Nalewka z pigwowca na spirytusie - przepis krok po kroku

Nalewki zawierają cenne dla naszego zdrowia składniki. Od wieków stanowiły podstawowe wyposażenie domowych apteczek, bowiem uważano, że są prawdziwym panaceum na różne dolegliwości. Do najpopularniejszych należą nalewki owocowe. W artykule zaprezentujemy przepisy na pigwówkę, czyli nalewkę na spirytusie oraz na wino z pigwy, sporządzane z owoców pigwowca japońskiego i z pigwy pospolitej.

A może zainteresuje cię także nalewka z pigwy i przepis na nią w tym artykule?

Nalewka z pigwowca w butelce

Zanim wprowadzisz w życie przepis na nalewkę

Do produkcji nalewki z owoców pigwowca lub z pigwy potrzebny będzie odpowiedni sprzęt:

  • gąsior z szeroką szyjką,
  • ostry nóż do rozdrabniania owoców,
  • lejki i bibułki filtracyjne,
  • ciemne butelki, w których nalewka będzie dojrzewać.

Najważniejszym składnikiem nalewki są, oczywiście, owoce.

  • W polskich ogrodach często gości pigwa pospolita, Cydonia oblonga, charakteryzująca się jabłkowatymi dużymi owocami o żółtym zabarwieniu. Surowe pigwy mają cierpki smak, ale doskonale sprawdzają się jako surowiec domowych wyrobów.
  • Do sporządzenia pigwówki nadają się owoce Chaenomeles japonica - pigwowca japońskiego, wytwarzającego duże owoce, przypominające jabłka. Owoce, mylone z pigwami, wydają przyjemny zapach. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o nalewkach.

Istotną sprawą jest wybór owoców. Powinny być w pełni dojrzałe, bez jakichkolwiek śladów zepsucia. Świeże owoce będziemy zalewać spirytusem o mocy 70%. Gotowa nalewka na spirytusie, oprócz walorów smakowych, posiada właściwości lecznicze. Codzienne popijanie ½ kieliszka dobrze wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego, obniża ciśnienie krwi, wzmacnia serce i zwiększa odporność na infekcję oraz pozwala skutecznie walczyć z wolnymi rodnikami.

Przepis na nalewkę – krok po kroku

Krok 1. – nalewka z pigwowca - przygotowanie składników:

Do sporządzenia nalewki z owoców pigwy lub pigwowca japońskiego potrzebne będą następujące składniki:

  • 2 kg dojrzałych owoców,
  • 1 pomarańcza,
  • 35 dag cukru,
  • 1 litr wody dobrej jakości, np. niegazowanej wody źródlanej lub stołowej. Woda powinna zostać przegotowana i odstawiona, by wytrącił się osad. Najlepiej przefiltrować ją przez bibułę. Woda z kranu może niekorzystnie wpłynąć na smak nalewki,
  • 10 ml ciemnego rumu,
  • 1litr spirytusu o mocy 70%.

Nalewka z pigwowca na spirytusie - przepis krok po kroku 2

Krok 2. – sposób przygotowania

Owoce umyć, obrać i pokroić, usuwając pestki. Przekładamy je do naczynia, zalewamy wodą i gotujemy około 45 minut pod przykryciem. Z wystudzonych owoców wyciskamy w sokowirówce sok. A może zainteresuje cię także artykuł z przepisami na nalewkę z żurawiny?

Dodajemy cukier i podgrzewamy sok, żeby uległ rozpuszczeniu. Wlewamy rum i spirytus. Całość przelewamy do gąsiora i odstawiamy w chłodne miejsce na około 3 tygodnie. Co pewien czas potrząsamy naczyniem.

Krok 3. – dojrzewanie nalewki

Do gąsiora dorzucamy skórkę z pomarańczy i wlewamy wyciśnięty z pomarańczy sok. Nalewkę pigwową odstawiamy ponownie w chłodne miejsce, by przez miesiąc dojrzewała. Po upływie miesiąca, filtrujemy gotowy trunek i przelewamy go do ciemnych butelek. Nalewka z pigwowca lub z owoców pigwy gotowa jest do spożycia, jednak warto sięgnąć po nią po kilku miesiącach leżakowania, gdy nabędzie najlepszego smaku.

Akcesoria niezbędne do przyrządzenia nalewek w super cenach!

Gotowa nalewka z pigwowca i z pigwy ma złocisty kolor, bardzo przyjemny aromat i łagodny smak. Najlepiej smakuje po schłodzeniu do temperatury około 12 stopni Celsjusza. Sprawdź także ten artykuł z przepisem na nalewkę z imbiru.

Wino z pigwy – domowe przepisy

Z owoców pigwy pospolitej lub pigwowca japońskiego możemy otrzymać wspaniałe aromatyczne wino, o jasnym kolorze i przyjemnym subtelnym smaku, o mocy około 13%. Do otrzymania 5. litrów wina będą potrzebne następujące składniki:

  • 3 kg dojrzałych owoców,
  • 2 kg cukru,
  • drożdże winiarskie i 2 g pożywki dla drożdży winiarskich.

