Nalewka z pigwy na spirytusie lub z miodem - przepis, właściwości

Słodko-kwaśna, lekko gruszkowa, bardzo miodowa i aromatyczna. A przede wszystkim bardzo wartościowa. Nalewka z pigwy to jeden z tych specyfików, których nie może zabraknąć zimą w naszych domach. W końcu to najlepszy sposób na rozgrzanie się w chłodne wieczory. Przegania przeziębienia i obłędnie smakuje. Dowiedz się, jak zrobić nalewką z pigwy.

Jeśli interesuje cię także uprawa i pielęgnacja pigwy, porady znajdziesz w tym artykule.

Nalewka i owoce pigwy

Owoce pigwy – zbiór i właściwości

Pigwa czy pigwowiec?

Mają podobne nazwy i bardzo często po prostu się mylą. Zwyczajowo owoce zarówno jednego, jak i drugiego nazywane są „pigwą”, jednak to dwie zupełnie różne rośliny. Pigwa pospolita to drzewko o wielkości około 8 metrów, które w okresie kwitnienia całe pokrywa się pięknymi, białymi kwiatkami. Owoce dojrzewają w październiku i są dość znacznych rozmiarów – rekordziści mogą mieć około 1kg, jednak w Polsce raczej się to nie zdarza. Owoce pigwy wyglądają jak niewielkie jabłka lub gruszki, mają jasnożółtą, skórkę i wyraźny, charakterystyczny i bardzo przyjemny aromat. Ich smak także delikatnie może przypominać gruszki.

Pigwowiec natomiast to niski krzew, który botanicznie nie ma z pigwą nic wspólnego. Jego wysokość sięga około 1-2 metrów wysokości. W okresie kwitnienia jest bardzo atrakcyjny – obsypuje się czerwonawym lub różowym kwieciem. Także późno dojrzewa, jednak jego owoce wyglądają zupełnie inaczej. Są żółte, nierównomiernie wybarwione, bardzo drobne i niezwykle aromatyczne. Mają bardzo kwaśny smak i nie nadają się do spożycia na surowo. Je także nazywa się „pigwą”.

Na pigwówkę można przeznaczyć zarówno jedne, jak i drugie owoce. Nie nadają się do spożycia bezpośredniego, jednak świetnie sprawdzają się jako surowiec na przetwory. To także najlepszy materiał na nalewki, które w Polsce mają bardzo długą tradycję. Przez naszych protoplastów były doceniane przede wszystkim za smak. Wszelkie informacje i porady na temat pigwy zebraliśmy dla ciebie w tym miejscu.

Owoce pigwy na nalewkę

Owoce pigwy i owoce pigwowca dojrzewają bardzo późno – najczęściej w październiku. Można jednak nieco dłużej zostawić je na krzewie i nie zbierać ich od razu, o ile oczywiście nie opadają. Zbiór owoców najlepiej zaplanować dopiero po przeminięciu pierwszych przymrozków. Dopiero wtedy owoce stracą swój gorzkawy posmak i będą idealnie nadawać się do spożycia.

Jeśli owoce pigwy zaczną opadać, zanim pojawią się przymrozki, można je zebrać i przemrozić przed wykorzystaniem. Wystarczy włożyć je do zamrażalnika na około 24 godziny. Owoce świetnie się przechowują, więc po zerwaniu nie musisz od razu ich przetwarzać. Warto także zwrócić uwagę na to, że i jedne, i drugie zawierają sporo pektyn. Dlatego mogą nieco „żelować” nalewkę i sprawiać, że potrawy robią się trochę bardziej gęste i galaretowate.

Nalewka z pigwy – właściwości lecznicze

Nalewka z pigwy cieszy się dużą popularnością przede wszystkim ze względu na smak. Jest słodka, bardzo aromatyczna, niektórzy uważają, że smakuje trochę gruszkowo. Jej największą zaletą jednak są właściwości lecznicze, które nalewka z pigwy zawdzięcza przede wszystkim dużej zawartości witaminy C i pektyn.

To obowiązkowy składnik menu osób, które mają niską odporność i łapią każde przeziębienie. Nalewka z pigwy z miodem błyskawicznie przegoni każdą grypę i sprawi, że jesienne czy wiosenne przesilenie minie bez echa. Zawarte w niej składniki odżywcze i mineralne wspierają ogólną kondycję organizmu i zwiększają odporność. Ma także działanie bakteriobójcze i wirusobójcze, więc to najlepszy sposób na „zakatarzonych”. W tych niewielkich owocach naprawdę drzemie ogromna siła, warto więc ją wykorzystać i wspomagać leczenie naturalnymi sposobami.

Jednak to nie wszystko. Pigwa okazuje się idealnym środkiem leczenia problemów z żołądkiem. Nalewka z pigwy na spirytusie może być używana zamiennie z orzechówką. Pobudza trawienie, niweluje uczucie zgagi, wzmacnia wątrobę i łagodzi stany zapalne przewodu pokarmowego. A może interesuje cię także nalewka z czarnego bzu?

Nalewka z pigwy gruszkowej

Nalewka z pigwy na spirytusie

Nalewka z pigwy na spirytusie jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie wymaga zbyt wielu składników. Wystarczy około 1 kg owoców pigwy, dokładnie umytych, osuszonych i pokrojonych w ósemki, mniej więcej kilogram cukru i 1 litr spirytusu. Jeśli chcesz zrobić łagodniejszy smakołyk, daj pół litra spirytusu i pół litra wódki.

Jak zrobić nalewkę? Z owoców należy wykroić gniazda nasienne, a następnie wrzucić je do dużego słoika i zasypać cukrem. Pojemnika nie należy zakręcać, wystarczy przykryć go ściereczką. Zasypane owoce powinny stać w ciemnym miejscu mniej więcej przez dwa tygodnie, by puściły sok. Syrop zlewa się i uzupełnia się go alkoholem. Taka nalewka z pigwy powinna być przefiltrowana po upływie mniej więcej 3 tygodni. I już nadaje się do spożycia.

Prosta nalewka z pigwy na wódce

Równie proste przepisy na nalewki to te, które robi się na wódce bez dodatku spirytusu. Jak zrobić nalewkę o najprostszym składzie? Potrzebujesz wyłącznie cukru, owoców i wódki. Do dużego słoika lub gąsiorka wrzuca się umyte, pokrojone na kawałki i pozbawione nasion owoce, które zasypuje się cukrem w proporcji 2:1 (1 kg owoców do pół kilograma cukru). Słoik odstawia się jedynie na 2-3 dni, by owoce lekko puściły sok.

Nalewka z pigwy na spirytusie lub z miodem - przepis, właściwości 2

Tak przygotowany nastaw uzupełnia się wódką. Słoik należy szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na 3-4 tygodnie, co kilka dni warto jednak nim wstrząsnąć, by cukier dobrze się rozpuścił. Po tym czasie nalewka z pigwy powinna być przefiltrowana i rozlana do butelek. Niestety, do spożycia nadaje się dopiero po upływie 4 miesięcy, czyli w sam raz na zimowe chłody. Nalewka z pigwy na wódce jest nieco łagodniejsza w smaku, dzięki czemu lepiej sprawdza się w przypadku problemów żołądkowych. Dobre właściwości prozdrowotne ma także nalewka z aronii, na którą przepisy znajdziesz w tym artykule.

Akcesoria przydatne do nalewek w super cenach!

Nalewka z pigwy z miodem

Przepisy na nalewki z rumem

Nalewka z pigwy z miodem to prawdziwy słodko-kwaśny rarytas. W wersji z rumem i pomarańczą, za to bez cukru, będzie najwspanialszą osłodą zimowych dni. Jak zrobić nalewkę z rumem? Potrzeba mniej więcej 1 kg bardzo dojrzałych owoców, 3 łyżki miodu (najlepiej lipowego), 100 ml rumu, 0,5 l wódki i sok i skórka z połowy dużej pomarańczy.

Przepisy na nalewki z rumem na wódce są już nieco bardziej skomplikowane. Owoce pigwy powinny być dobrze umyte i pokrojone w cząstki, oczywiście należy usunąć gniazda nasienne. Należy wrzucić je do słoika i odstawić w ciepłym miejscu na kilka dni, by puściły sok. Dopiero wtedy do nastawu dodaje się miód oraz rum i wódkę, całość doprawia się sokiem z pomarańczy i otartą skórką. Taka mieszanina musi leżakować około 6 tygodni w ciemnym miejscu. Po tym czasie należy ją przecedzić przez gęstą gazę. Najlepiej będzie smakowała, jeśli pozwolisz jej poleżeć przez kilka miesięcy, zanim ją otworzysz. Nalewka może być lekko mętna, jest jednak bardzo smaczna i wyrazista,

Prosta nalewka z pigwy z miodem

Przepis na nalewkę z owoców pigwy to doskonały pomysł. Miód bardzo dobrze łączy się z pigwą, przepisy na nalewki z tym składnikiem są bardzo liczne. Najprostszy zakłada połączenie 2 kg owoców pigwy (lub pigwowca, wtedy nalewka będzie po prostu nieco bardziej kwaśna) z 1 litrem spirytusu i 1 litrem miodu. Jest to nalewka bez cukru, jednak posmakuje nawet największym miłośnikom słodkich likierów.

Owoce na pigwówkę należy umyć, osuszyć i pokroić dość drobno. Wkłada się je do dużego słoika lub gąsiora i zalewa od razu spirytusem. Tak macerowane owoce powinny leżakować przez mniej więcej 2 miesiące, aż płyn nie będzie miał wyraźnie brązowego odcienia. Jak zrobić nalewkę? Owoce należy odcedzić a do spirytusu dodaje się litr miodu. Jeśli jest gęsty, można rozprowadzić go w wodzie lub lekko podgrzać. Najlepiej sprawdzi się miód lipowy, ponieważ ma najsilniejsze właściwości przeciwgrypowe, a właśnie w takich sytuacjach ta nalewka sprawdza się najlepiej. Do spożycia nadaje się już po 2 miesiącach leżakowania. Warto ją jednak przecedzić, ponieważ jest bardzo mętna. Może zainteresuje cię także przepis na nalewkę z owoców innych krzewów, na przykład nalewka z dzikiej róży?

Macerowanych w spirytusie owoców nie powinno się wyrzucać, to samo dotyczy owoców pigwowca. Warto je przełożyć do słoiczków i zasypać cukrem. Puszczą sok, który w połączeniu z niewielką dawką spirytusu da najlepszy środek antyprzeziębieniowy, który okazuje się skuteczniejszy niż apteczne specyfiki.


Ocena: 4,6/5 (głosów 45)
, aktualizacja 21 maja 2019
Zobacz więcej artykułów na temat:
nalewki przetwory przepisy pigwa
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:
captcha
Powiązane Artykuły
Pigwa a pigwowiec - podobieństwa i różnice
Pigwa a pigwowiec - podobieństwa i różnice
Nalewka bursztynowa - sprawdzone przepisy na nalewkę z bursztynu na spirytusie
Nalewka bursztynowa - sprawdzone przepisy na nalewkę z bursztynu na spirytusie
Orzechówka na spirytusie - sprawdzone przepisy na nalewki z orzechów
Orzechówka na spirytusie - sprawdzone przepisy na nalewki z orzechów
Nalewka z truskawek - sprawdzone przepisy na spirytusie i wódce
Nalewka z truskawek - sprawdzone przepisy na spirytusie i wódce
Nalewka z kukułek - sprawdzone przepisy na przygotowanie nalewki krok po kroku
Nalewka z kukułek - sprawdzone przepisy na przygotowanie nalewki krok po kroku
Nalewka z rabarbaru - sprawdzone przepisy na nalewki rabarbarowe
Nalewka z rabarbaru - sprawdzone przepisy na nalewki rabarbarowe
Wino z pigwy - sprawdzone przepisy na wino z owoców pigwowca
Wino z pigwy - sprawdzone przepisy na wino z owoców pigwowca
Nalewka z mirabelek - przepis krok po kroku na nalewkę z żółtych śliwek
Nalewka z mirabelek - przepis krok po kroku na nalewkę z żółtych śliwek
Nalewka z propolisu krok po kroku - zobacz, jak zrobić nalewkę z kitu pszczelego
Nalewka z propolisu krok po kroku - zobacz, jak zrobić nalewkę z kitu pszczelego
Nalewka z pokrzywy - sprawdzone przepisy, przygotowanie krok po kroku, zastosowanie, właściwości
Nalewka z pokrzywy - sprawdzone przepisy, przygotowanie krok po kroku, zastosowanie, właściwości
Nalewka z orzecha włoskiego - sprawdzone przepisy na spirytusie, właściwości, porady
Nalewka z orzecha włoskiego - sprawdzone przepisy na spirytusie, właściwości, porady
Nalewka z aloesu - najlepsze przepisy, właściwości, zastosowanie, porady
Nalewka z aloesu - najlepsze przepisy, właściwości, zastosowanie, porady
Nalewka z kwiatu czarnego bzu - sprawdzone przepisy, działanie, właściwości, porady
Nalewka z kwiatu czarnego bzu - sprawdzone przepisy, działanie, właściwości, porady
Nalewka czosnkowa krok po kroku - sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie
Nalewka czosnkowa krok po kroku - sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie
Nalewka z mięty - sprawdzone przepisy na miętówkę na spirytusie i wódce
Nalewka z mięty - sprawdzone przepisy na miętówkę na spirytusie i wódce
Nalewka na piołunie – przepis na nalewkę z ziela piołunu – działanie, właściwości, porady
Nalewka na piołunie – przepis na nalewkę z ziela piołunu – działanie, właściwości, porady
Nalewka z borówki amerykańskiej – sprawdzone przepisy krok po kroku
Nalewka z borówki amerykańskiej – sprawdzone przepisy krok po kroku
Nalewka kokosowa – sprawdzone przepisy na nalewkę na wódce i spirytusie
Nalewka kokosowa – sprawdzone przepisy na nalewkę na wódce i spirytusie
Nalewka z czosnku niedźwiedziego – sprawdzone przepisy, właściwości, porady
Nalewka z czosnku niedźwiedziego – sprawdzone przepisy, właściwości, porady
Nalewka z żywokostu – przepis i właściwości korzenia żywokostu
Nalewka z żywokostu – przepis i właściwości korzenia żywokostu
Nalewka tybetańska krok po kroku – przepis, działanie, właściwości, porady
Nalewka tybetańska krok po kroku – przepis, działanie, właściwości, porady
Nalewka z jagód – najlepsze przepisy na nalewkę jagodową ze spirytusem
Nalewka z jagód – najlepsze przepisy na nalewkę jagodową ze spirytusem
Nalewka z miodu – sprawdzone przepisy na nalewkę miodową na spirytusie
Nalewka z miodu – sprawdzone przepisy na nalewkę miodową na spirytusie
Nalewka z mniszka lekarskiego – sprawdzone przepisy krok po kroku na nalewkę z mleczu
Nalewka z mniszka lekarskiego – sprawdzone przepisy krok po kroku na nalewkę z mleczu
Nalewka z jeżyn – przepis i przygotowanie nalewki z ostrężyn
Nalewka z jeżyn – przepis i przygotowanie nalewki z ostrężyn
Najlepsze przetwory z pigwy - wybrane przepisy dla każdego
Najlepsze przetwory z pigwy - wybrane przepisy dla każdego
Dżem z pigwy - przepis krok po kroku na pyszne przetwory
Dżem z pigwy - przepis krok po kroku na pyszne przetwory
Konfitura z pigwy - zrób to sam krok po kroku
Konfitura z pigwy - zrób to sam krok po kroku
Syrop z pigwy - zrób to sam krok po kroku
Syrop z pigwy - zrób to sam krok po kroku
Nalewka z czeremchy krok po kroku – sprawdzone przepisy, działanie, właściwości
Nalewka z czeremchy krok po kroku – sprawdzone przepisy, działanie, właściwości
Nalewka ze śliwek węgierek – sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie i wódce
Nalewka ze śliwek węgierek – sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie i wódce
Nalewka z tarniny – przepis krok po kroku na tarninówkę domowej roboty
Nalewka z tarniny – przepis krok po kroku na tarninówkę domowej roboty
Nalewka z pomarańczy na wódce i spirytusie – najlepsze przepisy krok po kroku
Nalewka z pomarańczy na wódce i spirytusie – najlepsze przepisy krok po kroku
Nalewka śliwkowa – sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie domowej roboty
Nalewka śliwkowa – sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie domowej roboty
Pigwowiec japoński - odmiany, sadzenie, uprawa, pielęgnacja, wymagania glebowe
Pigwowiec japoński - odmiany, sadzenie, uprawa, pielęgnacja, wymagania glebowe
Sok i syrop z pigwowca japońskiego - przepis krok po kroku
Sok i syrop z pigwowca japońskiego - przepis krok po kroku
Przetwory z pigwowca - najlepsze przepisy na dżem, konfiturę i inne przetwory z owoców pigwowca
Przetwory z pigwowca - najlepsze przepisy na dżem, konfiturę i inne przetwory z owoców pigwowca
Nalewka z pigwowca na spirytusie - przepis krok po kroku
Nalewka z pigwowca na spirytusie - przepis krok po kroku
Nalewka imbirowa – sprawdzone przepisy na nalewkę z imbiru na spirytusie
Nalewka imbirowa – sprawdzone przepisy na nalewkę z imbiru na spirytusie
Nalewka z gruszek – na wódce i spirytusie – przepisy krok po kroku
Nalewka z gruszek – na wódce i spirytusie – przepisy krok po kroku
Nalewka kawowa na spirytusie – przepis na przygotowanie krok po kroku
Nalewka kawowa na spirytusie – przepis na przygotowanie krok po kroku
Nalewka z jabłek – najlepsze przepisy na nalewkę jabłkową na spirytusie
Nalewka z jabłek – najlepsze przepisy na nalewkę jabłkową na spirytusie
Nalewka z mandarynek – najlepsze przepisy na nalewkę mandarynkową z wódką
Nalewka z mandarynek – najlepsze przepisy na nalewkę mandarynkową z wódką
Nalewka cytrynowa – najlepsze przepisy na cytrynówkę na spirytusie i na wódce
Nalewka cytrynowa – najlepsze przepisy na cytrynówkę na spirytusie i na wódce
Nalewka z berberysu - popularne przepisy, sposób wykonania krok po kroku
Nalewka z berberysu - popularne przepisy, sposób wykonania krok po kroku
Nalewka z sosny - przepisy i przygotowanie krok po kroku
Nalewka z sosny - przepisy i przygotowanie krok po kroku
Nalewka z czereśni - proste przepisy na przygotowanie nalewki czereśniowej na spirytusie
Nalewka z czereśni - proste przepisy na przygotowanie nalewki czereśniowej na spirytusie
Nalewka z winogron - przepisy i wykonanie krok po kroku
Nalewka z winogron - przepisy i wykonanie krok po kroku
Nalewka z kaliny - przepis na przygotowanie nalewki z kaliny krok po kroku
Nalewka z kaliny - przepis na przygotowanie nalewki z kaliny krok po kroku
Syrop z pędów sosny krok po kroku - przepis, przygotowanie, właściwości
Syrop z pędów sosny krok po kroku - przepis, przygotowanie, właściwości
Sok i nalewka z żyworódki pierzastej – krok po kroku – przygotowanie, właściwości i zastosowanie
Sok i nalewka z żyworódki pierzastej – krok po kroku – przygotowanie, właściwości i zastosowanie
Przetwory z rabarbaru – sok, dżem, konfitura i inne - przepisy krok po kroku
Przetwory z rabarbaru – sok, dżem, konfitura i inne - przepisy krok po kroku
Przetwory z aronii - dżem, konfitura, sok i inne – przepisy i pomysły
Przetwory z aronii - dżem, konfitura, sok i inne – przepisy i pomysły
Nalewka z czarnej porzeczki – przepis i przygotowanie krok po kroku
Nalewka z czarnej porzeczki – przepis i przygotowanie krok po kroku
Wino i nalewka z jarzębiny krok po kroku – sprawdzone przepisy
Wino i nalewka z jarzębiny krok po kroku – sprawdzone przepisy
Nalewka i sok z rokitnika – przepis i wykonanie krok po kroku
Nalewka i sok z rokitnika – przepis i wykonanie krok po kroku
Nalewka z głogu – przepis, przygotowanie, zastosowanie na serce i nie tylko
Nalewka z głogu – przepis, przygotowanie, zastosowanie na serce i nie tylko
Najlepsze przetwory z truskawek na zimę – przepisy i pomysły
Najlepsze przetwory z truskawek na zimę – przepisy i pomysły
Sok z malin – przepis i przygotowanie krok po kroku domowym sposobem
Sok z malin – przepis i przygotowanie krok po kroku domowym sposobem
Wino domowe – z jakich owoców najlepiej je przyrządzić?
Wino domowe – z jakich owoców najlepiej je przyrządzić?
Przetwory z jabłek na zimę – przepisy i pomysły na przygotowanie jabłek
Przetwory z jabłek na zimę – przepisy i pomysły na przygotowanie jabłek
Uprawa żurawiny na działce i w ogrodzie - odmiany, sadzenie, pielęgnacja
Uprawa żurawiny na działce i w ogrodzie - odmiany, sadzenie, pielęgnacja
Jak zrobić przetwory z pomidorów na zimę?
Jak zrobić przetwory z pomidorów na zimę?
Cytryniec chiński - uprawa, cena, właściwości, działanie i inne porady
Cytryniec chiński - uprawa, cena, właściwości, działanie i inne porady
Kruszyna pospolita – uprawa, zastosowanie, właściwości lecznicze
Kruszyna pospolita – uprawa, zastosowanie, właściwości lecznicze
Śliwa wiśniowa - odmiany, uprawa, pielęgnacja, cięcie, cena
Śliwa wiśniowa - odmiany, uprawa, pielęgnacja, cięcie, cena
Śliwa tarnina - zastosowanie owocu tarniny, najlepsze przetwory, soki i nalewka z tarniny
Śliwa tarnina - zastosowanie owocu tarniny, najlepsze przetwory, soki i nalewka z tarniny
Czarny bez bez tajemnic – właściwości lecznicze, zastosowanie i inne porady
Czarny bez bez tajemnic – właściwości lecznicze, zastosowanie i inne porady
Nalewka z wiśni - wiśniówka na spirytusie krok po kroku
Nalewka z wiśni - wiśniówka na spirytusie krok po kroku
Nalewka z malin na wódce lub spirytusie - właściwości i przepis krok po kroku
Nalewka z malin na wódce lub spirytusie - właściwości i przepis krok po kroku
Owoc kaki - uprawa doniczkowa w Polsce krok po kroku
Owoc kaki - uprawa doniczkowa w Polsce krok po kroku
Nalewka z czarnego bzu - przepis na przygotowanie krok po kroku
Nalewka z czarnego bzu - przepis na przygotowanie krok po kroku
Nalewka z aronii - prosty przepis krok po kroku na nalewkę z liśćmi wiśni lub bez
Nalewka z aronii - prosty przepis krok po kroku na nalewkę z liśćmi wiśni lub bez
Nalewka z derenia jadalnego krok po kroku - przepis jak wykonać dereniówkę?
Nalewka z derenia jadalnego krok po kroku - przepis jak wykonać dereniówkę?
Nalewka z dzikiej róży na spirytusie - właściwości, przepis krok po kroku
Nalewka z dzikiej róży na spirytusie - właściwości, przepis krok po kroku

Wyszukaj na stronie:


Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij