Nalewka z rabarbaru - sprawdzone przepisy na nalewki rabarbarowe
Nalewka rabarbarowa nie jest najbardziej popularnym trunkiem. Warto jednak ją przygotować, ponieważ jej charakterystyczny smak jest naprawdę bardzo przyjemny. Opinie na temat tego trunku są zawsze pozytywne – niezwykły, nieszablonowy, inny niż wszystkie. Wypróbuj przepis na nalewkę z rabarbaru.
Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykułu o nalewkach.
Z tego artykułu dowiesz się:
Deserowa nalewka z rabarbaru
Nalewka rabarbarowa to idealne połączenie kwaśnych i słodkich smaków. Jest o wiele bardziej delikatna niż nalewka cytrynowa, czy nalewka z pigwy, ale ma więcej charakteru niż nalewka z czarnego bzu. Na tyle kwaskowata, by orzeźwiała, na tyle słodka, by pasowała do deserów. Bardzo kobieca, bardzo delikatna, bardzo smaczna – nalewka z rabarbaru powinna od teraz znaleźć się na liście twoich corocznych przetworów obok takich hitów jak nalewka z aronii czy zwykła wiśniówka.
Opinie na temat nalewki z rabarbaru są zawsze pozytywne. Miło zaskoczysz nią swoich gości. Ma ładny, bardzo delikatnie różowy kolor, trochę jak kompot z łodyżek tego warzywa, co także jest dodatkowym plusem. Można potraktować ją jako podstawę do drinków. W zasadzie rabarbarówka czy likier rabarbarowy robi się bardzo prosto, ale możesz znaleźć inne składniki czy przyprawy, by była trochę bardziej ciekawa. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na nalewkę z aronii?
Nalewka z rabarbaru – przepis krok po kroku
Podstawowy przepis na nalewkę z rabarbaru jest bardzo prosty. Do jej przygotowania należy wybierać jak najbardziej czerwone łodygi rabarbaru. Aby przygotować 1 l nalewki potrzebujesz:
- ½ kg rabarbaru,
- ½ l wódki,
- ¼ szklanki wódki,
- ¼ szklanki spirytusu.
To podstawowy przepis, który możesz dowolnie modyfikować. Niektórzy dodają do nalewki soku z połowy cytryny, inni laskę wanilii. W tym drugim przypadku ma delikatniejszy, o wiele bardziej subtelny posmak, który sprawia, że jest naprawdę wyjątkowa.
- Umyj łodygi rabarbaru i pokrój je na małe kawałki. Nie obieraj!
- Przełóż łodygi do dużego słoika i zasyp je cukrem.
- Postaw słoik w słonecznym miejscu na 24 godziny. Potrząsaj co jakiś czas.
- Wlej do słoika alkohol, szczelnie zakręć i odstaw na miesiąc w ciemne, chłodne miejsce.
- Odcedź dokładnie rabarbar na gęstym sitku. Jeśli nie chcesz mieć elementów owoców, możesz je przefiltrować na przykład przez filtr do kawy.
- Dodaj sok z cytryny, wanilię lub cynamon. Jeśli rabarbar był zbyt kwaśny, możesz dodać trochę syropu cukrowego.
- Rozlej nalewkę do butelek i przechowuj w chłodnym miejscu przez około 3 miesiące.
Jeśli dodasz więcej cukru, nalewka będzie przypominać bardziej likier rabarbarowy. Świetnie smakuje także rabarbar z miodem. Przepis jest identyczny, tylko zamiast cukru, łodygi należy zalać miodem akacjowym. Rabarbar z miodem powinien nieco dłużej leżakować na początku. Warto jednak pamiętać, że taka nalewka będzie nieco bardziej mętna niż jej wcześniejsza wersja z samym cukrem. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu przepisy na domowe alkohole.
Nalewka z truskawek i rabarbaru – przepis
Nalewka z truskawek i rabarbaru to najlepsze wspomnienie lata, jakie możesz sobie wymarzyć. To bardzo smaczny, słodki trunek, w którym smak truskawek miesza się z kwaskowatością rabarbaru. Idealnie wyważone połączenie, świetne dla tych, którym zwykła nalewka rabarbarowa nie smakuje. Nalewka z rabarbaru i truskawek powinna być robiona późnym latem, kiedy rabarbar jest najbardziej czerwony, a późne odmiany truskawek mają największe i najbardziej aromatyczne owoce.
- 1 kg truskawek,
- 1 kg łodyg rabarbaru,
- 1 kg cukru trzcinowego,
- 2 pomarańcze,
- laska wanilii,
- 1,5 l czystej wódki,
- 0,5 l spirytusu.
Do przygotowania tego trunku potrzebujesz dużego, szklanego słoika. Musi być na tyle pojemny, by pomieścić wszystkie owoce. Z takiej proporcji wychodzi dużo ponad 2 litry płynu. I świetnie – nawet największy zapas tej nalewki błyskawicznie zniknie. Przygotowanie trwa krótko, ale należy uzbroić się w cierpliwość, ponieważ nalewka rabarbarowa musi swoje odleżeć. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na nalewkę śliwkową.
- Rabarbar umyj, przytnij końce. Nie obieraj łodyg, pokrój je na kawałki wielkości 2 cm.
- Wyszoruj i sparz pomarańcze.
- Umyj truskawki, większe przekrój na pół.
- Wrzuć do słoika kawałki pomarańczy i rabarbaru. Układaj warstwami, każdą z nich przesypując cukrem.
- Włóż do słoika na wierzch pokrojoną pomarańczę i pociętą na kawałki laskę wanilii.
- Zakręć słój i odstaw w jasne miejsce na 24 godziny, by owoce puściły sok.
- Zalej owoce alkoholem.
- Odstaw na 3-4 tygodnie w zacienione miejsce w pokojowej temperaturze. Przez kilka pierwszych dni potrząsaj słojem, żeby cukier się rozpuścił.
- Przecedź nalewkę i wyciśnij sok z owoców, na przykład przez ściereczkę albo na sitku.
- Przefiltruj nalewkę przez filtr do kawy.
- Rozlej do butelek i przechowuj w chłodnym, zacienionym miejscu przez 2-3 miesiące przed spożyciem.
Nalewka powinna być transparentna i niezbyt gęsta. Ma delikatnie różowo-czerwony kolor, więc bardzo ładnie wygląda. Wspaniale smakuje, można ją podawać do deserów lub na jej bazie zrobić owocowe drinki. Przepisy kulinarne z rabarbarem są godne wypróbowania. Sprawdź także ten artykuł z przepisem na nalewkę z orzecha włoskiego.