Nalewka z winogron - przepisy i wykonanie krok po kroku

Winorośl jest jedną z najstarszych roślin uprawianych przez ludzi. Sztuka przetwarzania winogron liczy sobie przeszło 8 tysięcy lat. Starożytni Egipcjanie specjalizowali się w prowadzeniu winnic, które dostarczały winogron białych, fioletowych, ciemnoniebieskich, różowych, zielonych i czerwonych. Grecy czcili boga winnej latorośli i wina -  Dionizosa. Na wagę, jaką przykładano do uprawy winorośli, wskazuje także Biblia, w której znajdujemy mnóstwo odniesień do znaczenia przypisywanego piciu wina i posiadaniu winnicy – symbolu bogactwa. Dzisiaj poleca się spożywanie smakowitych winogron jako remedium na choroby cywilizacyjne, a przepisy na nalewkę z ciemnych winogron cieszą się dużą popularnością.

Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także te artykuły o winogronach.

Nalewka z winogron w karafce

Nalewka z winogron – dobra na serce

Alkoholowe wyciągi z winogron czerwonych, różowych, zielonych lub ciemnych, zwane nalewkami, cenione są dla swoich walorów smakowych i zdrowotnych. To, że alkohol, którym zalewa się owoce, wzmacnia ich aromat i dobroczynne działanie na organizm człowieka, odkryto w średniowieczu i od tego czasu domowa nalewka stała się pożądanym i cenionym napitkiem.

Winogrona zawierają minerały, np. potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, sód oraz witaminy, np. A. C, K, E oraz witaminy z grupy B. Owoce korzystnie działają na serce. Ich spożywanie pozwala na eliminowanie blaszki miażdżycowej ze ścian naczyń krwionośnych, dzięki czemu zapobiegamy zawałowi serca, udarowi mózgu i zmianom miażdżycowym. Szczególne miejsce przypisuje się fioletowym gronom, ze względu na dużą zawartość flawonoidów, wpływających na wysoki poziom korzystnego cholesterolu HDL i obniżenie poziomu złego cholesterolu LDL.

Ogólny przepis na sporządzenie nalewki zaleca umieszczenie winogron w naczyniu, do ¾ wysokości i zalanie ich alkoholem w taki sposób, by zostały dokładnie zanurzone. Naczynie powinno zostać odstawione na około 1,5 miesiąca. Powstały macerat zlewa się do butelek, szczelnie zamyka i odstawia w ciemne miejsce. Owoce przesypujemy cukrem i również odstawiamy. Potem łączymy ze sobą syrop powstały z owoców z alkoholem z butelek. Nalewka z winogron powinna leżakować przez kolejne 4-5 miesięcy. Jeśli zainteresował cię ten temat, przeczytaj także artykuł o uprawie winogrona w Polsce.

Nalewka z winogron - przepisy i wykonanie krok po kroku 2

Domowa nalewka z winogron ciemnych na spirytusie

Przepisy na nalewkę z ciemnych winogron cieszą się dużym zainteresowaniem. Przygotowanie nalewki z winogron ciemnych poprzedza wybranie  około 1 kg zdrowych owoców, które pozbawiamy ogonków, myjemy i umieszczamy w dużym słoju. Pozostałe składniki to:

  • 0,75 l spirytusu 70%
  • 3 szklanki miodu
  • 1 szklanka wody
  • goździki
  • ½ laski wanilii.

Do winogron dodajemy kilka sztuk goździków i wanilię. Owoce rozdrabniamy. Zalewamy je mieszanką spirytusu i wody tak, by zakryć zawartość słoja. Zamknięte naczynie odstawiamy w zaciemnione, dość ciepłe miejsce, na 6 tygodni. Co parę dni wstrząsamy słojem.

Po upływie zalecanego czasu przelewamy alkohol do butelek, szczelnie je zamykamy i odstawiamy w spokojne miejsce. Do owoców dodajemy miód. Na tym etapie powstawania nalewki na spirytusie należy codziennie wstrząsać zawartością naczynia z winogronami, by doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia się miodu. Po 2 tygodniach należy połączyć syrop z soku winogron z odlanym wcześniej alkoholem i odstawić do sklarowania. Filtrujemy zawartość. Nalewka, rozlana do szczelnie zamykanych butelek, będzie teraz leżakować około 3-6 miesięcy. Im dłużej – tym będzie miała bardziej wyrazisty smak. Jeśli interesuje cię uprawa winorośli, przeczytaj także ten artykuł o pergolach.

Nalewka z winogron - przepisy i wykonanie krok po kroku 3

Akcesoria niezbędne do przyrządzenia nalewek w super cenach!

Przepis na nalewkę z ciemnych winogron możemy modyfikować, łącząc 0,5 l spirytusu z 0,5 l wódki zamiast wody. Miód zastępujemy ½ kg cukru. Pozostałe czynności wykonujemy w zalecany sposób. Na butelki naklejamy etykiety. Przed podaniem zdrowotnej i smacznej nalewki warto przelać zawartość butelki do karafki. Pijemy trunek w niewielkich kieliszkach, o pojemności 50 ml. A może zainteresują cię także porady na temat uprawy i cięcia winogron zebrane w tym artykule?

Nalewka z winogron na wódce

Doskonałą nalewkę uzyskamy z różowych winogron oraz z winogron czerwonych. Można ją przygotować o każdej porze roku. Najlepiej do przygotowania nalewki wykorzystać winogrona ogrodowe. Nalewka na wódce z 1 kg owoców będzie miała moc około 25%. Potrzebne będą następujące składniki:

  • 1 kg owoców
  • 1 l wódki
  • ½ kg cukru
  • kilka goździków
  • listki mięty

Zdrowe owoce, umyte, bez ogonków, umieszczamy w dużym słoju i rozgniatamy. Winogrona zasypujemy cukrem i odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce na około 2-3 dni. Potrząsamy codziennie słojem, by cukier uległ dokładnemu rozpuszczeniu. Po upływie zaleconego czasu macerat otrzymany z soku winogron i owoców wzbogacamy o goździki i miętę. Całość zalewamy alkoholem i odstawiamy na dwa - trzy tygodnie, wstrząsając słojem co parę dni.

Następną czynnością jest przefiltrowanie nalewki. Najlepiej przelać uzyskany napój najpierw przez gazę, a następnie przez filtry do kawy. Nalewka powinna być klarowna. Rozlewamy ją do butelek, naklejamy etykiety i pozostawiamy na 5-6 miesięcy w ciemnym miejscu. Im dłużej nalewka z czerwonych i z różowych winogron będzie leżakować, tym będzie miała lepszy smak. Napój alkoholowy, o pięknym bursztynowym kolorze, sprawdzi się podczas jesiennych i zimowych wieczorów. Sprawdź także inspiracje na nalewki zebrane w tych artykułach.

Samodzielnie przygotowana nalewka z winogron jest źródłem satysfakcji. Smaczny i zdrowy napój alkoholowy może zostać podany w czasie towarzyskich spotkań, np. jako dodatek do deserów. Zrobienie smacznej nalewki wymaga cierpliwości – im dłużej leżakuje, tym ma piękniejszy kolor i lepszy smak. Warto opracować własną recepturę, która pozwoli przyrządzać nalewki na najwyższym poziomie.

Ocena: 4,8/5 (głosów 15)
, aktualizacja 23 kwietnia 2019
Zobacz więcej artykułów na temat:
nalewki przepisy przetwory winogrona
Komentarze (2)
  • 18 września 2018 12:09 - sonia1996 napisał(a) ocena: 1 głosowało: 1

    Chciałam zapytać o nalewkę z winogron na wódce. Czy w momencie zalewania całości alkoholem i odstawiania na 2/3 tygodnie należy całość zamknąć w słoiku czy też wystarczy przykryć gazą?

    Z góry dziękuję za odpowiedź :)

  • 04 listopada 2018 10:11 - ~Ewa napisał(a) ocena: 1 głosowało: 1

    Maceracja po zalaniu owoców alkoholem , a następnie zasypaniu owoców cukrem lub dodaniu miodu odbywa się w miejscu ciepłym i słonecznym / np na parapecie/ a nie w ciemnym miejscu.
    Dojrzewanie nalewki po połączeniu dwóch zlewów alkoholowego i z dodatkiem cukru lub miodu przebiega kilka miesięcy w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu- to takie abc nalewkarza.

Dodaj komentarz
Podpis:
captcha
Powiązane Artykuły
Jak wybrać sadzonki winogron? Odmiany, ceny, porady przy wyborze
Jak wybrać sadzonki winogron? Odmiany, ceny, porady przy wyborze
Dżem z winogron - przepis krok po kroku na powidła winogronowe
Dżem z winogron - przepis krok po kroku na powidła winogronowe
Kompot z winogron - najlepsze przepisy krok po kroku
Kompot z winogron - najlepsze przepisy krok po kroku
Przetwory z winogron - sprawdzone przepisy na dżemy i powidła winogronowe
Przetwory z winogron - sprawdzone przepisy na dżemy i powidła winogronowe
Nalewka bursztynowa - sprawdzone przepisy na nalewkę z bursztynu na spirytusie
Nalewka bursztynowa - sprawdzone przepisy na nalewkę z bursztynu na spirytusie
Orzechówka na spirytusie - sprawdzone przepisy na nalewki z orzechów
Orzechówka na spirytusie - sprawdzone przepisy na nalewki z orzechów
Nalewka z truskawek - sprawdzone przepisy na spirytusie i wódce
Nalewka z truskawek - sprawdzone przepisy na spirytusie i wódce
Nalewka z kukułek - sprawdzone przepisy na przygotowanie nalewki krok po kroku
Nalewka z kukułek - sprawdzone przepisy na przygotowanie nalewki krok po kroku
Nalewka z rabarbaru - sprawdzone przepisy na nalewki rabarbarowe
Nalewka z rabarbaru - sprawdzone przepisy na nalewki rabarbarowe
Nalewka z mirabelek - przepis krok po kroku na nalewkę z żółtych śliwek
Nalewka z mirabelek - przepis krok po kroku na nalewkę z żółtych śliwek
Nalewka z propolisu krok po kroku - zobacz, jak zrobić nalewkę z kitu pszczelego
Nalewka z propolisu krok po kroku - zobacz, jak zrobić nalewkę z kitu pszczelego
Nalewka z pokrzywy - sprawdzone przepisy, przygotowanie krok po kroku, zastosowanie, właściwości
Nalewka z pokrzywy - sprawdzone przepisy, przygotowanie krok po kroku, zastosowanie, właściwości
Nalewka z orzecha włoskiego - sprawdzone przepisy na spirytusie, właściwości, porady
Nalewka z orzecha włoskiego - sprawdzone przepisy na spirytusie, właściwości, porady
Nalewka z aloesu - najlepsze przepisy, właściwości, zastosowanie, porady
Nalewka z aloesu - najlepsze przepisy, właściwości, zastosowanie, porady
Nalewka z kwiatu czarnego bzu - sprawdzone przepisy, działanie, właściwości, porady
Nalewka z kwiatu czarnego bzu - sprawdzone przepisy, działanie, właściwości, porady
Nalewka czosnkowa krok po kroku - sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie
Nalewka czosnkowa krok po kroku - sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie
Nalewka z mięty - sprawdzone przepisy na miętówkę na spirytusie i wódce
Nalewka z mięty - sprawdzone przepisy na miętówkę na spirytusie i wódce
Sok z winogron – najlepsze przepisy na sok winogronowy krok po kroku
Sok z winogron – najlepsze przepisy na sok winogronowy krok po kroku
Nalewka na piołunie – przepis na nalewkę z ziela piołunu – działanie, właściwości, porady
Nalewka na piołunie – przepis na nalewkę z ziela piołunu – działanie, właściwości, porady
Nalewka z borówki amerykańskiej – sprawdzone przepisy krok po kroku
Nalewka z borówki amerykańskiej – sprawdzone przepisy krok po kroku
Nalewka kokosowa – sprawdzone przepisy na nalewkę na wódce i spirytusie
Nalewka kokosowa – sprawdzone przepisy na nalewkę na wódce i spirytusie
Nalewka z czosnku niedźwiedziego – sprawdzone przepisy, właściwości, porady
Nalewka z czosnku niedźwiedziego – sprawdzone przepisy, właściwości, porady
Nalewka z żywokostu – przepis i właściwości korzenia żywokostu
Nalewka z żywokostu – przepis i właściwości korzenia żywokostu
Nalewka tybetańska krok po kroku – przepis, działanie, właściwości, porady
Nalewka tybetańska krok po kroku – przepis, działanie, właściwości, porady
Nalewka z jagód – najlepsze przepisy na nalewkę jagodową ze spirytusem
Nalewka z jagód – najlepsze przepisy na nalewkę jagodową ze spirytusem
Nalewka z miodu – sprawdzone przepisy na nalewkę miodową na spirytusie
Nalewka z miodu – sprawdzone przepisy na nalewkę miodową na spirytusie
Nalewka z mniszka lekarskiego – sprawdzone przepisy krok po kroku na nalewkę z mleczu
Nalewka z mniszka lekarskiego – sprawdzone przepisy krok po kroku na nalewkę z mleczu
Nalewka z jeżyn – przepis i przygotowanie nalewki z ostrężyn
Nalewka z jeżyn – przepis i przygotowanie nalewki z ostrężyn
Nalewka z czeremchy krok po kroku – sprawdzone przepisy, działanie, właściwości
Nalewka z czeremchy krok po kroku – sprawdzone przepisy, działanie, właściwości
Nalewka ze śliwek węgierek – sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie i wódce
Nalewka ze śliwek węgierek – sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie i wódce
Nalewka z tarniny – przepis krok po kroku na tarninówkę domowej roboty
Nalewka z tarniny – przepis krok po kroku na tarninówkę domowej roboty
Nalewka z pomarańczy na wódce i spirytusie – najlepsze przepisy krok po kroku
Nalewka z pomarańczy na wódce i spirytusie – najlepsze przepisy krok po kroku
Nalewka śliwkowa – sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie domowej roboty
Nalewka śliwkowa – sprawdzone przepisy na nalewkę na spirytusie domowej roboty
Nalewka imbirowa – sprawdzone przepisy na nalewkę z imbiru na spirytusie
Nalewka imbirowa – sprawdzone przepisy na nalewkę z imbiru na spirytusie
Nalewka z gruszek – na wódce i spirytusie – przepisy krok po kroku
Nalewka z gruszek – na wódce i spirytusie – przepisy krok po kroku
Nalewka kawowa na spirytusie – przepis na przygotowanie krok po kroku
Nalewka kawowa na spirytusie – przepis na przygotowanie krok po kroku
Nalewka z jabłek – najlepsze przepisy na nalewkę jabłkową na spirytusie
Nalewka z jabłek – najlepsze przepisy na nalewkę jabłkową na spirytusie
Nalewka z mandarynek – najlepsze przepisy na nalewkę mandarynkową z wódką
Nalewka z mandarynek – najlepsze przepisy na nalewkę mandarynkową z wódką
Nalewka cytrynowa – najlepsze przepisy na cytrynówkę na spirytusie i na wódce
Nalewka cytrynowa – najlepsze przepisy na cytrynówkę na spirytusie i na wódce
Nalewka z berberysu - popularne przepisy, sposób wykonania krok po kroku
Nalewka z berberysu - popularne przepisy, sposób wykonania krok po kroku
Nalewka z sosny - przepisy i przygotowanie krok po kroku
Nalewka z sosny - przepisy i przygotowanie krok po kroku
Nalewka z czereśni - proste przepisy na przygotowanie nalewki czereśniowej na spirytusie
Nalewka z czereśni - proste przepisy na przygotowanie nalewki czereśniowej na spirytusie
Sadzenie winogron wiosną i jesienią - poradnik praktyczny
Sadzenie winogron wiosną i jesienią - poradnik praktyczny
Jak zrobić wino z winogron - poradnik praktyczny i przepis krok po kroku
Jak zrobić wino z winogron - poradnik praktyczny i przepis krok po kroku
Nalewka i olej z dziurawca - przepis i przygotowanie krok po kroku
Nalewka i olej z dziurawca - przepis i przygotowanie krok po kroku
Nalewka z kaliny - przepis na przygotowanie nalewki z kaliny krok po kroku
Nalewka z kaliny - przepis na przygotowanie nalewki z kaliny krok po kroku
Sok i nalewka z żyworódki pierzastej – krok po kroku – przygotowanie, właściwości i zastosowanie
Sok i nalewka z żyworódki pierzastej – krok po kroku – przygotowanie, właściwości i zastosowanie
Nalewka z czarnej porzeczki – przepis i przygotowanie krok po kroku
Nalewka z czarnej porzeczki – przepis i przygotowanie krok po kroku
Wino i nalewka z jarzębiny krok po kroku – sprawdzone przepisy
Wino i nalewka z jarzębiny krok po kroku – sprawdzone przepisy
Nalewka i sok z rokitnika – przepis i wykonanie krok po kroku
Nalewka i sok z rokitnika – przepis i wykonanie krok po kroku
Nalewka z głogu – przepis, przygotowanie, zastosowanie na serce i nie tylko
Nalewka z głogu – przepis, przygotowanie, zastosowanie na serce i nie tylko
Śliwa tarnina - zastosowanie owocu tarniny, najlepsze przetwory, soki i nalewka z tarniny
Śliwa tarnina - zastosowanie owocu tarniny, najlepsze przetwory, soki i nalewka z tarniny
Nalewka z wiśni - wiśniówka na spirytusie krok po kroku
Nalewka z wiśni - wiśniówka na spirytusie krok po kroku
Nalewka z malin na wódce lub spirytusie - właściwości i przepis krok po kroku
Nalewka z malin na wódce lub spirytusie - właściwości i przepis krok po kroku
Nalewka z pigwy na spirytusie lub z miodem - przepis, właściwości
Nalewka z pigwy na spirytusie lub z miodem - przepis, właściwości
Nalewka z czarnego bzu - przepis na przygotowanie krok po kroku
Nalewka z czarnego bzu - przepis na przygotowanie krok po kroku
Nalewka z aronii - prosty przepis krok po kroku na nalewkę z liśćmi wiśni lub bez
Nalewka z aronii - prosty przepis krok po kroku na nalewkę z liśćmi wiśni lub bez
Nalewka z derenia jadalnego krok po kroku - przepis jak wykonać dereniówkę?
Nalewka z derenia jadalnego krok po kroku - przepis jak wykonać dereniówkę?
Nalewka z dzikiej róży na spirytusie - właściwości, przepis krok po kroku
Nalewka z dzikiej róży na spirytusie - właściwości, przepis krok po kroku
Ta strona korzysta z plików cookies.

Nasza strona wykorzystuje pliki cookies w celu zbierania danych analitycznych (analizowania ruchu na stronie) oraz profilowania reklam przez naszych partnerów. Szczegóły znajdziesz w naszej polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz na to zgody, zablokuj pliki cookies w przeglądarce.

Zamknij