Nalewka z sosny - przepisy i przygotowanie krok po kroku

Nalewka z pędów sosny jest bardzo popularna. Od wieków była uważana za skuteczny syrop na kaszel. Przepis na jej przygotowanie ma setki lat. Dowiedz się, jakie właściwości ma nalewka z sosny i jak ją przygotować, by zachowała swoje wyjątkowe właściwości.

Jeśli szukasz więcej informacji i porad, sprawdź także zebrane tutaj przepisy na nalewki.

Nalewka z sosny

Nalewka z pędów sosny – właściwości

Nalewka z sosny, a tak naprawdę z pączków sosny, może kojarzyć ci się z syropem na gardło. I słusznie, bo właśnie w takim celu najczęściej się ją pije. Działa wykrztuśnie, więc świetnie sprawdza się w przypadku suchego i mokrego kaszlu. Z odrostów sosny korzystają nawet wiodące firmy farmaceutyczne i medycyna naturalna, ale taki specyfik możesz zrobić samodzielnie.

Nalewka z sosny na spirytusie ponadto pomaga zwalczyć każde przeziębienie i grypę. Ma silne działanie bakteriobójcze, łagodzi także ból gardła. Można ją pić nie tylko w czasie choroby, ale także zapobiegawczo. Jest po prostu genialna jako środek pobudzający odporność. Jesienią i zimą skutecznie ochroni cię przed złapaniem wirusa. Jeśli przemokniesz lub przemarzniesz, wystarczy łyżka przed snem przez 2-3 dni.

W przypadku nalewki nieprawdą jest, że gorzki lek jest najskuteczniejszy. Nalewka z pączków sosny jest bardzo smaczna – słodka i aromatyczna.

Syrop z odrostów sosny – przepis podstawowy

Syrop z odrostów sosny to alternatywa dla nalewki dla dzieciaków i osób unikających alkoholu. Czasami jest to pierwszy krok do zrobienia nalewki – wystarczy wymieszać go w odpowiednich ilościach z alkoholem.

Zebrane wczesną wiosną pączki sosny (około 1 kg) należy dokładnie oczyścić z brązowych szypułek, jeśli je mają. Nie myje się ich, trzeba tylko je dokładnie przejrzeć, czy nie są spleśniałe. Wszystkie pędy wsypuje się do dużego słoja i zasypuje cukrem. Należy usypać niewielką warstwę pędów i przysypać cukrem na taką samą wysokość i tak naprzemian. Każdą warstwę trzeba dobrze ugnieść. Zamiast cukru możesz zastosować miód, brązowy cukier albo ksylitom, czyli naturalną substancję słodzącą z brzozy.

Słoik należy przesłonić i odstawić na słoneczny parapet. Pędy zaczną puszczać sok, który będzie gotowy, kiedy stanie się bursztynowy. Trwa to około 4 tygodnie. Aby przyspieszyć ten proces, po kilku dniach, kiedy w słoiku pojawi się sok, należy przelać całość do garnka, gotować przez kilka minut, a później odcedzić syrop.

Nalewka z igieł sosny na spirytusie – najlepszy przepis

Nalewkę z igieł sosny, a w zasadzie ze zbieranych wiosną młodych, jasnozielonych przyrostów, robi się bardzo podobnie. W momencie ułożenia odrostów przesypanych cukrem w słoju, należy je zalać alkoholem. Wystarczy 1/10 objętości. Kiedy w słoiku pojawi się większa ilość puszczonego soku, a cukier prawie się rozpuści, należy wlać resztę spirytusu.

Na 1 kg pędów i 1 kg cukru potrzebny będzie 1 l alkoholu. Jeśli chcesz, by nalewka była łagodniejsza, możesz wymieszać spirytus w dowolnej proporcji z wódką. Od tego momentu wszystkie pędy powinny być zakryte alkoholem – trzeba je dobrze docisnąć. Te, które wystają ponad wodę mogą ściemnieć i stać się gorzkie, co zepsuje cały smak nalewki. Pamiętaj, żeby nalewki nie rozcieńczać wodą – stanie się mało wyrazista, smak znacznie się rozmyje.

Szczelnie zamknięty słój powinien stać w nasłonecznionym miejscu przez mniej więcej 3 miesiące. Po tym czasie należy zlać płyn – można to zrobić przez gęste sitko albo gazę, by nalewka była klarowna. Tak przygotowana nalewka z igieł sosny może stać przez kilka miesięcy. Jest słodka, a smak alkoholu jest praktycznie niewyczuwalny.

Alternatywne sposoby na nalewkę z sosny

Smak możesz zmienić, jeśli do nalewki dodasz miód spadziowy. Dzięki temu nalewka będzie miała zupełnie inny posmak, bardziej delikatny. Miód także ma właściwości lecznicze, więc taki preparat lepiej sprawdzi się w czasie przeziębienia lub grypy.

Nalewkę z sosny można połączyć także z nalewką z malin. Taka mieszanina zadziała jak najlepszy antybiotyk. Równie dobrze skutkuje połączenie z nalewką z czarnego bzu. W obu wersjach jest to po prostu wyjątkowy przysmak.

Ocena: 4,9/5 (głosów 17)
, aktualizacja 15 lipca 2018
Komentarze
Dodaj komentarz
Powiązane Artykuły
Zobacz więcej artykułów na temat:
Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij