Nalewka z propolisu krok po kroku - zobacz, jak zrobić nalewkę z kitu pszczelego

Propolis to substancja, która nie jest zbyt popularna i nie wszyscy ją znają. Na uwagę zasługuje jej działanie, które często wykorzystywane jest w medycynie naturalnej. Warto zwrócić uwagę na właściwości nalewek propolisowych. Dowiedzmy się więc, jak wyglądają przepisy na nalewkę z kitu pszczelego.

Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu przepisy na domowe alkohole.

Nalewka z propolisu krok po kroku - zobacz, jak zrobić nalewkę z kitu pszczelego

Co to jest propolis?

Propolis to nazwa, która opisuje kit pszczeli. Jest to żywiczna i lekka substancja, która dostępna jest w niektórych sklepach specjalistycznych. Cena jest zależna od producenta oraz sklepu. Bardzo często najkorzystniej jest kupienie tego produktu przez sklep internetowy, ponieważ tam cena jest niższa niż w sklepach stacjonarnych.

Propolis czy też kit pszczeli powstaje z roślinnych żywic zbieranych przez pszczoły, które znajdują je w pąkach kwiatowych i młodych pędach. Najczęściej jest on pobierany z kasztanowca, brzozy, topoli i świerków. Dla pszczół ma on zastosowanie uszczelniające. Barwa propolisu zależy przede wszystkim od rodzaju rośliny, z której był pobierany. Propolis żółty pobierany jest z olszy, czarny z brzozy, a brązowy z topoli.

Propolis (kit pszczeli) ma bardzo szerokie obszary działania, które wykorzystywane są w medycynie naturalnej. Zawdzięcza to zawartych w nim flawonoidach, kumarynie, kwasach fenolowych, substancjach lipidowych i woskowych, witaminach, substancjach balsamicznych i związkach białkowych. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykułu o nalewkach.

Właściwości nalewki propolisowej

Propolis jest bardzo dobrze rozpuszczalne w acetonie, chloroformie, ale także alkoholu, dzięki czemu powstaje nalewka z propolisu. Właściwości nalewki propolisowej mają szerokie zastosowanie, zwłaszcza jeżeli chodzi o medycynę naturalną. Ceny propolisu w porównaniu do tego, jakie możemy mieć z niego korzyści, nie są wysokie.

Nalewka z kitu pszczelego czy też tak zwana nalewka propolisowa ma działanie bakteriobójcze, antywirusowe, przeciwzapalne, regenerujące, antygrzybiczne, znieczulające oraz przeciwpierwotniakowe. Dodatkowo ma bardzo korzystne działanie na jamę ustną, a przede wszystkim na bakterie jamy ustnej i paradontozę. Bardzo często preparaty do jamy ustnej dostępne są w specjalistycznych sklepach.

Propolis stosuje się też przy oparzeniach, przeziębieniu, chorobach układu pokarmowego, zapaleniu mózgu, a także do gojenia ran. Jego zastosowania możemy się także doszukać przy zwalczaniu paciorkowców, gronkowców i niektórych szczepów gruźlicy, a dodatkowo przy zapobieganiu rozwojowi grzybów i wirusów grypy. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na nalewkę z aronii?

Nalewka z propolisu - przepisy

W praktycznie 90% można spotkać się z przepisem na propolis ma spirytusie. Jest to bardzo dobry przepis, z którego tworzy się naprawdę dobra nalewka. Zobaczmy więc, jak wygląda przepis na propolis na spirytusie w kilku różnych wersjach. Na pewno każdy znajdzie tą odpowiednią.

Przepis na propolis na spirytusie

Jest to bardzo popularny przepis, który wykorzystywany jest najczęściej.

Składniki:

- 50 g propolisu,

- 250 ml spirytusu.

Te dwa składniki wystarczą do wykonania pysznej nalewki.

Nalewka z propolisu krok po kroku - zobacz, jak zrobić nalewkę z kitu pszczelego

Przygotowanie:

- Propolis czyścimy z zanieczyszczeń i rozdrabniamy.

- Rozdrobniony produkt zalewamy spirytusem i odstawiamy do ciemnego i chłodnego miejsca na 2 tygodnie.

- 3 razy dziennie musimy wstrząsać mieszanką.

- Po tym czasie przelewamy nalewkę z kitu pszczelego do ciemnych butelek.

Nalewka z propolisu musi być przechowywana w ciemnym miejscu. Osad, który został, możemy wykorzystać do okładów. Sprawdź także ten artykuł z przepisem na nalewkę z wiśni.

Nalewka z kitu pszczelego

Jest to inny przepis, który różni się od poprzedniego jednym dodatkowym składnikiem.

Składniki:

- 50 g propolisu,

- 200 ml spirytusu,

- 75 ml przegotowanej wody.

Dodając przegotowaną wodę, sprawiamy, że nalewka z propolisu nie będzie aż tak mocna.

Przygotowanie:

- Propolis oczyszczamy i rozdrabniamy.

- Spirytus mieszamy z wodą i zalewamy nimi propolis.

- Odstawiamy na około 14 dni w chłodne i ciemne miejsce, pamiętając, by co jakiś czas wstrząsnąć butelką.

- Po tym czasie musimy przefiltrować nalewkę przez gazę i przelać ją do ciemnych butelek.

Nalewka z kitu pszczelego przechowywana musi być w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej.

Inny przepis nie różni się składnikami od poprzedniego, ale jego proporcje są inne.

Kolejny przepis na nalewkę z kitu pszczelego

Składniki:

- 50 g propolisu,

- 100 ml spirytusu etylowego,

- 150 ml przegotowanej i letniej wody.

Jest to jeszcze słabszy alkohol od poprzedniego ze względu na małą ilość spirytusu, a dość dużą ilość wody.

Przygotowanie:

- Propolis mielimy w młynku do kawy.

- Do zmielonego kitu pszczelego dodajemy spirytus i przegotowaną letnią wodę.

- W ciemnej butelce odstawiamy na około 2 do 3 tygodni.

- Musimy pamiętać, by raz dziennie wstrząsnąć alkoholem.

- Po upływie tego czasu nalewka z propolisu musi być przelana do ciemnej butelki z kroplomierzem.

Kroplomierz pozwoli na odmierzenie dokładnych ilości nalewki, co jest bardzo ważne przy jej dawkowaniu. Zwykle wlewa się około 15-20 kropli na łyżeczkę cukru, a do płukania gardła wykorzystuje się 50 kropli na 250 ml ciepłej wody.

Jak widać, nalewka z propolisu nie jest trudna w przygotowaniu i nie trzeba na nią aż tak długo czekać. Warto wiedzieć, że im dłużej leżakuje, tym jest smaczniejsza, a jej działanie jest bardziej efektowne. Nalewka z kitu pszczelego to bardzo dobre rozwiązanie, które zapewni ochronę przed różnymi chorobami i poprawi naszą odporność. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na nalewkę z miodu.

Ocena: 0,0/5 (głosów 0)
, aktualizacja 10 listopada 2018
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:
Powiązane Artykuły
Zobacz więcej artykułów na temat:

Wyszukaj na stronie:


Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij