Nalewka z tarniny – przepis krok po kroku na tarninówkę domowej roboty

Nalewka z tarniny, powszechnie nazywana tarninówką, to trunek domowej roboty o szerokich właściwościach leczniczych. Niegdyś owoce tarniny były wykorzystywane w leczeniu problemów żołądkowych i biegunek, dziś znane są także ich właściwości przeciwzapalne. Poznaj przepis na nalewkę tarninową, która może dołączyć do grona leków w twojej apteczce.

Równie interesująca jest nalewka z pigwy, na którą przepisy znajdziesz w tym artykule.

Nalewka z tarniny z kieliszku

Tarninówka – jakie właściwości mają owoce tarniny?

Tarnina, czyli Prunus spinosa, nazywana także śliwa tarnina lub tarka, jest na szeroką skalę wykorzystywana medycynie ludowej. Poza wspomnianym już leczeniem dolegliwości żołądkowych owoce tarniny dobrze działają na problemy z układem moczowym. Paradoksalnie nie tylko przeciwdziałają biegunce, ale wykazują także właściwości przeczyszczające.

Owoce tarniny są bogate w przeciwutleniacze – flawonoidy, sporą dawkę witaminy C, witaminy z grupy B, kwasy i garbniki, a także fitosterol. Dzięki wykazywanemu przez nie działaniu moczopędnemu, znajdują zastosowanie we wspomnianych już problemach z układem moczowym. Należą do nich zapalenie pęcherza moczowego, kamica moczowa czy stan zapalny nerek. Ponadto usprawniają mechanizm oczyszczania organizmu z produktów przemiany materii i energii. Sprawdź także zebrane w tym miejscu przepisy na nalewki.

Jak przechowywać i podawać nalewki?

Dobra nalewka musi być odpowiednio zaserwowana, dlatego warto zaopatrzyć się w specjalne butelki. Zrobisz wrażenie nie tylko smakiem, ale też sposobem podania!

Szeroki wybór atrakcyjnych butelek za zaledwie 10-20 zł znajdziesz tu.

Tarnina pomaga także obniżyć ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu, podwyższając jednocześnie ilość tego dobrego. Jest zatem przydatna w profilaktyce chorób serca. Warto zatem włączyć ją do diety. Nalewka z tarek pita w niewielkich ilościach sprawdzi się tutaj doskonale.

Ta roślina lecznicza to niewielki krzew ciernisty, występujący naturalnie w przyrodzie nieopodal lasów i dróg. Dlaczego owoce tarniny należy zbierać po pierwszych przymrozkach? Najlepszy czas do przełom października i listopada. Owoce tarniny są wcześniej bardzo kwaśne i wręcz nie nadają się do spożycia. Smak ten ustępuje właśnie po pierwszych przymrozkach. Jeśli te nie wystąpią, a zbierzemy już jagody na przetwory z owoców tarniny, należy je wcześniej mrozić w zamrażarce przez pół do całej doby. A może zainteresuje cię także nalewka z derenia jadalnego i przepisy zebrane w tym artykule?

Prosty przepis na nalewkę tarninową

Wiemy już, jakie są właściwości lecznicze tarniny i znamy ich pozytywny wpływ na zdrowie. Nie pozostaje zatem nic innego, jak przedstawić przepis na nalewkę tarninową, do przygotowania której potrzebne będą:

  • 1 kg owoców tarniny,
  • 1 kg cukru,
  • 1 l spirytusu o mocy 70%.

Przygotowanie: jak już wiadomo, owoce tarniny należy zebrać po pierwszych przymrozkach lub umyte w zamrażarce przez dobę. Tak przygotowane jagody drylujemy, by pozbyć się zbędnych pestek, umieszczamy w dużym słoju, zasypujemy cukrem i zalewamy spirytusem. Tak przygotowaną mieszankę odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 miesiące, czyli praktycznie do wiosny.

Po upływie wskazanego czasu tarninówka wymaga już tylko przefiltrowania przez drobne sitko lub lepiej gazę i rozlania do butelek. Tak przygotowany domowy alkohol odstawiamy w zacienione i chłodne miejsce na kolejnych kilka miesięcy do nawet pół roku, by leżakując, nabrało mocy i właściwości. A może zainteresuje cię także nalewka cytrynowa i przepisy zebrane w tym artykule?

Nalewka z tarniny w innej odsłonie – przepis

Oczywiście, jak to w przypadku domowych alkoholi bywa, nie istnieje tylko jeden przepis na nalewkę tarninową. W zależności od upodobań smakowych, a także oczekiwań co do mocy, można go dowolnie modyfikować. W jaki zatem inny sposób przygotować ten trunek? Potrzebne będą następujące składniki:

Gdzie zdobyć etykiety na butelki?

Przyklejenie etykiety na butelkę jest ostatnim etapem przygotowania trunku, ale pierwszym, na który zwracamy uwagę biorąc do ręki butelkę.

Oryginalne, ciekawe etykiety kosztują mniej niż 1 zł. Znajdziesz je na przykład tu.

  • 1 kg owoców tarniny,
  • 0,5 l spirytusu 70% lub 96%,
  • 0,5 l wódki,
  • 2 szklanki cukru,
  • opcjonalnie: suszone śliwki, laska wanilii, kora cynamonu, goździki,
  • opcjonalnie inne owoce jako dodatek: jarzębina, dereń czy głóg.

Przygotowanie: tradycyjnie zebrane po pierwszych przymrozkach owoce myjemy i drylujemy. Usunięcie pestek jest ważne z uwagi na fakt, że zawierają one sporo cyjanowodoru, więc nie należy ich spożywać. Przygotowanie owoce tarniny zalewamy spirytusem i wódką. Jeśli zdecydujemy się na dodanie innych owoców, również należy jeszcze wcześniej umyć i odpowiednio obrobić. Warto zadbać o proporcje – tak, by mieszanka ważyła łącznie zalecany w przepisie kilogram. Następnie odstawiamy ją w ciepłe i zacienione miejsce na trzy dni, od czasu do czasu potrząsając słojem.

Po upływie wskazanego czasu powstały alkohol zlewamy i chowamy do lodówki, a pozostałe owoce i składniki zasypujemy cukrem i pozostawiamy do momentu wytworzenia się syropu.

Do słoja dolewamy zlany wcześniej alkohol i odstawiamy na około tydzień do dwóch. Po upływie tego czasu tarninówka jest gotowa na rozlanie do butelek. Alkohol powinien leżakować w piwniczce przez kolejne trzy miesiące. Cena takiego trunku nie jest wygórowana, gdyż owoce pozyskujemy za darmo ze zbiorów, więc liczyć trzeba jedynie koszt alkoholi. Na twoją uwagę zasługuje także nalewka z wiśni i przepisy na nią w tym artykule.

Nie tylko nalewka z tarek, czyli inne przetwory z tarniny

Do czego jeszcze nadają się zebrane po pierwszych przymrozkach owoce tarniny? Okazuje się, że można je wykorzystać nie tylko do przygotowania alkoholu, ale także na pyszne przetwory z tarniny, jak dżemy, konfitury czy galaretki. To dobra wiadomość dla osób, które nie mogą spożywać napojów wysokoprocentowych, a jednocześnie chcą czerpać z dobrodziejstw tych owoców.

Jak przygotować dżem tarninowy? Nie ma nic prostszego, gdyż potrzeba jedynie 1 kg tarniny i pół kilograma cukru. Jeśli ktokolwiek choć raz w życiu przygotowywał dżem z dowolnych owoców, poradzi sobie z tym zadaniem bez problemu. Jagody tradycyjnie myjemy i drylujemy, a następnie zasypujemy na noc cukrem. Następnego dnia owoce smażymy na umiarkowanym ogniu, by uniknąć przypalenia, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Dżem przekładamy do słoiczków, które odwracamy do góry dnem i ostawiamy do „złapania” podczas stygnięcia.

Cena takich przetworów jest naprawdę bardzo niska, gdyż owoce zbieramy samodzielnie, a koszty dodatków nie powinny wynieść więcej niż dosłownie kilka złotych. A może zainteresuje cię także artykuł z przepisami na nalewkę śliwkową?

Ocena: 4,8/5 (głosów 31)
, aktualizacja 30 października 2018
Komentarze
Dodaj komentarz
Podpis:
Powiązane Artykuły

Wyszukaj na stronie:


Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij