Nalewka z truskawek - sprawdzone przepisy na spirytusie i wódce

Nalewka truskawkowa na spirytusie

Nalewka z truskawek

Słodka, czerwona, przejrzysta nalewka z truskawek przepięknie wygląda w kryształowym, wysokim kieliszku. Przepisy na nalewkę z truskawek są bardzo liczne, można znaleźć takie przygotowywane ze świeżych owoców albo z truskawek mrożonych, dobrze sprawdza się także nalewka z soku z truskawek. Dodaje się do niej inne owoce, dodatki, przyprawy, miód, wanilię, można przygotować ją z cytryną lub z miętą.

Opcji jest naprawdę mnóstwo. Podstawowa nalewka z truskawek na spirytusie nadal pozostaje najbardziej popularna, jest bowiem bardzo słodka, smaczna i wspaniale pasuje do deserów różnego rodzaju. Ma orzeźwiający smak, zwłaszcza jeśli podasz ją z miętą, schłodzoną lub w formie drinka, podobnie jak nalewka z aronii, nalewka z pigwy i nalewka z czarnego bzu. Najbardziej popularna jest nalewka z truskawek na spirytusie, ale robi się ją także na wódce, bimbrze lub mieszance tych alkoholi. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na nalewkę z aronii?

Przepisy na nalewkę z truskawek

Przepis na standardową nalewkę na spirytusie nie jest trudny do wykonania. Pyszna nalewka powinna być przygotowana z dużych, świeżych owoców najlepszej jakości, wtedy będzie smaczniejsza i będzie miała pełniejszy smak. W ten sam sposób jest przygotowywana nie tylko nalewka truskawkowa, ale i nalewka poziomkowa.

  • 2 kg truskawek,
  • 2 litry spirytusu,
  • 0,5 kg cukru,
  • 4 łyżki miodu.

Nalewka z truskawek - sprawdzone przepisy na spirytusie i wódce

Z tej proporcji wyjdzie dość dużo nalewki, ale naprawdę warto od razu zrobić większą porcję, bo jest naprawdę przepyszna i bardzo szybko znika. Możesz zrobić ją także w formie z cytryną, dodać do całości sok z jej jednej części. Możesz spróbować także zrobić ją z truskawek mrożonych, zblendowanych po rozmrożeniu. Trunek robi się także na bimbrze, ale nalewka truskawkowa na spirytusie jest z reguły trochę mocniejsza. To klasyczny przepis.

Nalewka truskawkowa na spirytusie – wykonanie

Nalewki domowe czasami wymagają bardzo wiele czasu, ale ten przepis jest naprawdę prosty i dobrze się sprawdza. Należy zacząć od przygotowania owoców.

  1. Truskawki wsyp do słoja i zasyp cukrem.
  2. Odstaw na 2 dni.
  3. Zalej owoce spirytusem i miodem.
  4. Po 3 tygodniach zlej przez gęste sitko i rozlej do butelek. Możesz dodać sok z cytryny lub limonki.
  5. Przechowuj przez 2-3 miesiące w chłodnym, ciemnym pomieszczeniu.

Owoce zasypane cukrem nie mogą stać zbyt długo, ponieważ wtedy nastaw może zrobić się gorzki – drobne pestki truskawek mają działanie ścierające. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu przepisy na domowe alkohole.

Nalewka z truskawek na wódce

Przepis na nalewkę z truskawek na wódce

Nalewka z truskawek na wódce jest dużo delikatniejsza i bardziej deserowa, niż ta na spirytusie lub na bimbrze. Jej smak można urozmaicić dodając miętę lub nieco cynamonu.

  • 2 kg truskawek,
  • 1,5 l wódki,
  • 0,5 kg cukru,
  • pęczek mięty/starta laska cynamonu.

Nalewki domowe z dodatkiem mięty lub cynamonu mają działanie rozgrzewające i świetnie wpływają na żołądek. Ich smak jest bardziej orzeźwiający. Nie bój się eksperymentować przy dodawaniu przypraw, najlepsza nalewka to ta najbardziej zaskakująca i nieszablonowa.

Nalewka z truskawek na wódce krok po kroku

Ta nalewka jest mniej klasyczna niż nalewka truskawkowa na spirytusie, można dodać do niej bardzo wiele różnych dodatków. Rabarbar, poziomki, maliny, czarne porzeczki, limonka lub pomarańcza – każdy z tych owoców odkryje nowy smak. Podstawowy przepis wygląda tak:

  1. Pokrojone na kawałki truskawki wsyp do słoja. Każdą warstwę przesypuj cukrem. Możesz dodać także inne owoce.
  2. Odstaw na 2 dni w jasne miejsce, by truskawki puściły sok. Pamiętaj, żeby nie trwało to zbyt długo, w przeciwnym razie nalewka zrobi się gorzkawa.
  3. Zalej owoce wódką. Dodaj listki mięty lub korę cynamonu.
  4. Po 3 tygodniach zlej przez gęste sitko i rozlej do butelek.

Wysłodki, czyli truskawki „opite” alkoholem, możesz potraktować na dwa sposoby. Niektórzy wyciskają z nich alkohol i wyrzucają miąższ. Inni mrożą je, dodają do lodów lub drinków (ale uwaga, mogą być zdradliwe – chociaż tego nie czuć, są pełne alkoholu). Ciekawym pomysłem jest także zblendowanie ich i pomieszanie z płynem. Wtedy powstanie niezwykła nalewka z truskawek – gęsta, ale słodsza i bardziej owocowa w smaku. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na nalewkę śliwkową.

Nalewka z truskawek - sprawdzone przepisy na spirytusie i wódce

Polecane książki o nalewkach!

Przepis na likier truskawkowy ze śmietanką

Nalewka z truskawek czy likier truskawkowy

Nalewka z truskawek bezwzględnie powinna znaleźć się na liście przetworów do przygotowania latem. Ale jeśli masz dużo owoców, warto pokusić się o zrobienie likieru z truskawek ze śmietanką. Jest wyjątkowy – słodki, gęsty, smakuje jak deser z niewielką ilością alkoholu, jest delikatniejszy niż nalewka z truskawek na wódce.

Warto jednak pamiętać, że nalewka z truskawek na spirytusie jest o wiele bardziej trwała niż ta na wódce. Ten trunek należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu dwóch, maksymalnie trzech tygodni od otworzenia. Dlatego najlepiej jest przygotowywać małe porcje. Zimą możesz zrobić go z truskawek mrożonych. Przepis jest naprawdę banalnie prosty.

Przepis na likier z truskawek

Ze względu na to, że nalewka musi być przechowywana w lodówce, warto zrobić jej mniejszą porcję. Na 0,5 l potrzebujesz:

  • 0,5 kg truskawek,
  • 10 dag brązowego cukru,
  • 400 ml wódki,
  • łyżeczkę pasty waniliowej lub 2 laski wanilii,
  • 150 ml płynnej śmietany kremówki.

Pyszna nalewka ze śmietanką

Przepisy na nalewkę z truskawek najczęściej zakładają przygotowanie soku i powolne łącznie go z alkoholem. W tym wypadku jest zupełnie inaczej, a przepis zakłada wykorzystanie blendera. Dzięki temu nalewka z truskawek ze śmietanką wygląda jak shake. I bardzo podobnie smakuje! Ta truskawkowa nalewka to prawdziwy hit.

  1. Umyj truskawki i pokrój je w niewielkie kawałki.
  2. Włóż do miski owoce, wsyp cukier, wanilię lub pastę waniliową.
  3. Zblenduj wszystkie składniki aż do uzyskania gładkiej masy. Nie powinny być wyczuwalne nawet małe pestki truskawek.
  4. Wlej do truskawkowej masy cały alkoholi i śmietankę. Znów zblenduj lub wymieszaj krótko mikserem.
  5. Przelej likier do butelki.

Ta nalewka z truskawek może być pita od razu. Lepiej smakuje jednak, jeśli postoi kilka dni w lodówce, wtedy wszystkie smaki przejdą. Warto ją wstrząsnąć, ponieważ czasami się rozwarstwia. Najlepiej smakuje podana z listkami świeżej melisy i skórką cytrynową. Można dodać także troszkę soku z limonki. Warto wypróbować ten przepis na nalewkę truskawkową.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 91,8% czytelników artykuł okazał się być pomocny