Nalewka z pomarańczy na wódce i spirytusie – najlepsze przepisy krok po kroku

Trudno o bardziej kojarzący się ze świętami akcent od aromatycznych cytrusów w postaci pomarańczy i mandarynek. A gdyby tak smak tych pierwszych zamknąć w butelce i mieć na wyciągnięcie ręki o każdej porze roku? Pomóc w tym może nalewka z pomarańczy na spirytusie czy też jej słabsza wersja, czyli nalewka z pomarańczy na wódce. A może zainteresuje cię także nalewka z pomarańczy i kawy? Sprawdź najlepsze przepisy na te domowe trunki.

Jeśli interesuje cię także inna nalewka z cytrusów i szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na nalewkę z mandarynek.

Nalewka z pomarańczy w kieliszku

Nalewka z pomarańczy na spirytusie

Cudownym smakiem i aromatem pomarańczy można cieszyć się także poza sezonem na owoce cytrusowe. Wystarczy tylko przygotować z nich wyjątkową nalewkę, do zrobienia której potrzebne będą następujące składniki:

  • około 10 dojrzałych pomarańczy – do 1,5 kg,
  • ½ kg cukru,
  • ½ l wody,
  • ½ l spirytusu 96%.
Gdzie zdobyć etykiety na butelki?

Przyklejenie etykiety na butelkę jest ostatnim etapem przygotowania trunku, ale pierwszym, na który zwracamy uwagę biorąc do ręki butelkę.

Oryginalne, ciekawe etykiety kosztują mniej niż 1 zł. Znajdziesz je na przykład tu.

Przygotowanie: ta nalewka pomarańczowa przewiduje użycie jednego owocu w całości, dlatego tak ważne jest ich dokładne umycie i wyparzenie. Pomarańcze obieramy i dzielimy na mniejsze części – im mniejsze, tym lepiej dla przenikania smaku. Jak wspomniano, z jednej pomarańczy zachowujemy skórkę, z której usuwamy goryczkowe w smaku białe błonki. Tak przygotowane owoce wkładamy do dużego słoja, zasypujemy cukrem i zalewamy alkoholem z wodą. Słój zamykamy i odstawiamy w chłodne i zacienione miejsce na około 3 miesiące.

Po upływie wyznaczonego czasu nalewkę zlewamy i filtrujemy przez bardzo drobne sitko, a najlepiej gazę. Po tej czynności rozlewamy trunek do butelek i ponownie odstawiamy na kolejne około trzy miesiące, by nalewka z pomarańczy na spirytusie miała szansę jeszcze nabrać smaku i aromatu. Wiadomo jednak, że im więcej czasu upłynie, tym dla tego domowego trunku lepiej. Zamiast cukru trunek można przygotować z miodem w nieco mniejszych proporcjach. A może zainteresuje cię także nalewka z pigwy i przepisy w tym artykule?

Nalewka z pomarańczy na wódce

Przepis na nalewkę pomarańczową oczywiście nie musi bazować na tak mocnym alkoholu, jakim jest spirytus. Z powodzeniem można go zastąpić wódką. Nalewka z pomarańczy na wódce wymaga przygotowania następujących składników:

  • około 9 sztuk dojrzałych pomarańczy,
  • 20 dag cukru lub mniej/więcej w zależności od stopnia słodkości owoców,
  • 0,5 litra wódki,
  • opcjonalnie dodatki w postaci kilku sztuk goździków, kory cynamonu i laski wanilii.

Przygotowanie: ten przepis na nalewkę pomarańczową wykorzystuje sam sok, nie natomiast całe owoce, więc proces przygotowania jest szybszy. Owoce dokładnie myjemy i wyparzamy skórkę. Z połowy pomarańczy ścieramy skórkę, a ze wszystkich wyciskamy sok. Najlepiej do tego celu wykorzystać wyciskarkę do cytrusów, gdyż robienie tego ręcznie będzie niedokładne. Ewentualnie, jeśli nie posiadamy takiego sprzętu, należy użyć więcej pomarańczy, by ilość soku się zgadzała. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na nalewkę z czerwonej porzeczki?

Jak przechowywać i podawać nalewki?

Dobra nalewka musi być odpowiednio zaserwowana, dlatego warto zaopatrzyć się w specjalne butelki. Zrobisz wrażenie nie tylko smakiem, ale też sposobem podania!

Szeroki wybór atrakcyjnych butelek za zaledwie 10-20 zł znajdziesz tu.

W garnku zagotowujemy sok z pomarańczy z cukrem, aż do jego rozpuszczenia, oraz z preferowanymi dodatkami i startą skórką. Trzymamy na ogniu przez około kwadrans, po czym zdejmujemy, dolewamy alkohol i pozostawiamy do wystygnięcia. Napój przecedzamy przez bardzo drobne sitko lub gazę i przelewamy do słoja, w którym powinny się znaleźć także przyprawy z garnka, jeśli się na nie zdecydowaliśmy. Tak przygotowana nalewka z pomarańczy na wódce powinna jeszcze odstać od pięciu do siedmiu dni. Po upływie wskazanego czasu należy ją ponownie przefiltrować i rozlać do butelek. Można ją spożywać od razu lub odstawić w chłodne miejsca, by dodatkowo nabrała smaku i aromatu. Zamiast cukru można także przygotować nalewkę z miodem w nieco mniejszych proporcjach. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z przepisami na nalewki domowe.

A może nalewka pomarańczowo-cytrynowa lub nalewka kawowa? Inspirujące pomysły

Tradycyjna nalewka pomarańczowa to nie jedyna możliwość, gdyż w modyfikacji przepisu ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Wiadomo jednak, że muszą się one trzymać w ryzach dobrych kompozycji smakowych. Jeśli sama nalewka cytrynowa jest zbyt kwaśna, a z kolei nalewka pomarańczowa mało wyrazista, nic nie stoi na przeszkodzie, by stworzyć z nich jeden przepis nalewkę, z realizacji którego powstanie wyborna nalewka pomarańczowo-cytrynowa. Proporcje owoców można układać dowolnie pod kątem swoich preferencji, ważne tylko, by zgadzała się ilość pozostałych składników użytych do jej przygotowania. Jeśli interesuje cię inna nalewka z cytrusów, nalewka cytrynowa i przepisy zebrane w tym artykule na pewno cię usatysfakcjonują.

A może zainteresuje cię także nalewka kawowa z nutą pomarańczy? Taki domowy trunek z pomarańczy i kawy nie jest skomplikowany w przygotowaniu. Do jej zrobienia potrzebne są następujące składniki:

  • około 100 sztuk ziaren kawy,
  • 3-4 dojrzałe pomarańcze,
  • 2 szklanki cukru,
  • 1,5 szklanki wody,
  • 0,5 litra spirytusu.

Przygotowanie: tradycyjnie już owoce dokładnie myjemy i wyparzamy, gdyż będą użyte ze skórką. Następnie pomarańcze kroimy na mniejsze części, na przykład w grubsze plastry lub ósemki. Tak przygotowane owoce przekładamy do słoja, w którym lądują także ziarna kawy. W międzyczasie przygotowujemy syrop z roztworu wody i cukru, którym po wystygnięciu zalewamy owoce. To również moment na dodanie alkoholu.

Po tych czynnościach słój zamykamy i odstawiamy na miesiąc, od czasu do czasu mieszając lub potrząsając naczyniem.

Po upływie wyznaczonego czasu nalewka kawowa z nutą pomarańczy wymaga już tylko przefiltrowania i rozlania do butelek. Czas leżakowania to najkorzystniej 2-3 miesiące, w którym to czasie domowy trunek nabierze smaku i aromatu. Taka nalewka z cytrusów zdecydowanie poprawi odporność i uprzyjemni długie, jesienno-zimowe wieczory. A może zainteresuje cię także nalewka z aronii i przepisy na nią w tym artykule?

Ocena: 4,8/5 (głosów 24)
, aktualizacja 7 listopada 2018
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:
Powiązane Artykuły
Zobacz więcej artykułów na temat:

Wyszukaj na stronie:


Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij