Nalewka z orzechów - sprawdzone przepisy na różnego rodzaju nalewki na spirytusie

Nalewka z aronii czy nalewka z pigwy jest robiona ze względu na ich smak i traktowane są jako dodatek do deserów. Nalewka z orzechów natomiast ma właściwości lecznicze. Od dawna używa się jej jako lekarstwa na żołądek. Dowiedz się, jak działa ten trunek i jak go przyrządzić. Poznaj najlepsze przepisy na nalewki z orzechów włoskich zielonych.

Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o nalewkach.

Nalewka z orzechów - sprawdzone przepisy na różnego rodzaju nalewki na spirytusie

Nalewka z orzechów włoskich

Orzechy włoskie są zaskakująco bogatym źródłem bardzo wielu leczniczych i potrzebnych składników. Także te zielone, jeszcze niedojrzałe zawierają ich bardzo wiele. Nie mają za to tyle tłuszczu co dojrzałe, dlatego lepiej sprawdzają się w roli surowca na nalewki, a jednocześnie zawierają garbniki i substancje bakteriobójcze.

Orzechówka z zielonych orzechów ma wyjątkowy smak, który nie wszystkim odpowiada. Lekarstwo z orzechów włoskich jest nieco gorzkie i cierpkie, ale zbyt duża ilość cukru może zniszczyć jego działanie i sprawić, że mdłości czy ból brzucha się pogłębia. Nalewka z orzechów może także być zrobiona w trochę bardziej deserowej wersji, na przykład z pomarańczą i większą ilością cukru. Wtedy jednak nie będzie to typowa, lecznicza orzechówka.

Właściwości lecznicze nalewki z orzechów włoskich

Właściwości lecznicze orzechówki trudno przecenić. Orzech na spirytusie wspaniale działa na cały układ pokarmowy, o wiele lepiej niż zwykły syrop z orzechów włoskich dostępny w wielu sklepach. Bóle brzucha, biegunki, nudności, niestrawność – świetnie sobie z nimi radzi. Wszystko dlatego, że zielone orzechy zawierają substancje bakteriobójcze, a także przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe. Wystarczy kieliszek nalewki z orzecha, żeby pozbyć się bezpośredniej przyczyny problemów z układem trawiennym. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na nalewkę z jabłek?

Nalewka z orzechów działa także odtruwająco. Jest delikatna, więc można ją stosować nawet w czasie leczenia problemów z błoną śluzową żołądka, na przykład przy owrzodzeniach. Ma pomagać także w leczeniu cukrzycy. Uważa się także, że zapobiega wchłanianiu toksyn dostających się do naszego organizmu razem z pożywieniem. Istnieje także prawdopodobieństwo, że orzechówka wpływa na działanie tarczycy, głównie poprzez dostarczanie jej dużych ilości jodu. Ze względu na niezwykłe działanie, butelka orzechówki powinna znaleźć się w każdej apteczce.

Przepisy na nalewki z orzechów włoskich zielonych - przygotowanie orzechów

Orzechy włoskie na nalewkę powinny zostać zebrane na początku lipca. To moment, kiedy są już dość duże, a jeszcze pod zieloną skorupką nie zaczęła się pojawiać twarda łupina. Orzechy należy zbierać w rękawiczkach – puszczają brunatny sok, który na długo pozostaje na dłoniach i który bardzo ciężko zmyć, nawet za pomocą kwasku cytrynowego.

Nalewka z orzechów włoskich musi zostać przygotowana z pokrojonych owoców. Należy je wcześniej dokładnie umyć i rozkroić na połówki lub ćwiartki. Owoce należy ciąć bardzo ostrym nożem, ponieważ mogą być lekko twarde i trudne do rozdzielenia. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na nalewkę z miodu.

Nalewka z orzechów - sprawdzone przepisy na różnego rodzaju nalewki na spirytusie

Lecznicza orzechówka

Orzech na spirytusie ma najwięcej właściwości – w końcu mocny alkohol także działa antybakteryjnie i antywirusowo. Możesz jednak przygotować nalewkę na wódce, wtedy będzie o wiele delikatniejsza. Lecznicza orzechówka jest prosta do przygotowania, jednak trzeba uzbroić się w cierpliwość, bowiem cały proces może trochę potrwać.

  • 20 orzechów włoskich pokrojonych w ćwiartki,
  • 1 l alkoholu w dowolnej proporcji wódki i spirytusu,
  • 0,5 szklanki wody,
  • 1 szklanka cukru.

Akcesoria niezbędne do przyrządzenia nalewek w super cenach!

Nalewka powinna stać początkowo w ciepłym i jasnym miejscu. Powinno się ją przygotować w szklanym słoju lub specjalnym gąsiorze, który warto wcześniej wyparzyć, zwłaszcza gdy był używany do innego rodzaju nalewek.

  1. Wsypujemy orzechy do gąsiora.
  2. Zalewamy orzechy alkoholem, tak by były zakryte płynem.
  3. Odstawiamy nalewkę w jasne miejsce na około 4 tygodnie. W tym czasie orzechy puszczą sok i płyn nabierze brązowego koloru.
  4. Zlewamy alkohol do butelki, a do owoców dodajemy cukier i wodę.
  5. Odstawiamy orzechy z cukrem w zacienione miejsce na 2-3 tygodnie.
  6. Przez kilka pierwszych dni regularnie potrząsamy naczyniem.
  7. Zlewamy syrop z orzechów włoskich i łączymy z orzechowym alkoholem.

Nalewka nadaje się do picia, ale po około sześciu miesiącach nabiera największych możliwości leczniczych. W razie problemów z żołądkiem pije się od kilku kropli do kieliszka nalewki – powinna pomóc od razu. Można rozprowadzić ją w niewielkiej ilości wody. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na nalewkę z mandarynek?

Nalewka z orzechów włoskich – wersja deserowa

Nalewka orzechowa to nie tylko gorzkawe lekarstwo z orzechów włoskich. Możesz także pokusić się o stworzenie słodszej i delikatniejszej wersji na wódce, która będzie znacznie delikatniejsza i bardziej deserowa. Nie ma może takich właściwości leczniczych, ale dobrze smakuje z lodami i nadaje się do kawy. Przepis jest bardzo podobny, ale należy dodać więcej cukru i uzupełnić go o przyprawy: laskę wanilii, korę cynamonu, gałkę muszkatołową czy goździki.

Sposób przygotowania jest identyczny, tylko już na etapie zalewania orzechów alkoholem, należy dodać do nich przyprawy. W tym czasie smak nalewki można uzupełnić także pomarańczą, dodając do nastawu jej cząstki wraz ze skórą (sparzoną i dokładnie wyszorowaną). Nalewka ma wtedy swój wspaniały, ciemny kolor, ale jest smaczniejsza, smak nabiera głębi i wielu różnych nut, dlatego jest taki wyjątkowy.

Przyprawy i dodatki mogą zostać w słoiku w czasie uzyskiwania syropu z cukrem. Subtelniejszy smak otrzymasz, jeśli dodasz dwie szklanki cukru. Możesz wymienić go także na cukier brzozowy. Taka drobna zmiana jeszcze bardziej doda charakteru całości. Tak przygotowana nalewka powinna leżakować przynajmniej 3-4 miesiące przed spożyciem. Wtedy będzie jeszcze smaczniejsza i bardziej wyrazista.

Deserowa wersja nalewki ma zapach przypraw korzennych. Prawie znika w niej smak orzechów włoskich. Jest smaczna i nadaje się do ciasta, jest świetnym towarzyszem popołudniowej kawy. Jej właściwości lecznicze są jednak bardzo niewielkie. Dlatego jeśli masz sporo orzechów, warto zrobić obie nalewki – jedną na deser, drugą na wszelki wypadek. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na nalewkę ze śliwek węgierek.

Ocena: 4,7/5 (głosów 13)
, aktualizacja 23 kwietnia 2019
Zobacz więcej artykułów na temat:
nalewki przepisy
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:
captcha

Wyszukaj na stronie:


Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij