Rokitnik zwyczajny

Owoce rokitnika - kiedy zbierać owoce rokitnika?

Rokitnik to całkiem wysoki i kolczasty krzew tworzący gąszcze. Wiosną ozdabia ogród drobnymi, żółtymi kwiatkami. Ma długie i cienkie liście. Najbardziej stroi przydomową przestrzeń, gdy pojawiają się na nim owoce rokitnika – grona w kolorze złocistym lub pomarańczowym, które zdobią krzew i ogród od zimy aż do wiosny.

Rokitnik znany jest nie tylko z ogrodów, ale i ze swojej obecności w kuchni oraz w kosmetyce. A wszystko za sprawą właściwości prozdrowotnych – można powiedzieć, że to naturalny przepis na zdrowie. Odznacza się wysoką zawartością witaminy C oraz wspomaga układ sercowo-naczyniowy, stosowany jest też na wrzody i zgagę, a także używany przy reumatoidalnych zapaleniach stawów. Rokitnik zwyczajny, jak widać, wykazuje szerokie właściwości lecznicze.

Kiedy zbierać owoce rokitnika? Specjaliści radzą zrobić to tuż po pierwszych przymrozkach. Dlaczego? Przyczyna jest bardzo prosta - w tym czasie rokitnik jest najmniej cierpki.

Sok z rokitnika

Coraz więcej osób sięga po naturalne i domowe sposoby wspomagające nasze zdrowie. Na forum internetowym można przyjrzeć się licznym dyskusjom na temat skuteczności różnych naturalnych metod, a pod lupę brany jest również rokitnik zwyczajny. Warto zwrócić uwagę nie tylko na nalewkę, ale także na sok z rokitnika. A może zainteresują cię także inne rośliny lecznicze?

Sok z rokitnika ma właściwości odżywcze, jest bogatym źródłem witaminy C, znajduje się w nim potas oraz beta-karoten i flawonoidy – stosowane przy problemach zapalenia układu pokarmowego. Zawiera także kwas tłuszczowy omega 7, który wpływa na lepszy wygląd cery. Co więcej, usprawnia pracę mózgu, a zawarte w nim serotoniny działają antydepresyjnie.

Jak zrobić sok z rokitnika? Do jego przygotowania potrzebujemy około 1 kg owoców rokitnika oraz cukier. Na kilogram owoców używamy kilogram cukru. Zaczynamy od umycia i odcedzenia owoców, następnie wsypujemy je do dużego naczynia lub słoja, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 8 godzin. Po tym czasie wsypujemy je do garnka, gotujemy przez około pół godziny aż do wrzenia. Następnie przecedzamy i rozlewamy do butelek. Te szczelnie zakręcamy, pasteryzujemy i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce – najlepiej do piwnicy. Po 3 miesiącach nasz sok jest gotowy do spożywania.

Przepis na nalewkę z rokitnika

Tradycyjna nalewka z rokitnika

Przedstawiamy sprawdzony i tradycyjny przepis na nalewkę z rokitnika. Czego będziemy potrzebowali do przygotowania naszego trunku? Oto składniki: owoce rokitnika w ilości 1 kg, 1 kg cukru oraz 1,5 l alkoholu 70%.

Przepis na nalewkę z rokitnika jest prosty i nie wymaga od nas specjalistycznych umiejętności kulinarnych. Jak się więc zabrać za ten trunek powstający z owocu o nazwie rokitnik zwyczajny? Owoce rokitnika należy dokładnie oczyścić, umyć i odcedzić z wody. Jeśli już się z tym uporaliśmy, wsypujemy rokitnik zwyczajny do słoja, dodając wskazaną ilość cukru i wlewając wskazaną ilość alkoholu. Następnie słój szczelnie zakręcamy – należy go postawić w ciepłym i ciemnym miejscu na około 6-8 tygodni. By przepis przyniósł nam efekty, należy regularnie doglądać zawartości słoja. Nalewka z rokitnika wymaga systematycznego potrząsania co kilka dni.

Nalewka z rokitnika robi się z przemrożonych owoców, mają kwaśny smak. Nalewka ma ładny pomarańczowy kolor, a przepis nie jest trudny.
Nalewka i sok z rokitnika – przepis i wykonanie krok po kroku

Po upływie zalecanego czasu trzeba odcedzić rokitnik zwyczajny od płynu. Następnie nalewka z rokitnika powinna być rozlana do butelek, dobrze zakręcona i odstawiona w ciemne i chłodne miejsce. Aby cieszyć się wyśmienitym smakiem i jej właściwościami najlepiej, gdy będzie leżakowała minimum pół roku. A może zainteresuje cię także nalewka z dzikiej róży?

Nalewka z rokitnika z miodem

Co powiecie na nalewkę z rokitnika z miodem? Jest to nieco zmodyfikowana wersja tradycyjnej receptury, szczególnie polecana tym osobom, które znają i stosują nalewkę z rokitnika i szukają teraz jakichś urozmaiceń.

Co będziemy potrzebowali do jej przygotowania? Należy zgromadzić następujące składniki: owoce rokitnika – około 1 kg dojrzałego owocu, 0,5 kg cukru, 1 szklankę miodu wielokwiatowego oraz 1 l czystej wódki.

Nalewka z owoców rokitnika nie jest trudna w przygotowaniu. Zaczynamy od oczyszczenia, umycia i odsączenia owoców z wody. Następnie rokitnik należy umieścić na 4-5 godzin w zamrażarce. Po tym czasie wyjmujemy owoce z zamrażalnika i warstwowo na przemian z cukrem układamy je w słoju. Zalewamy wódką i odstawiamy na 2 miesiące do letniego pomieszczenia. W międzyczasie należy regularnie doglądać trunku, systematycznie potrząsać słojem i sprawdzać, czy cukier się rozpuszcza. A może zainteresuje cię także nalewka z pigwy?

Po upływie wskazanego czasu zlewamy płyn, a owoce filtrujemy – można to zrobić przy pomocy zwykłej gazy. Wlewamy do dużego naczynia, dodajemy miód wielokwiatowy i dokładnie mieszamy. Teraz przychodzi pora na przelanie płynu do butelek, szczelnie ich zamknięcie i odstawienie do ciemnego i chłodnego pomieszczenia, najlepiej do piwnicy. Czas leżakowania nalewki z rokitnika z miodem to minimum 3 miesiące. Po tym czasie nasz trunek będzie smakował dobrze i wykazywał wcześniej wymienione właściwości prozdrowotne. Warto wypróbować także inne przepisy kulinarne na przetwory z owoców rokitnika.

Jeżeli spodobał Ci się powyższy przepis, wypróbuj również przepis na nalewkę z aronii

ikona podziel się Przekaż dalej