alkoholem.
Nalewka nadaje się do picia, ale po około sześciu miesiącach nabiera największych możliwości leczniczych. W razie problemów z żołądkiem pije się od kilku kropli do kieliszka nalewki – powinna pomóc od razu. Można rozprowadzić ją w niewielkiej ilości wody. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na nalewkę z mandarynek?
Nalewka z orzechów włoskich – wersja deserowa
Nalewka orzechowa to nie tylko gorzkawe lekarstwo z orzechów włoskich. Możesz także pokusić się o stworzenie słodszej i delikatniejszej wersji na wódce, która będzie znacznie delikatniejsza i bardziej deserowa. Nie ma może takich właściwości leczniczych, ale dobrze smakuje z lodami i nadaje się do kawy. Przepis jest bardzo podobny, ale należy dodać więcej cukru i uzupełnić go o przyprawy: laskę wanilii, korę cynamonu, gałkę muszkatołową czy goździki.
Sposób przygotowania jest identyczny, tylko już na etapie zalewania orzechów alkoholem, należy dodać do nich przyprawy. W tym czasie smak nalewki można uzupełnić także pomarańczą, dodając do nastawu jej cząstki wraz ze skórą (sparzoną i dokładnie wyszorowaną). Nalewka ma wtedy swój wspaniały, ciemny kolor, ale jest smaczniejsza, smak nabiera głębi i wielu różnych nut, dlatego jest taki wyjątkowy.
Przyprawy i dodatki mogą zostać w słoiku w czasie uzyskiwania syropu z cukrem. Subtelniejszy smak otrzymasz, jeśli dodasz dwie szklanki cukru. Możesz wymienić go także na cukier brzozowy. Taka drobna zmiana jeszcze bardziej doda charakteru całości. Tak przygotowana nalewka powinna leżakować przynajmniej 3-4 miesiące przed spożyciem. Wtedy będzie jeszcze smaczniejsza i bardziej wyrazista.
Deserowa wersja nalewki ma zapach przypraw korzennych. Prawie znika w niej smak orzechów włoskich. Jest smaczna i nadaje się do ciasta, jest świetnym towarzyszem popołudniowej kawy. Jej właściwości lecznicze są jednak bardzo niewielkie. Dlatego jeśli masz sporo orzechów, warto zrobić obie nalewki – jedną na deser, drugą na wszelki wypadek. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na nalewkę ze śliwek węgierek.