Owoce pigwowca przebieramy, odrzucając uszkodzone. Kroimy na cząstki, usuwając pestki. Przekładamy owoce do naczynia, zalewamy wrzącą wodą i chwilę gotujemy. Kiedy puszczą sok, po ostudzeniu, przelewamy otrzymany moszcz do butli, a wytłoczyny jeszcze raz zalewamy wrzątkiem. Odcedzony sok po wystudzeniu dolewamy do butli z moszczem, dosypujemy połowę cukru i dolewamy letniej wody, jeśli otrzymaliśmy mniej, niż 5 litrów zawartości. Dodajemy drożdże i pożywkę. Wszystko mieszamy, po czym odstawiamy w ciepłe miejsce, do fermentacji. Po 10. dniach dosypujemy resztę cukru i dolewamy wody. Proces będzie zachodził od 1 – 3 tygodni, w zależności od temperatury otoczenia i rodzaju użytych drożdży. Co pewien czas należy wstrząsnąć otwartą butlą. Bulgotanie i piana na powierzchni to znaki prawidłowo przebiegającego procesu. Przed dostaniem się do wnętrza zanieczyszczeń, zabezpieczamy butlę gazą i zabezpieczamy gumką lub sznurkiem. A może zainteresuje cię także ten artykuł o nalewce z gruszek?

Następnym etapem fermentacji jest cicha fermentacja, w wyniku której, po ok. miesiącu przestają wydzielać się gazy, zniknie piana, a owoce opadną na dno butli. Nie wstrząsamy butlą, by osad pozostał na jej dnie. Czyste klarowne wino ściągamy znad osadu za pomocą gumowej rurki, zakończonej szklaną rurką – do gąsiora, ustawionego niżej. Wino nie powinno mieć styczności z powietrzem. Gąsior zatykamy korkiem i zostawiamy w chłodnym, ciemnym pomieszczeniu. Po trzech miesiącach możemy zlać wino po raz drugi. Całość przelewamy do wyparzonych butelek, które zabezpieczamy korkami. Po roku leżakowania wino z pigwy będzie wybornie smakowało, wydzielając przyjemny aromat.

Ocena: 4,7/5 (głosów 23)
, aktualizacja 10 czerwca 2019
Zobacz więcej artykułów na temat:
nalewki przepisy przetwory pigwowiec
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:
captcha
Powiązane Artykuły
Pigwa a pigwowiec - podobieństwa i różnice
Pigwa a pigwowiec - podobieństwa i różnice
Nalewka bursztynowa - sprawdzone przepisy na nalewkę z bursztynu na spirytusie
Nalewka bursztynowa - sprawdzone przepisy na nalewkę z bursztynu na spirytusie
Pigwowiec pośredni - odmiany, wymagania, sadzenie, uprawa, pielęgnacja
Pigwowiec pośredni - odmiany, wymagania, sadzenie, uprawa, pielęgnacja
Orzechówka na spirytusie - sprawdzone przepisy na nalewki z orzechów
Orzechówka na spirytusie - sprawdzone przepisy na nalewki z orzechów
Nalewka z truskawek - sprawdzone przepisy na spirytusie i wódce
Nalewka z truskawek - sprawdzone przepisy na spirytusie i wódce
Nalewka z kukułek - sprawdzone przepisy na przygotowanie nalewki krok po kroku
Nalewka z kukułek - sprawdzone przepisy na przygotowanie nalewki krok po kroku
Nalewka z rabarbaru - sprawdzone przepisy na nalewki rabarbarowe
Nalewka z rabarbaru - sprawdzone przepisy na nalewki rabarbarowe
Wino z pigwy - sprawdzone przepisy na wino z owoców pigwowca
Wino z pigwy - sprawdzone przepisy na wino z owoców pigwowca
Pigwowiec okazały (Chaenomeles speciosa) - wymagania, sadzenie, uprawa, pielęgnacja
Pigwowiec chiński (Pseudocydonia sinensis) - wymagania, uprawa, pielęgnacja, porady
Pigwowiec chiński (Pseudocydonia sinensis) - wymagania, uprawa, pielęgnacja, porady
Nalewka z mirabelek - przepis krok po kroku na nalewkę z żółtych śliwek
Nalewka z mirabelek - przepis krok po kroku na nalewkę z żółtych śliwek
Nalewka z propolisu krok po kroku - zobacz, jak zrobić nalewkę z kitu pszczelego
Nalewka z propolisu krok po kroku - zobacz, jak zrobić nalewkę z kitu pszczelego
Nalewka z pokrzywy - sprawdzone przepisy, przygotowanie krok po kroku, zastosowanie, właściwości
Nalewka z pokrzywy - sprawdzone przepisy, przygotowanie krok po kroku, zastosowanie, właściwości
Nalewka z orzecha włoskiego - sprawdzone przepisy na spirytusie, właściwości, porady
Nalewka z orzecha włoskiego - sprawdzone przepisy na spirytusie, właściwości, porady
Nalewka z aloesu - najlepsze przepisy, właściwości, zastosowanie, porady
Nalewka z aloesu - najlepsze przepisy, właściwości, zastosowanie, porady
Nalewka z kwiatu czarnego bzu - sprawdzone przepisy, działanie, właściwości, porady
Nalewka z kwiatu czarnego bzu - sprawdzone przepisy, działanie, właściwości, porady
Nalewka czosnkowa krok po kroku - sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie
Nalewka czosnkowa krok po kroku - sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie
Nalewka z mięty - sprawdzone przepisy na miętówkę na spirytusie i wódce
Nalewka z mięty - sprawdzone przepisy na miętówkę na spirytusie i wódce
Nalewka na piołunie – przepis na nalewkę z ziela piołunu – działanie, właściwości, porady
Nalewka na piołunie – przepis na nalewkę z ziela piołunu – działanie, właściwości, porady
Nalewka z borówki amerykańskiej – sprawdzone przepisy krok po kroku
Nalewka z borówki amerykańskiej – sprawdzone przepisy krok po kroku
Nalewka kokosowa – sprawdzone przepisy na nalewkę na wódce i spirytusie
Nalewka kokosowa – sprawdzone przepisy na nalewkę na wódce i spirytusie
Nalewka z czosnku niedźwiedziego – sprawdzone przepisy, właściwości, porady
Nalewka z czosnku niedźwiedziego – sprawdzone przepisy, właściwości, porady
Nalewka z żywokostu – przepis i właściwości korzenia żywokostu
Nalewka z żywokostu – przepis i właściwości korzenia żywokostu
Nalewka tybetańska krok po kroku – przepis, działanie, właściwości, porady
Nalewka tybetańska krok po kroku – przepis, działanie, właściwości, porady
Nalewka z jagód – najlepsze przepisy na nalewkę jagodową ze spirytusem
Nalewka z jagód – najlepsze przepisy na nalewkę jagodową ze spirytusem
Nalewka z miodu – sprawdzone przepisy na nalewkę miodową na spirytusie
Nalewka z miodu – sprawdzone przepisy na nalewkę miodową na spirytusie
Nalewka z mniszka lekarskiego – sprawdzone przepisy krok po kroku na nalewkę z mleczu
Nalewka z mniszka lekarskiego – sprawdzone przepisy krok po kroku na nalewkę z mleczu
Nalewka z jeżyn – przepis i przygotowanie nalewki z ostrężyn
Nalewka z jeżyn – przepis i przygotowanie nalewki z ostrężyn
Najlepsze przetwory z pigwy - wybrane przepisy dla każdego
Najlepsze przetwory z pigwy - wybrane przepisy dla każdego
Dżem z pigwy - przepis krok po kroku na pyszne przetwory
Dżem z pigwy - przepis krok po kroku na pyszne przetwory
Konfitura z pigwy - zrób to sam krok po kroku
Konfitura z pigwy - zrób to sam krok po kroku
Syrop z pigwy - zrób to sam krok po kroku
Syrop z pigwy - zrób to sam krok po kroku
Nalewka z czeremchy krok po kroku – sprawdzone przepisy, działanie, właściwości
Nalewka z czeremchy krok po kroku – sprawdzone przepisy, działanie, właściwości
Nalewka ze śliwek węgierek – sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie i wódce
Nalewka ze śliwek węgierek – sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie i wódce
Nalewka z tarniny – przepis krok po kroku na tarninówkę domowej roboty
Nalewka z tarniny – przepis krok po kroku na tarninówkę domowej roboty
Nalewka z pomarańczy na wódce i spirytusie – najlepsze przepisy krok po kroku
Nalewka z pomarańczy na wódce i spirytusie – najlepsze przepisy krok po kroku
Nalewka śliwkowa – sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie domowej roboty
Nalewka śliwkowa – sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie domowej roboty
Pigwowiec japoński - odmiany, sadzenie, uprawa, pielęgnacja, wymagania glebowe
Pigwowiec japoński - odmiany, sadzenie, uprawa, pielęgnacja, wymagania glebowe
Sok i syrop z pigwowca japońskiego - przepis krok po kroku
Sok i syrop z pigwowca japońskiego - przepis krok po kroku
Przetwory z pigwowca - najlepsze przepisy na dżem, konfiturę i inne przetwory z owoców pigwowca
Przetwory z pigwowca - najlepsze przepisy na dżem, konfiturę i inne przetwory z owoców pigwowca
Nalewka z pigwy na spirytusie lub z miodem - przepis, właściwości
Nalewka z pigwy na spirytusie lub z miodem - przepis, właściwości
Pigwa pospolita – odmiany, sadzonki, pielęgnacja, uprawa, porady
Pigwa pospolita – odmiany, sadzonki, pielęgnacja, uprawa, porady
Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij