Nalewka z pigwy na spirytusie lub z miodem - przepis, właściwości

Słodko-kwaśna, lekko gruszkowa, bardzo miodowa i aromatyczna. A przede wszystkim bardzo wartościowa. Nalewka z pigwy to jeden z tych specyfików, których nie może zabraknąć zimą w naszych domach. W końcu to najlepszy sposób na rozgrzanie się w chłodne wieczory. Przegania przeziębienia i obłędnie smakuje. Dowiedz się, jak zrobić nalewką z pigwy.

Jeśli interesuje cię także uprawa i pielęgnacja pigwy, porady znajdziesz w tym artykule.

Nalewka i owoce pigwy

Owoce pigwy – zbiór i właściwości

Pigwa czy pigwowiec?

Mają podobne nazwy i bardzo często po prostu się mylą. Zwyczajowo owoce zarówno jednego, jak i drugiego nazywane są „pigwą”, jednak to dwie zupełnie różne rośliny. Pigwa pospolita to drzewko o wielkości około 8 metrów, które w okresie kwitnienia całe pokrywa się pięknymi, białymi kwiatkami. Owoce dojrzewają w październiku i są dość znacznych rozmiarów – rekordziści mogą mieć około 1kg, jednak w Polsce raczej się to nie zdarza. Owoce pigwy wyglądają jak niewielkie jabłka lub gruszki, mają jasnożółtą, skórkę i wyraźny, charakterystyczny i bardzo przyjemny aromat. Ich smak także delikatnie może przypominać gruszki.

Pigwowiec natomiast to niski krzew, który botanicznie nie ma z pigwą nic wspólnego. Jego wysokość sięga około 1-2 metrów wysokości. W okresie kwitnienia jest bardzo atrakcyjny – obsypuje się czerwonawym lub różowym kwieciem. Także późno dojrzewa, jednak jego owoce wyglądają zupełnie inaczej. Są żółte, nierównomiernie wybarwione, bardzo drobne i niezwykle aromatyczne. Mają bardzo kwaśny smak i nie nadają się do spożycia na surowo. Je także nazywa się „pigwą”.

Na pigwówkę można przeznaczyć zarówno jedne, jak i drugie owoce. Nie nadają się do spożycia bezpośredniego, jednak świetnie sprawdzają się jako surowiec na przetwory. To także najlepszy materiał na nalewki, które w Polsce mają bardzo długą tradycję. Przez naszych protoplastów były doceniane przede wszystkim za smak. Wszelkie informacje i porady na temat pigwy zebraliśmy dla ciebie w tym miejscu.

Owoce pigwy na nalewkę

Owoce pigwy i owoce pigwowca dojrzewają bardzo późno – najczęściej w październiku. Można jednak nieco dłużej zostawić je na krzewie i nie zbierać ich od razu, o ile oczywiście nie opadają. Zbiór owoców najlepiej zaplanować dopiero po przeminięciu pierwszych przymrozków. Dopiero wtedy owoce stracą swój gorzkawy posmak i będą idealnie nadawać się do spożycia.

Jeśli owoce pigwy zaczną opadać, zanim pojawią się przymrozki, można je zebrać i przemrozić przed wykorzystaniem. Wystarczy włożyć je do zamrażalnika na około 24 godziny. Owoce świetnie się przechowują, więc po zerwaniu nie musisz od razu ich przetwarzać. Warto także zwrócić uwagę na to, że i jedne, i drugie zawierają sporo pektyn. Dlatego mogą nieco „żelować” nalewkę i sprawiać, że potrawy robią się trochę bardziej gęste i galaretowate.

Gdzie zdobyć etykiety na butelki?

Przyklejenie etykiety na butelkę jest ostatnim etapem przygotowania trunku, ale pierwszym, na który zwracamy uwagę biorąc do ręki butelkę.

Oryginalne, ciekawe etykiety kosztują mniej niż 1 zł. Znajdziesz je na przykład tu.

Nalewka z pigwy – właściwości lecznicze

Nalewka z pigwy cieszy się dużą popularnością przede wszystkim ze względu na smak. Jest słodka, bardzo aromatyczna, niektórzy uważają, że smakuje trochę gruszkowo. Jej największą zaletą jednak są właściwości lecznicze, które nalewka z pigwy zawdzięcza przede wszystkim dużej zawartości witaminy C i pektyn.

To obowiązkowy składnik menu osób, które mają niską odporność i łapią każde przeziębienie. Nalewka z pigwy z miodem błyskawicznie przegoni każdą grypę i sprawi, że jesienne czy wiosenne przesilenie minie bez echa. Zawarte w niej składniki odżywcze i mineralne wspierają ogólną kondycję organizmu i zwiększają odporność. Ma także działanie bakteriobójcze i wirusobójcze, więc to najlepszy sposób na „zakatarzonych”. W tych niewielkich owocach naprawdę drzemie ogromna siła, warto więc ją wykorzystać i wspomagać leczenie naturalnymi sposobami.

Jednak to nie wszystko. Pigwa okazuje się idealnym środkiem leczenia problemów z żołądkiem. Nalewka z pigwy na spirytusie może być używana zamiennie z orzechówką. Pobudza trawienie, niweluje uczucie zgagi, wzmacnia wątrobę i łagodzi stany zapalne przewodu pokarmowego. A może interesuje cię także nalewka z czarnego bzu?

Nalewka z pigwy gruszkowej

Nalewka z pigwy na spirytusie

Nalewka z pigwy na spirytusie jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie wymaga zbyt wielu składników. Wystarczy około 1 kg owoców pigwy, dokładnie umytych, osuszonych i pokrojonych w ósemki, mniej więcej kilogram cukru i 1 litr spirytusu. Jeśli chcesz zrobić łagodniejszy smakołyk, daj pół litra spirytusu i pół litra wódki.

Jak zrobić nalewkę? Z owoców należy wykroić gniazda nasienne, a następnie wrzucić je do dużego słoika i zasypać cukrem. Pojemnika nie należy zakręcać, wystarczy przykryć go ściereczką. Zasypane owoce powinny stać w ciemnym miejscu mniej więcej przez dwa tygodnie, by puściły sok. Syrop zlewa się i uzupełnia się go alkoholem. Taka nalewka z pigwy powinna być przefiltrowana po upływie mniej więcej 3 tygodni. I już nadaje się do spożycia.

Prosta nalewka z pigwy na wódce

Równie proste przepisy na nalewki to te, które robi się na wódce bez dodatku spirytusu. Jak zrobić nalewkę o najprostszym składzie? Potrzebujesz wyłącznie cukru, owoców i wódki. Do dużego słoika lub gąsiorka wrzuca się umyte, pokrojone na kawałki i pozbawione nasion owoce, które zasypuje się cukrem w proporcji 2:1 (1 kg owoców do pół kilograma cukru). Słoik odstawia się jedynie na 2-3 dni, by owoce lekko puściły sok.

Tak przygotowany nastaw uzupełnia się wódką. Słoik należy szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na 3-4 tygodnie, co kilka dni warto jednak nim wstrząsnąć, by cukier dobrze się rozpuścił. Po tym czasie nalewka z pigwy powinna być przefiltrowana i rozlana do butelek. Niestety, do spożycia nadaje się dopiero po upływie 4 miesięcy, czyli w sam raz na zimowe chłody. Nalewka z pigwy na wódce jest nieco łagodniejsza w smaku, dzięki czemu lepiej sprawdza się w przypadku problemów żołądkowych. Dobre właściwości prozdrowotne ma także nalewka z aronii, na którą przepisy znajdziesz w tym artykule.

Jak przechowywać i podawać nalewki?

Dobra nalewka musi być odpowiednio zaserwowana, dlatego warto zaopatrzyć się w specjalne butelki. Zrobisz wrażenie nie tylko smakiem, ale też sposobem podania!

Szeroki wybór atrakcyjnych butelek za zaledwie 10-20 zł znajdziesz tu.

Nalewka z pigwy z miodem

Przepisy na nalewki z rumem

Nalewka z pigwy z miodem to prawdziwy słodko-kwaśny rarytas. W wersji z rumem i pomarańczą, za to bez cukru, będzie najwspanialszą osłodą zimowych dni. Jak zrobić nalewkę z rumem? Potrzeba mniej więcej 1 kg bardzo dojrzałych owoców, 3 łyżki miodu (najlepiej lipowego), 100 ml rumu, 0,5 l wódki i sok i skórka z połowy dużej pomarańczy.

Przepisy na nalewki z rumem na wódce są już nieco bardziej skomplikowane. Owoce pigwy powinny być dobrze umyte i pokrojone w cząstki, oczywiście należy usunąć gniazda nasienne. Należy wrzucić je do słoika i odstawić w ciepłym miejscu na kilka dni, by puściły sok. Dopiero wtedy do nastawu dodaje się miód oraz rum i wódkę, całość doprawia się sokiem z pomarańczy i otartą skórką. Taka mieszanina musi leżakować około 6 tygodni w ciemnym miejscu. Po tym czasie należy ją przecedzić przez gęstą gazę. Najlepiej będzie smakowała, jeśli pozwolisz jej poleżeć przez kilka miesięcy, zanim ją otworzysz. Nalewka może być lekko mętna, jest jednak bardzo smaczna i wyrazista,

Prosta nalewka z pigwy z miodem

Przepis na nalewkę z owoców pigwy to doskonały pomysł. Miód bardzo dobrze łączy się z pigwą, przepisy na nalewki z tym składnikiem są bardzo liczne. Najprostszy zakłada połączenie 2 kg owoców pigwy (lub pigwowca, wtedy nalewka będzie po prostu nieco bardziej kwaśna) z 1 litrem spirytusu i 1 litrem miodu. Jest to nalewka bez cukru, jednak posmakuje nawet największym miłośnikom słodkich likierów.

Owoce na pigwówkę należy umyć, osuszyć i pokroić dość drobno. Wkłada się je do dużego słoika lub gąsiora i zalewa od razu spirytusem. Tak macerowane owoce powinny leżakować przez mniej więcej 2 miesiące, aż płyn nie będzie miał wyraźnie brązowego odcienia. Jak zrobić nalewkę? Owoce należy odcedzić a do spirytusu dodaje się litr miodu. Jeśli jest gęsty, można rozprowadzić go w wodzie lub lekko podgrzać. Najlepiej sprawdzi się miód lipowy, ponieważ ma najsilniejsze właściwości przeciwgrypowe, a właśnie w takich sytuacjach ta nalewka sprawdza się najlepiej. Do spożycia nadaje się już po 2 miesiącach leżakowania. Warto ją jednak przecedzić, ponieważ jest bardzo mętna. Może zainteresuje cię także przepis na nalewkę z owoców innych krzewów, na przykład nalewka z dzikiej róży?

Macerowanych w spirytusie owoców nie powinno się wyrzucać, to samo dotyczy owoców pigwowca. Warto je przełożyć do słoiczków i zasypać cukrem. Puszczą sok, który w połączeniu z niewielką dawką spirytusu da najlepszy środek antyprzeziębieniowy, który okazuje się skuteczniejszy niż apteczne specyfiki.

Ocena: 4,6/5 (głosów 44)
, aktualizacja 4 listopada 2018
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:
Powiązane Artykuły
Zobacz więcej artykułów na temat:

Wyszukaj na stronie:


Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij