Nalewka z pigwy – najprostszy przepis

Nalewka z pigwy czy pigwowca?

Pod nazwą nalewka z pigwy mogą kryć się trunki przygotowane z różnych owoców. Istnieją bowiem dwa różne owoce, które nazywa się właśnie „pigwą”, ale nie mają ze sobą biologicznie nic wspólnego. Właściwe owoce mają kształt niewielkich gruszek lub jabłek, żółtą skórkę i są dość duże. Mogą mieć kilkaset gramów, a rekordziści aż około 1 kg! Owoce mają charakterystyczny aromat i cytrynowo-gruszkowy smak. Są niezwykle smaczne, mają także wyjątkowe właściwości.

Drugie, owalne lub kuliste żółte pestkowce to owoce pigwowca. Są one niewielkie, mają cienką skórkę. Są bardzo kwaśne i twarde, mają wyraźny zapach i są bardzo aromatyczne. Rozpoznanie owoców nie powinno sprawić żadnego problemu, ponieważ naprawdę się od siebie różnią. Różne są także rośliny – pigwa to ładne, smukłe drzewko o jasnych kwiatach, pigwowiec to gęsty, splątany krzew, który wiosną przepięknie kwitnie – ma czerwone lub różowe kwiaty.

Oba owoce świetnie nadają się do przetworzenia. Pigwa na zimę utrwalana w syropie to naprawdę świetny przysmak. Na dodatek oba gatunki mają zbliżone właściwości – zawierają mnóstwo witaminy C i działają antyprzeziębieniowo. Zarówno jeden, jak i drugi gatunek nadaje się do przygotowania nalewki. Przedstawiane przepisy raczej przewidują zastosowanie pigwy właściwej. To roślina typowa dla naszego klimatu, a niektóre receptury sięgają kilkaset lat wstecz. Jednakże wszystkie proporcje można zastosować także do nalewek z owoców pigwowca.

Nalewka z pigwy na bimbrze bez dodatków

Podstawowy, sprawdzony przepis przez całe pokolenia jest bardzo prosty. W zasadzie jest to pigwa na zimę w syropie z dodatkiem alkoholu. Takie połączenie jest bardzo smaczne i świetnie się sprawdza zarówno jako antygrypowa ambrozja, jak i jako pyszny trunek deserowy. Ma lekko kwaskowaty smak, który sprawia, że pigwówka na bimbrze jest lekka i przyjemna.

  • 1,5 kg pigwy,
  • 3 szklanki cukru,
  • 1 szklanka wody,
  • 2 l bimbru lub spirytusu

To naprawdę szybka nalewka z pigwy, którą można błyskawicznie przygotować. Ma właściwości podobne do soku z owoców, działa także rozgrzewająco.

  1. Umyj pigwę, pokrój ją na kawałki, oczyść z gniazda nasiennego.
  2. Przełóż owoce do dużego słoika, zasypując cukrem warstwowo.
  3. Odstaw słoik w słoneczne miejsce na 4 dni. Od czasu do czasu potrząsaj słoikiem, żeby cukier się rozpuścił.
  4. Dolej do słoika wodę z bimbrem i dokładnie wymieszaj.
  5. Odstaw nalewkę na 3 tygodnie do leżakowania.
  6. Przefiltruj i przelej do butelek.

Nalewka jest gotowa w zasadzie po 3 tygodniach, jednak pełni smaku nabiera dopiero po upływie dwóch miesięcy. W okresie przeziębień i grypy możesz pić profilaktycznie małą łyżeczkę do herbaty, na przykład z dodatkiem miodu. Jeśli masz dużo owoców, sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z pigwy.

Nalewka z pigwy na bimbrze z sokiem z pomarańczy

To świetny, sprawdzony przepis na nalewkę z dodatkiem soku z pomarańczy. Dzięki niemu jest bardziej delikatna i słodsza. Nie bez znaczenia oczywiście pozostaje fakt, że dodaje się do niej nieco miodu. Nalewkę można przygotować na bimbrze albo z dodatkiem innego alkoholu.

  • 1 kg owoców pigwy,
  • 1 szklanka cukru,
  • ½ szklanki bimbru lub wódki,
  • ½ szklanki rumu,
  • 4 łyżki miodu,
  • 1 pomarańcza – skórka oraz sok

Jeśli zdecydujesz się na pominięcie bimbru, nalewka będzie o wiele delikatniejsza w smaku i mniej mocna. Nalewka z pigwy na wódce jest bardziej deserowa, dobrze pasuje jako dodatek do ciasta czy innego deseru, na przykład lodów. Będzie jednak miała na tyle dużo procentów, by nie popsuła się – spokojnie możesz przechowywać ją dwa lata, a nawet po tym czasie nie powinna sfermentować.

  1. Umyj owoce, przekrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i w razie potrzeb podziel na mniejsze kawałki.
  2. Włóż owoce do słoika i zalej bimbrem lub wódką.
  3. Po 3 tygodniach zlej ekstrakt alkoholowy do słoika. Pozostałe owoce zasyp cukrem i odstaw w ciepłe miejsce na tydzień. Codziennie potrząsaj słojem, by cukier się rozpuścił.
  4. Zlej syrop cukrowy z owoców. Dodaj zlany wcześniej alkohol, miód, sok z pomarańczy i skórkę. Następnie dodaj rum.
  5. Wymieszaj i odstaw na 2-3 tygodnie do wymieszania smaków.

Nalewka z pigwy na spirytusie – najlepsze przepisy

Nalewka z pigwy na spirytusie z miodem

Pigwówka na bimbrze to dobry pomysł, ale do przygotowania trunku możesz użyć także spirytus. Będzie on oczywiście o wiele intensywniejszy i mocniejszy niż nalewka z pigwy na wódce, ale jeśli dodasz więcej wody i dodatków, nalewka dalej będzie delikatna w smaku i będzie nadawała się do deserów lub popołudniowego kosztowania. A jeśli przygotujesz ją z miodem, będzie po prostu idealna.

  • 1 kg pigwy,
  • 1 l spirytusu,
  • 0,5 l wody,
  • 250 g cukru, 
  • 4 łyżki miodu,
  • sok z 1/2 pomarańczy
Najlepsza nalewka z pigwy na wódce w karafce, a także przepisy na nalewki z pigwy

Przygotowanie nalewki także nie jest szczególnie dużym problemem. Dzięki dodatkowi miodu trunek będzie miał jeszcze silniejsze właściwości antyprzeziębieniowe – w końcu na katar i kaszel nie ma nic lepszego niż połączenie miodu i witaminy C. A w tym wypadku nalewka działa jeszcze cudownie rozgrzewająco. Jak ją zrobić?

  1. Przygotuj owoce pigwy. Pokrój je na cząstki i przełóż do słoja o objętości około 3 l.
  2. Zasyp owoce cukrem i odstaw na 7 dni w jasne miejsce. Od czasu do czasu potrząsaj, by cukier się rozpuścił.
  3. Dodaj alkohol, wodę, sok z pomarańczy i miód.
  4. Ostaw na 6-7 tygodni, by wszystko się przegryzło.
  5. Przefiltruj i przelej do butelek.

Nalewka z pigwy z imbirem – sprawdzony przepis

Szybka nalewka z pigwy o niezwykłym smaku? To oczywiście ta z niewielkim dodatku imbiru! Przyprawa będzie świetnie wyczuwalna, ale nie zmienia to faktu, że nalewkę polubią nawet osoby, które nieszczególnie zachwycają się azjatyckimi smakami.

  • 1 kg owoców pigwy,
  • 1 l spirytusu,
  • 1/2 kg cukru,
  • 5-6 cm korzenia imbiru

Imbir ma właściwości rozgrzewające, dlatego nalewka jest najlepszym remedium na wszelkie przeziębienia. W tym przepisie wspaniale sprawdzają się zarówno owoce pigwy właściwej, jak i pigwowca. Przy tym drugim jednak warto dodać trochę więcej cukru, ponieważ jest dość kwaśny.

  1. Przygotuj owoce pigwy do przetworzenia. Przełóż do dużego słoja.
  2. Zasyp kawałki owoców cukrem i odstaw do puszczenia soku, mniej więcej na 7 dni.
  3. Potrząsaj słoikiem, by cukier się rozpuścił.
  4. Dodaj alkohol i kawałki imbiru pokrojone w cienkie plasterki.
  5. Odstaw do połączenia się smaków na 6-7 tygodni.
  6. Przefiltruj i przelej do butelek.
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 0,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny